Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Turbulent jaareinde met surprises

TA: Turbulent jaareinde met surprises

Gaan de beurzen de laatste dagen een eindsprintje trekken, of zien we slechts een downtrend rally? In de laatste volle beursweek van 2018, alsmede in de kerstweek, ging het echt alle kanten op.

Vooralsnog is elk herstel niets meer dan een kortstondige opleving, veroorzaakt door koopjesjagers. Een herstel van de aandelenkoersen zal snel op weerstand stuiten. Voor de AEX bijvoorbeeld, ligt er rond de oude steunzone 500-510, nu een zware drempel te wachten.

De onrust op de financiële markten houdt aan, met nieuwe hevige turbulentie, zowel omhoog als omlaag.  De laatste vonk in het kruitvat was de zogenaamde shutdown, toen een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten werd gesloten.

Dit werd vooraf gegaan door het opmerkelijke ontslag van de Amerikaanse minister van Defensie door Trump, terwijl de Amerikaanse president ook nog een persoonlijke vete uitvecht met de voorzitter van de Fed. Kortom, de VS lijkt in diepe chaos en het ziet er naar uit dat de beurzen zeer gevoelig zijn voor alle problemen.

Van slag

De financiële markten zijn hierdoor ernstig van slag, aandelenkoersen zijn wereldwijd finaal afgebrand. Maar een fel herstel lijkt aannemelijk, zeker gezien de oversold-condities overal op de RSI (relatieve Strength Index). 

In combinatie met mogelijke positieve divergentie en koopjesjagers, kan er op alle beurzen een fel kortstondig herstel volgen. Hieronder bespreek ik ook de korte termijn oversold-situaties en RSI-waarden van de beurzen.

Vandaag loop ik Wall Street langs, evenals de Japanse beurs. Maar zoals altijd begin ik met de Nederlandse beurs. Op korte termijn blijven de markten nerveus, met over de gehele linie forse turbulentie.

Belangrijk is wel dat na de forse koersdalingen er al veel problemen door de markten zijn verdisconteerd. Dit wijst erop dat een stevig tussentijds herstel in de aanloop naar de jaarwisseling aannemelijk wordt.

AEX valideert zwakke sentiment

Het negatieve sentiment is bevestigd nadat de AEX-index ook onder koersbodems van oktober en begin december is gezakt. Zolang de AEX-index lagere toppen en bodems vorm, hangt er blijkbaar nog steeds aanbod boven de markt.

Bedenk dat de AEX nu de bodemlijn testte, dus aan de onderkant van het dalende trendkanaal. Eerste vangnet ligt rond steun 445,65 (bodem van 2 december 2016). Enkel boven weerstand 511,84 (top van 12 december) verbetert het beeld.


AEX oversold!

Op korte termijn zou de AEX flink kunnen herstellen, gezien de oversoldconditie op de RSI. In combinatie met mogelijke positieve divergentie en koopjesjagers, kan er een fel herstel volgen.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-rsi.gif


Japan op laagste punt in twaalf maanden

De Nikkei 225 index lijkt te bezwijken onder verkoopdruk, nu de voormalige koersbodems van het afgelopen jaar in de range 2.025-2.100 sneuvelen. Dit bevestigt de verkoopdruk. Er mag verdere koersdaling worden verwacht richting 18.224,68 (bodem van 21 april 2017).

De lagere koerspieken gaven al verkoopdruk weer. De Nikkei 225 index heeft weerstand rond 22.698,79 (gevormd op 7 december) liggen.


Nikkei oversold

Technisch zou de Japanse beurs kunnen herstellen, let op de oversold-conditie op de RSI.

https://www.tostrams.nl/grafieken/nikkei-rsi.gif


Dow Jones breekt alle bodems van 2018

Op Wall Street is de Dow Jones index onder de koersbodems van dit voorjaar rond 23.400 gezakt. Daarmee zijn alle bodems van 2108 gebroken, wat het technische plaatje verder verzwakte.

Eerder al werd de opgaande trend verlaten. Wall Street ligt er technisch bezien niet sterk bij nu er een lagere top op de grafiek zichtbaar is Dit geeft verkoopdruk aan.

Verdere koersdaling van de Dow Jones mag op de korte termijn worden verwacht richting steun 20.379,55 (bodem van 21 april 2017). Weerstand ligt op 26.951,81 (gevormd op 3 oktober).

Wall Street oversold

Technisch  kan de Dow wat kunnen herstellen, gezien de oversold-conditie op de RSI.

https://www.tostrams.nl/grafieken/dowjones-rsi.gif


Nasdaq 100 zakt verder

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, ligt er technisch bezien niet sterk bij. Na het verlaten van de stijgende trend is de Nasdaq 100 index eveneens onder de voorjaarsbodem rond 6.100 gezakt, waarmee het technische plaatje verder onder druk komt te staan.

Ook heeft de Nasdaq 100 index een lagere koerspiek gevormd, die verkoopdruk signaleert. Op korte termijn mag een zwak koersverloop worden verwacht. De trend van de Nasdaq 100 index begint zich naar onderen te ontwikkelen. Er is neerwaarts potentieel richting steun 5.316,02 (bodem van 31 maart 2017). Weerstand ligt op 7.700,56 (top van 5 oktober).


Nasdaq oversold

Op korte termijn zou de Nasdaq stevig kunnen opveren, gezien de oversoldconditie op de RSI.

https://www.tostrams.nl/grafieken/nas100-rsi.gif


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-Nasdaq 100

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
417 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 21 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
snuf13
0
De mooiste kerstrally aller aller tijden :-) Het is bovenal genieten op de eerste plaats.

En deze bizarre, doch uiterst malafide beweging gaat nog heel heel lang door.........
easy56
1
quote:

Net liq schreef op 27 dec 2018 om 23:12:


[...]

Gelukkig is het een circus.

Als het systeem in elkaar dondert dan is die cash ook niet meer waard dan wc papier, koop maar volkstuintjes en jachtgeweer (luister nou maar naar Fred)

www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0
tuuk lange termijn wordt waarde geld uitgehold,maar kortere termijn handig voor aankopen tegen gunstigere prijzen.
Onroerendgoed al voldoende en absurd gewaardeerd dus dat is voorlopig geen koopkans.

Als ik zou wonen waar Fred woont of MONGOLIE dan onroerendgoed/land kopen voor kinderen/kleinkinderen die zich over 10,20 jaar en later rot lachen.

verder maak ik me niet druk over geldjagen, gewoon behoud en beetje rendement, tevreden en ontspannen genieten,das t voordeel als je wat ouder bent hhaa.
Vidoque
0
quote:

antiflow schreef op 27 dec 2018 om 23:09:


[...]

Ja die pensioenfondsen gaan zo voortvarend te werk, die weten precies op het juiste moment in te slaan zodat ze altijd aan de dekkingsgraad voldoen.
Op 485 verkopen ze snel om dan weer in te slaan op 473


Die pensioenfondsen hebben de boeken allang gesloten en de vermogensbeheerders verkopen niet snel en kopen niet snel aan. Dat zijn niet van die hijgers, zoals op dit forum. Ze zijn in loondienst en beleggen zonder emotie en daarom halen ze vaak een positief rendement. En die dekkingsgraad lachen ze om. Halen ze die niet dan wordt die gewoon aangepast.
Formule1-Fan
0
Zie je zie je, naairj dit mag gewoon niet naar dal net als dinsdag meer.
Was te verwachte nog up, vanannc=acht ook up nog wat.
hoe nu, zouden naar 466 gaan en dax 9900 de fruts naar 21599

men wist dus meer net voor slot eu tijd, snel duur make long sl, zou normaal echt gam gam doen volgende dag
antiflow
0
quote:

Hovestad schreef op 27 dec 2018 om 23:21:


Antiflow, ik ben het met je eens hoor! Stond al te popelen om morgen rond de 460 in te stappen en bij 455 nog bij te kopen.....tja niemand weet het maar zo wel balen zijn als dit startschot is van de verwachte golf B, echter geen overtuigende bodem eerlijk gezegd...zou morgen wederom kunnen wegzakken. Verwacht pas in nieuwe jaar een flinke uptick!


rare bodem ook op 472,19
rond de 459 zou waarschijnlijker zijn gezien de lange termijn trend
daarom had ik verwacht dat ze die laatste 13 puntjes nog wel even zouden doorpakken morgen om echt vanuit een goede low door te starten
antiflow
0
quote:

Vidoque schreef op 27 dec 2018 om 23:25:


[...]

Die pensioenfondsen hebben de boeken allang gesloten en de vermogensbeheerders verkopen niet snel en kopen niet snel aan. Dat zijn niet van die hijgers, zoals op dit forum. Ze zijn in loondienst en beleggen zonder emotie en daarom halen ze vaak een positief rendement. En die dekkingsgraad lachen ze om. Halen ze die niet dan wordt die gewoon aangepast.


stukje was ironisch bedoeld maar kwam misschien niet zo over:-)
shortie
0
SP wederom bij bovenkant trendkanaal aangekomen.
Bij weerstand kan het de boel weer richting de 2.300 sturen.
Liever niet te ver meer boven de 2.490 dus om het dalingsscenario niet te verstoren.

Een uitbraak geeft in eerste instantie ruimte tot 2.505, daarna tot 2.530 en tenslotte grootste weerstand op 2.583.
Let ook op het mogelijk omgekeerde shs patroontje. KD daarvan ligt ook rond de koers van 2.590-2.600.
Bijlage:
shortie
0
Nasdaq nagenoeg hetzelfde verhaal.
Ook daar een mogelijk omgekeerd shs patroon en weerstand van de dalende toppenlijn.
Wanneer de 6.310 het kan houden als weerstand hou ik nog steeds rekening met de start van een 5e golf down.
Huidige patroon kan ook een iets langer durende zigzig vlag worden. Volatiliteit kan in dat geval nog wel even aanhouden.

Morgen belangrijke dag of we definitief uitbreken of toch weer terugkeren naar de onderste opgaande lijn waar de steun nu rond de 6.125/6.150 zou moeten liggen. Gaan we eronder dan wordt de kans groter dat 5 alsnog gestart is.
Bijlage:
Vidoque
0
quote:

antiflow schreef op 27 dec 2018 om 23:32:


[...]

stukje was ironisch bedoeld maar kwam misschien niet zo over:-)


Blij dat ik dat verkeerd had begrepen....:
shortie
0
quote:

Linda1979 schreef op 27 dec 2018 om 23:03:


Manipulatie? Zou kunnen, maar in het laatste uur goedkoper aandelen inslaan door grote pensioenfondsen kan ook. Bedrijfscijfers, bestedingen en werkeloosheid zijn zelden zo rooskleurig geweest. En nu zonder internet of huizenbubble.


Laten we het inderdaad vooral niet hebben over de schuldenbubble en de waarderingen....LOL.

Als er 1 grote bubble is nu, dan is dat wel de aandelenmarkt in de VS. Koersen kunstmatig de hoogte in door eigen inkoopprogramma's van bedrijven, QE, Trump Tax Cuts, lage rentes en enorme margin debt.
In de VS geen goedkope aandelen Linda.

En ja..... we zullen wellicht nog een forse correctie up zien waarna iedereen weer zal denken dat alles koek en ei is maar de ergste dreun down gaat daarna uiteindelijk nog komen.
De markt in de VS is historisch bezien echt zwaar overpriced, nog maar afgezien van de overige beurzen wereldwijd, en die lucht gaat er nog zeker uit.
Call me Put
0
Ja ja allemaal goeroes hier, Trump zou volgens sommige posters impeached worden, nou ik heb nieuws .. hij zit er nog !

De AEX zou volgens de opper goeroe boven de 600 uitkomen dit jaar!
Nou ik heb nieuws, hij zit er maar 100 punten naast! (31dec)

We zouden ook een eindejaars rally krijgen, nou ik heb nieuws
die krijgen we niet!
Tenminste als je de komende 2 beursdagen niet meetelt, want jawel er komt een poging naar de 500 aan.

Dus doe er je voordeel mee met een kort ritje of een scalpje, dit jaar tot 495 max.
Oh, en een schuldenbubbel bestaat niet, dat heet een schuldenberg en die verdwijnt niet zomaar, de meeste andere bubbles wel. (0;

Zalig uiteinde allemaal!
zonnedaal
0
Daling gaat blijkbaar om 'tax loss selling'. Een Amerikaanse belastingbetaler kan zijn koersverliezen ($3000) aftrekken voor de belasting, maar dan moet hij wel daadwerkelijk de stukken verkopen. En dat verkopen gebeurt dus nu.

Buy FEAR!
Ole Elliottwave
0
When the moon is in the secondhouse, and Jupiter aligns with Mars...

Goedemorgen,

Gaan we er weer een dolle dag van maken.

Gr
Formule1-Fan
0
waarom misleiden ze het steeds als je mooi winstje kan maken in 1 nacht
gauw duur makne laate 1 uur de sh of de long en toch winst na achtyeraf, normaal gam gam volgende dag
417 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 21 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 08:15 TA: In de ban van rente en oblig... 45
  2. 25 mrt TA: All time highs vs. recessie 176
  3. 22 mrt TA: BV Nederland geeft gas 438

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 543,69 +0,47%
  2. NY-DJ-Industrial Avg 24.465,64 0,00%
    Ga naar: Hefboomproducten
  3. NY-Nasdaq 100 7.316,96 -0,12%
    Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links