Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tot 2019

Liveblog: Tot 2019

16:25 uur: Tot volgend jaar

Ik sluit af voor het jaar. Vergeet 2018 maar snel - we kunnen ook niet iedere jaar meer dan 15% stijgen - zit stil terwijl u wordt geschoren, kijk naar kansen (zie Jitse Groen vandaag) en laat u niet gek maken door alle bedreigingen, zorgen, doemprofeten en al die doemerige vooruitblikken 2019.

Na iedere bearmarket komt weer een bullmarket en recessies gaan ook altijd weer over. Dank voor al uw bezoek aan mijn stukjes dit jaar, reacties, complimenten en scheldkannonades, het was me dit jaar weer een waar genoegen. Fijne feestdagen en tot volgend jaar. Geen paniek, Niels, Nico, Martin en Paul bloggen u dagelijks bij.  

 


14:55 uur: TomTom

Deal met de kerstman gesloten? Ik kijk op het forum of er nieuws is. Vinger aan de knop, ik lees daar dat om 15:00 uur CEO Harold Goddijn kerstspeecht.  

 


14:40 uur: BlackRock 2019

U zoekt er iedere dag tevergeefs naar in dit blog, ik van niet zo van de vooruitblikken en voorspellingen 2019. Voor de grootste vermogesnbeheerder ter wereld maak ik een uitzondering. Al is het maak omdat het rapport uitpuilt van de grafieken en harde data en minder grote duim luchtfietserij bevat. Mooi leesvoer.

Een plaatje dan nog even, aandelen: 

Doe ik er voor de gezelligheid deze van ervaringsdeskundige Deutsche Bank (vandaag aandeel onder €7) er nog even bij. Maak er maar 31 van. DB zelf is ook wel een risicootje.

 


14:25 uur: Decem beer

Gemiddeld steeg de Dow Jones sinds 1896 in december gemiddeld met +1,5%.

 


12:45 uur: Bijna 100 punten lager vanaf de top

Intraday tikte de AEX op 477,75 een nieuwe year low aan. Het scheelde niet veel of we stonden precies 100 punten lager dan het hoogste niveau van de Nederlandse hoofdfondsenindex dit jaar.

Op vrijdag 27 juli sloot de AEX de dag af op 576,24 punten. Niemand die toen kon vermoeden dat we vijf maanden later 17% lager zouden staan. Die dag was letterlijk zonnig te noemen, want met een temperatuur van 32,4 graden was het toen de warmste vrijdag ooit.

Nu is het tien graden met een kille wind. Tijden veranderen helaas. Gelukkig weten we iets van het verlies te herstellen, maar veel is het eerlijk gezegd niet.  

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Niels Koerts

 


Update 10:00 uur: Takeaway

Takeaway, wat een spectaculaire verrassing! En dan mag u zelf kiezen of ik hiermee de koersreactie bedoel, of het nieuws zelf dat het bedrijf de Duitse activiteiten van Delivery Hero overneemt voor bijna €1 miljard. 

Toch is de stijging... logisch? Takeaway heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Duitsland voor haar dé belangrijkste markt is die moet en zal worden veroverd. Vandaag is het dan zo ver? Uit het omvangrijke persbericht

The Transaction further enhances Takeaway.com’s position as the leading online food delivery marketplace in Continental Europe processing more than 87.4 million orders for the first nine months of 2018:

  • Total processed orders in Germany will increase to 47 million compared to 23 million orders forTakeaway.com in Germany on a stand-alone base
  • The German market represents a significant growth opportunity for Takeaway.com as it continues to tap into this large and underpenetrated addressable market
  • Accelerating scale in Germany, which will enable progress towards profitability
  • Enhance the offering to Takeaway.com consumers and partner restaurants in Germany by adding several thousand restaurants, further expanding the variety of cuisines available to consumers, thereby diversifying choice and geographic spread
  • Management believes significant value creation will be driven by scale benefits and cost synergies mainly from marketing. Management expects total cost synergies to exceed €60 million by 2020

Paul van onze beleggersdesk heef al wat sommetjes:

Delivery Hero draaide over de eerste negen maanden van 2018 een omzet van €76 miljoen. Voor 2018 schatten we in dat de omzet op €105-110 miljoen uit zal komen. Een groei van 16% op jaarbasis. Samen met de Duitse activiteiten van Takeaway komen we uit op €175-180 miljoen.

Takeaway betaalt 8 á 9 keer de omzet voor een business met beperkte marges. Het bedrijf trekt een overbruggingskrediet aan van €150 miljoen voor de financiering die wordt afgelost door middel van een aandelenemissie. Een aantal banken staan al op standby om die te begeleiden.

Eerder deze week was er al het nieuws dat Takeaway ook bedrijfskantines gaat leveren en zo zit er weer een hoop fantasie in het aandeel. En anders de koers wel. Ik weet niet of het een goede prijs is die Takeaway betaalt - lastig bij groeibedrijven - maar is allicht lager dan het deze zomer was geweest.

Toevallig gaat mijn stukje in IEX Magazine van dit weekend hier ook over. Terwijl wij beleggers en handelaren ons naar de uitgang begeven op de beurs, zijn het de echte ondernemers annex beleggers met een lang trackrecord die blijkbaar al prima uit de voeten kunnen met de huidige prijzen. 

Ze hebben wellicht niet de illusie de bodem te vissen en misschien wordt alles nog veel goedkoper, maar zij slaan alvast hun slag. Wekkicht ook wetende dat de koersen weer als een dief in de nacht kunnen draaien en dan is de gelegenheid weer voorbij. De namen en rugnmummers weet u intussen

Pon kocht zich bliksemsnel bij het aangeslagen Accell in, Royal Dutch Shell doet miljardenovernames, Saxo Bank vist waarschijnlijk Binck (voor een appel en een ei?) van de beurs, HAL koopt zich suf en doet dat vandaag weer via Boskalis en Jitse Groen van Takeaway denkt ook in kansen en niet in bedreigingen,

Zeker, deze partijen kijken verder dan volgend jaar, een eventuele bearmarket en misschien een recessie. Zij denken alleen dat er daarna weer goede tijden komen, zo ging het in 100% van de gevallen, in plaats van dat we ten order gaan, zoals uw goeroe à 3% kosten per jaar en 20% performacne fee roept en schreeuwt.

Misschien iets om over na te denken onder ons dit jaar karige kerstmaal. 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Manofaction 21 december 2018 18:07
    Arend Jan, bedankt weer voor je altijd weer relativerende kijk op de totaal gestoorde wereld van de beurs. Het helpt me om stil te blijven zitten en mij nu weer eens lelijk te laten knippen en scheren tot de AEX mijn verwachte en verd*mde 455 neerzet en dan weer flink draait. En dat is moeilijk, dat verzeker ik je.
    Opspringen, wegrennen en hard janken schreeuwt die grafiek, maar ...Arend Jan zegt dat het in 100% van de gevallen weer goed komt, dus dan maar een biertje en wachten op de kerstman. Proost.
    Eine heele fiene Krismes en ein nuujt joar vol energie en meugelikhede toegewunsj en weej winse ôch eine goeie roetsj !
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links