Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Nog een half dagje

BeursVandaag: Nog een half dagje

Lieve mensen, het zit er bijna op voor dit jaar. We hebben nog een half dagje om de meubelen te redden maar de 500 zullen we wel niet meer halen.

Hulp komt uit (on)verwachte hoek, de Amerikaanse president Trump blaast de hoop rond een eventuele handelsdeal met China weer wat leven in. Voor de zoveelste keer, overigens. Ik ben benieuwd hoe we over een jaar of 20, 25 terugkijken op de handel en wandel van deze 45ste Amerikaanse president.  

Uiteraard zijn de Chinezen bereid om volledig samen te werken op wat voor gebied dan ook. Het is typerend voor de volksaard van beiden: de Amerikanen blaffend en grommend, de Chinezen telkens een stukje meebuigend, maar ondertussen de focus op de lange termijn. 

In the face of new opportunities and challenges, China stands ready to work with the U.S. to implement the important consensus reached by President Xi Jinping and President Donald Trump in Argentina, expand cooperation on the basis of mutual benefit, manage differences on the basis of mutual respect, move forward the China-U.S. ties which are underpinned by coordination, cooperation and stability and make bilateral cooperation deliver greater benefits to the two peoples and people around the world, Lu said. 

Xi zelf heeft het ondertussen alweer druk met andere zaken:

De beurs dit jaar

We gaan het jaar afsluiten vandaag. Het was een jaar van niks, laten we eerlijk zijn, maar het kan ook niet elk jaar feest zijn. De langverwachte correctie, die maar nooit kwam, was er dit jaar in alle hevigheid.  

fugro 

Het eerste schot voor de boeg in februari kon nog worden gepareerd, maar in het najaar doken de koersen ineen en zelfs nog een stuk dieper dan de dieptepunten in februari. Afhankelijk van de beweging van vandaag komen we uit op een verlies voor de AEX van 11%. 

En dan doen we het dankzij Unie's, Olies en ASML nog een stuk beter dan de Ooster-  en Zuiderburen. Het was wel het jaar van de terugkerende volatiliteit op de markten. Meer beweging dus, en dat gaat dan meestal omlaag, als de volatiliteit sterk stijgt: 

fugro 

Bitcoin stond in december 2017, toen de Bitcoin future werd geïntroduceerd op de markt, nog rond de $19.000-20.000, maar daar is niet veel meer van over. Verder is de olieprijs een opvallende daler.

Lag het hele jaar goed maar de laatste maanden ging het hard omlaag. Verlaagde groeiverwachtingen, de Khashoggi-moord, schalie-olie dat hard gaat, noem maar op, de olie-industrie moet even weer een tikkie terug. 

De beurs vandaag

De futures staan redelijk in de plus. Zoals het nu lijkt zal de AEX openen rond de 487. Laten we een quiz doen waar de AEX eindigt vandaag, de winnaar krijgt een leuk beleggersboek. Dus: slotstand om precies 14:05, na de veiling. Vul maar in in de comments, om 11:00 uur sluit de inschrijving.

In Azië is het rustig, de Japanners zitten al aan de oliebollen en Hongkong perst er nog een leuk plusje uit. China heeft ook niet echt een lekker beursjaar achter de rug met die gekke Trump die in hun nek staat te hijgen.

Agenda

  • 02:00 China NBS manufacturing PMI dec 49,9
  • 14:00 Beurzen Nederland dicht

Dat Chinese PMI-cijfer kwam nog wat lager door dan verwacht, op 49,4. Dat kan er ook nog wel bij.

Nieuws:

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren:

  • 07:19 Nieuwe voorzitter voor onderdeel AMG
  • 07:10 Beurs Hongkong sluit 2018 hoger af
  • 06:02 'KLM wil af van taxfree aan boord'
  • 06:00 Alumexx onaangenaam verrast door MountainShield
  • 30 dec Nieuw beursjaar begint rustig

Shorts

De AFM meldt deze shorts

 

En dan nog even dit


Afschuwelijk verhaal: 


Interessant leesvoer: oud-directeur van Clingendael Ko Colijn, inmiddels ernstig ziek, ziet het somber in en voorspelt dat de handelsoorlog eerder zal omslaan in een echte oorlog tussen China en de VS: 

En zet en passant Mark Ruttes ambities om naar Brussel te vertrekken als opvolger van Donald Tusk even in een iets ander daglicht. 


 

 




Veel succes vandaag op de beurzen en alvast een goede jaarwisseling. Volgend jaar beginnen we weer met frisse moed. Klik op het plaatje voor onze real-time koersen. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links