Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Draagvlak verbetert

TA: Draagvlak verbetert

De zorgen omtrent het handelsconflict, afkoeling van de economie en de Brexit lijken bij beleggers even naar de achtergrond verdreven. Het sterke herstel op de aandelenbeurzen wereldwijd geeft aan dat sentiment eind 2018 iets te ver was doorgeschoten naar het negatieve.

De Nederlandse beurs is sinds begin dit jaar hard opgeveerd binnen de dalende trend. De bovenkant van deze trend is hierdoor bijna bereikt.

Weerstand

De index bevindt zich thans in de brede weerstandszone tussen 500 en 512 punten. Pas als de AEX door deze weerstandszone weet te breken en de dalende trend achter zich weet te laten, zal het technische beeld nog verder opklaren. Een herstel richting 534 punten is dan de volgende stap.


Omgevingsfactoren

De omgevingsfactoren van de Amsterdamse beurs lijken het herstel steeds meer te ondersteunen. Zo geeft de Nederlandse VIX index aan dat de onrust onder beleggers daalt en de moneyflow-indicator laat zien dat er langzaam weer geld de markt instroomt.

Ik loop de omgevingsfactoren even langs:

NL VIX index

De VIX index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logischerwijs weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt.

Een herstel op de beurzen gaat vaak gepaard met een daling van de VIX index. Dit is wat we ook de afgelopen weken hebben gezien. De Nederlandse VIX index is nu aanbeland op de steun rond 14,15. Een doorbraak onder dit niveau zal gepaard gaan met een voortzetting van het herstel van de AEX index.


AEX Moneyflow

Het heeft even geduurd, maar ook de instroom van kapitaal bij de AEX is weer op gang gekomen. De dalende fase is afgebroken en de indicator loopt weer wat op.

De stijging van de koersen gaat dus inmiddels weer gepaard met instroom van vers kapitaal. Dit geeft aan dat we met een 'gezonde' stijging te maken hebben.


Draagvlak verbetert

De Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs heeft de dalende trend verlaten en loopt hiermee voorop ten opzichte van de AEX index. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal stijgers de laatste periode hoger is ten opzichte van het aantal dalers.

Deze zogenaamde Breadth indicator geeft hiermee aan dat het draagvlak van de beurs (ter ondersteuning van de opmars) verbetert.


Uitleg Moneyflow

De moneyflow indicator geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Uitleg Advance/Decline ratio

De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de ratio oplopen.

In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De A/D ratio, geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is.

Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
177 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Call me Put
0
Serfaus, Oostenrijk. Echt ongelooflijk mooi hier, ski condities zijn optimaal.

Jaja ik weet het don't break a leg.;0)))

Groet.
MDJ_0
0
draagvlak verbetert? Was het slecht dan? We staan alweer vrolijk boven de 500!!!

Misschien draagvlak voor iets anders ergens in den haag daar zijn ze goed in het woordje draagvlak bezigen
ONN
0
quote:

Call me Put schreef op 22 jan 2019 om 08:48:


Serfaus, Oostenrijk. Echt ongelooflijk mooi hier, ski condities zijn optimaal.

Jaja ik weet het don't break a leg.;0)))

Groet.

'Hals- und Beinbruch' dan maar :)

Ik ga over een maand naar Zwitserland. Niet skiën trouwens, wel een paar mooie treinritten (ouwelullenreis). LOL.
Net liq
0
quote:

Call me Put schreef op 22 jan 2019 om 08:34:


-8
270 cm sneeuw, strak blauwe lucht.

Goodmoaning ;0)


Gedraag je daar een beetje!

www.dumpert.nl/mediabase/7590971/8689...
Sem_7
0
Olst-Wijhe, Nederland. Echt ongelooflijk mooi hier, ski condities zijn niet optimaal.

Groeten CmP ;)))))
de Rat van Fortuin
0
geobeo
0
quote:

De huizencrisis is in aantocht schreef op 22 jan 2019 om 09:06:


De beurs daalt. Komt er een crisis aan?


Altijd.

Dikkere crisis dan de vorige.

Die komt er altijd aan.
de Rat van Fortuin
0
Pas maar op met Shorts..

Want het Anaalisten Gilde..

Heeft de Winstverwachtingen voor veel..

Van de (eigen..?!) Beurs genoteerde Bedrijven naar beneden bij gesteld..

"Positieve verrassingen" behoren dan ineens weer tot de mogelijkheden..;))

Ger1948
1
Klopt Royce. Draagvlak verbeterd. Maar het ijs is nog veel te dun en volgens Bas zakken we er spoedig doorheen en zinken dan diep weg. Vanmorgen weer 2 analyses die mijlenver uit elkaar
geobeo
0
quote:

Ger1948 schreef op 22 jan 2019 om 10:10:


Klopt Royce. Draagvlak verbeterd. Maar het ijs is nog veel te dun en volgens Bas zakken we er spoedig doorheen en zinken dan diep weg. Vanmorgen weer 2 analyses die mijlenver uit elkaarGoh wat gek. Zouden voorspellers dan toch niet bestaan?
Net liq
0
quote:

Ger1948 schreef op 22 jan 2019 om 10:10:


Klopt Royce. Draagvlak verbeterd. Maar het ijs is nog veel te dun en volgens Bas zakken we er spoedig doorheen en zinken dan diep weg. Vanmorgen weer 2 analyses die mijlenver uit elkaar


*Verbetert
ren-je-dement
0
quote:

ONN schreef op 22 jan 2019 om 09:53:


Jaaa, het sneeuwt!


Over 5 min zou het hier ook moeten beginnen, ben benieuwd.
177 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Markten en economie veren op 191
  2. 21 feb TA: Meevallers steunen AEX 292
  3. 20 feb TA: Gouden bergen voor mijnbouw... 173
Gesponsorde links