Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vijf redenen om uw aandelen nu te verkopen

Vijf redenen om uw aandelen nu te verkopen

Het gegeven dat slecht nieuws beter verkoopt dan goed nieuws, bestaat net zo lang als de mensheid. Ook bij IEX zien we dat het aantal bezoekers op dramatische beursdagen beduidend hoger ligt dan op extreem goede dagen.

Toch willen we graag weten of mensen ook liever negatieve- dan positieve artikelen lezen. Reden genoeg om een stuk te schrijven waarin vijf redenen genoemd worden waarom aandelen gekocht moeten worden en eentje waar juist vijf argumenten worden gegeven om de stukken van de hand te doen. We zijn benieuwd in welk artikel de meeste interesse is.

Vijf redenen om aandelen te verkopen

1. Beleggers mogen een handelsakkoord tussen de VS en China wel uit hun hoofd zetten.
Donald Trump wil helemaal geen deal met de Chinezen met de simpele reden dat hij een tegenstander nodig heeft om de schuld van een economische crisis op af te kunnen schuiven. Er zal een wedloop van hogere invoertarieven ontstaan, waardoor de handel tussen beide landen praktisch stil komt te staan. 

2. Een wereldwijde recessie is op komst.
Doordat de handelsoorlog tussen de VS en China blijft aanhouden, krijgt het producentenvertrouwen een dusdanige klap, dat de investeringen wereldwijd enorm worden teruggeschroefd. Ook de consument ruikt onraad en houdt voor de zekerheid de hand op de knip.

3. Keiharde Brexit is onontkoombaar.
De deadline van 29 maart gaat het Verenigd Koninkrijk absoluut niet halen. ING heeft berekend dat de procedure voor nieuwe verkiezingen, een deal á la Noorwegen en een tweede referendum teveel tijd in beslag gaat nemen. De enige optie is dat deze deadline wordt verschoven, maar daar zitten de Britten niet op te wachten. Het enige waar de Britten het over eens zijn, is dat ze het niet met elkaar eens zijn.

4. Rendementen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
De rendementen van de AEX en S&P500 zijn de afgelopen dertig jaar heel aardig geweest, maar het zijn de groeiende omzetten, winsten en hogere dividenden die koersen omhoog hebben gejaagd.

5. De schuldeisers staan op nummer één, niet de aandeelhouders.
Nu de wereldwijde schuldenberg is gestegen naar $244 biljoen, omgerekend 318% van het totale BBP, zijn het de schuldeisers die op nummer één komen te staan, en niet de aandeelhouders. Hogere dividenden in combinatie met een vet aandeleninkoopprogramma zijn verleden tijd.  

 

Optisch is de AEX met een getaxeerde K/W van 11 voor 2019 goedkoop, maar wat goedkoop is, kan altijd nog goedkoper. Tijdens de financiële crisis van 2008/2009 waren beleggers bereid slechts 5 á 8 keer de winst te betalen voor de Amsterdamse hoofdindex. Als de winsten door een recessie ook nog eens dalen, dan hebben we de poppen helemaal aan het dansen.

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie
 

Als u meer goede redenen voor ons heeft waarom het onverstandig is om op dit moment in aandelen te beleggen, dan horen we het natuurlijk graag in de comments.

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

aandelen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
31 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Drs P.
0
2008 all over again, de massale schuldenlast wereldwijd als catalist; verwacht dat de muziek blijft doorspelen tot eind Q1, Q2 kantelpunt tot serieuze correctie wereldwijd.
Broke Even
0
"5- Tja, die schuldenberg waar al die doemdenkers altijd maar over blijven doorzeuren als ze niks beters weten te verzinnen. Bij schulden gaat het erom wie die schulden precies heeft en vooral ook wat zijn draagkracht is.. Het barst van de bedrijven die bulken van de poen en die alleen om fiscale redenen ook nog schulden hebben. En voor de zoveelste keer, een miljardair kan een miljoen lenen zonder enig probleem, terwijl een bijstandsmoeder aan een schuld van €500 ten onder kan gaan. Het gaat niet om het totale bedrag, dat zegt op zichzelf niks, het gaat om de draagkracht."

Goed punt, maar aan die draagkracht twijfel ik nu juist.
Wistikhetmaar
0
Het feit dat de economische groei van de laatste jaren gefinancierd is dmv schuld.........u begrijpt waar dit natuurlijk uiteindelijk heen gaat.
Ozzy
0
Zou wel goed zijn als de economie flink in elkaar stort, komen we eindelijk van al die welvaartziekten af
bartbas
1
1) Trump zie ik in de loop van dit jaar van het wereldtoneel verdwijnen. Vraag is wie hem opvolgt in een tot het bot verdeelde VS.

2) Handelsoorlog China vs USA?

Naarmate China zich meer ontwikkeld zal de bevolking eisen dat een groter deel van de welvaartskoek naar hen gaat. Dat betekent dat de lonen stijgen en je alle verschijnselen krijgt die ons hier minder productief maken. Ziekteverzuim, dure gezondheidszorg, fors investeren in milieuproblematiek en ga zo maar door.

3) Keiharde Brexit ?

Zie ik niet gebeuren. Ik schat de kans dat die helemaal afgeblazen wordt op meer dan 50 %. Verwacht dat mede door het opkomend nationalisme dat de EU ook wat water in de wijn zal doen en wat gaat dereguleren.

4) Recessie komt er aan maar zal mild zijn. Economie en aandelenhandel is veel internationaler geworden. Er zullen altijd deelmarkten zijn waar goede te verdienen valt. Dus wel een kleine terugval, die gecompenseerd wordt door in vergelijking met de spaarrentes hoge dividendrendementen. Wat Nederland betreft ben ik somber. Vrijwel alles wat wij kunnen, kan een ander op termijn ook.
Zie wel een bedreiging vanuit Afrika. Kwaliteit van openbaar bestuur en moraliteit van bestuurders is daar betreurenswaardig en vaak vergelijkbaar met de situatie hier in de Middeleeuwen. We zullen overstroomd worden door economische vluchtelingen, die door de heersende opvattingen niet welkom zijn.

5) Wat is mis zijn de sociale ontwikkelingsaspecten. De huidige inkomensverdeling in Nederland maar nog meer daarbuiten zal in de toekomst steeds minder gepruimd worden door de meerderheid van de bevolking die van een minimum tot modaal inkomen moet leven. Dat betekend minder geld voor kapitaalverschaffers en meer voor de overheid en de medewerkers in de bedrijven. De beurs is zijn oorspronkelijke doel, een platform bieden aan kapitaalverschaffers, al lang voorbij. Het is veel meer een roulette waarbij slimme jongens de plek waar het balletje terecht komt kunnen manipuleren. Voor veel anderen is het een gemakkelijke manier om geld te verdienen of een soort gokverslaving. Ik verwacht dat de overheden gedwongen zullen zijn om de kapitaalstromen stringenter te beheersen en zichtbaar te maken. Ingrijpen zal een koersdrukkend effect hebben. De invoering van een transactiebelasting zoals we die lang gekend hebben zal al een heleboel geflits met geld doen verdwijnen. Dat zal op termijn het koersverloop ook stabieler maken. Het eerste signaal herken ik in de geopperde wens om een staatsbank op te richten.

Het betekent ook Niels, dat ik op de lange termijn geen toekomst voor je zie in de sector van de financiële wereld waar je nu de kost verdient. Dus wees op je hoede en goed voorbereid.

bartbas
snuf13
0
quote:

Ozzy schreef op 19 januari 2019 17:38:


Zou wel goed zijn als de economie flink in elkaar stort, komen we eindelijk van al die welvaartziekten af


Helemaal met je eens Ozzy.

En reken erop dat er grote knal naar beneden gaat komen , dat is een ding dat zeer zeker is.

Ik hoop dat America nog veel harder op zijn donder krijgt......

Ze stevenen rechtstreeks af op een recessie!!!!
Doemebest
0
quote:

snuf13 schreef op 19 januari 2019 23:18:


[...]

Helemaal met je eens Ozzy.

En reken erop dat er grote knal naar beneden gaat komen , dat is een ding dat zeer zeker is.

Ik hoop dat America nog veel harder op zijn donder krijgt......

Ze stevenen rechtstreeks af op een recessie!!!!
Wat de beurs betreft is er helemaal niets zeker en kun je nergens op rekenen, te veel variabelen anders was iedereen al lang rijk.
Gewoon je eigen plan trekken, niemand die t weet, geluk of pech, niet pochen of klagen, indien je dat niet kunt handelen, beter niet beleggen.
succes allen.
snuf13
0
Ik handel, ik beleg, ik bedrieg, ik beloof..... en alles lukt....

Ik kom nog een keer van geluk onder de trein.... hoop dat het de sneltrein is :-))

Het ziet er heel somber uit, ondanks dat de AEX omhoog dendert.

Ik verwacht snel , dat we in rap tempo knetterhard naar beneden gaan
Doemebest
0
quote:

snuf13 schreef op 20 januari 2019 00:34:


Ik handel, ik beleg, ik bedrieg, ik beloof..... en alles lukt....

Ik kom nog een keer van geluk onder de trein.... hoop dat het de sneltrein is :-))

Het ziet er heel somber uit, ondanks dat de AEX omhoog dendert.

Ik verwacht snel , dat we in rap tempo knetterhard naar beneden gaan

Fijn voor je dat alles lukt, nog mooier is dat zeer zeker weten nu een verwachting is ;)
B-rood belegger
0
Een harde Brexit is al lang ingeprijsd...
Wel of geen handelsverdrag US en China is niet meer dan koffiedik kijken

De andere argumenten zijn slechts voorspellingen die je als je ze vaak genoeg herhaald vanzelf uitkomen. Er zal vast op een gegeven moment eens een recessie komen.

Overigens beleg ik momenteel ook niet meer omdat ik de eens komende recessie afwacht. Maar dat de timing hiervan voorspelbaar is blijkt al jaren onzin.
Mijn rendementen zit nu grotendeels in bakstenen, die allicht ook nog een financiele klapper zullen krijgen maar het voordeel van een huis is dat die blijft staan :)

31 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: aandelen, AEX

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 19 feb Slotcall: Dag van uitschieters 4
  2. 19 feb ASR: Beter dan verwacht en divid...
  3. 18 feb Slotcall: Geen paniek 8