Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tips van Lynx Beleggersdebat

Tips van Lynx Beleggersdebat

Gisteravond, 16 januari 2019, keken meer dan 8300 mensen naar het live webinar vanuit het Bimhuis in Amsterdam, waar vier beursmensen in totaal twaalf tips gaven voor het komende jaar. 

Uiteraard is het geven van tips een gevaarlijke exercitie: de markt kan zomaar een andere kant opdraaien en dan sta je een jaar later met het schaamrood op de kaken. 

sears

 

Het kan ook goed gaan en dan is de meest voorkomende menselijke eigenschap dat we het zelf gedaan hebben. Desalniettemin: het blijft altijd leuk namen en rugnummers te horen en vooral de argumentatie daarbij is interessant. 

En uiteraard moet iedere belegger/speculant voor zichzelf bepalen of hij/zij wel of niet een bepaald aandeel wil kopen of verkopen. 

Tips dit jaar

Bij het debat gisteren was het de bedoeling te komen met een Nederlands aandeel, een 'grensverleggend' (buitenlands) aandeel/tip en een optietip. Onderstaand ziet u alle tips van de vier deelnemers. Ik zal daaronder mijn eigen tips toelichten.  

  Nederland Buitenland Optietip
Rob Stuiver Unibail Rodamco Westfield Berkshire Hataway Optieconstructie ING
Cees Smit ING General Eletric Put Relx
André Brouwers Vastned Optieconstructie ASML Optieconstructie Ahold
Nico Inberg ASML Alphabet Call Agfa


Ik maak graag gebruik van deze ruimte om mijn twee kandidaten voor dit jaar wat nader toe te lichten. Beide bedrijven zijn aangekocht voor de IEX Blue Chip (BC) Portefeuille, die we voor IEX Premium-leden aanhouden.

Voor beide geldt dat het aandelen zijn die normaal gesproken vaak als te duur worden gezien. Dat is vaker zo met echt innovatieve, sterke bedrijven: de grote investeerders, en investeerders van het eerste uur, lopen vaak zover voor de muziek uit dat gewone beleggers er eigenlijk niet goed aan durven.

Door de huidige marktcorrectie zijn echter álle aandelen fors afgewaardeerd. De ene wat meer dan de ander, maar gemiddeld genomen is er een behoorlijke rerating geweest. Dat betekent dat een aantal van die dure bedrijven ineens een stuk goedkoper worden.

Een mooie gelegenheid dus om dit soort aandelen nu op te pikken met het oog op de lange termijn. Belangrijk is het dan wel om goed te kijken naar de marktposities van deze aandelen: hoe is de markt waarin ze opereren? Hebben ze een voordeel op de concurrentie? Zijn ze financieel gezond? Zijn ze op hun gebied marktleider? Van de volgende twee bedrijven kan ik al die vragen met een volmondig Ja beantwoorden. 

Nederland: ASML

In Nederland kom je dan al gauw uit bij ASML. De Veldhovense onderneming heeft een marktaandeel van 85%, maar eigenlijk meer, want de nieuwe generatie chipmachines, op basis van EUV, kan door niemand nagemaakt worden.

ASML zelf heeft nog niet al te veel last van de huidige groeivertraging die we bij Besi en ASMI bijvoorbeeld wel zien, al merken we wel aan de laatste publicaties dat men iets voorzichtiger wordt. 

Wanneer we echter kijken naar de lange termijn, dan zien we overal groei tevoorschijn komen. De chips, het uiteindelijke eindproduct, komen straks overal in, en in enorme aantallen.  

sears


Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het eindproduct. Meer vraag naar chips betekent meer vraag naar de machines waarmee ze gemaakt worden. Daarnaast is het belangrijk dat die chips steeds kleiner worden.

Daar ligt de grootste technologische uitdaging voor ASML. De groei van die eindmarkten, althans de projecties van die groei, zien we op onderstaande afbeelding.  

sears


De afbeelding komt uit de presentatie van ASML tijdens de investeerdersdag op 8 november.  Die kunt u hier vinden. Op dit moment is de chipmarkt wat in rep en roer, er zit veel ruis op de lijn door de handelsoorlog waardoor veel bedrijven hun investeringen uitstellen. 

Op de wat langere termijn echter is het vrij logisch dat de vraag naar chips gewoon flink toeneemt. De technologische ontwikkelingen gaan op dit moment erg hard, er worden miljarden geïnvesteerd door de grote techbedrijven.

De zelfrijdende auto, Internet of Things (zelfstandige connectie van apparaten met internet en met elkaar), domotica (automatisering van systemen thuis) de cloud, smartphones, 5G dat eraan komt, het gaat allemaal ongelooflijk hard. Allemaal toepassingen die ons leven er steeds aangenamer op maken. 

ASML bezit daarbij de unieke positie dat geen enkel bedrijf momenteel in de buurt komt van de technologie die zij ontwikkelt. Natuurlijk loert er altijd het gevaar dat een nieuw technologie opduikt, maar heel eenvoudig is dat niet en het kost ook vele, vele jaren om daar überhaupt in te kunnen slagen. Op IEX Premium vindt u meer en uitgebreidere analyses van ASML

Buitenland: Alphabet (Google)

Op basis van dezelfde argumenten als hierboven, komt Alphabet naar voren als absolute nummer één wereldwijd. Bij de IEX Beleggersdesk spreken we regelmatig mensen met verstand van technologie en alom wordt Google gezien als koploper op het gebied van AI, Artificial Intelligence oftewel kunstmatige intelligentie. Straks meer daarover.  

sears

 

Alphabet is een conglomeraat van jewelste. Hieronder ziet u hoe het bedrijf is ingedeeld. Ze doen eigenlijk teveel om op te noemen. Er is aan geld geen gebrek en als iemand een goed idee heeft, worden daar rustig drie verschillende teams opgezet om dat – soms zelfs zonder dat ze het van elkaar weten – uit te zoeken.  

sears


Het geld wordt vooral verdiend met de advertenties en de cloudactiviteiten. De advertentiebusiness komt Google's kant op. Steeds meer bedrijven ontdekken dat adverteren op internet veel voordelen biedt. Niet alleen is het goedkoper, maar het kan ook heel goed segmenteren, waardoor er weinig verspilling is.  

sears


Wel liggen de prijzen onder druk, maar dat wordt ondervangen door bijvoorbeeld slimme algoritmes ervoor te laten zorgen dat we meer tijd besteden aan content waar Google vervolgens weer zijn advertenties op los kan laten. 

Youtube is daar een mooi voorbeeld van. Berekend is dat de mobiele kijkers op Youtube in 2018 gemiddeld 50% langer keken dan een jaar geleden. Met behulp van AI kan Google perfect zien welke content u en ik leuk vinden en daardoor blijven we langer kijken.

Google kan ons daardoor meer advertenties voorschotelen en dus meer geld verdienen. Nu denkt u wellicht dat een en ander straks een probleem wordt in verband met de privacy maar de praktijk wijst uit dat mensen toch gevoelig zijn voor gemak.

sears


Op het moment dat u bijvoorbeeld in Düsseldorf rondrijdt en Google geeft u zomaar de drie beste pizzeria's in de buurt, wordt dat door veel mensen gewoon als erg fijn ervaren. De toekomst zal uitwijzen hoe dit zich gaat ontwikkelen, want er is zeker een case te maken voor meer privacybescherming voor consumenten.

In ieder geval: Alphabet zit aan de winnende kant: het speelt op alle terreinen mee, heeft een enorme kaspositie van meer dan $100 miljard en groeit nog steeds flink. De innovatieve uitvindingen komen er straks nog bij qua omzet (denk aan de Google Home Assistant en de zelfrijdende auto, maar ook healthcare producten) en dat maakt dit bedrijf eigenlijk redelijk goedkoop. Click hier voor een uitgebreide analyse van Alphabet op IEX Premium.

sears


Optietip: Agfa-Gevaert

Dan nog even kort een kattebelletje over mijn optietip. Agfa-Gevaert heeft vanaf dit jaar haar IT-Healthcare divisie apart gezet. De bedoeling is om die tak te verkopen. Agfa-Gevaert ploetert al jaren met een fors pensioentekort en zodra dit verkocht wordt, legt dit een aardig fundament onder het bedrijf. 

Die tak zou ongeveer €1 miljard op moeten brengen en met de overige activiteiten erbij zou het bedrijf dan zo'n €2 miljard waard moeten zijn. Agfa kent echter nog een behoorlijk pensioengat van €1,1 miljard wat de totale waarde terugbrengt tot ca. €950 miljoen.

Gedeeld door het aantal uitstaande aandelen rolt er dan een waarde van €5,70 per aandeel uit op basis van een overname van de Healthcare-IT tak. Op de achtergrond zien we nogal wat aandeelhoudersactivisme: de Duitse investeringsmaatschappij Active Ownership Capital nam afgelopen jaar een belang van 7,5% in Agfa.

Je weet natuurlijk nooit of de verkoop van zo'n divisie daadwerkelijk lukt. De huidige macro-omstandigheden zitten in ieder geval niet mee maar in het bedrijfsleven lopen ook zat mensen rond die wat verder kijken dan de eerste zes maanden en met een langetermijnvisie bezig zijn. Click hier voor een uitgebreide analyse van Agfa-Gevaert

Kijk het Lynx Beleggersdebat terug

U kunt via Youtube.com of via het Lynx Kennisportaal alle tips en battles terugkijken als u dat wilt.   

 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

Agfa-Gevaert

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Alphabet

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 25 feb Koopadvies: NN Group
 2. 25 feb Philips: Q1 gaat tegenvallen
 3. 25 feb OCI: Blik vooruit

Gerelateerde instrumenten

 1. Agfa-Gevaert 4,140 10:45
  -0,068
  -1,62%
 2. Alphabet 1.386,320 25 feb
  -33,540
  -2,36%
 3. ASML Holding 260,950 10:45
  -5,400
  -2,03%