Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Breekt AEX dalende trend?

TA: Breekt AEX dalende trend?

Bij enkele individuele aandelen, bijvoorbeeld ASML, zijn de korte termijn neerwaartse trends al gebroken. Ook sommige grotere aandelenbeurzen, zoals de Duitse DAX, zijn al uit hun korte correctieve fase gebroken.

Daar staat tegenover dat vrijwel alle beurzen nu hun 200-daags voortschrijdende gemiddelden opzoeken. Blijf alert, want die 200-dagenlijnen wijzen nog allemaal neerwaarts.

Binnen de technische analyse geldt het als een klassiek zwak signaal indien:

 • de koers onder de 200-dagenlijn noteert
 • die 200-dagenlijn neerwaarts is gericht

Nog niet één beurs heeft deze signalen teniet gedaan.

Spagaat

Beleggers zijn zeer verdeeld over het koersverloop op de financiële markten. Tot eind 2018 had de Nederlandse beurs moeite de broek op te houden. Elke opleving werd in de kiem gesmoord. Vanaf het hoogtepunt rond 576 punten is de AEX in de tweede helft van vorig jaar met ruim 100 punten gedaald.

Nog steeds domineren de negatieve omgevingsfactoren de headlines. De handelsoorlog tussen de VS en China is nog niet opgelost, de Brexit soap sleet zich voort en ook de rellen in Frankrijk houden beleggers gevangen.

Begint dit naar oud nieuws te ruiken? Is de meeste pijn al in de koersen verdisconteerd?

Fors herstel

Wall Street bijvoorbeeld is sinds het begin van de shutdown, op 22 december, met zo'n 10% gestegen. Maar volgens Goldman Sachs verbloemt deze rally het effect van de shutdown.  Het -tijdelijk- opheffen van de gedeeltelijke sluiting, die vrijdag laat werd bekend gemaakt,  zal de onzekerheid van beleggers over het Amerikaanse overheidsbeleid niet verminderen. Een mogelijk hervatten van de shutdown na 15 februari zal een vertragend effect op de economische groei houden.

Ook de nieuwe oplaaiende onzekerheid over het handelsbeleid blijft het vertrouwen van bedrijven schaden. Dit lijkt ook het consumentenvertrouwen negatief te beïnvloeden.

Zwak versus sterk

Deze keer bekijk ik enkele zwakke lange termijn indicatoren, zoals de 200-dagenlijnen van Wall Street en van  de AEX. Maar ook positieve ontwikkelingen, zoals de korte termijn trendveranderingen van de DAX en van ASML.

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat de technische plaatjes te tegenstrijdig zijn voor een heldere eenduidige conclusie.

Pullback

De Nederlandse beurs keert terug naar de voormalige bodems. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand rond 511,84 punten (gevormd op 12 december 2018). Hier stuit de AEX ook op de bovenzijde van het korte steile dalende trendkanaaltje.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (de glooiende rode doorlopende lijn) laat een neerwaarts verloop zien. Bovendien staat de AEX index nog onder haar 200-dagenlijn. Deze twee signalen valideren de negatieve technische conditie.

AEX test toppenlijn

Op korte termijn zet de AEX nu het dalende trendkanaaltje onder druk. We gaan dus een spannende periode tegemoet. Bij een doorbraak komt er opwaarts meer ruimte vrij. In dat geval volgen wij de Duitse beurs, die al eerder was uitbebroken.


Wall Street onder 200-dagenlijn

Het feit dat de S&P 500 index weer boven de laatste koersbodem kruipt, geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt. Bij de S&P 500 index blijft de 200-dagenlijn (de rode glooiende doorlopende lijn) omlaag gericht. Bovendien noteert de index eronder. In de vierde beursweek van dit jaar eindigde de S&P net onder haar 200-dagenlijn.

Dit duidt nog steeds op negatieve technische omstandigheden. Wall Street neemt doorgaans het voortouw op de anderen beurzen. Indien de rally strandt, zal dat niet zonder gevolgen zijn op de andere wereldbeurzen.


DAX breekt uit

De Duitse beurs lijkt als eerste het goede voorbeeld te geven.  De DAX index in Frankfurt verbetert op de korte termijn, nu de het steile dalende trendje is grbroken.

Het eerste opwaartse koersdoel ligt rond de weerstand van 11.566,97 punten (de top van 3 december 2018). Weet de DAX index boven deze horde breken, dan klaart het beeld verder op.


ASML verbetert

ASML heeft zowel de dalende trend als de topjes van begin januari gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden. Het aandeel kan nu oplopen richting de weerstand van 166,76 euro (gevormd op 3 oktober 2018). Steun ligt rond 129,40 euro (de bodem van 6 september 2017).

Mogelijk zet ASML met de recente verbetering de toon voor de rest van de Nederlandse beurs. De sector halfgeleiders is de laatste jaren een gevoelige barometer voor economische activiteit.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 23 okt TA: Aarzeling om steunpakket 239
 2. 22 okt TA: Indicatoren koelen af 237
 3. 21 okt TA: Hoofd & schouders bij Philips 213

Gerelateerd

Reacties

226 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Formule1-Fan 25 januari 2019 08:13
  GAM GAM vrijdag is spyks dag up ze dwingen sh om te dumpen of gewoon hard door sloop heen en weg geld.

  1 grote streep up om 0900 gam gam te doen, zo herkenbaar.
  Winst marge koper mag 1 a 3x zijn dan keren ze terug zo veel x achter 1 is dat echt dalen dat je % en winst hebt mag niet laatste tijden.
 2. forum rang 7 Long Time No See.. 25 januari 2019 08:34
  De heftige Recessie ligt al weer achter ons..;))

  Maar het was kantje boord..

  Awel wees even reëel de belangen van:

  Pensioenfondsen, Groot Banken, Verzekeraars..

  Aandeel genoteerde bedrijven..

  Last but not least QE door rollende Centrale Banken..

  Ligt tog niet aan de Shortzijde..??!
 3. forum rang 6 Formule1-Fan 25 januari 2019 09:03
  Fals fals fals even gauw 0900 wat shorts uit tikken, allemaal om je elke keer te foppen met de shorts, 90% vanb tijd naairjj dat he mag inleveren en terug mag kopen.

  waarom elke keer om 0900 meteen gam doen en dan behendigheids spel uitvoeren dat je duur mag kopen om te kijken of je goedkooop nog durft
 4. forum rang 6 'd Aandelen 25 januari 2019 09:16
  Goedemorgen,

  of de recessie achter ons ligt durf ik nog niet te zeggen, koopkracht van heel mensen gaat achteruit, producten worden duurder en lasten gaan omhoog.
  Ik lees steeds meer over onrust en onzekerheid in Europa, gele hesjes zullen zich uitbreiden en mensen morren over hun pensioen die misschien weer gekort gaat worden terwijl alles duurder wordt.

  De tijd zal het leren.
226 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 554,34 23 okt
  +0,14
  +0,03%
 2. ASML Holding 316,600 23 okt
  -3,500
  -1,09%
 3. DAX 12.645,75 23 okt
  +102,69
  +0,82%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare