Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Beleggen in de cloud

Tracker Tips: Beleggen in de cloud

Er is sinds kort een nieuwe smaak toegevoegd aan het menu van thematische ETF’s. De First Trust Cloud Computing UCITS ETF is een tracker dat zich richt op bedrijven in de cloud.

De cloud is de benaming een informatietechnologie die via een netwerk toegang geeft tot gegevens, software en hardware. De tracker is verhandelbaar op Euronext Amsterdam onder de ticker SKYE en heeft een jaarlijkse management fee van 0,6%.

Cloud Computing

Cloud Computing is de techniek om complexe computertaken te verplaatsen naar gedeelde, gedecentraliseerde services, waardoor mensen gegevens van bijna elke locatie ter wereld kunnen opslaan en openen.

De index

Bedrijven in de onderliggende index, de zogeheten ISE Cloud Computing index, zijn opgesplitst in drie segmenten:

  • Pure play-serviceproviders voor de cloud: ondernemingen die directe serviceproviders zijn voor 'de cloud' of bedrijven die goederen en services leveren die gebruik maken van cloud computing-technologie.
  • Niet-pure play bedrijven voor cloud computing: ondernemingen die zich buiten de cloud computing-ruimte richten, maar goederen en diensten leveren ter ondersteuning van cloud computing.
  • Conglomerate cloud computerbedrijven: breed georiënteerde ondernemingen die het gebruik van cloud computing-technologie indirect gebruiken of ondersteunen.

Om in de benchmark te worden opgenomen, moet een aandeel een marktkapitalisatie van ten minste $100 miljoen hebben en worden genoteerd op een in de index in aanmerking komende wereldwijde effectenbeurs.

De referentie bestaat momenteel uit 28 bedrijven waarvan er zeventien pure play ondernemingen zijn, zeven niet-pure play bedrijven en vier conglomeraten. De index wordt twee keer per jaar herwogen.

De Top 10 van de bedijven in de index zien er als volgt uit.

Bron: ETF.com.


Karakteristieken

Het leeuwendeel van de bedrijven komen uit de Verenigde Staten met een procentuele weging van 89%. Wanneer je als belegger de keuze maakt om in deze tracker te beleggen moet je bewust zijn van de grote blootstelling naar de Amerikaanse dollar. De sectorverdeling is te herleiden uit onderstaande tabel.

Bron: First Trust.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

cloud

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
1
De cloud is geen niche. Dit is zo'n beetje de meest nutteloze, of geldklopperij, ETF die maar zou kunnen verschijnen!.. Men verzint maar wat tegenwoordig, maar zolang het geen niche is kan het niet renderen...
raketm@n
0
Ik had graag meer van zulke ETF's gezien, zoals eentje voor Cybersecurity bijvoorbeeld.
raketm@n
0
De meeste Amerikaanse ETF's zijn niet in regel met MIFID II en worden niet langer meer in Bolero aangeboden. (HACK, CIBR, TCLD,...)
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: cloud, ETF's , trackers

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 18 feb Tracker Tips: Nieuwe aanbieder v...
  2. 30 jan Tracker Tips: Een huisvlijt-ETF 9
  3. 20 jan Tracker Tips: Beleggen in schone... 2