Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Experts gaan voorzichtig 2019 in

Experts gaan voorzichtig 2019 in

Voordat we naar 2019 kijken, eerst een terugblik op 2018. De experts in de enquête waren voor 2018 uitermate bescheiden met hun AEX-verwachtingen, schrijft Corné van Zeijl van Actiam. Ze gingen uit van een stijging van slechts 2,5%.

Niet bescheiden genoeg

De experts in de enquête waren voor 2018 uitermate bescheiden met hun AEX-verwachtingen. "Ze gingen uit van een stijging van slechts 2,5%. Het was een van de laagste verwachtingen sinds deze enquête van start is gegaan in 1994."

Maar niet laag genoeg, want de AEX is op 487,88 punten 2018 uitgegaan. Dat betekent een koersverlies van 10,4%. Van Zeijl: "In de 26 jaar dat de enquête is gehouden, is de AEX slechts zes keer lager geëindigd. De experts hebben ook maar één keer een daling verwacht: in 1999. De waardering werden gezien als overmatig, maar dat ging tot in 2000 nog veel verder omhoog."

Er was één expert die dacht dat AEX naar 487 zou gaan. Zijn commentaar een jaar geleden: “De jarenlange bullmarkt in aandelen komt in de tweede helft van 2018 ten einde.” Hij was de enige die het goed had. 


Verwachtingen voor 2019

“Voor 2019 verwacht men een stijging tot iets boven de 500 punten. 501,95 om precies te zijn. Dat is een verwachte stijging van slechts 2,9%”, schrijft Van Zeijl.

Enkele resultaten uit de enquête:

  • De mediaan ligt op 517 punten.
  • Ongeveer één derde denkt dat de AEX in 2019 lager zal eindigen, vorig jaar was dat één vijfde.
  • 25 experts gaan er van uit dat de AEX boven de 550 komt op oudejaarsdag 2019.
  • Drie professionals gaan er zelfs van uit dat de AEX met een 6 zal beginnen.

De meeste experts verwachten dat er in 2019 veel politieke onzekerheid, meer beweeglijkheid in de koersen, een continue lage rente (hoewel wellicht een tikje hoger dan nu) en minder economische groei zal komen. Veel zal natuurlijk afhangen van hoe de brexit zal verlopen en belangrijker, hoe de handelsbesprekingen tussen de VS en China zullen eindigen.

Aandelen favoriet ondanks afwaardering

Ook denken de experts dat de markt wel even uitgeziekt is. “Gezien de extreme daling in de waardering van de AEX kan ik me die redenering voorstellen. De koers/winstverhouding van de AEX is het afgelopen jaar gedaald van 16,3 naar 11,7. Dat is een vrij extreme afwaardering”, schrijft Van Zeijl.

Qua beleggingscategorie gaat de overgrote meerderheid ervanuit dat aandelen het toch het beste blijven doen. Maar liefst 65% denkt dat aandelen het meest zullen opleveren. Cash is tweede. Er waren maar twee experts die voor de optie obligaties zijn gegaan.

 

Goede aandelenkeuzes voor 2018

Volgens Van Zeijl hebben de keuzes over 2018 het relatief goed gedaan. De top aandelen zijn met 9,6% gedaald. Dat is iets beter dan de AEX.

De flopaandelen waren ook echt flopaandelen. Deze zijn gemiddeld 17,8% in waarde gedaald. Er zaten bij de floppers maar liefst drie aandelen bij die meer dan 30% van hun waarde verloren.

Topkeuzes 2018 % Flopkeuzes 2018 %
Galapagos +2,0 ABN Amro -23,6
Aegon -23,3 ASML -5,5
ING -38,6 Aalberts -31,5
Royal Dutch Shell -7,7 Vopak +8,5
Ahold +20,4 AkzoNobel -3,6
DSM -10,3 Unibail-Rodamco -35,5
    ArcelorMittal -33,1


De beste keuze was geweest: Ahold long +20%, ING short -39%. Deze combinatie had één persoon, maar dan precies andersom. De winnaar van 2018 had Wolters Kluwer long +19% en Unibail short -36%. Nummer twee had Vopak long +9% en ArcelorMittal short -33%.  

Toppers en floppers voor 2019 

Galapagos en ASML strijden om de eer van het meest populaire aandeel van 2019. Beide aandelen hebben het afgelopen jaar ook al redelijk gedaan. Galapagos is 2% gestegen in een rode beurs en het verlies op een aandeel ASML was slechts 5% gedaald.

Galapagos stond vorig jaar ook al op nummer 1. De lijst wordt vervolmaakt met KPN, ING en Aegon. Deze laatste twee aandelen haalden vorig jaar ook de toppers lijst. 

Toppers 2019 Stemmen Floppers 2019 Stemmen
Galapagos 15 Altice -21
ASML 15 ArcelorMittal -11
KPN 4 RELX -4
ING 4 Gemalto -4
Aegon 4    


ASML favoriet voor januari

"Voor januari zijn dit overigens de volgende keuzes. De keuzes van afgelopen maand deden het niet zo goed. De floppers stegen per saldo met 8,7% terwijl de floppers met 7,6% naar beneden gingen", schrijft Van Zeijl. 

Toppers januari Stemmen Floppers januari Stemmen
ASML +13 Altice -17
Galapagos +7 Signify -7
ING +6 ArcelorMittal -4
KPN +4 Gemalto -3


Optimisme voor januari

Van Zeijl schrijft: "Voor januari is men aardig optimistisch. Maar liefst een dikke 60% verwacht een mooie stijging in januari."

Voorspelling januari  
optimistisch 61,1%
neutraal 12,2%
pessimistisch 26,7%
per saldo 34,4%

Ook voor het komende halfjaar is het optimisme eindelijk weer een beetje terug.

Voorspelling half jaar  
optimistisch 41,1%
neutraal 33,3%
pessimistisch 25,6%
per saldo 15,6%


Er deden deze maand 90 experts aan de enquête mee.


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Fundamentele analisten houden inderdaad altijd een slag om de arm, voor hen is het koffiedik kijken… Een techneut is helderder hierin, en die zal aangeven dat de riemen vast moeten, maar zo te zien weinig tot geen techneuten op deze website, dus dat krijg je dan ook niet te lezen...
kwast-c
0
@ redactie: zouden wij de naam van de expert mogen weten die de voorspelling van 2018 exact goed had ?

Ik zou het ook wel leuk vinden om te weten of het een 'techneut' is of een 'fundamentele', kunnen we direct ook even de stelling die "Snugger" hier geplaatst heeft even toetsen :-) .
CV-tje
0
Je kan grafieken kijken wat je wil. Maar er is maar 1 reden dat de beurzen sinds oktober zijn gaan dalen. En dat is dat ik eind september ben begonnen met beleggen in aandelen. Ik heb exact 2 dagen in de plus gestaan.

Als ik model sta voor de 'sukkeltjes' die te laat instappen, dan snap je wel dat het er gewoon de tijd voor was. Het is niet de schuld van de achterblijvers. Dat is slechts een symptoom van iets dat al langere tijd aan de gang is. Helaas is timing iets wat vrijwel niemand beheerst. We hebben wel allemaal een liniaal en een zak met hoop. Die bepalen de voorspellingen. De realiteit is echter weerbarstig en werkt zelden volgens de theorie.

Waar de beurzen ook naar toe gaan komend jaar, ik hoop toch ergens wat winst te pakken. Dan maar shorten.
france
1
Hee CV tje, waarschuw even als je gaat schorten dan ga ik twee dagen later kopen.

Winst gegarandeerd lijkt me zo.
Snugger
0
quote:

kwast-c schreef op 3 jan 2019 om 13:04:


@ redactie: zouden wij de naam van de expert mogen weten die de voorspelling van 2018 exact goed had ?

Ik zou het ook wel leuk vinden om te weten of het een 'techneut' is of een 'fundamentele', kunnen we direct ook even de stelling die "Snugger" hier geplaatst heeft even toetsen :-) .
Ja, daar ben ik het mee eens! En laat het alsjeblieft niet Tostrams zijn, dan was het puur een goed uitgevallen gokje en staat dan niet echt representatief voor het technische...
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Lucia Rodenburg.

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 06 jan Experts verwachten weinig van 2020 1
  2. 06 jan Dertigers en tachtigers doen goe...
  3. 03 jan Beleggers met bravoure het nieuw... 4

Gesponsorde links