Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Breekt AEX dalende trend?

TA: Breekt AEX dalende trend?

Bij enkele individuele aandelen, bijvoorbeeld ASML, zijn de korte termijn neerwaartse trends al gebroken. Ook sommige grotere aandelenbeurzen, zoals de Duitse DAX, zijn al uit hun korte correctieve fase gebroken.

Daar staat tegenover dat vrijwel alle beurzen nu hun 200-daags voortschrijdende gemiddelden opzoeken. Blijf alert, want die 200-dagenlijnen wijzen nog allemaal neerwaarts.

Binnen de technische analyse geldt het als een klassiek zwak signaal indien:

 • de koers onder de 200-dagenlijn noteert
 • die 200-dagenlijn neerwaarts is gericht

Nog niet één beurs heeft deze signalen teniet gedaan.

Spagaat

Beleggers zijn zeer verdeeld over het koersverloop op de financiële markten. Tot eind 2018 had de Nederlandse beurs moeite de broek op te houden. Elke opleving werd in de kiem gesmoord. Vanaf het hoogtepunt rond 576 punten is de AEX in de tweede helft van vorig jaar met ruim 100 punten gedaald.

Nog steeds domineren de negatieve omgevingsfactoren de headlines. De handelsoorlog tussen de VS en China is nog niet opgelost, de Brexit soap sleet zich voort en ook de rellen in Frankrijk houden beleggers gevangen.

Begint dit naar oud nieuws te ruiken? Is de meeste pijn al in de koersen verdisconteerd?

Fors herstel

Wall Street bijvoorbeeld is sinds het begin van de shutdown, op 22 december, met zo'n 10% gestegen. Maar volgens Goldman Sachs verbloemt deze rally het effect van de shutdown.  Het -tijdelijk- opheffen van de gedeeltelijke sluiting, die vrijdag laat werd bekend gemaakt,  zal de onzekerheid van beleggers over het Amerikaanse overheidsbeleid niet verminderen. Een mogelijk hervatten van de shutdown na 15 februari zal een vertragend effect op de economische groei houden.

Ook de nieuwe oplaaiende onzekerheid over het handelsbeleid blijft het vertrouwen van bedrijven schaden. Dit lijkt ook het consumentenvertrouwen negatief te beïnvloeden.

Zwak versus sterk

Deze keer bekijk ik enkele zwakke lange termijn indicatoren, zoals de 200-dagenlijnen van Wall Street en van  de AEX. Maar ook positieve ontwikkelingen, zoals de korte termijn trendveranderingen van de DAX en van ASML.

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat de technische plaatjes te tegenstrijdig zijn voor een heldere eenduidige conclusie.

Pullback

De Nederlandse beurs keert terug naar de voormalige bodems. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand rond 511,84 punten (gevormd op 12 december 2018). Hier stuit de AEX ook op de bovenzijde van het korte steile dalende trendkanaaltje.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (de glooiende rode doorlopende lijn) laat een neerwaarts verloop zien. Bovendien staat de AEX index nog onder haar 200-dagenlijn. Deze twee signalen valideren de negatieve technische conditie.

AEX test toppenlijn

Op korte termijn zet de AEX nu het dalende trendkanaaltje onder druk. We gaan dus een spannende periode tegemoet. Bij een doorbraak komt er opwaarts meer ruimte vrij. In dat geval volgen wij de Duitse beurs, die al eerder was uitbebroken.


Wall Street onder 200-dagenlijn

Het feit dat de S&P 500 index weer boven de laatste koersbodem kruipt, geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt. Bij de S&P 500 index blijft de 200-dagenlijn (de rode glooiende doorlopende lijn) omlaag gericht. Bovendien noteert de index eronder. In de vierde beursweek van dit jaar eindigde de S&P net onder haar 200-dagenlijn.

Dit duidt nog steeds op negatieve technische omstandigheden. Wall Street neemt doorgaans het voortouw op de anderen beurzen. Indien de rally strandt, zal dat niet zonder gevolgen zijn op de andere wereldbeurzen.


DAX breekt uit

De Duitse beurs lijkt als eerste het goede voorbeeld te geven.  De DAX index in Frankfurt verbetert op de korte termijn, nu de het steile dalende trendje is grbroken.

Het eerste opwaartse koersdoel ligt rond de weerstand van 11.566,97 punten (de top van 3 december 2018). Weet de DAX index boven deze horde breken, dan klaart het beeld verder op.


ASML verbetert

ASML heeft zowel de dalende trend als de topjes van begin januari gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden. Het aandeel kan nu oplopen richting de weerstand van 166,76 euro (gevormd op 3 oktober 2018). Steun ligt rond 129,40 euro (de bodem van 6 september 2017).

Mogelijk zet ASML met de recente verbetering de toon voor de rest van de Nederlandse beurs. De sector halfgeleiders is de laatste jaren een gevoelige barometer voor economische activiteit.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
226 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
handyman6
1
quote:

Claudio Bizarro schreef op 27 januari 2019 16:25:


Frenkie de Jong & Matthijs de Ligt..

Krijgen hun verdiende UITZWAAI WEDSTRIJD..

6 - 2! 6 - 2!! 6 - 2!!!

youtu.be/bovhMnyQkbw?t=81

Malloten Competitie!!

27 januari 2019

AMSTERDAM HUILT..

youtu.be/h8ZvU2j1IvA?t=48

Maar of PiSVee Kampioen wordt..

Vlak Pech-Zwolle nog niet uit mensen..;)
Was echt bizar hoe Ajax verdedigde,niet dus ,stonden met zijn allen achtertoetekijken,hoe Fijenoorders hem erin schoten,elkaar aankijkend zo van : doe jij maar wat ,want ik wilmedure miljoenen beentjes voor Barca sparen.
Nou denken ze alkemaal benen van €86 miljoen te hebben ,verwende jochies!
Getver!
H6
fred optie
0
quote:

JoostVLS schreef op 25 januari 2019 16:59:


Waar is Fred Optie ?
Moet er niet gescalped worden?

Gelukkig hebben we de posts van Geen_Optie


Present. Heb ff handelsstop. Moet wat anders dingen doen. Allerloog. Ouderavond. Huishoudelijke dingen. Vandaag wat winst genomen. Op mijn Dow turboos. Dax staat jog in de min en Nasdaq nu ook op plus. Stelt niks voor verder. Kom misschien morgen wel weer. Op het forum dan. Moet soms ook nog andere dingen doen. Soms...n
fred optie
0
Zit er zelfs over te denken wat in mijn leven in te gooien en vaker op vakantie te gaan ipv dat handelen. Eventueel handelen op het strand of zo. Zullen niet de Maladiven worden....te duur. Naar Thailand is goed mogelijk. Ergens op een eiland met internet.
fred optie
0
Het voordeel van Thailand is:
Zijn.
-klimaat.
-voeding
-goedkoop
- niet ver weg van mijn huis.
- nu heb ik nikset Thaise vrouwen maar mocht je daar dan van zijn dan zijn die beschikbaar.

-nadelen
Ze ruimen de boel niet op. Smoezelig.
-veel tokkie volk.
-volledig ontbreken van stijl. Nivo zeg maar.

Moet nog wat puzzelen.
fred optie
0
Dax maar 8000. Recessie..moverigens.is koersdoel. Dow 18000. Nasdaq. Zit ik short. Geen idee. 4500.

Maar ik neem wel eerder winst. Heb nml de wijsheid niet in pacht.
fred optie
0
Morgen ga ik bij iedere uptic een short zoeken. Beetje deltas spelen ff geen tijd meer voor normaal handelen. Ik ga er dan ook van uit dat het wel fout zal gaan. Da's nml meestal zo. Aan de andere kant zeg ik....no guts no glory.zo is het ook wel weer.
226 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:10 TA: Tussentijdse dips op Wall St... 168
 2. 20 feb TA: Geen technische schade voor ... 393
 3. 19 feb TA: Energie omlaag, obligaties e... 292

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 621,09 14:14
  -1,03
  -0,17%
 2. ASML Holding 290,050 13:59
  +2,350
  +0,82%
 3. DAX 13.664,00 20 feb
  -125,00
  -0,91%