Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Olie stopt herstel

TA: Olie stopt herstel

Het herstel van de afgelopen weken lijkt even tot stilstand te zijn gekomen. De koopjesjagers die de afgelopen weken wat hebben durven op te pikken, nemen langzaam weer wat speculatief geld van tafel. Ook in de VS lijkt de kracht er even uit.

De Amerikaanse beurzen hebben sinds eind 2018 een mooie opleving laten zien. Na de forse koersdaling van begin december zijn de meeste indices hard opgeveerd en werd een groot deel van het verlies weer ongedaan gemaakt.

Wat opvalt is dat zowel de daling als de stijging samenvalt met de op- en neergang van de olieprijs. De prijs van een vat ruwe olie ging vanaf begin oktober hard onderuit en begon eind december weer te herstellen. Ik ga hier zo nog wat verder op in.

AEX index

Eerst kijk ik nog even kort naar het technische beeld van de Nederlandse beurs. Gisteren zorgde vooral de koersdaling van zwaargewichten ASML en Royal Dutch Shell ervoor dat de AEX-index het herstel moest stilleggen.

Het herstel is hierdoor gestopt vlak onder de weerstand 511,84 punten, die is gevormd door de top van december. De AEX-index is momenteel één van de laatste Europese beurzen waarbij de dalende trend nog intact is.

De komende dagen zal blijken of het herstel weer kan worden opgepakt of dat de herstelfase wordt afgebroken en de index verder terug moet. Steun ligt nog altijd rond 476 punten.


Dow Jones index

De Amerikaanse Dow Jones index is teruggekeerd boven de laatste koersbodem, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak is geneutraliseerd. Dit geeft aan dat het aanbod boven de markt afneemt.

Het patroon van lagere toppen en bodems is wel nog intact. Hierdoor blijft het risico op een nieuwe forse koersdaling aanwezig.

Pas wanneer de index een hogere koersbodem weet te vormen, zal het technische beeld wat verder aantrekken.


Nasdaq Composite Index

De Amerikaanse technologiebeurs heeft de dalende fase onlangs verlaten, maar toch oogt het herstel nog broos. De index heeft vooralsnog slechts één steile herstelbeweging laten zien zonder hogere koersbodem.

Wel noteert de index weer boven de koersbodems van oktober en november. Dat geeft aan dat er nog altijd sprak is koopbereidheid onder beleggers.


Olieprijs

Zoals ik aan het begin van dit blog al aangaf, valt het koersverloop van de Amerikaanse beurzen de laatste maanden nauw samen met dat van de olieprijs. Zo zetten de Amerikaanse indices net als de olieprijs begin oktober de daling in en eind december een herstel.

De olieprijs is nu echter aangekomen bij de eerste horizontale weerstand rond 55 dollar. De kans is daarom groot dat de olieprijs de komende dagen een stap terug zal moeten doen. Ook de Amerikaanse beurzen zullen dus waarschijnlijk wat terrein moeten prijsgeven.

Pas wanneer de weerstand van de olieprijs wordt gebroken, zal er ruimte vrijkomen voor een groter herstel. Gezien de correlatie met de aandelenbeurzen hou ik het koersverloop van de olieprijs de komende tijd goed in de gaten.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
194 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
easy56
1
de Rat van Fortuin
0
'd Aandelen
0
Goedemorgen,

eerst maar even omlaag en alles staat rood op de AEX.
Maar dat zegt niets want het kan zo weer draaien dus eerst de boel even aankijken.
'd Aandelen
0
Pharming presenteert Ruconest op congres in Hawaï, er zijn slechtere plekken om een product aan te prijzen, plakken er direct een wintervakantie aan vast vermoed ik.
easy56
0
quote:

easy56 schreef op 23 jan 2019 om 08:21:


T maakt allemaal niet uit,als de US futures later stijgen volgen we gewoon:-)

Mogge
https://nl.investing.com/indices/us-spx-500-futures

Ze doen iig weer goed hun best:-)

effe geduld.

nl.investing.com/indices/us-spx-500-f...
ren-je-dement
0
quote:

'd Aandelen schreef op 23 jan 2019 om 09:19:er zijn slechtere plekken om een product aan te prijzen


Deden ze vroeger in de reclamebusiness ook. Vla met kaneel en dan moest dat persé op een warme exotische plek opgenomen worden...

www.youtube.com/watch?v=n3syf4POExg
Maan Arkenbosch
0
De olie index heeft een correlatie met transport en bedrijvigheid. Nu de olieprijs daalt, mogelijk ook nog met de Saoedische aanbod vermindering zit er een krimp aan te komen. De crédit cart schulden van de consumenten zijn ook veel te hoog. Het wordt voorwaarts terug!
mollowitz
0
quote:

Maan Arkenbosch schreef op 23 jan 2019 om 10:14:


De olie index heeft een correlatie met transport en bedrijvigheid. Nu de olieprijs daalt, mogelijk ook nog met de Saoedische aanbod vermindering zit er een krimp aan te komen. De crédit cart schulden van de consumenten zijn ook veel te hoog. Het wordt voorwaarts terug!


wat is een 'credit cart' ? Gewoon nieuwsgierig
de Rat van Fortuin
0
Mario DrAXhi bedient weer het gelijknamige Orgel..

Het valt wel erg op dat ie de hoge tonen haalt.. ;)

Toevoeging:

Het Gap is weer gedicht iig..

Abseilen bitte..
'd Aandelen
0
Vanmorgen een paper trade uitgezet, koop AEX C 515 à 2,40 en verkoop AEX P 515 à 14,60 doen nu 2,85 en 13,50 positie is een halve synthetische future.
Gewoon eens om uit te proberen maar realiseer me dat het tricky is wanneer je word geconfronteerd met een heftige daling.
ONN
0
quote:

mollowitz schreef op 23 jan 2019 om 10:23:


wat is een 'credit cart' ? Gewoon nieuwsgierig

Let op het accent. Hij of zij bedoelde waarschijnlijk een 'carte de crédit'.
BeursWolff
0
quote:

antiflow schreef op 23 jan 2019 om 10:35:


Ad Nooten vrij vandaag?
nee hoor hij heeft er 2 geplaatst
mollowitz
0
quote:

Wistikhetmaar schreef op 23 jan 2019 om 10:30:


Het spel met de futures van de S&P elke dag weer.......pompen pompen.


Net Ron Jeremy
antiflow
0
Wij laten ons ook altijd piepelen door de Yanks. Zij alweer ruim in de plus waar wij met moeite op nul staan.
Formule1-Fan
0
En maar up, dalen homaar steeds up deze maand ook uit een dalinkje.
Was te verwachten vandaag. longe oil en eur/usd.
194 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Markten en economie veren op 191
  2. 21 feb TA: Meevallers steunen AEX 292
  3. 20 feb TA: Gouden bergen voor mijnbouw... 173
Gesponsorde links