Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Zwaargewichten aan zet

TA: Zwaargewichten aan zet

Onder invloed van meevallende bedrijfscijfers en het uitblijven van negatief nieuws inzake Brexit en het handelsconflict weten de beurzen hun herstel voort te zetten.

De bedrijfscijfers die tot op heden zijn gepubliceerd, worden door beleggers over het algemeen goed ontvangen. De cijfers zijn in ieder geval vaak minder slecht dan de correctie van eind 2018 in eerste instantie zou doen vermoeden.

Vandaag openen ook weer twee zwaargewichten op de Amsterdamse beurs hun boeken voor beleggers. Zowel Unilever als Royal Dutch Shell publiceren hun cijfers over 2018. Hieronder bespreek ik hun lange termijn technische plaatjes. Eerst de AEX index.

AEX index

De Nederlandse beurs weet het herstel steeds meer vorm te geven. De eerste maand van het jaar is de beurs ruim 40 punten opgelopen, waardoor bijna de helft van de koersdaling vanaf medio 2018 ongedaan is gemaakt.

De AEX index heeft deze week als laatste Europese beurs haar dalende fase achter zich gelaten. Daarnaast is de index teruggekeerd boven de bodems van november en december waarmee het technische beeld is opgeklaard.

Er is nu ruimte om verder te herstellen richting de lange termijn weerstand rond 534,21. Het ontbreken van een serieuze hogere bodem, maakt het herstel echter nog wel wat broos. Pas als de index een duidelijke hogere koersbodem weet te vormen boven de bodem van december, zal het fundament stevig genoeg zijn om verder aan het herstel te bouwen.


Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell heeft eind 2018 de gematigd stijgende trend van de afgelopen jaren afgebroken. Een serieuze correctie is daarna vooralsnog echter uitgebleven. Het aandeel blijft hangen onder de stijgende bodemlijn en het 200-daags gemiddelde.

Om technische weer te verbeteren dient RDS terug te keren in het opgaande trendkanaal en boven de 200-dagenlijn. Pas dan kan er weer omhoog worden gekeken. Als RDS echter een lagere koerstop vormt en door steun 24,20 zakt, kan een grotere koersdaling niet worden uitgesloten.


Unilever

Unilever stabiliseert binnen de meerjarige lange termijn uptrend. De trend is per saldo nog steeds opwaarts gericht, maar het ontbreekt momenteel aan kracht. Van belang is dat Unilever zich weet te handhaven boven steun 45,49 (bodem van 15 juni 2018).

De hogere bodems wijzen nog wel op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de stijgende trend dient Unilever boven de laatste top te breken.


Op iets kortere termijn is een meer neutraal koersverloop zichtbaar. Unilever beweegt sinds medio 2018 per saldo zijwaarts boven steun 45,49. Vanaf dit niveau lijkt het aandeel weer op te kunnen veren richting de voorliggende toppen en uiteindelijk de top van 2017 rond 52,31.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

UNILEVER

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
256 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. schakelaar 31 januari 2019 08:52
  quote:

  Opties Bedrog schreef op 31 januari 2019 08:49:


  [...]

  Heb je hem zelf gebeld..??!

  Ik bedoel Ben van Beurden..

  Doet me denken aan die muis die een olifant aan het trappen is..

  Omdat die op zijn staart staat..;)


  Ik ben zo vriendelijk geweest om de investor relations even te bellen, maar ja ik heb ook een screenshot gemaakt.
256 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 11:15 TA Video: Games, cannabis en blo...
 2. 08:40 TA: AEX maakt uitbraak ongedaan 59
 3. 09 jul TA: Sterke Midkappers 190

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 569,67 12:38
  +2,29
  +0,40%
 2. Royal Dutch Shell A 13,942 12:23
  0,000
  0,00%
 3. UNILEVER 46,200 12:23
  -0,240
  -0,52%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare