Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Het gaat wel heel hard?

Vooruitblik: Het gaat wel heel hard?

Wat is de boodschap die Mr. Market ons vertelt? Als ik kort door de bocht ga, dan zegt hij over de aandelenmarkten dat de winstdip tijdelijk is, dat er hooguit een korte, milde recessie komt en dat we binnen twaalf maanden vrolijk verder gaan met winsten, dividenden en buybacks.

Zie hier de AEX die steeds met ruime marge nieuwe jaartoppen neerzet.


Idem dito voor de S&P 500:


Even tussen door, de Nasdaq 100 staat zelfs op een haar af van een nieuwe bullmarket. De AEX en ook de S&P 500 hebben op slotbasis niet eens een bearmarket bereikt. Ik deze grafieken ziet u de intradaguitschieters.


Op de vastrentende markten is het beeld echter compleet anders. De dalende rentes van vooral de (tienjaars) AAA-staatsobligaties duiden op een regelrechte vlucht in op papier de allerveiligste assets. Ofwel, hier wordt wel degelijk op een recessie met vele extra's en mindere tijden (voor aandelen) gerekend?

Zie hier zowel de dollar- als de euro-benchmark, ofwel de Amerikaanse en Duitse tienjaarsrente.


Het antwoord op de vraag ligt in de toekomst besloten, maar laat ik proberen iets over de kwaliteit van de aandelenstijging te zeggen. De AEX stijgt tegen de omzet- en omzetverwachtingen in, waardoor de index snel duurder wordt. Noot: de verwachtingen zijn van de analisten en niet van de kanaries in de kolenmijn.

Anders gezegd, ze zijn doorgaans wat langzamer. Het kan allemaal nog. Niet in de grafiek, anders wordt het zó'n rommeltje, maar de AEX doet 3,7% dividendrendement, waar u op onze tienjaars 0,2% beurt.


Hetzelfde verhaal geldt voor de grote S&P 500. Hier is het yield-gevecht spannender, want kiest u maar: hebt u nu liever de S&P 500 die 2,5% dividendrendement oplevert, of de tienjaars VS staatsobligaties die 2,7% opleveren?


Helaas heb ik niet zulke mooie data voor de AEX, maar de verwachtingen voor de winstgroei van de S&P 500 nemen nog steeds af:

Van de week krijgen we wellicht meer zicht, als de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over februari verschijnen, de beste duiders van de BBP-groei. Zijn Frankrijk en Duitsland al over hun dieptepunt heen, of wordt het daar nog beroerder en hoe staat het eigenlijk met de VS? Daar wordt ook alles minder.

Reuters praat openlijk over of de VS misschien ook wel op een recessie afstevent. Kortom, de aandelenmarkt is aan een suckerrally bezig, of u hebt nu nog de kans de laatste koopjes weg te grissen, voor die beurzen misschien weer feest gaan vieren. 

Agenda

Er is een gezellige agenda deze week met lekker veel, maar niet te veel bedrijfscijfers met de nodige publiekslievelingen en er is, zoals gezegd, voorlopende macro-data. Tussen de regels en agendapunten door speelt dit op de achtergrond. Komt er nog een handelsdeal VS-China voor 1 maart of niet?   

Het kan daarom maar zo deze week dat de beurzen plotsklaps richting kiezen bij nieuws, headlines of quotes van een van de hoofdrolspelers. Dit soort akkefietjes een beetje kennende zal het wel weer tussen hoop en vrees zijn. 

In maart is er nog iets en ook dat kan... #uweetwel

Gauw maar naar onze aandelen en ondanks dat de bulk en de echte grote namen al door zijn, is het een leuk lijstje cijferrapporteurs deze week. Vooruit, de meeste loop ik even snel bij langs.

  • ASR
  • Galapagos
  • Relx
  • Wolters Kluwer
  • Air France KLM
  • ASMI
  • BAM
  • Besi
  • Alfen
  • Heijmans
  • Kendrion
  • Neways
  • Van Lanschot Kempen

ASR

Na het tegenvallende Aegon en matige NN deze week, krijgen we nu ASR. Dat heeft sinds de beursgang denk ik nog niemand teleurgesteld, hoewel het fonds niet immuun voor dalingen is. Aegon wordt nog wel genoemd, maar is ASR eigenlijk nog in de race voor een overname van Vivat? Niets meer van vernomen.

In ieder geval is ASR niet duur, maar het dividendrendement van 3,8% is zo'n beetje wel het minste van al onze financials. Ik geef u van de week de precieze verwachtingen nog wel even mee. Geldt voor alle fondsen, doe ik een dag van tevoren. Help me herinneren.


Galapagos

Bij Galapagos tellen vooral productontwikkelingen en doorgaans reageert de koers amper op cijfers. Verplicht nummer deze week. 


RELX

Dit is de Britse notering van RELX, de Nederlandse krijg ik niet uit Datastream. Kwaliteit heeft een prijs, zal ik maar zeggen.


Wolters Kluwer

Wat een strakke grafiek! Zelfde verhaal al RELX, de uitgevers presteren uitstekend, maar daar is de prijs ook naar. Het zijn op papier mooie aandelen om te hebben als het misschien wel tot een recessie komt, maar maak u dan over de koers geen illusies? Als iedereen fondsen en trackers verkoopt, gaan ze gewoon mee.


Air France-KLM

Zit Pieter Elbers nog op z'n plek? Wat een gedoe altijd bij Air France-KLM. Leuk handelsaandeel, maar geen belegging, is mijn bescheiden oordeel al jaren. Ik ben wel benieuwd naar de vooruitblik van het concern, dat momenteel op zich goed draait. Blijven we vliegen ondanks teruglopende economie? 


ASMI

De koers van ASMI lijkt alweer vooruit te lopen op betere tijden, of is het aandeel gewoon te goedkoop geworden voor zo'n mooie chippert? Meer dan de cijfers draait alles om de outlook, maar dat is altijd zo bij dit aandeel en zusjes ASML en Besi.


BAM

Of BAM deze week even de stijgende verwachtingen wil bevestigen en even niet met nieuwe afschrijvingen wil komen, lijkt de grafiek te zeggen. Het fonds is niet duur, dat wel.


Besi

Bij Besi is er maar één vraag deze week? Hoe. Luidt. De. Outlook? Want, kijk goed, de koers stijgt alweer tegen de verwachtingen in en vroeger cyclisch dan Besi hebben we niet op het Damrak. 


Alfen

Het nog geen jaar genoteerde Alfen is echt een leuk groeiaandeel met de gebruikelijke koerscapriolen. Hoeveel keer de winst wilt u betalen voor de double digit groeicijfers? Fantasievolle business met die laadpalen en juist daarom misschien ook wel een overnamekandidaat? Dat is altijd tikje tricky.


Heijmans

Heijmans is niet duur, maar voor meer koersfantasie is denk ik een hele mooie outlook nodig. Bij de bouwers weet u het maar nooit. Geen nieuwe afschrijvingen is ook al heel wat. 


Hier is de hele agenda. Let dus op de inkoopmanagersindices en Walmart sluit officieus het cijferseizoen in de VS af. Er komen nog meer fondsen, waaronder Nike en Oracle, maar zo heet het nu eenmaal en ik houd van beurstradities. Vooral rare.

18 feb
15:30 Amerikaanse beurzen gesloten

19 feb
08:00 Kendrion Q4-cijfers
08:00 Danone Q4-cijfers
08:00 HSBC Q4-cijfers
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment feb -14,5
13:00 Wallmart Q4-cijfers

20 feb
06:30 Nederland consumentenvertrouwen feb
06:30 Nederland consumentenbestedingen dec
08:00 Alfen Q4-cijfers
08:00 Wolters Kluwer Q4-cijfers
08:00 ASR Q4-cijfers
08:00 BAM Q4-cijfers
08:00 Ageas Q4-cijfers
08:00 Besi Q4-cijfers
08:00 Air France-KLM Q4-cijfers
08:00 Telefonica Deutschland Q4-cijfers
16:00 EU consumentenvertrouwen feb -8,0

21 feb
06:30 Nederland werkloosheidspercentage jan
08:00 Van Lanschot Kempen Q4-cijfers
08:00 Nyrstar Q4-cijfers
08:00 Neways Q4-cijfers
08:00 Relx Q4-cijfers
08:00 Heijmans Q4-cijfers
08:00 Deutsche Telekom Q4-cijfers
08:00 Orange Q4-cijfers
08:00 Duitsland Inflatie CPI jan -0,8% MoM
08:45 Frankrijk inflatie CPI jan -0,6% MoM
09:15 Frankrijk manufacturing PMI feb 51,0
09:30 Duitsland manufacturing PMI feb 49,9
09:30 Duitsland services PMI feb 52,8
10:00 EU manufacturing PMI feb 50,5
14:30 VS orders duurzame goederen dec 1,8% MoM
14:30 VS wekelijkse jobless claims
15:45 VS Markit manufacturing feb
16:00 VS verkopen bestaande woningen jan 5,05M
18:00 ASMI Q4-cijfers
22:00 Galapagos Q4-cijfers
22:00 Kraft Heinz Q4-cijfers

22 feb
00:30 Japan inflatie CPI jan 0,8%
08:00 Volkswagen Q4-cijfers
08:00 Duitsland BBP Q4 0,0% QoQ
10:00 Duitsland ifo business klimaat feb 99,0


Heb ik nog een kleine bonus. Maakt Euronext vrijdag na het slot de nieuwe samenstellingen van AEX, AMX en AScX bekend, of is het een weekje later? Helaas, ik heb niet meer die hele mooie indexdata. Ik roei even met de riemen die ik heb. Grootste vraag is denk ik of Adyen naar de AEX gaat... 


...En er zijn meer verschuivingen mogelijk, als ik kijk naar marktkapitalisatie en free float (hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen). Verder is de dagelijkse omzet van belang, maar ik weet niet wat voor parameter ik daarvoor moet nemen. 


Zou uit de AScX Basic-Fit een deurtje opschuiven...? 


Verder is er eigenlijk geen nieuws dit weekend, maar er is nog wel wat in wording. We zien wel hoe de euro hier op reageert.

Ben ik ook eens snel klaar. Hebt u Corné met zijn vooruitblik nog van mij tegoed:

Prettige zondag, succes deze week en laat u niet gek maken:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Subtropical 17 februari 2019 14:45
    Tijd voor een correctie van minimaal 20 punten. 15 % opgelopen in 8 weken.....De greed is weer groot. Tostrams zegt dat de beurzen er beter bij komen te liggen. Man, man we zijn de oude toppen van vorig jaar al weer bijna genaderd. Het koop signaal zal wel weer komen als de top er staat. Hoezo achter de feiten aan lopen.
  2. [verwijderd] 17 februari 2019 15:16
    De stijging in een zeer korte tijd van 15% gebaseerd op een handels deal tussen de VS en China. Bij een echte handels deal waarbij en 100% over en weer concrete afspraken zijn gemaakt en ook nagekomen worden kun je inderdaad een stijging van 10% rechtvaardigen.

    Echter er is helemaal geen deal en de vraag is of er inderdaad een deal gesloten kan worden tussen socialisme en hardcore kapitalisme.

    China staat er bekend om om glimlachend ja te knikken om vervolgens volledig haar eigen weg te volgen en de gemaakte afspraken niet na te komen.

    China kan zich meer gaan richten op Europa, Afrika en Azië. Vorige week is al bekend gemaakt dat een aantal super grote Chinese investeerders default zijn gegaan. Uit de recente cijfers zien we al dat de Chinese economie geraakt wordt en ook Amerikaanse bedrijven zoals Apple geraakt worden.

    China zal nooit en te nimmer volledig akkoord gaan met de VS showdeal. De Amerikanen verkochten zelfs de subprime hypotheken als wonder investeringen en we weten allemaal wat dat opgebracht heeft.

    De Amerikanen zijn showmasters en verkopen zelfs een non deal tot een utopische resultaat. Pure bullshit natuurlijk.

    China en de VS zijn als Water en Vuur dat zijn twee verschillende kanten van een object en kunnen nooit samen een worden. Water en Vuur gaan niet samen.

    De Chinezen, Russen en andere BRIC landen kopen massaal goud in en dumpen de US dollar. Dat is niet voor niets.

    Het resultaat tussen de VS en China kan alleen maar tegen vallen en een correctie van 5% tot 15% bij enige nieuws dat er een no deal is komt zeer dichter bij!

    Zoals ik al schreef bij een 100% deal en nagekomen afspraken over en weer zou een 10% stijging inderdaad gerechtvaardigd zijn maar geen 15% laat staan nu er uberhaupt nog geen deal is!

  3. [verwijderd] 17 februari 2019 15:44
    Natuurlijk heeft de FED ook invloed op de gestegen koersen maar ik weet zeker dat de koersen voor 90% gestegen zijn door de continu mooi weer spelen van de handels team van de VS. De rente van de FED is al fors gestegen de laatste jaren en heeft al invloed op de economie van de VS. Als Trump en trawanten de belastingdeal niet er doorheen hadden gejaagd was de VS al in een forse recessie geweest.

    De belasting verlaging effect is al uitgewerkt en de FED rente staat nog steeds hoog. De stijging is echter voor 90% te wijten aan de iedere week mooie show kreten van de VS handels team die tot nu toe nog geen resultaten gepubliceerd hebben behalve its going well!

    De Chinezen zijn de motor van de wereld economie. Duitsland haalt inmiddels een forse stuk van haar inkomsten uit China, als dat minder wordt krijgen we hier in Europa ook klappen zeker wij in Nederland als open economie en omdat Duitsland ons belangrijkste handels partner is.

    De Fed heeft meer invloed op de economie in de VS, maar China heeft invloed op de hele wereld en met name ook in Europa en dus Duitsland en hiermee gekoppeld Nederland.

    De beurskoersen zijn gestegen gebaseerd op een al gesloten deal die er niet is. Dus een terugval is zeer aannemelijk en te verwachten.

  4. [verwijderd] 17 februari 2019 16:14

    Yep, een bear market is goed voor de burgers. Gewoon blijven schrijven zodat mensen niet meer uitgeven.

    Economie lager zetten.
    Huizenmarkt lager zetten
    Schuld laten oplopen
    Mensen naar UWV sturen
    Bevriezen van salarissen
    Pensioen verlagen
    Mensen lekker ontslaan

    Laten wij dit vooral hopen, want de markt is al te duur en laten wij de mensen gewoon naar huis sturen.

    Een recessie is goed, daar worden wij allemaal beter van.

    Gewoon blijven communiceren en hou cash aan, want wat maakt het uit als je op straat staat, je hebt tijdig je aandelen verkocht en als wij nu ook onze huizen verkopen voordat de markt in elkaar klapt, dan heb je nog een tonnetje of twee op je spaar rekening tegen 0%.

    Geweldig een bearmarket, een recessie..

    Ik heb mijn portfolio verkocht, nu maar hopen dat wij 30% lager gaan en 500.000 werklozen erbij komen.

    Ik hoop dat het allemaal uitkomt.

  5. [verwijderd] 17 februari 2019 16:26
    quote:

    Hermando schreef op 17 februari 2019 16:14:

    Yep, een bear market is goed voor de burgers. Gewoon blijven schrijven zodat mensen niet meer uitgeven.

    Economie lager zetten.
    Huizenmarkt lager zetten
    Schuld laten oplopen
    Mensen naar UWV sturen
    Bevriezen van salarissen
    Pensioen verlagen
    Mensen lekker ontslaan

    Laten wij dit vooral hopen, want de markt is al te duur en laten wij de mensen gewoon naar huis sturen.

    Een recessie is goed, daar worden wij allemaal beter van.

    Gewoon blijven communiceren en hou cash aan, want wat maakt het uit als je op straat staat, je hebt tijdig je aandelen verkocht en als wij nu ook onze huizen verkopen voordat de markt in elkaar klapt, dan heb je nog een tonnetje of twee op je spaar rekening tegen 0%.

    Geweldig een bearmarket, een recessie..

    Ik heb mijn portfolio verkocht, nu maar hopen dat wij 30% lager gaan en 500.000 werklozen erbij komen.

    Ik hoop dat het allemaal uitkomt.

    Hoop het ook, ik zit volledig cash.
  6. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 17 februari 2019 22:04
    Wat een Bullshit maar weer mensen lees onderstaande:

    Reuters praat openlijk over of de VS misschien ook wel op een recessie afstevent. Kortom, de aandelenmarkt is aan een suckerrally bezig, [i]of u hebt nu nog de kans de laatste koopjes weg te grissen, voor die beurzen misschien weer feest gaan vieren.[/i]

    Vooral die laatste regel..

    Voor die beurzen "misschien" weer feest gaan vieren..

    Hoezo misschien..??!

    Volgens mij zijn ze in 1 rechte lijn "AL" aan het feestvieren..

    Samen met de Centrale Banken uiteraard..!! ;))

  7. forum rang 5 Bart Meerdink 17 februari 2019 23:01
    Het enige dat er gebeurd is, is dat de vreemde decemberdip (door hysterie over Powells voorgenomen renteverhogingen, voordat hij daarvan terugkwam) weer hersteld is. De gemiddelde waarderingen zijn niet overdreven hoog of laag. De grafiekjes waarmee dit stuk begint zijn wat misleidend ingetekend: met een daling van 20% gevolgd door een stijging van 20% heb je per saldo alsnog 4% ingeleverd, ook al claim je technisch weer een bullmarket.

    Door de volatiliteit die men in 2019 verwacht is het wel aantrekkelijker om wat liquiditeit aan te houden om gebruik te kunnen maken van de dips. Maar markt-timing is zero-sum dus wie denkt daarmee te verdienen zou goed van een koude kermis thuis kunnen komen.
  8. forum rang 7 ffff 18 februari 2019 09:27
    Hermando en Cancel,

    Niet om het een of ander….. Maar jullie vertellen vol trots volledig cash te zitten, maar hebben wel een gigantisch profitabele 6 weken aan je neus voorbij laten gaan.
    Als je het een zegt, moet je ook het ander zeggen.
    Zo goed als volbelegd waren de maanden oktober tot en met december natuurlijk ellendige klote maanden voor mij.

    Maar gelukkig niet gek laten maken door al die bashers, die oh zo vreemd toch ook nooit een beleggersproduct kopen dat profiteert van dalende beursdindices. Nooit hoor je hen daarover.

    Enfin, tevreden met je cash, maar toch de herrijzenis volledig gemist.

    En dan beleggers zoals ik…. De ellende van eind vorig jaar is al grotendeels weer hersteld en wie goed de financiële media volgt: 2019 wordt verwacht de allerhoogste dividendbetalers jaar te worden ooit op de beurzen. Moet je natuurlijk wel aandelen in portefeuille hebben…..

    Iedereen mag zijn visie hebben zoals cash is king.... Maar dat gold meer voor september 2018, maar vandaag?

    Peter
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links