Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Arcadis, Pharming en Wessanen

Liveblog: Arcadis, Pharming en Wessanen

Update 16:30 uur: Arcadis

De cijfers van Arcadis zijn donderdag hoor, niet morgen... Meer weet ik ook niet, er zijn geen geruchten, laat staan nieuws en bij mijn weten zijn er ook geen adviezen. Toch staat er nu +8,4% en dat was al ruim +9%. waarom? Gewoon, Arcadis is een van de meest speculatieve en spannende aandelen van het Damrak.

En donderdag is het wel extra spannend? Citaat van Martin vandaag:

Waar de markt echter bij de cijfers over 2018 vooral naar op zoek is, zijn opmerkingen over de hoogte van het werkkapitaal en de nettoschuld, de Ebita-marge, de vrije kasstroom, de post openstaande facturen én mededelingen over de verkoop van de Braziliaanse biogasactiviteiten.

Martin rept ook over het emissiespook en de beruchte short-positie. Daarvoor copypaste ik mijn eigen tekst uit mijn vooruitblik van afgelopen zondag:

Arcadis is misschien wel het spannendste fonds van het Damrak, meer nog dan Fugro? Bij beide is de emissievrees nog niet verdwenen en mede daarom staat er zoveel short uit: minimaal 19,7% nu bij Fugro en bij Arcadis zeker 11,2%. Als u hier en alleen op dobbelt en moet kiezen, nam ik de laatste.

Bij Arcadis is de nooduitgang minder groot als het er op aan komt (lees: squeeze). Met een huisstichting, de Heidemij en APG ligt een derde van de aandelen vast. Mocht er helemaal niks gebeuren en het fonds dood geld blijken, dan hebt u het dividend van 4,3% nog. Moet er geen emissie komen.

Geldt ook voor de waardering: het aandeel is niet duur, maar ook hier loert het e-woord in de coulissen. Tja met die verslechterende economische omstandigheden hoeven we ook niet op een party-outlook te hopen?

 • Winst per aandeel 2018: €1,14
 • Omzet 2018: €3,18 miljard
 • Verwachte winst per aandeel 2019: €1,43
 • Verwachte omzet 2019: €3,24 miljard

 


Update 15:30 uur: Plus 500 -40%

Dit is gemakkelijk intikken en grapjes maken over de cijfers van Plus 500 vandaag. 

Nog meer grote cijfers op de rapportage van Plus 50. Het aandeel ging overigens in 2013 naar de Londense beurs en is, met deze daling, nog altijd vertienvoudigd. Een jaartje geleden was dat echter nog vertwintigvoudigd.  

Let wel even goed op. Het is niet zo dat de gemiddelde klant 80,6% verliest, maar dat van alle Plus 500 klanten in totaal 80,6% geld verliest. Vier op vijf dus. Dat getalletje leest u zo onderaan de website af, zeg maar in de disclaimer. CFD-aanbieders zijn tegenwoordig verplicht dit percentage te geven.

U ziet ze bijvoorbeeld ook op de homepages van Saxo Bank (74%), BUX (82,3%) en IG Markets (81%). Oh ja, ik maak ook een foutje: de koers doet -28%. Excuses. 

In de rapportage geeft Plus 500 niet aan of de terugloop van het aantal klanten hiermee verband houdt. In Q4 daalden de markten en wellicht dat dit bij aspirant-klanten voor koudwatervrees zorgde. De bestaande klanten handelden er weer lustig op los, als ik de an sich verpletterende cijfers  van de broker zie:

 


Update 14:00: Duivische Klaas Knot

Onze DNB-president Klaas Knot, tegenstander van de intussen afgelopen (staats)obligatie-opkoopprogramma's van ECB-president Mario Draghi is gedraaid? Merk op dat hij dit via FT en niet via FD, DFT of de NPO laat weten. Voor internationaal gebruik dus? 

Allereerst waarom Knot ineens aan stimulering denkt en dat klinkt niet vreemd: de EU economie verslechtert. 

The Dutch central banker has said the European Central Bank should pause plans to ditch its crisis-era stimulus, a sign that concerns over disappointing economic growth have spread to the eurozone’s most hawkish circles.

Op zich niet zo raar dat Knot draait? Inderdaad was het in economische hoogtijdagen dat Draghi vol op het orgel ging en nu de boel verslechtert doet hij vooralsnog niet veel anders dan de rente op nul houden. Wel merkte de president  aan het slot van zijn laatste persconferentie op dat hij alle tools heeft áls.

Kom ik letterlijk bij het volgende zinnetje in het stuk uit en wellicht is dit de echte reden dat Knot zijn draai via, zoals dat zo mooi heet, het prestigieuze FT communiceert: is een duivische Knot aan het solliciteren als opvolger van Draghi, die dit jaar terug treedt?

Klaas Knot, a contender to replace Mario Draghi as ECB president, told the Financial Times that the central bank needed to gauge how badly the economy was faring before pressing ahead with phasing out its programme of buying bonds in support of the economy.  

Uiteraard zegt hij daar niet hard ja of nee tegen. Even verderop:

“If I was asked to be available, I would formulate an answer then,” Mr Knot said on whether he would like to succeed Mr Draghi.

Verder gaat het interview erover dat de economie dus verzwakt, maar wel manageable is volgens Knot. Over een paar paar kwartalen kan het ook al weer over zijn. Hij is overwegend positief. Waarom de ECB dan extra duivisch zou moeten zijn vertelt hij niet.... of is dat om zeg maar Zuid-Europa te masseren?

Ik houd het daarom voorzichtig, vooral gelet op het medium, op een open sollicitatie. Ik heb geen idee of hij een kans heeft. Nederland lijkt mij niet aan de beurt in de EU. Wim Duisenberg was de eerste ECB- president, waarna vervolgens de Fransman Jean-Claude Trichet en de Italiaan Draghi volgden. 

 


Update 12.20 uur: Open deuren

ING kwam langs met een leuk lijstje van zes oorzaken waardoor bedrijven het niet redden. Ok, er worden wat open deuren ingeslagen. Een van de oorzaken is het ontbreken van ondernemerskwaliteiten. Tja, dat is wel heel gemakkelijk. Ex- Roda JC speler Ard van Peppen zal ook nooit het eerste van Ajax gaan halen. Reden: hij kan niet voetballen. (NK)

 


Update 11.50 uur: Adyen in MSCI World index

Vanochtend werd bekend dat betalingsverwerker Adyen 28 februari wordt toegevoegd aan de MSCI World Index. Dit resulteert in een mooie winst van 1,8%, waarmee de betalingsverwerker vandaag één van de outperformers is op de beurs.

Sowieso ligt Adyen dit jaar erg goed. year to date staat er een plus van maar liefst 39,3% op de borden. Aan het einde van de maand maakt Euronext bekend of het aandeel ook in de AEX wordt opgenomen.

Wessanen
Klik op het plaatje voor een grote versie

Adyen is een echt handelsaandeel, maar ook de dames en heren van het eerste uur hebben een mooi ritje gemaakt. Sinds de beursgang staat het aandeel 40% hoger. De Duitse branchegenoot Wirecard ging in diezelfde periode door het putje, maar dat heeft een hele andere oorzaak. Geen enkele belegger wordt vrolijk van fraudebeschuldigingen. (NK)

 


Update 10:00 uur: Twee keer straffen

Is dit niet twee keer straffen voor hetzelfde vergrijp, gaat dit niet in tegen grondrechtbeginsels? Even praktisch: naar welke bank moet de staat dan, als ING niet meer mag? Rabobank staat er toevallig vandaag ook weer eens gekleurd op en ABN Amro is ook niet geheel van smetten vrij. Welke bank wel eigenlijk?

De Volkskrant heeft een mooi genuanceerd verhaal hoe moeilijk het is om fraude, zwart geld en witwassen te herkennen. Klinkt herkenbaar. Vorig jaar hield Teun Teeuwisse (ja, die beroemden Imtech analist) op onze beleggersdag een verhaal over hoe moeilijk het ook voor analisten is om fraude in de cijfers te herkennen.

Dat had hij zelf bij Imtech ook niet meteen in de gaten, hoewel hij zich hoe langer hoe meer over de cijfertjes verwonderde. Hetzelfde gold zelfs voor Steinhoff, dat werkelijk alles deed wat niet mocht. Kortom, het is gemakkelijk roepen dat banken beter hun best moeten doen, moeten ze ook, maar eenvoudig is het niet.

U kunt het ook omdraaien. De overheid is zelf ook niet altijd even kosher, netjes en zuinig. Misschien is het ook een idee voor bedrijven om geen zaken meer te doen met overheden, die altijd en overal consequent de boel uit de hand laten lopen.

Het zal de tijdgeest zijn. De ander normen opleggen, waar we zelf ook niet aan voldoen. We vliegen met z´n alleen bijvoorbeeld meer dan ooit tevoren, maar het is gemakkelijker Royal Dutch Shell maar de schuld te geven. 

 


Update 09:40 uur: Air France-KLM

Het rommelt binnen de top van Air France-KLM. Goh. Eerlijk gezegd vraag ik me af of het niet eerder nieuws is, als het wel gezellig is en het management high-fivend en samen buikschuivend door het leven gaat. Enfin, het is zelfs Bloonmberg nu opgevallen:

DFT zit er al helemaal boven op:

Vraag is of deze rel ook uit maakt voor het operationele presteren van de hele groep, of dat het vooral prestige is. Of ze moeten bij KLM de barricaden op? Dat mag u zich als belegger afvragen. Of louter als handelaar? Air-France-KLM schept al een jaar of vijftien, sinds de twee samen gingen, geen aandeelshouderswaarde.

Of u het hem moet verwijten is wat anders, maar daar heeft ook Pieter Elbers niet voor gezorgd.

 


Update 09:25 uur: Wessanen

Er is een meergranenfeestje op beurs:

Inderdaad, Niels zag de groei van de eigen merken ook niet aankomen:

Hij heeft ze intussen wel in zijn grafiekje verwerkt. Voor dit jaar verwacht Wessanen 2 à 5% groei van die lucratieve eigen merken.

Wessanen

 


Update 09:00 uur: Randstad en het dividend

Dit hebt u intussen wel gezien.

Is dit een puntje? Om precies te zijn doet Randstad nu 6,8% dividendrendement. Acht de markt dat soms niet houdbaar, mocht overal de groei in krimp omslaan? In 2008 passeerde het concern het dividend, maar dat was midden in de kredietcrisis. Extreme omstandigheden dus, daar is nu nog geen sprake van.

 


Update 08:50 uur: Advies

Portzamparc? Nog nooit van gehoord. U wel? Reuters meldt het, vandaar. Het is een buy, dus de long only club zal het verder wel best vinden? KBC heeft Randstad al gewikt en haar oude koersdoel te licht bevonden. 

 • Pharming: start met buy en €1,80 - Portzamparc
 • DSM: naar €101 van €96 - Barclays
 • ING: naar €13,50 van €12,80 - Morgan Stanley
 • Randstad: naar €44,50 van €43 (buy) - KBC
 • Takeaway: naar €67 van €69 - UBS
 • ASMI: naar €51 van €52 - Kepler Cheuvreux

Ah, het ligt dus aan mij. Hier is de site

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

DSM Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

RANDSTAD NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASM International

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pharming Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

JUST EAT TAKEAWAY

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ADYEN NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Cybertom
0
Arendje toch....nog steeds op je pik getrapt door weer een sneer uit te delen richting de longs?
theo1
0
Dan kan de staat misschien gaan bankieren bij Deutsche Bank.

En kansloze rechtszaken beginnen in de hoop op een schikking lijkt nu wel de nieuwste Nigeriaanse oplichterstruc.
ffff
0
Is de Nederlandse Overheid ZELF niet regelmatig zo onbetrouwbaar als de pest?

Met grote ergernis, bijna woedend, lees ik zo'n stellingname van de Overheid. Nu ben ik de eerste om toe te geven dat banken, grosso modo niet deugen, maar er is niet één DAX-bedrijf, AEX=bedrijf, CAC-40 bedrijf , Bel-20 bedrijf waar GEEN enkele proces of verdachtmakingen tegen loopt. Dat hoort gewoon bij ondernemen.

En juist Overheden maken zich regelmatig schuldig aan wanbestuur, aan gruwelijke verspilling , aan vriendjespolitiek, aan bevoordeling van bevoorrechte partijen en ga zo maar door....

En dan durven die zo'n persbericht uit te sturen! Als je ze lijfelijk zou tegenkomen ( hetgeen uiteraard niet gaat), dan zou je hen midden in hun gezicht spuwen.

Peter
nomeg74
0
Ja hier ook,niet alleen onleesbaar je ziet gewoon alleen aandeelnamen.
Als dit aangepast is zonder verwittiging vind ik dit niet kunnen
Snugger
0
Ze zullen allen wel op de schreden terugkeren. Waar de pijn gevoeld werd werd namelijk opgekocht, en rücksichtslos ook nog eens.., da's al beginnen bij het verkeerde, kan niet eens werken in die volgorde….
HD_Erik
0
Help: de iex one monitor is aangepast en is nu verschrikkelijk wit. Doet pijn aan de ogen zo wit. Moet de helderheid van mn scherm erop aanpassen. Kan de "oude" versie ook als optie blijven bestaan ipv licht/donker?
Theo3
0
Ik weet het niet maar de haat tegen pharming zit diep bij hem, misschien dat niet uitgekomen is wat hij er van dacht. En daardoor klanten benadeeld zijn, wie zal het zeggen.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 17 feb Het Wonder van Shanghai
 2. 17 feb Advieswijzigingen Fagron en Ordina 1
 3. 17 feb Het zit niet mee met het BBP

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 893,800 19 feb
  +7,800
  +0,88%
 2. Air France-KLM 9,730 19 feb
  -0,080
  -0,82%
 3. ASM International 118,950 19 feb
  +4,700
  +4,11%
 4. DSM Koninklijke 116,000 19 feb
  +2,000
  +1,75%
 5. ING Groep 10,026 19 feb
  -0,396
  -3,80%
 6. JUST EAT TAKEAWAY 91,500 19 feb
  +0,550
  +0,60%
 7. Pharming Group 1,355 19 feb
  -0,009
  -0,62%
 8. RANDSTAD NV 54,560 19 feb
  +0,600
  +1,11%
 9. Royal Dutch Shell A 23,300 19 feb
  +0,095
  +0,41%