Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Cash is king (voorlopig)

TA: Cash is king (voorlopig)

In de afgelopen week heb ik hier de belangrijkste beleggingscategorieën tegen het licht gehouden. Voor aandelen, vastgoed, grondstoffen en staatsleningen heb ik de technische condities geschetst, alsmede de vooruitzichten voor 2019 in kaart gebracht.

Risico

Het lijkt erop dat we een volatiel jaar tegemoet gaan, waarbij risicovolle assets in eerste instantie achterblijvende prestaties zullen laten zien. Als u veilig rendement zoekt, zijn staatsleningen te verkiezen, vooralsnog voor een niet te lange beleggingshorizon.

Als alternatief mag een belegger ook liquide blijven, dus een cashpositie aanhouden. Het nadeel is dan wel dat u het couponrendement van staatleningen misloopt.

Maar als voordeel kunt u uw liquiditeiten weer benutten wanneer u maar wenst. U zou bijvoorbeeld uw aandelenbelang kunnen uitbreiden, zodra de tijd en de technische condities daarvoor rijp zijn.

Daarom als laatste vooruitblik ‘Cash is king en wat kunnen we ermee doen?

Cash

Thans is cash wat ik op basis van het huidige technische beeld voorlopig adviseer. Blijf zitten tijdens het herstel van dit moment, wacht vervolgens een nieuwe daling af, waarop alsnog stukken ingeslagen kunnen worden. De cruciale niveaus van de Nederlandse beurs om in de gaten te houden:
•    Weerstand in de zone 500-510
•    Steun in de zone 430-440.

Pullback scenario

Een pullback kan in zowel in bull- als in bearmarkten optreden. De AEX is neerwaarts uitgebroken (onder de voormalige steunzone van 500-510 punten), wat een verkoopsignaal oplevert. Deze doorbraak suggereert een neerwaartse fase.

Doorgaans, in ongeveer 85% van de gevallen, treedt er tussentijds eerst een herstel op. Indien deze opleving strandt op de voormalige steun van 500-510 punten, dan spreken we van een pullback.

Op basis van de pendulum swing kunnen we naar onderen een koersdoel uitrekenen van 435 punten.

We berekenen dit als volgt:
•    De afstand tussen 506 (steun) en 576 (de top van juli/augustus) bedraagt 70 punten.
•    Indien we die 70 punten onder de voormalige steun van 506 punten projecteren, kunnen we een koersdoel van 436 berekenen.

Uitleg Pullback

Van een geldige pullback is sprake indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

•    Bij A breekt de koers onder een of meerdere voorgaande bodems, wat een verkoopsignaal genereert.
•    Indien de koers daarna herstelt (B), moet de nieuwe top op of onder de voorgaande bodem(s) gevormd worden.
•    Het verkoopsignaal wordt gecompleteerd indien vervolgens bodem C wordt gebroken.

https://www.tostrams.nl/grafieken/pbbear1.gif


AEX

De Nederlandse beurs (AEX-index) keert terug naar de voormalige bodem. Dit geeft een pullback weer. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Indien deze oude steun wordt doorbroken volgt een verder herstel.

Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op 436,28 punten (de bodem van 11 november 2016). De weerstand bevindt zich rond 511,84 punten (gevormd op 12 december 2018).
DAX

De Duitse beurs heeft de steun van 10.174,92 punten (de bodem van 11 november 2016) bereikt. Ook de DAX kan nu opveren richting de voormalige bodems.

Er ligt een stevige weerstand rond 11.802,40 punten (gevormd op 20 juli 2015). Een eventueel herstel naar deze oude steun treedt op als een klassiek pullback scenario.

In de buurt van de steun liggen overigens weer de eerste koopniveaus.


Dow Jones

Ook Wall Street keert terug naar een voormalige bodem, waarmee zich een pullback scenario aftekent. De Dow Jones index test de voormalige bodems rond 24.117 punten. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief.

Er ligt steun op 21.600,34 punten (de bodem van 21 augustus 2017). De weerstand bevindt zich rond 24.117 punten (gevormd op 27 juni 2018).

Na een uitbraak boven weerstand van 24.117,00 punten wordt 25.980,21 het volgende opwaartse koersdoel.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
334 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 17 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Stock Exchange Monkey
0
snuf13
0
quote:

fred optie schreef op 13 jan 2019 om 20:37:


m.facebook.com/story.php?story_fbid=1...

Media spreekt van enkele geld hesjes!!!

Toulouse.

En zo hoort het........ gaat verder ook in heel Europa gebeuren.... let maar op!!!!!!

Zelfs ik ga meedoen!!!

Opkomen voor de mens die het minder heeft!
Beursgeslagen
0
quote:

de Hakkelaar schreef op 13 jan 2019 om 20:53:


[...] de werkende middenklasse is woedend, ze zien hun besteedbare inkomen alleen maar dalen.


Een nieuwe Franse revolutie ontketenen gaat niet lukken. Er is namelijk geen eenduidig alternatief plan. Bovendien schaalt de Franse regering snel op in maatregelen tegen de gele hesjes brigade die nu vooral uit raddraaiers en ander links tuig bestaat. Zou jij niets verbazen als het leger er eerdaags aan te pas komt en de opstand bloedig neerslaat. Alleen maar verliezers. Leer toch eens van geschiedenis. Zonder duurzaam alternatief alleen maar vandalistische speldenprikken waar niemand wat aan heeft.
Beursgeslagen
2
quote:

easy56 schreef op 11 jan 2019 om 09:11:


www.zerohedge.com/news/2019-01-10/yel...

French Yellow Vest Protesters Urge Supporters To Spark Bank Run With Mass Withdrawals

Bank run?

While the Yellow Vest movement has been taking to the streets for violent clashes with French police, activists from the movement are now recommending that French protesters empty their bank accounts to spark a bank run - in a move which one protester, Maxime Nicolle, called a "tax collector's referendum."

"We are going to get our bread back ... You’re making money with our dough, and we’re fed up," said Nicolle in a video message, as reported by the Associated Press.


Als die protesters geld op de bank zouden hebben zouden ze niet protesteren. Of is dit een richman's logica?
Optiefan
0
amarillus1969
0
neem nog een borrel....ja...zit long....ben teleurgesteld in politiek. mooi weekend geweest om rust te scheppen in beurs. wordt niets mee gedaan. beurs naar beneden morgen. en waarom? bouwen aan vertrouwen is niet prioritiet 1
Ole Elliottwave
0
Goede morgen,

Nieuwe week, nieuwe loten, nieuwe kansen.

Goud dan maar niet door de 1300? RSI is massiv OB
In de 4 uurs staat een flag naar de 1340. Ben benieuwd of deze gaat lukken.

AEX ruimte tot de 511 om vol te maken met GAM. Daarna 471.
Als het gaat dalen dan zal het waarschijnlijk gaan versnellen. Dus..

Gr
Optiefan
0
quote:

Shoryuken schreef op 14 jan 2019 om 06:47:


rood openen en dan nar groen toe


Blijft lastig om in te schatten wanneer dat feest een keer voorbij is.... Vola is wel weer terug gelukkig! Futures VS zakken ook lekker door....
Optiefan
0
Het handelsoverschot met de Verenigde Staten steeg afgelopen jaar echter met 17 procent tot 323,3 miljard dollar. Dat is het hoogste niveau sinds 2006.
Optiefan
0
quote:

Sloeki schreef op 14 jan 2019 om 07:50:


GAM GAM GAM.


Jup, verlies loopt er al uit voor opening.
amarillus1969
0
zo te zien valt verlies mee....maar vrees dat we dat maar half uurtje kunnen volhouden. Lekker begin voor de week. Voor de long-kamp is hopen dat koersen aantrekken met ""hoop"" dat handelsoorlog met deze cijfers weleens snel voorbij kan zijn.
334 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 17 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 06 dec TA: AEX wacht op 3%-regel 302
  2. 05 dec TA: AEX verliest glans, trend ui... 172
  3. 04 dec TA: Haarscheurtjes zichtbaar 274

Gesponsorde links