Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Waarom de kosten belangrijk zijn bij beleggen

Waarom de kosten belangrijk zijn bij beleggen

Met de start van het nieuwe jaar komt ook weer de vraag naar voren: Wat zijn mijn goede voornemens, bijvoorbeeld op financieel gebied? Wilt u meer uit uw geld halen, verschil maken met uw geld, of iets anders?

In eerdere artikelen gaven we al een aantal handige tips voor de beginnende belegger, zoals houd het simpel en spreid uw risico. Weet ook altijd waar u precies in belegt.

Lees meer: Zelf beleggen? Houd het simpel

In dit artikel gaan we dieper in op een ander belangrijk onderwerp van beleggen: kosten. Niemand betaalt graag te veel en dat geldt natuurlijk ook als het gaat om een beleggingsportefeuille. Des te meer omdat de kosten invloed hebben op het rendement van een beleggingsportefeuille.

Kosten van invloed op rendement

Om dit te illustreren een voorbeeld. Stel u belegt in een ETF (indextracker) op de AEX. Bij een broker of bank betaalt u kosten om deze ETF te kopen. Dat zijn de transactiekosten. Ook berekent een broker of bank jaarlijkse kosten om te kunnen beleggen en uw beleggingen te bewaren.

En de beheerder van de ETF maakt ook kosten om zijn ETF volgens de AEX in te richten. Die kosten betaalt u ook, de beheerder verwerkt deze in de prijs van de ETF. Al die kosten gaan ten koste van de opbrengst.

Als u bijvoorbeeld €1.000 inlegt en de AEX stijgt 5% in een jaar, dan heeft u €50 bruto rendement. Maar dat is niet netto, de kosten moeten er nog vanaf. Als deze kosten tussen de €20 en de €30 liggen, dan houdt u dus ongeveer de helft over. Bedenk ook dat als de waarde van uw beleggingsportefeuille in een jaar hetzelfde blijft of daalt, dat u toch kosten betaalt. In ieder geval de jaarlijkse kosten.

Soorten kosten

Het heeft dus zeker nut om kritisch naar de kosten te kijken. Dan moet u natuurlijk eerst weten welke soorten kosten er allemaal zijn. Er zijn namelijk veel verschillende soorten. De volgende kosten kunnen in rekening gebracht worden wanneer u belegt.

  • Transactiekosten: Elke keer dat u een aan- of verkoop doet, worden deze kosten in rekening gebracht. Dat geldt voor de meeste effecten.
  • Valutakosten: Wanneer u belegt in non-eurolanden betaalt u een fee/vergoeding voor het omwisselen van euro’s naar de buitenlandse valuta's (of andersom) waarin de effecten noteren.
  • Bewaarloon: Vergoeding die de bank rekent voor het bewaren van effecten.
  • Inactivity fee: Bij sommige rekeningen gelden kosten wanneer u niet of onvoldoende handelt.
  • In- en uitstapkosten: Sommige beleggingsfondsen romen een percentage van uw inleg af wanneer u deze aanschaft of verkoopt.
  • Lopende kosten: Kosten van beleggingsfondsen voor onder andere beheer, marketing en administratie.

Kosten manifesteren zich dus op verschillende manieren, maar het effect is eenduidig: Des te hoger de kosten, des te hoger de horde die genomen moet worden om als belegger winst te maken.

Kostenvergelijking

Nu kunt u zelf de kosten van verschillende aanbieders van beleggingsrekeningen vergelijken. Maar met 26 online brokers en beleggingsrekeningen heeft u daar een flinke kluif aan. Vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl doet jaarlijks onderzoek naar de kosten van brokers.

Uit hun laatste onderzoek kwam ABN AMRO Zelf Beleggen Basis goed uit de bus: “Per 17 oktober heeft ABN AMRO Zelf Beleggen Basis geïntroduceerd, waarbij de tarieven in positieve zin gewijzigd zijn. De meeste beleggers gaan erop vooruit, met name de kleine belegger. Met minder dan €10.000 gaat u er het meest op vooruit, door de afschaffing van de minimum service fee.”

Lees het hele onderzoek hier.

Goede voornemens worden beloond

Profiteer van de voordelen van ABN AMRO Zelf Beleggen Basis en zet uw goede voornemens vandaag nog om in daden! In de maand januari doet ABN AMRO u een openingsaanbod: beleg minimaal €100 en ontvang €25 cashback

Gerelateerd

IEXConnect

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.
Onderwerpen: IEXConnect

Column door: Connect

Connect is het branded contentplatform van IEX Media. Deze content wordt gemaakt in samenwerking met onze Connect-partners.

Meer over Connect

Recente columns van Connect

  1. 27 feb "Geld heeft altijd een doel"
  2. 14 feb Beleggen: De risico’s en de kansen
  3. 12 feb Waar liggen de kansen in dit roe... 1

Gesponsorde links