Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Akzo, Randstad en AF-KLM

Liveblog: Akzo, Randstad en AF-KLM

Update 15:15 uur: Superdividenden AkzoNobel

We gaan het meemaken deze week bij AkzoNobel deze week. En volgende maand. Het staat allemaal in het persbericht  van vorige week, maar het is knap ingewikkeld. Martin legt het gelukkig wel haarfijn en tot twee cijfers achter de komma uit.

Voor de niet-abonnees van ons:

  • Morgen gaat AkzoNobel ex-superdividend à €8,78 per aandeel. De waarde van de nominale aandelen wordt aangepast zodat er geen dividendbelasting over dit bedrag betaald hoeft te worden.
  • In februari - datum nog onbekend - komt er nog een keer een superdividend van €4,39 aan
  • Het concern gaat ook nog voor €2,5 miljard eigen aandelen inkopen

Wie ben ik en ik heb niet rechtstreeks de aandelen, maar het was simpeler geweest als AkzoNobel het genereuze bod van dividend aristocrat PPG had geaccepteerd. Ja, dit is een gepasseerd station, maar volgens mij maken die teruggaves ook duidelijk dat AkzoNobel niet meer weet hoe te ondernemen?  


Update 15:15 uur: IMF

Het IMF kijkt vandaag weer in haar glazen bol en stelt de economische groeiverwachtingen neerwaarts bij. Met het filmpje in deze tweet...

 

... en dit plaatje bent u weer helemaal bijgepraat. Let op het VK? Tot de volgend keer maar weer.

 

 


Update 14:00 uur: Randstad

Vandaar die stijging? Vreemde grafiek van Randstad vandaag. Ik had eerlijk gezegd een omzetpiek verwacht op die stijging eind van deze ochtend, want Goldman Sachs zet  het aandeel op de Europese favorietenlijst. De überzakenbank verandert echter niets aan het koersdoel van €65 (ja, 65 euro) en het koopadvies.

Opvallend, want Randstad is vroegcyclisch en we zitten nu laatcyclisch.  

Dit zijn alle adviezen die ik in Reuters aantref. Goldman Sachs loopt uit echt de pas met de rest. 

 


Update 12:30 uur: Vastgoed, beter en slecht

We hebben een beurs, omdat we verschillend denken, zeg ik vaak. Dat is nu mooi te zien aan onze vastgoedfondsen. Zie onderaan dit blog alle adviezen, niemand minder dan JP Morgan zet ze lager met downgrades en koersdoelverlagingen. Helaas, ik heb het rapport niet, anders kon ik vertellen waarom de bank dit doet.

In ieder geval zijn er nu koopjesjagers op de gedaalde koersen? Op papier is vastgoed ook niet duur en de dividendrendementen zijn om van te smullen, hoewel dat er ook weer op kan duiden dat ze wel duur zijn. Volgens de markt dan. En JP Morgan. Kunt u het nog volgen?

 

 


Update 12:15 uur: Gratisser geld

En weer een slok nóg gratisser geld voor de staat. Handig zo'n Triple A-rating en ECB die de rente op nul heeft staan. Daar zeg ik trouwens wat. Waarom zijn (hypotheek)leningen niet à la carte, ofwel de rentes mede afhankelijk van persoonlijk risicoprofiel, financieel trackrecord, toekomstperspectief et cetera?

Bij bedrijven gebeurt dat ook, waarom dan niet bij consumenten? Misschien moet ik dan maar een privé-emissie doen. En niet zo'n kleinje ook. Iemand interesse? 

 

 


Update 10:30 uur: Steroids & Pepper 500

Gisteren gaf ik u deze grafiek ook al in mijn vooruitblik - met nog heel veel meer - maar het is pas vandaag dat is er zó naar kijk:

 

Zo heel uniek is dit echter niet, als ik eventjes goed naar de lange S&P 500 grafiek tuur. In de krach van 2008-2009 gebeurde dit bij wijze van spreken tussen neus en lippen door op weekbasis en ook in de lange, nare, eindeloze bearmarket van 2000-2003 waren van vaak heftige bewegingen.

De meest opvallende gelijkenis met nu kom ik tegen in 1998. Toen zette de S&P 500 ook een all time high neer en er vervolgens gebeurde er dit. De huiskamervraag luidt: wat was de trigger hiervoor? Juist, de LTCM-crisis. Dat was een valuta hedge fund van diverse Nobelprijswinnaars.

De FX-markten maakten hen echter duidelijk dat daar kunde en geen titels en prijzen gelden. Alle banken moesten worden gemobiliseerd om de markten te redden. Tien jaar later werd even de rekening met Bear Steans vereffend, de enige bank die niet wenste mee te delen in de strop. 

 


Update 09:30 uur: Huizenpijzen

Nog een keer: hoeveel rendement hebt u in 2018 gemaakt? Het verbaast mij niet als, gelet op het gewicht van een eigen huis in een gemiddeld huishoud- en vermogensboekje, velen van ons een min nu in een plus kunnen veranderen. Let wel, strikt genomen moet u nog een kwartaaltje geduld hebben, want dit is pas Q3.

 

Presteren we het toch weer om tweede te worden.

 


Update 09:00 uur: Air France-KLM, DSM en vastgoed

Goedemorgen, de ABN Amro analist zag natuurlijk gisteren CEO Feike Sijbesma in Buitenhof en dacht bij zichzelf #juist. Intussen is er meer advies, dit zijn ze allemaal:

  • DSM: naar €96 van €104 (buy) - ABN Amro
  • Eurocommercial Properties: naar houden van kopen - JPMorgan Cazenove
  • Unibail Rodamco Westfield: naar €170 van €196 en kopen - JPMorgan Cazenove
  • Wereldhave: naar €29 van €32,50 - JPMorgan Cazenove
  • Vastned Retail: naar houden van kopen en naar €34 van €46 - JPMorgan Cazenove
  • Air France-KLM: naar €12 van €10 en kopen - Davy Research
  • Sligro: naar €39 van €42 - Kepler Cheuvreux

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 havik of duif 21 januari 2019 10:17
    M.b.t. het verhaal van de Ceo van DSM bij buitenhof heeft de analist van ABN-amro de strekking van zijn verhaal totaal niet begrepen. DSM is zo sterk en maakt zoveel winst dat de Co2 heffing niets voorstelt. Zijn verhaal is wil je de Co2 uitstoot echt aanpakken dan moet je de industrie zwaarder gaan belasten. De industrie komt pas echt in actie als het tarief per ton uitstoot tussen de 40 en 50 € komt per ton Co2. Dat het aandeel DSM dit jaar nog de € 96.- gaat halen is bij van zelf sprekend, dat heeft hij wel goed gezien.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links