Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Apple waarschuwt

Liveblog: Apple waarschuwt

Update 23:00 uur: iWarning Apple

Echt, vlak voor de feestdagen zei ik nog tegen mijn collega's dat hopelijk Apple niet gaat waarschuwen. Argument: dat trekt het huidige sentiment even niet. Had ik mijn mond maar gehouden. Nog een keer sorry, het is een omzetwaarschuwing. 

China dus. Ik zat zelf in eerste instantie te denken aan dat Apple misschien haar eigen pricing power overschat - de prijzen van haar producten zijn de laatste twee jaar tientallen procenten gestegen - maar daar rept het bedrijf niet van. Enfin, zie die omzet, er werd tot vandaag voor Q4 nog $91,5 miljard verwacht (Reuters).

Apple CEO Tim Cooke zegt overigens op CNBC dat zijn bedrijf geen target is voor China, daarbij refererend aan de handelsoorlog. Hij zegt ook dat volgens zijn informatie hij encouraged is over de gesprekken tussen VS en China. Hopen is verkopen is echter nu even het motto op de markten. 

De brede markt kauwt er intussen hevig op. Ongelooflijk, dit zijn echt geen kinderachtige indices en dan zo'n impact door één fonds. 

Morgenmiddag na beursopening in New York maar eens zien of Apple misschien een mooi (lange termijn) koopje aan het worden is. Verder morgen alle hens aan dek bij alle aandelen met een stekker en chips? Intussen trekt de dollar verder aan en dalen de rentes: het lijkt me een vlucht in veilig. Weltrusten. 

 


Update 17:10 uur: Het nieuwjaarswonder van het Damrak

Ja hoor, daar is ie. Nog een plus ook voor de AEX vandaag. Wordt een hectisch jaar zo als het iedere dag zo gaat :-)

 


Update 16:30 uur: Olie?!

Niet te filmen deze eerste beursdag van 2019.

De dollar liet al van zich spreken met een anderhalve cent (!) intradag stijging ten opzichte van de euro, de AAA-rentes zaken zeven à acht basispunten (!) en nu  heeft ook olie het op haar heupen. Ik zoek nog naar het waarom. Onze oliewaarden lopen ook op en wie weet trekt Shell de AEX nog in de plus. Alles kan vandaag.

 


Update 15:20 uur: Tesla

Het nieuwe jaar is nu echt begonnen. Tesla hangt meteen weer in de bocht. Een prijsverlaging nog wel en de winsten klotsen er al niet bepaald over de plinten. Die 90K is trouwens ongeveer 0,1% van de wereldautoproductie.  

Die subsidies is natuurlijk best een puntje. Eerlijk zeggen als u Tesla-rijder bent: had u het ding ook gekocht als die niet was doordrenkt met subsidies? Hiet alle headlines uit Reuters.  

 



Update 14:40 uur: Dollar

Een paar blogjes hieronder verbaas ik me al over de drastische rentedalingen vandaag, maar de dollar kan er ook wat van. Die wint sinds onze wekkers afgingen vanachtend een hele cent ten opzichte van de euro. Waarom? Daarom, want er is geen monetair nieuws vandaag.

 

Update 14:20 uur: Kiadis?!

Er is geen (officieel) nieuws of een analistenadvies, maar aan Kiadis de eer van de eerste biotech-opvlieger dit jaar. Dit zeg ik verkeerd. Het is namelijk niet de bekende rechte streep in de grafiek, maar een langzame, gestage stijging op aardig volume. Het enige dat ik kan vinden is dat het forum het over vacatures heeft.

Dit duidt op voorpsoedige zaken...? verder wordt er gehoopt en gebeden op goedkeuring voor het middel ATIR101, of op het bekend maken van een partner. Zeg het maar. In ieder geval gaat de koers al harder.  

 


Update 11:25 uur: Help, de rentes

OK, dat de rentes dalen als de aandelenkoersen zakken, is normaal. Dit is alleen wel heel erg veel. Nota bene, de ECB doet dus hier niet meer aan mee. Ik kan het zelf niet duiden, ik zoek al naar een verklaring.

 


Update: 10:30 uur: Hoe zit het met de winsten?

Terwijl we dit beursjaar met een heuse sell-off starten - de Nasdaq 100 future deed net zelfs -2,5% - is het goed om te bedenken dat tal van bearmarkets eind deze maand al een jaar oud zijn. China mag u hier bijvoorbeeld aan toevoegen.

Een gemiddelde bearmarket duurt negen maanden à anderhalf jaar met uitschieters tot drie jaar. Kijk daarom niet raar op dat als het dit of volgend jaar inderdaad tot een wereldwijde recessie komt, de koersn alweer lang en breed stijgen. Net zoals ze vorig jaar daalden, terwijl de bedrijven recordwinsten rapporteerden.

De winst- en omzetverwachtingen lopen nu wel terug en voor dit jaar wordt voor Amerikaanse bedrijven (60% van de wereldaandelenmarkt) 8,9% winstgroei verwacht. Afgaande op het trackrecord van analisten zakt dit nog naar 5,6%.

Wall Street Journal maakt er dit van:

Dit plaatje pik ik uit dit stuk. Zo raar is het niet dat de bijvoorbeeld de MSCI World Index bijna 20% onder top van vorig jaar staat?

Om alles in perspectief te plaatsen laat ik Datastream draaien. U ziet de verwachtingen voor de AEX nu ook snel teruglopen. De koersen da(a)l(d)en echter nog sneller, waardoor u nu tegen twaalf keer de verwachte winst 3,9% dividendrendement kan kopen, om het eens anders te zeggen. Dat is wel eens duurder geweest.

Vraag is alleen of het nog goedkoper kan, of dat de winstdalingen de koerszeperds gaan inhalen. Om maar helemaal van timing te zwijgen. 

Precies hetzelfde verhaal geldt voor de S&P 500. Meest opvallende hier is dat tijdens de feestdagen het dividendrendement van de index de Amerikaanse tienjaarsrente weer heeft ingehaald.

Op naar het 2018 cijferseizoen dan maar, dat over twee weken start.

 


Update 09:15 uur: Ook goeiemorrege...

Algehele ochtenpotpourri, wat schraap ik zoals bijeen? Wat een vreselijke start, zeg...  We geven die Scheveningse fikkie stokers maar de schuld. Dat straks in juni op Vlaggetjesdag de nieuwe haring maar net zo uitbundig in het rond mag vliegen. 

Terwijl er eigenlijk heel goed nieuws is:

Verder nog iets? Volgens mij heeft Sligro een wereldprimeur door als eerste met omzet 2018 te komen, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat ze ook buikschuivend zijn...

Tom van KBC is ook niet al te enthousiast:

Tom heeft meer data. Vroegcyclischer dan halfgeleiders vindt u het bijna niet, maar het zijn wel cijfers over november. Maar inderdaad, de beurs rook het dit najaar goed dat het allemaal minder wordt.

Nog iets. Sinds vandaag opereert officieel de ECB niet meer op de vastrentende markten. Eens zien hoe de geschiedenis dit programma gaat beoordelen. Het heeft altijd op weinig waardering kunnen rekenen, om het zacht uit te drukken. Net als Mr, Market wil Mr. History dan nog wel eens anders oordelen.  

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 januari 2019 12:05
    Als je het zo stelt klinkt het dramatisch ja, maar het is gem. slechts 6 honderdste, daar kun je toch amper wakker van liggen? Gaat het met ronde procenten tegelijk kun je een punt hebben, want da's zéker niet goed…
    Je kunt jezelf ook een crisis aanlullen, en dat gebeurt hier zo'n beetje.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links