Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Nieuw jaarrecord

Fondsenrondje: Nieuw jaarrecord

Ondanks tegenvallende jaarcijfers van Intel gisterenavond nabeurs, is de AEX (+0,5%) de handelsdag met een mooie plus begonnen. Op 512,72 punten staat er een nieuw jaarrecord op het bord.

Niet verkeerd, zeker gezien er geen schot zit in de handelsoorlog tussen de VS en China. Ook de Amerikaanse shutdown lijkt nog wel even te duren, al zijn beurzen hier helemaal niet mee bezig.

Om 10:00 uur kwam het IFO januari cijfer over het businessklimaat in Duitsland langs. Deze lag net iets beneden de verwachting (99,1 vs 100,6). Duitse ondernemers geven in deze enquête aan hoe zij denken over de huidige economische condities, en hun toekomstverwachtingen.

Het kwam er op neer dat zij positief zijn over de huidige omstandigheden, maar gematigd pessimistisch over de toekomst. Duidelijke verschillen dus. Vanmiddag krijgen we trouwens nog belangrijke cijfers te verwerken over de orders voor duurzame goederen en de Amerikaanse huizenmarkt. Reden genoeg om IEX te blijven volgen vandaag.

AEX in lijn

Alle Europese indices zijn dit jaar goed begonnen. We zien dat de AEX met een plus van iets meer dan 4% ongeveer in lijn met de overige Europese indices presteert. Precies net zo goed als de Britten. Kortom, die Brexit heeft vooralsnog vrij weinig impact op de aandelenmarkten gehad.

AEX
Klik op het plaatje voor een grote versie

Marktoverzicht

 • De AEX stijgt 0,5% en daarmee kunnen we de Duitsers (+1,2%) niet bijbenen. De Fransen (+0,6%) gaan net zo hard omhoog als wij in Amsterdam.
 • Olie: WTI (+0,7%) en Brent (+0,6%) gaan mee met het goede sentiment
 • De euro stijgt 0,2% en noteert 1,133 ten opzichte van de dollar. 
 • Rentes: de Nederlandse (0,29%) en Duitse tienjaarsrente (0,19%) stijgen een basispuntje.
 • Goud (+0,2%) doet een klein beetje mee.
 • Bitcoin (-0,4%) beweegt de laatste tijd alleen maar met een nulletje voor de komma.

Damrak

 • Besi (+3,1%) en ASMI (+0,9%) trekken zich niets aan van de tegenvallende cijfers van Intel. ASML blijft met een plus van 0,3% wel wat achter.
 • De afgestrafte aandelen van 2018 zijn de outperformers vandaag. ING (+1,9%), ArcelorMittal (+2,9%) en Aalberts (+1,2%) gaan stevig omhoog.
 • Unibail Rodamco (-0,1%) heeft last van een koersdoelverlaging van Goldman Sachs. Het aandeel gaat naar €150 van €181 en het advies blijft Houden.
 • Daarentegen profiteert Takeaway.com (+2,1%) van een koersdoelverhoging van Jefferies. Het aandeel gaat naar €59 van €51 en het advies blijft gehandhaafd op Houden.
 • AMG (+2,9%) en Adyen (+4,5%) zijn op dit soort dagen wel vaker de toppers van het Damrak.
 • Italië verlengt de termijn waarop partijen een bod kunnen uitbrengen op het noodlijdende luchtvaartbedrijf. Lufthansa lijkt afgehaakt, maar Air France-KLM (+1,0%) is nog altijd geïnteresseerd om een belang te nemen.
 • BAM (+0,8%) heeft een minderheidsbelang verworven in prefab-woningspecialist Modern Homes Ireland.  

Adviezen

 • Unibail Rodamco: naar €150 van €181 en houden - Goldman Sachs
 • Takeaway.com: naar €59 van €51 en houden - Jefferies

 

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Lijkt positief ja, totdat je ziet waar de verscheidene indexen staan!.. Op groot formaat zeer slecht, en er hoeft maar éen negatief zaakje te zijn wat nu net de pessimistische trigger is en ze gaan wat eerder… Maar dat ze gaan staat al vast, en in colonne ook nog eens..

Stapje vooruit gedacht, maar hoe erg is dat eigenlijk..

AEX900
0
"Dead cat bounce"?
Hoe dan ook was begin 2018 nog een goed jaar voor de chip-Industrie. Apple vertoonde wat rotte plekken en bedierf de smaak. Ook de nieuwe indeling in de Indexen deed een duit in het zakje.
2019 zal het in de Chip-Industrie niet veel beter worden. Iedereen heeft een mobiele telefoon, iPad markt verzadigd, PC markt idem. Zelfrijdende auto's blijven tot 2030 (?) een utopie. Je kunt ze natuurlijk invoeren Maar dat zal dan wel veel andere weggebruikers kosten dit in overeenstemming met de spreuk "Wolven en schapen kunnen goed samenleven….kost alleen veel schapen!
2019 wordt dus hoofdzakelijk een dividend jaar. (Basis 2018!).
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 15 okt Slot: Juichen! 4
 2. 15 okt Fondsenrondje: Goede stemming 1
 3. 14 okt Slot: Positief einde

Gesponsorde links