Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Klaas Knot spreekt

BeursVandaag: Klaas Knot spreekt

De laatste dag van de week en met nog anderhalve dag te gaan zit het jaar er wat de beurs betreft weer op. Het was een bijzonder vreemd jaar, met een correctie in februari, gevolgd door een sterk herstel waarna de koersen vanaf de zomer langzaam maar zeker afstierven.

De traditionele eindejaarsrally werd een eindejaarscorrectie en met een min van bijna 10% voor de AEX komen we Europees gezien nog goed weg. België en Duitsland bijvoorbeeld laten veel dikkere minnen zien. Later vandaag meer daarover.

Wall Street gisteravond

Gisteravond was het weer feest op Wall Street want de koersen kozen na een wat flauwe dag uiteindelijk toch voor de weg naar boven. Omgerekend sloot het AEX-mandje, na eerst rond de 472 te hebben gestaan, ongeveer 482.

In Azië sloot de Nikkei de dag af met een klein verlies van 0,3%. De hoofdindex sloot wel boven de 20.000 puntengrens. Japan is klaar voor dit jaar, maandag is de beurs de hele dag dicht. 

fugro 

Het heeft de Japanse beleggers in hun hoofdindex dit jaar 12,1% gekost terwijl de bredere Topix-index zelfs 17,8% inleverde. Wel is 2018 het eerste verliesjaar sinds 2011 en is de beurs begin 2011 verdubbeld. 

Het langetermijnplaatje laat ik maar niet zien: eind 1989 stond de Japanse beurs rond de 40.000. En vergeet ook niet de aanzienlijke steunaankopen die de Japanse centrale bank gedaan heeft de afgelopen jaren.

Nieuws

Terug naar eigen land. Traditioneel valt er weinig te beleven tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar we zullen zien of er nog wat interessants langskomt vandaag. 

Het CBS komt vanochtend met cijfers over het producentenvertrouwen voor de industrie. Dat loopt weer wat op na de afgelopen maanden: 

fugro 


Kijkend naar de onderliggende deelsectoren, springt vooral de bouw eruit: 

fugro 


Uiteraard domineren macrocijfers en vooral de politiek de agenda. Trump is terug van zijn bezoek aan de militaire bases in Irak en Duitsland en heeft zijn twitterpositie weer ingenomen.

Uiteraard gaat het over de (klaag)muur:

Er gaan stemmen op om een meeting te organiseren tussen Fed-voorzitter Powell en Trump. 

Agenda

Op de agenda staat verder niet zoveel vandaag, vanuit de VS komt nog een inkoopmanagersindex om 15:45 uur en de Duitsers komen met inflatiecijfers vanmiddag. 

  • 14:00 Duitsland Inflatie CPI dec0,3% MoM
  • 15:45 VS Chicago PMI dec63,0 

ANP-Nieuws:

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren:

  • 07:11 Nikkei lijdt eerste jaarverlies sinds 2011
  • 06:51 Producentenvertrouwen neemt opnieuw toe
  • 06:12 Shell rondt deal in Nieuw-Zeeland af
  • 27 dec Slotrally zet Wall Street op winst
  • 27 dec Shell werkt aan Argentijnse schalievelden
  • 27 dec Consumentenvertrouwen VS loopt terug
  • 27 dec Hoofdindex Amsterdam op verlies
  • 27 dec Iets minder uitkeringsaanvragen VS

Shorts

De AFM meldt deze veranderingen in de shortselllijsten

 

En dan nog even dit 


Ook in China geen feest dit jaar.... 


Whatever it takes.... 


Hoogtevrees op de beurs is in ieder geval weer wat minder.... 


BinckBank hield een onderzoek onder haar beleggers wat de tops en flops voor 2019 worden: 

Tops volgens de Binckdoelgroep: ASML, ING, Besi. Flops: Air France-KLM, Altice, TomTom. Verwachte eindstand AEX: 530,84. 


Want daar bespaart de bank €17 miljoen mee op jaarbasis: 


 

DNB-president Klaas Knot staat met een groot interview in het NRC. U kunt dat hier lezen. Voor wie geen inlog heeft, hier een paar highlights daaruit: 

"...want QE is ook een instrument waarmee de risicobeprijzing op financiële markten in verregaande mate wordt verstoord.”

„QE heeft een aantal merkbare effecten gehad. Het heeft de leenkosten in de eurozone verder verlaagd, en daarbij ook de verschillen tussen noord en zuid verminderd zodat de fragmentatie binnen de eurozone is tegengegaan.

"Op de wisselkoers van de euro heeft QE weer wél een merkbaar effect gehad. Die ging omlaag. Dit is voor de hele eurozone belangrijk geweest. Daar heeft elke exporterende lidstaat van geprofiteerd.”

„De rol van centrale banken, en hun voetafdruk in de economie, is door alle crisismaatregelen veel groter geworden. We hebben met het aankoopbeleid van staatsleningen bijvoorbeeld de leenkosten van overheden beïnvloed."

"Onevenwichtigheden van een omvang als in 2008/2009 zie ik op dit moment niet. Dat de groei nu vertraagt, is onmiskenbaar. Maar een groot deel van de wereldeconomie opereert nu simpelweg op volledige bezetting. Dan kun je nauwelijks anders verwachten dan dat de groei wat terugvalt. En er zijn tijdelijke factoren zoals de problemen bij de Duitse auto-industrie. In Europa worden ook wat eigen doelpunten gescoord: de Brexit, Italië." 

 

Veel succes vandaag op de beurzen. Klik op het plaatje voor onze real-time koersen. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links