Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Cash is king (voorlopig)

TA: Cash is king (voorlopig)

In de afgelopen week heb ik hier de belangrijkste beleggingscategorieën tegen het licht gehouden. Voor aandelen, vastgoed, grondstoffen en staatsleningen heb ik de technische condities geschetst, alsmede de vooruitzichten voor 2019 in kaart gebracht.

Risico

Het lijkt erop dat we een volatiel jaar tegemoet gaan, waarbij risicovolle assets in eerste instantie achterblijvende prestaties zullen laten zien. Als u veilig rendement zoekt, zijn staatsleningen te verkiezen, vooralsnog voor een niet te lange beleggingshorizon.

Als alternatief mag een belegger ook liquide blijven, dus een cashpositie aanhouden. Het nadeel is dan wel dat u het couponrendement van staatleningen misloopt.

Maar als voordeel kunt u uw liquiditeiten weer benutten wanneer u maar wenst. U zou bijvoorbeeld uw aandelenbelang kunnen uitbreiden, zodra de tijd en de technische condities daarvoor rijp zijn.

Daarom als laatste vooruitblik ‘Cash is king en wat kunnen we ermee doen?

Cash

Thans is cash wat ik op basis van het huidige technische beeld voorlopig adviseer. Blijf zitten tijdens het herstel van dit moment, wacht vervolgens een nieuwe daling af, waarop alsnog stukken ingeslagen kunnen worden. De cruciale niveaus van de Nederlandse beurs om in de gaten te houden:
•    Weerstand in de zone 500-510
•    Steun in de zone 430-440.

Pullback scenario

Een pullback kan in zowel in bull- als in bearmarkten optreden. De AEX is neerwaarts uitgebroken (onder de voormalige steunzone van 500-510 punten), wat een verkoopsignaal oplevert. Deze doorbraak suggereert een neerwaartse fase.

Doorgaans, in ongeveer 85% van de gevallen, treedt er tussentijds eerst een herstel op. Indien deze opleving strandt op de voormalige steun van 500-510 punten, dan spreken we van een pullback.

Op basis van de pendulum swing kunnen we naar onderen een koersdoel uitrekenen van 435 punten.

We berekenen dit als volgt:
•    De afstand tussen 506 (steun) en 576 (de top van juli/augustus) bedraagt 70 punten.
•    Indien we die 70 punten onder de voormalige steun van 506 punten projecteren, kunnen we een koersdoel van 436 berekenen.

Uitleg Pullback

Van een geldige pullback is sprake indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

•    Bij A breekt de koers onder een of meerdere voorgaande bodems, wat een verkoopsignaal genereert.
•    Indien de koers daarna herstelt (B), moet de nieuwe top op of onder de voorgaande bodem(s) gevormd worden.
•    Het verkoopsignaal wordt gecompleteerd indien vervolgens bodem C wordt gebroken.

https://www.tostrams.nl/grafieken/pbbear1.gif


AEX

De Nederlandse beurs (AEX-index) keert terug naar de voormalige bodem. Dit geeft een pullback weer. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Indien deze oude steun wordt doorbroken volgt een verder herstel.

Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op 436,28 punten (de bodem van 11 november 2016). De weerstand bevindt zich rond 511,84 punten (gevormd op 12 december 2018).
DAX

De Duitse beurs heeft de steun van 10.174,92 punten (de bodem van 11 november 2016) bereikt. Ook de DAX kan nu opveren richting de voormalige bodems.

Er ligt een stevige weerstand rond 11.802,40 punten (gevormd op 20 juli 2015). Een eventueel herstel naar deze oude steun treedt op als een klassiek pullback scenario.

In de buurt van de steun liggen overigens weer de eerste koopniveaus.


Dow Jones

Ook Wall Street keert terug naar een voormalige bodem, waarmee zich een pullback scenario aftekent. De Dow Jones index test de voormalige bodems rond 24.117 punten. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief.

Er ligt steun op 21.600,34 punten (de bodem van 21 augustus 2017). De weerstand bevindt zich rond 24.117 punten (gevormd op 27 juni 2018).

Na een uitbraak boven weerstand van 24.117,00 punten wordt 25.980,21 het volgende opwaartse koersdoel.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Bankendump 224
 2. 21 sep TA: Code oranje op Wall Street 338
 3. 18 sep TA: DSM still going strong 255

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
334 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 TURBO-TA 11 januari 2019 08:13
  Zo makkelijk is het niet:

  Op basis van de pendulum swing kunnen we naar onderen een koersdoel uitrekenen van 435 punten.

  We berekenen dit als volgt:
  • De afstand tussen 506 (steun) en 576 (de top van juli/augustus) bedraagt 70 punten.
  • Indien we die 70 punten onder de voormalige steun van 506 punten projecteren, kunnen we een koersdoel van 436 berekenen.
 2. eldee99 11 januari 2019 08:28
  Royce geeft hier een goed advies! Vandaag is een mooie kans om te verkopen, zo aan de bovenkant van de nieuwe lagere top. Kleine short positie aannemen durf ik nu wel. De 400 gaan we dit jaar mogelijk nog wel zien, de dikke 500 naar alle waarschijnlijkheid niet. Let wel, die 460 punten met kerst hebben er al gestaan.
 3. zonnedaal 11 januari 2019 08:51
  quote:

  .thfred schreef op 11 januari 2019 08:19:


  600 niet meer royce ?,,, cash, dan moet ik eerst weer bijstorten bij binck, nog 1 k op rekening, die drommelse trump met zijn tweets 5 x per dag, china enz, hoop geld gekost......


  Trump peilt z'n succes op de hoogte vd beurzen. Dus zolang Trump in het Witte Huis blijft zitten, komt er geen echte crash. Altijd wel een tweet over een deal. En anders heeft 'ie wel een belastingvermindering of renteverlaging in de aanbieding.
 4. eldee99 11 januari 2019 08:59
  quote:

  zonnedaal schreef op 11 januari 2019 08:51:


  [...]

  Trump peilt z'n succes op de hoogte vd beurzen. Dus zolang Trump in het Witte Huis blijft zitten, komt er geen echte crash. Altijd wel een tweet over een deal. En anders heeft 'ie wel een belastingvermindering of renteverlaging in de aanbieding.

  Omdat Trump het wil kan hij altijd de beurs laten stijgen?? Die man kan zeker voor wat paniek zorgen, maar heeft echt niks aan de wil van de markt te veranderen. De markt bepaalt, en trekt zich echt niet veel aan van die zielepoot.
 5. forum rang 7 easy56 11 januari 2019 09:11
  www.zerohedge.com/news/2019-01-10/yel...

  French Yellow Vest Protesters Urge Supporters To Spark Bank Run With Mass Withdrawals

  Bank run?

  While the Yellow Vest movement has been taking to the streets for violent clashes with French police, activists from the movement are now recommending that French protesters empty their bank accounts to spark a bank run - in a move which one protester, Maxime Nicolle, called a "tax collector's referendum."

  "We are going to get our bread back ... You’re making money with our dough, and we’re fed up," said Nicolle in a video message, as reported by the Associated Press.
 6. forum rang 6 'd Aandelen 11 januari 2019 09:17
  Goedemorgen,

  Geld verliezen op de beurs is nooit leuk en wanneer je eerlijk bent ligt het meestal aan jezelf.
  Het is natuurlijk makkelijk om Trump de schuld te geven maar als ik naar mezelf kijk en inderdaad ook een aardig bedrag in de min sta, dan lag dat echt aan mezelf omdat ik de maatregelen niet nam.

  Ik bleef in aandelen zitten die onderuit gingen zonder dat ik beschermde met puts en daar ligt ook mijn grootste (papieren) verlies want ik heb ze nog steeds en wacht daarmee op betere tijden.

  Het is natuurlijk wel waar dat het beursklimaat onder Trump er grillig is geworden maar dat biedt in mijn ogen wel weer kansen om wat te verdienen wanneer je de doelen realistisch bekijkt en rekening houd met de grootte van je eigen porto.
334 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare