Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Cijferseizoen van start

Fondsenrondje: Cijferseizoen van start

ASML (-1,7%) heeft het officiële startschot gegeven van hopelijk een sterk cijferseizoen. Ook Ahold (+3,2%) kwam langs, al waren het slechts omzetcijfers.

Voordat we een rondje langs de velden doen, eventjes een kleine update over de handelsoorlog tussen de VS en China. Het begint inmiddels een soap á la GTST te worden, waar maar geen einde aan lijkt te komen. Op het moment dat we met zijn allen denken dat er een deal gaat komen, komt er ineens het bericht dat het toch wat moeizamer loopt dan verwacht.

De Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump weigert voorbereidende gesprekken met China te voeren over het oplossen van het handelsconflict. Het argument is dat er te weinig stappen worden gemaakt in het overleg. Dit melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. 

Reden voor een kleine sell-off op wall street, waar er minnen tot 1,9% op het bord werden gezet. We doen het in Amsterdam met een plus van 0,1% daarom helemaal niet slecht. Dit is in lijn met de overige Europese indices.

ASML

Beleggers zijn niet heel enthousiast over de jaarcijfers van ASML (-1,7%), al stond er bij opening een verlies van 5% op het bord. De pijn zit hem in de lagere orderintake in het vierde kwartaal van 2018. Toen werd er slechts voor €1,6 miljard besteld, beduidend slechter dan in dezelfde periode vorig jaar (€3 miljard).

De omzetcijfers waren wel dik in orde, zo boekte de chipgigant in het vierde afgelopen een record van €3,1 miljard. In 2018 kwamen de totale opbrengsten uit op €10,9 miljard en de winst per aandeel bedroeg €6,10.

De outlook voor het eerste kwartaal zijn op het eerste oog aan de magere kant. Zo verwacht het bedrijf een omzet van €2,1 miljard en een brutomarge van 40% in de boeken te zetten. Een cadeautje voor beleggers zit er echter wel in, want het dividend wordt met 50% verhoogd naar €2,10 per aandeel. Oja, en er wordt voor €1,35 miljard aan eigen aandelen ingekocht.

Ahold

De ster van 2018, genaamd Ahold (+3,2%), weet wederom beleggers te overtuigen met haar omzetcijfers. De opbrengsten gecorrigeerd voor valuta-effecten, stegen in het vierde kwartaal met 3%.

De grootste meevaller werd gerapporteerd in de Verenigde Staten, waar een plus van 2,7% werd gerealiseerd. Zeer knap, gezien de moeilijke markt daar. De winstgevendheid (€1,50 - €1,60 per aandeel) was ook iets beter dan verwacht. Op dit moment noteert de supermarktketen 13,8 keer de verwachte winst over 2019.    

Marktoverzicht

 • De AEX stijgt 0,1% en daarmee presteren we in lijn met de Duitsers (-0,1%) en Fransen (+0,2%) .
 • Olie: WTI (+0,1%) en Brent (+0,1%) doen het rustig aan.
 • De euro blijft vlak liggen en noteert 1,136 ten opzichte van de dollar. 
 • Rentes: de Nederlandse (0,35%) en Duitse tienjaarsrente (0,26%) blijven stabiel.
 • Goud (+0,0%) weet nog geen richting te kiezen.
 • Bitcoin (-0,2%) begint een saaie gewaarwording te worden.

Damrak

 • Philips (+1,3%) krijgt een koersdoelverlaging van Commerzbank om de oren, maar behoort tot de grootste stijgers binnen de AEX. Het aandeel gaat naar €41 van €44 en het koopadvies blijft in stand.
 • Voor de rest zien we alleen maar nulletjes voor de komma bij de Nederlandse hoofdfondsen.
 • Air France-KLM (+3,9%) is niet meer te stoppen.
 • ASMI (-1,6%) en Besi (-1,4%) hebben wat last van de negatief ontvangen kwartaalcijfers van ASML.
 • Alfen spuit 8,0% omhoog. Vooralsnog kan ik geen nieuws vinden over de producent van elektrische laadpalen.
 • ICT Group (+1,5%) doet een Zweedse overname. Hier leest u er meer over.
 • Pharming (+2,6%) gaat deze week een presentatie houden op een congres in Hawaï. Er zijn slechtere plekken op deze aardbol te bedenken om te moeten presenteren.   

Adviezen

 • Ahold: naar €23,70 van €21,50 en houden - Bryan Garnier
 • ABN Amro: naar kopen van houden en naar €29 van €22 - Morgan Stanley
 • ABN Amro: naar €29 van €31 en kopen - Credit Suisse
 • ASML: starten met €225 en kopen - Oddo & Cie
 • ASML: naar €175 van €180 en kopen - Bryan Garnier
 • NSI: naar kopen van houden en naar €38 van €35 - ABN Amro
 • Philips: naar €41 van €44 en kopen - Commerzbank

 

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 11:10 Fondsenrondje: Teleurstellende k... 3
 2. 25 apr Fondsenrondje: ING zet AEX lager 1
 3. 24 apr Slot: Wegzakken 7

Gesponsorde links