Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: AEX +2,2%

Slot: AEX +2,2%

De vieze smaak van december lijkt nu zo ongeveer wel weggespoeld. De AEX eindigt de week 2,2% hoger en daarmee moeten we alleen de Duitsers (+2,9%) voor laten gaan.

Het nieuws werd deze week gedomineerd door de Brexit. Een geweldig spektakel, maar het had 0,0% invloed op de financiële markten. Het bericht dat China haar economie meer wil stimuleren deed dat wel.

Gisteravond kwam daar nog het gerucht overheen dat de Amerikaanse regering bereid is de invoertarieven op Chinese producten te willen verlagen, of zelfs af te schaffen. Precies het nieuws dat beleggers willen horen. Al werd dat later weer door de autoriteiten ontkend. 

We mogen ook niet de Philly Fed-index vergeten, die de bedrijvigheid in de Amerikaanse stad Philadelphia meet. In januari kwam deze uit op 17,0 en dat is beduidend beter dan de maand ervoor (10,0). Een klein signaal dat het economisch misschien wel weer kan aantrekken. Maar voordat we deze conclusie kunnen trekken, moeten we meer cijfers binnen krijgen. 

Slecht nieuws verkoopt beter

Voor de mensen die in het weekend niets te doen hebben, heb ik nog twee artikelen geschreven. De eerste geeft vijf redenen om aandelen te kopen en de andere geeft vijf argumenten waarom u juist uw posities van de hand moet doen.

Het was mede een test om te bekijken in welk artikel de meeste interesse is. Het positieve stuk is tot nu toe 7676 keer gelezen en het pessimistische artikel 8658. Dit bewijst nog maar eens waarom we op het NOS Journaal vooral ellende op de wereld zien.  

 

Indices

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +2,2%
  • AEX deze maand +4,5%
  • AEX dit jaar +4,5%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +4,5% 

AEX

De financials maken een klapper deze week. Koploper is ING met een plus van 6,4%. Altice (-9,2%) is een beetje de weg kwijt en Heineken (-2,2%) kreeg een aantal zware advies- en koersdoelverlagingen van Amerikaanse grootbanken om de oren.

AEX

AMX

Als het sentiment goed is, dan is het Adyen (+12,2%) die de lucht in vliegt. Air France-KLM (+6,4%) doet het ook goed. De vliegtuigmaatschappij wil samen met Delta Airlines een groot belang in het kwakkelende Alitalia nemen. Een winstwaarschuwing van Ryanair kon het feestje niet verstieren.

Tot de verliezers behoort Takeaway.com (-2,8%) dat extra aandelen uitgaf om de overname van Delivery Hero Duitsland te betalen. De uitgifteprijs lag 10% onder de slotkoers van gisteren. TomTom (-2,9%) kreeg woensdag een adviesverlaging van Kepler Cheuvreux voor de kiezen. Het aandeel ging naar Houden van Kopen.

AMX

ASCX

Bij de kleine aandelen is het wederom Kiadis (+7,0%) die de show stal. Dit jaar is het biotechbedrijf alweer bijna 30% gestegen. De grote verliezer is Sif (-13,3%) door een advies- en koersdoelverlaging van ING. Het aandeel gaat naar Houden van Kopen en naar €10,50 van €20,25.

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Maandag aanstaande zijn de beurzen in de VS gesloten, het is dan Martin Luther King day. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
8eWereldWonder
3
Is de conclusie "Dit bewijst nog maar eens waarom we op het NOS Journaal vooral ellende op de wereld zien." niet ietwat snel getrokken? Ikzelf verbaas me juist dat het verschil zo klein is, want ik had ook verwacht dat het negatieve stuk veel vaker gelezen zou zijn, maar dit kleine verschil kan bijvoorbeeld ook verklaart worden doordat de titel op mobiele browsers na een paar woorden wegvalt en lezers daar denken dat het artikel per ongeluk twee keer geplaatst is en het tweede artikel daarom niet opent....
Zo zullen er misschien wel meer typische user-interface verklaringen zijn.....
pete67
0
verder werd het "kopen" stuk op twitter maar 1 keer geplaatst en het "verkopen" stuk 2 keer.
Bij IEX gaan ze steeds meer de Telegraaf sensatiekant op en dat is dat slecht nieuws beter verkoopt.
Brievenbus
0
mok
0
Beter Bed is uit de ASCX gevallen en gelijk geen woord hierover. Mooie 22% stijging en op de weg terug. Mag ook wel gezegd worden
Snugger
0
De lijstjes zijn allen weekoverzichten, de AEX heeft er geen +2,2% opzitten maar gewoon +1,35%, volgens wat je geplaatst hebt. Voor de DAX idem... Zal vast een foutje zijn, maar slordig is het wel...
crux
0
quote:

Snugger schreef op 19 januari 2019 13:00:


De lijstjes zijn allen weekoverzichten, de AEX heeft er geen +2,2% opzitten maar gewoon +1,35%, volgens wat je geplaatst hebt. Voor de DAX idem... Zal vast een foutje zijn, maar slordig is het wel...

Die 1,35% is van vorige week.
Deze week is het 2,22%.
Zeker slordig en dan zegt AJK nog dat altijd alles gerectificeerd wordt.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 25 feb Slotcall: Wederom uitverkoop 8
  2. 24 feb Slotcall: Drama! 22
  3. 24 feb Biedt corona een koopkans? 37