Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Wall Street hoger

Liveblog: Wall Street hoger

22.00: Wall Street verder omhoog

Vooral tegen het eind van de sessie vlogen de koersen omhoog.

16.20: Tegenvallend consumentenvertrouwen VS

Amerikanen hebben in december iets minder vertrouwen in de economie. Marktonderzoeker Conference Board maakte een stand van 128,1 bekend wat iets lager was dan verwacht (133,7). In november kwamen we nog uit op 136,4.

Eerlijk gezegd is het niet onlogisch dat het vertrouwen van de gemiddelde Amerikaan wat afneemt. De beurzen gaan omlaag en er is een handelsoorlog gaande tussen de VS en China. Daar komt bij dat de macro's de laatste tijd verzwakken. 


16.05: Toch een macro

Donderdag is standaard de dag waarop de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de VS bekend worden gemaakt. Wij dachten dat in verband met de Shut Down in Amerika, deze niet naar buiten zou worden gebracht, maar dat blijkt onjuist.

Afgelopen week bleken er 216.000 nieuwe WW-uitkeringen te zijn aangevraagd. Dat zijn er 1000 minder dan twee weken daarvoor. Geen schokkend cijfer en de markten lijken hier ook niet op te bewegen. 


15.40: Heen en weer

Het geeft maar weer aan hoe hoog de volatiliteit op financiële markten is op dit moment. 


15.35: Lagere opening Wall Street

De Dow Jones (-1,4%), S&P500 (-1,3%) en Nasdaq (-1,3%) moeten een deel van de winst van gisteren alweer prijsgeven. In verband met de Shut Down in de VS hoeven we vandaag geen macro-economische data te verwachten.

Toch vallen de uitslagen naar beneden enigszins mee. Amazon (-1,7%), Microsoft (-1,4%), Alphabet (-1,5%), Apple (-1,1%) en Facebook (-0,8%) hebben weleens slechtere dagen gekend.


14.45: Nieuwe low voor Deutsche Bank

Deutsche Bank weet zich niet aan het negatieve sentiment te onttrekken en zet op €6,80 weer een nieuwe laagste stand van het jaar op het bord. Vrijwel alle banken doen het trouwens slecht dit jaar. De Eurostoxx bankenindex staat dit jaar 34% lager.


14.25: Damrak kleurt rood

In het eerste uur van de handel noteerden alle Nederlandse hoofdfondsen nog in het groen. Daar zijn er nu slechts vijf van over. Toch vallen uitslagen naar beneden enigszins mee. Als we Altice (-6,5%) niet meetellen, is er geen AEX-fonds dat meer dan 1,5% daalt. De plussen zijn overigens ook beperkt. Gewoon een slap dagje. Niet meer niet minder.


14.15: Bedrijfsnieuws VS

Het is schrapen geblazen qua bedrijfsnieuws. Nvidia kreeg een koersdoelverlaging van The Royal Bank of Canada om de oren. Het aandeel gaat naar $200 van $230, maar het advies blijft outperform. JPMorgan Chase schikt voor $135 miljoen met de Securities and Exchange Commission (SEC) voor het doen van onjuiste transacties.

Voorbeurs staan Nvidia en JPMorgan Chase iets meer dan een procentje lager. Dit is in lijn met de futures in de VS. De Dow Jones, S&P500 en Nasdaq lijken 1,5% in de min te openen.


12.40: Sectorvergelijking

Iedere belegger weet inmiddels wel dat post-en pakketbezorgers het dit jaar slecht hebben gedaan op de beurs. De grootste voorbeelden zijn PostNL (-52%) en Bpost (-70%) die meer dan de helft aan beurswaarde zijn kwijtgeraakt.

Beleggen is vooruitkijken en daarom hebben we even de waarderingen en groeivooruitzichten van de post - en pakketbedrijven naast elkaar gezet. PostNL en Bpost zijn qua K/W het goedkoopst, maar het is niet uit te sluiten dat de verwachtingen nog wat naar beneden worden bijgesteld.

De groeivooruitzichten zijn magertjes, maar dit is niet onlogisch gezien de lage waarderingen. Wat verder opvalt is dat de balansen van de genoemde bedrijven dik in orde zijn. De nettoschuldgraad ligt bij alle aandelen onder de 1,5.

PostNL

Bron Reuters

De IEX beleggersdesk houdt in ieder geval PostNL, Bpost en Deutsche Post in de gaten. 


11.25: PostNL onder €2

PostNL (-2,0%) opende nog ruim 2% hoger, maar al snel was deze winst als sneeuw voor de zon verdwenen. Maandag nabeurs kwam het nieuws dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nog altijd van mening is dat andere postvervoerbedrijven gebruik moeten kunnen maken van het netwerk van PostNL.

Slecht nieuws voor de aandeelhouders van de Nederlandse post- en pakketbezorger, want een consolidatieslag is nodig om de marges flink te kunnen laten optrekken. Kijken we naar de koers en waardering dan zijn de verwachtingen bepaald niet hoog gespannen. Hierover later meer.


11.05: Europese beurzen in de min

De AEX (-0,1%) is nu voor het eerst deze handelsdag in de min beland, maar toch doen we het in Amsterdam nog een tikje beter dan de overige Europese beurzen. De CAC gaat 0,2% naar beneden en de DAX (-1,5%) doet het nog veel slechter. Daar staat tegenover dat de Duitse beurs maandag dicht was en nog een inhaalslag moest maken. Omlaag welteverstaan.  


10.55: S&P500+150%

Eerder zagen we dat de laatste bear market eindigde op oktober 2011. Ondanks de eindejaarsdump is de S&P500 sindsdien met maar liefst 150% gestegen. Dit betekent een winst van 14,0% per jaar. 

Het ligt niet voor de hand, maar als we hetzelfde liedje herhalen, dan zou de S&P500 eind 2025 uitkomen op 6167 punten. Let wel op dat dit beslist niet mijn voorspelling is voor de komende zeven jaar. 

S&P500

Klik op de afbeelding voor een grote versie

10.20: Bear Market geen garantie op recessie

In 2011 belandde de S&P500 voor een halfjaar in een bear market. Tussen mei en oktober van dat jaar daalde de belangrijkste Amerikaanse index met maar liefst 22% vanaf de top. Ook toen was er recessievrees, maar met de wetenschap van nu was dit een ideaal koopmoment. Van die recessie kwam namelijk niets terecht. 


10.00: Dalende rentes

Een mini risk off in renteland. De Nederlandse en Duitse vergoeding op tienjaars staatspapier daalt twee basispunten. Beleggers ontvangen nu slechts 0,37% per jaar voor een lening aan de Nederlandse staat.

Daarentegen loopt de Italiaanse rente iets op, al blijft de yield van 2,87% bijzonder laag voor een land waarbij de schuld meer dan 130% bedraagt van het BBP. Daar komt het aanzienlijke begrotingstekort van zo'n 2,5% nog bij. 

Boskalis


9.45: Altice omlaag

De mensen die kort na opening Altice oppikten voor een mooie rit omhoog, komen van een koude kermis thuis. Bij opening stond er een plus van ruim 4%, maar inmiddels staat er een lelijke min van 3,6% op het bord.

De kabelaar met activiteiten in Frankrijk, Israël en Portugal is een echt handelsaandeel en in een markt als deze gaat het dan alle kanten op. Dit jaar is het vooral de verkeerde kant, want year to date staat staat de koers meer dan 80% lager. Vooral die enorme schuldenberg zorgt voor onrust onder beleggers. 


9.30: Adyen speert omhoog

Tekenend voor de markt waarin we ons verkeren, is Adyen dat gewoon even 7,5% stijgt zonder duidelijk aanwijsbare reden. Op het forum is het ook stil. Toch zullen de meeste beleggers op een koers van €440 nog papieren verlies hebben.

De eerste koerstik na de beursgang was op €400, maar al snel liep het aandeel hard op. Op 12 september werd een all time high aangetikt op €738,20, en sindsdien zijn we 40% naar beneden gegaan. Zo hard gaat het dus met dit soort namen. Adyen blijft een mooi bedrijf overigens, alleen die getaxeerde K/W van 74 voor 2019 is zo hoog. 


9.15: Macro's in de ban

Door de shutdown in de VS hoeven we vandaag geen rekening te houden met macro-economische data. Meestal wordt het dan een saaie dag, zeker in december. Gezien de hoge volatiliteit lijkt daar nu geen sprake van te zijn. Reden genoeg om de markten op de voet te volgen. 

We houden u bij IEX in ieder geval op de hoogte van alle bewegingen op de markten.


9.00: Groen op de borden

Op eerste kerstdag leek het nog een dramadag te gaan worden. De future voor de AEX stond eventjes meer dan 3% lager, maar door de Bull Run op Wall Street gisteren. openen we gewoon 1,6% hoger.

De aandelen die dit jaar beroerd presteerden, staan nu bovenaan het rijtje stijgers. ArcelorMittal en Altice noteren plussen tot 3%. Alle hoofdfondsen gaan omhoog, uitgezonderd Gemalto.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Vaak wel 27 december 2018 11:49
    quote:

    Hermando schreef op 27 december 2018 11:10:

    Dus vanaf 2011... maakt S&P500 maar 150% winst en binnen luttele 3 maanden tijd gaat er 20% vanaf.???
    En dan nog praten we met ons allen de indexen naar beneden.

    Typisch NL.
    We houden van ellendes.
    Gaat er 150% vanaf, dan willen we graag dat er nog 150 % vanaf gaat.

    Denk dat kuddegedrag in ons allemaal zit. Gaat het een tijd goed dan denken we dat alle obstakels overwonnen worden en gaan we een tijdje slecht dan vrezen we dat nieuw positief nieuws zal doodslaan want het sentiment is immers slecht. Een slimme belegger probeert bijtijds contrair te beleggen. Verkopen voordat er paniek is en kopen voordat de euforie toeslaat.
  2. forum rang 7 wiegveld 27 december 2018 13:21
    Velen lijken verrast, gisteren was klassieke bear rally. Aangevuurd door Trump, die daarna opnieuw lont in dalende rookkanaal stak! Hup de Chinezen kregen weer een pets voor de kop en de noodtoestand is zelfs genoemd.
    Ja dan gaan we weer dalen en dat blijft nog wel even zo.
    Bij forse stijging kun je beter posities verkopen.
  3. forum rang 7 wiegveld 27 december 2018 13:24
    En IEX gaat door met vergelijkingen van bedrijven die in deze markt zinloos zijn.
    zie bv. vandaag FD:superkop
    fd.nl/beurs/1282987/analisten-hadden-...

    Ha ha, hoe je ad random advieshes met mooie woorden nu richt op de werkelijkheid.
    Analisten zijn overbodige personen die voor geld hun meninkjes verkopen. Kijk er toch doorheen

  4. [verwijderd] 27 december 2018 14:48
    En dat is normaal dat een aandeel aan beurswaarde meer dan 50% verliest of 70% binnen een jaar waar S&P500, 10 jaren overdoet om 150% te krijgen.

    Je vraagt je af of wij niet continu bezig zijn om onszelf onderuit te schofferen en dat wij van ellende houde.
    Dat 70% niet zo erg is, maar als 70% stijging is, dat we weer roepen voor een correctie.

    Vreemde wereld.

  5. forum rang 4 Erny 27 december 2018 16:29
    quote:

    s1138421 schreef op 27 december 2018 13:29:

    Er mag wel weer een artikeltje over Deutsche Bank komen! Deze systeembank is inmiddels nog maar 14MLD waard.... een koopje of gewoon technisch failliet? en wat betekent dit voor ABN / ING?
    Die gaan , net als nu de banken in Italië, natuurlijk ook failliet. Daar heeft NL onlangs voor getekend.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links