Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Vooruitblik grondstoffen 2019

TA: Vooruitblik grondstoffen 2019

Ondanks het kortetermijnherstel op de beurzen blijft het lange termijn technische beeld zwak en moeten we rekeninghouden met nieuwe negatieve impulsen.

De wereldwijde economie bevindt zich aan het einde van de cyclus, wat inhoudt dat de kans op een recessie aanwezig blijft. In deze fase van de economische cyclus is een grote kaspositie de meest verstandige keuze en kunnen enkel staatsleningen nog voor wat rendement zorgen.

Vanwege de afnemende economische activiteit biedt ook de grondstoffensector geen interessante beleggingen. Enkel goud lijkt als veilige haven nog wat soelaas te bieden.

AEX-index

De Nederlandse beurs weet het herstel dat begin dit jaar werd ingezet, voort te zetten. Koopjesjagers zorgen ervoor dat de index de steile dalende fase heeft weten te verlaten.

De AEX-index nadert nu de eerste weerstandszone tussen 500 en 506 punten, gevormd door meerdere oude koersbodems. Ik verwacht dat de beurs in deze zone al op wat nieuwe verkoopdruk zal stuiten. Hierboven ligt anders nog de weerstand van de laatste koerstop rond 511,84, die als plafond voor de huidige opleving kan dienen.

Zolang de index binnen de dalende fase vanaf augustus vorig jaar beweegt, handhaaf ik mijn negatieve visie en kunnen nieuwe koersdalingen niet worden uitgesloten.


Grondstoffen

Om de bewegingen van de grondstoffenmarkt te beoordelen, kijk ik naar de Dow Jones-UBS Commodity index. Deze index bestaat uit een mandje van de meest bekende grondstoffenfutures. Ik bespreek verder nog een aantal individuele commodities.

De Commodity index is medio 2018 afgeketst op een belangrijke weerstand rond 25,55. De index is sindsdien fors gecorrigeerd, maar nog wel opgevangen door de steun rond 21,61.

Als dit niveau alsnog sneuvelt, zal het technische beeld verder afbrokkelen en mag een diepere correctie richting 19,50 worden verwacht.

Brentolie

De olieprijs (Brent) heeft de afgelopen maanden flink onder druk gestaan. Nadat eerst de stijgende trend werd afgebroken, is olie ook onder de bodems van 2018 gezakt.

Volgende steun wacht nu rond $44, maar na de forse koersdaling lijkt de olieprijs in eerste instantie nog wat te kunnen herstellen.

Goud

Goud wordt in de ogen van veel beleggers nog altijd als veilige haven gezien in tijden van hoge volatiliteit op de beurzen. Tijdens de recente onrust op de beurzen wist de goudprijs dan ook als enige grondstof een stijging te laten zien.

Hoewel het technische beeld de afgelopen maanden wat is opgeklaard, is er van een duidelijke stijgende fase nog geen sprake. Per saldo is het koersverloop de laatste jaren neutraal en zal het technische plaatje pas verder opklaren bij een koers boven $1.375.

 

Koper

Het industriële metaal koper is erg gevoelig voor schommelingen in de economische activiteit. De koperprijs heeft sinds medio 2018 onder druk gestaan waardoor het technische plaatje flinke schade heeft opgelopen.

Koper heeft de stijgende fase vanaf 2016 afgebroken en is onder de steun van een aantal oude koersbodems gezakt. Nu koper ook een lagere koerstop vormt onder de oude bodems worden de verzwakkingen bevestigd.

Er is ruimte voor een diepere correctie richting steun 5.426, gevormd door de bodems van 2017. Pas boven weerstand 6.326 zal het technische beeld weer wat opklaren.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
287 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
fred optie
0
Zo ff scheren. Dan bad uit. Dan klaar om triple digits te incasseren. Turboos er maar weer uit vandaag. Bij een tienpunter. Calls short maandag. En putspreads misschien vandaag. Kijken maar. Succes beleggers. Let the force be on your side.
ren-je-dement
0
Na het voltooien van de voorziene run up naar 500 en het in de VS bereiken van prachtige ronde getallen (24.000 en 2.600) tijd voor een stapje terug.

De markt moet veerkracht tonen en de komende daling opvangen tussen 490 en 488 op slotbasis.

Daarna weer voorzichtigjes omhoog kijken.
ren-je-dement
0
Waarom 488 als ultieme steun? Omdat 488 het uitbraakniveau was van de weerstand op 31 dec en 2 jan, zodat het nu als steun moet gaan fungeren (1917 woord, jaja) én het 61.8 Fibo niveau van de laatste beweging van 472 naar 499 is.

Let the movement be with you.

ren-je-dement
0
Pijnlijk ONN, om op die bepaalde plaats ergens halverwege doormidden gesneden te worden.

O ja: onder 488 melden bij shortie voor zijn golvenscenario met lagere koersen.
Audit4life
0
Als de 492.5 knakt, zal er bij 489.2 wel op de rem getrapt worden. Toch?

Goedemorgen.
'd Aandelen
0
Goedemorgen,

zo de eerste klap is een daalder waard, AEX P 470 18JAN19 verzilverd, aankoop 0,43 verkoop 0,65, houd er nog een paar achter de hand om put opties te schrijven.
ren-je-dement
0
quote:

'd Aandelen schreef op 10 jan 2019 om 09:24:aankoop 0,43 verkoop 0,65Thailand:
1 x happy meal en
1 x massage met happy end.
Audit4life
0
Hmmmm. Lastig. In de dax staat geen gap, maar hier wel. Door de us staan we nu rood. Misschien gap dichten met het lunchteam, en pas als us van -1% naar +2% gaat, de aex ook weer het groen in. Of zouden ze er mee wachten tot magic friday. Zou wel beter zijn om de premies te verdampen.
'd Aandelen
0
quote:

ren-je-dement schreef op 10 jan 2019 om 09:39:


[...]

Thailand:
1 x happy meal en
1 x massage met happy end.


Nou lekker Thais eten ben ik wel voor in, we zijn net 40 jaar getrouwd dus laat die massage maar gaan. :-)
Sloeki
0
mud57
0
Ik mail wel hoor.

You can have my eureka.

Just let me weten de bv name in future. Als je snapt wat ik bedoel.

En ik always weten Henk.


Greetings for him


PS: I just want to thank you and Winrer, for alle tips laatste jaren.

287 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 16 jan TA: Onzekerheid blijft 200
  2. 15 jan TA: Beurs laat kopje hangen 267
  3. 14 jan TA: Spanning stijgt 222
Gesponsorde links