Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: AEX +0,9%

Slot: AEX +0,9%

Het was de week waarin de AEX de overige Europese indices de hielen liet zien. Met een plus van 0,9% doen alleen de Grieken (+1,3%) het beter. Maar goed, die neemt niemand serieus.

De week werd gedomineerd door tegenvallende macro's en negatieve berichten omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping proberen het onderste uit te kan te halen. Dit resulteert in Europese taferelen waar waarschijnlijk op het allerlaatste moment een deal wordt gesloten.

Tenminste dat is te hopen, want anders is de winst als sneeuw voor de zon verdwenen. Helemaal als de groeivooruitzichten verder worden verlaagd. Deze week was het de beurt aan de Europese Commissie. De Nederlandse economische groei wordt getaxeerd op 1,7% en Duitsland mag met een raming van +1,1% vanaf nu niet meer de groeimotor van Europa genoemd worden.

Toch moeten we niet te negatief worden, want de beurzen hebben dit jaar uitstekend gepresteerd. De AEX zet year to date een winst van ruim 8% op het bord en daar zullen weinigen een maandje geleden rekening mee gehouden hebben. Wie weet zitten de economen er gewoon naast en trekt de economie in de tweede jaarhelft weer aan. Dan is die 570 punten van de zomer gewoon haalbaar.

DAX krijgt forse tik

De DAX is deze week het lelijke eendje met een min van maar liefst 2,4%. De yankees hebben het ook niet helemaal en de volatiliteit spuit omhoog. Het meest opvallende is dat de Chinese beurs ondanks alle handelsperikelen redelijk blijft liggen.

 

Indices

Rentes

De rentes maken een duikvlucht. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier daalde gisteren al zo'n zes basispunten en daar komen er vandaag nog drie bij. De Duitse rente (0,08%) hoeft nog maar een klein zetje te krijgen en er staat een minnetje voor de nul. 

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +0,9%
  • AEX deze maand +1,2%
  • AEX dit jaar +8,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +8,2% 

AEX

ING (+4,0%) profiteert van meevallende cijfers die de bank woensdag presenteerde. Ondanks de schikking van €775 miljoen wist de Nederlandse grootbank de winst op peil te houden. Defensieve havens als Unilever (+2,7%), Heineken (+1,5%) en Relx (+1,3%) deden het prima.

Laagvlieger ArcelorMittal (-7,9%) kwam met redelijke resultaten langs, maar heeft last van de slechte berichten over de handelsoorlog tussen de VS en China. Unibail Rodamco (-3,1%) levert een deel van de jaarwinst weer in.

AEX

AMX

Beleggers staan niet te juichen om de outlook van TomTom (-9,7%). De navigatiespecialist denkt slecht €0,15 per aandeel te verdienen dit jaar. Wereldhave (-8,9%) verlaagde voor de elfde jaar op rij de net asset value. Dit wordt uiteraard afgestraft in deze markt.

Daarentegen worden de saaie cijfers van Intertrust (+4,4%) met gejuich ontvangen. Op dit moment noteert het aandeel negen keer de winst voor 2019. Flow Traders (-5,9%) weet niet te profiteren van de fors opgelopen volatiliteit. Een winst van €0,56 in een kwartaal met zoveel beweging is niet echt denderend.

 

AMX

ASCX

Fagron (+8,0%) wist de omzetgroei in de tweede jaarhelft te versnellen en wordt daarvoor beloond. Wessanen (-13,3%) kreeg een pak rammel van de analisten van Kempen. Het aandeel ging op de verkooplijst en het koersdoel werd teruggebracht naar €6,60. Komende dinsdag komt het bedrijf met cijfers. Lees hier de vooruitblik van IEX Premium.  

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
praha
0
Chinese beurs is blijven liggen deze week ivm sluiting gehele week ivm nieuwjaar.
BrakkeStakker
0
hahahhahaha

Chinese beurs is redelijk blijven liggen. hahaha

Ja, ze zijn dicht. Dan blijf je wel redelijk liggen.
Brievenbus
0
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,5 procent lager op 527,99 punten. De MidKap verloor 2,3 procent tot 710,75 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen zakten tot 0,5 procent, Frankfurt verloor 1,1 procent.
neutrale kijker
1
De week werd gedomineerd door tegenvallende macro's en negatieve berichten omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping proberen het onderste uit te kan te halen. Dit resulteert in Europese taferelen waar waarschijnlijk op het allerlaatste moment een deal wordt gesloten.

Tenminste dat is te hopen, want anders is de winst als sneeuw voor de zon verdwenen. Helemaal als de groeivooruitzichten verder worden verlaagd. Deze week was het de beurt aan de Europese Commissie. De Nederlandse economische groei wordt getaxeerd op 1,7% en Duitsland mag met een raming van +1,1% vanaf nu niet meer de groeimotor van Europa genoemd worden.

Toch moeten we niet te negatief worden, want de beurzen hebben dit jaar uitstekend gepresteerd. De AEX zet year to date een winst van ruim 8% op het bord en daar zullen weinigen een maandje geleden rekening mee gehouden hebben. Wie weet zitten de economen er gewoon naast en trekt de economie in de tweede jaarhelft weer aan. Dan is die 570 punten van de zomer gewoon haalbaar.

Aldus Niels Koerts, die overduidelijk met z'n hele hebben en houden log zit. Gezien de positie van IEX als informatieplatform zit dit commentaar, met de oproep om de economen maar even te negeren als hun voorspellingen niet in het eigen straatje passen, heel dicht tegen koersmanipulatie aan! Kom d'r maar in, AFM! Ik zou als neutrale kijker graag een iets neutraler commentaar zien. Bij een voetbalsamenvatting is het ook erg irritant voor de neutrale kijker als de commentator wel erg overduidelijk pro-Ajax is.......
Even wat nuances bij dit grenzeloze optimisme:
1 het gaat niet heel goed in Europa, de motor hapert. Groeiverwachtingen worden vaak te laat en te weinig bijgesteld, dus op basis van deze drastische verlaging van de groeiverwachting zou een verdere verlaging te verwachten zijn. Zelfs een (misschien kortdurende) recessie zou niet onverwacht mogen komen voor de geïnformeerde belegger.
2 Analisten zijn bijna altijd veel en veel te laat met het aanpassen van hun winstverwachtingen en koersdoelen aan een veranderende economische situatie. Dat de beurs qua forward P/E nu goedkoop oogt kan ook komen doordat de winstverwachtingen DRASTISCH verlaagd moeten worden, en dan is 570 voor de komende tijd niet realistisch.
3 De meeste bedrijven hebben niet van die fantastische winstmarges van >40% zoals Apple, Facebook, Google en ASML. Veel industriële bedrijven hebben marges in single digits. Kort door de bocht betekent dat dat wat ze verdienen op meer dan 90% van hun omzet opgaat aan kosten, de laatste paar procent levert de winst. Als de economie vertraagt of stilvalt of in een korte recessie raakt kan de omzet van veel bedrijven krimpen, zowel door afnemende volumes als door prijsdruk. Een paar procent minder omzet betekent al gauw de helft minder winst, 10% minder omzet resulteert in een dik verlies voor de meeste bedrijven. Als er een korte recessie komt is "de beurs" dus helemaal niet goedkoop.
4 Naast fundamentele argumenten ook nog een technisch argument. Het is naïef om te verwachten dat de correctiefase die onvermijdelijk volgt op een bull market run van 7 jaar in 3 maanden afgerond zal zijn. Een correctie die minstens een jaar duurt, gevolgd door een zijwaartse beweging/bodemvorming van nog eens minstens een jaar is een goede bodem voor een nieuwe bull market. Die komt niet voor 2021 dus.....
Brievenbus
0
Neutrale kijker! Laat ons niet lachen :-)
Zeg nou gewoon eerlijk dat je scheef / short zit, en baalt dat A'dam maandag vermoedelijk weer gaat stijgen nu de Yanks zo keurig eindigden,en val Niels niet aan, momenteel de beste van IEX.
Wistikhetmaar
0
Alle cijfers mbt de economie worden nog veel te rooskleurig voorgesteld immers het zijn en blijven beroeps optimisten.
Snugger
0
Ik nam het ook niet zo serieus 14 dagen geleden maar belandde wel in het ziekenhuis, zag die niet aankomen… 1,3% rendement met/op Griekse index long was daarentegen op voorhand al in te schatten, of te zien.
Bedoel maar, er zijn dingen in het leven waar je geen vat op hebt, en welk zo klaar als een klontje zijn. En je kunt ze beiden maar serieus nemen..
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 11:00 Fondsenrondje: Shell helpt AEX 3
  2. 18 apr Slot: AEX +1,4% 5
  3. 18 apr Buitenland Kort: Apple en Qualcomm

Gesponsorde links