Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: 2018, jaar van heroriëntatie

TA: 2018, jaar van heroriëntatie

Het afgelopen beursjaar gaat ongetwijfeld de boeken in als zeer roerig. De verschillende beleggingscategorieën hebben alle hoeken van de markt gezien. Vandaag kijk ik terug op de status van de verschillende beleggingscategorieën. Volgende week ga ik in op de 4-jarige business cycle.

Enkele assets hebben nieuwe wegen ingeslagen:

  • Alle belangrijke aandelenmarkten hebben hun uptrends gebroken. Sommige zijn overgegaan in zijwaartse consolidaties. Andere beurzen zijn zelfs in een dalende trend overgegaan. Veel beurzen, ook de AEX, noteren weer ruim onder de beginstand van 2018. Tegen het einde van het jaar zakken we zelfs naar de laagste stand van 2018.
  • De Nederlandse kapitaalmarktrente beweegt nog steeds in een neutrale bandbreedte. Technisch bezien biedt de rentegrafiek een belangrijk steunpunt rond 0,38%.
  • De olieprijs heeft in 2018 de opwaartse trend gebroken en keldert met grote sprongen. De olieprijs staat dit jaar eveneens op fors verlies. Brent Olie heeft neerwaarts ruimte tot steun 44,35 (bodem van 23 juni 2017). Dat zou bijna een halvering betekenen ten opzichte van het high op 86,74 (top van 5 oktober). Dow Jones-UBS Commodity Index, de wereldwijde grondstoffenindex, beweegt nog net in een zijwaartse fase.
  • Ook vastgoed heeft een lastig jaar achter de rug. De meeste vastgoedfondsen, maar ook vastgoedindices noteren onder de beginstand van 2018.

Niet makkelijk

Al met al is het geen makkelijk beursjaar geweest. De belangrijkste koers beïnvloedende factor, met de zwaarste koersreactie, was waarschijnlijk de handelsoorlog die door Trump is gestart.

Maar vlak ook Brexit niet uit, nog steeds is onduidelijk wat de economische gevolgen zullen zijn. Verder trapt de Fed nog steeds hard op de rem. Beleggers hebben veel te verduren op dit moment.

Matig presteren

Ik verwacht dat de beurzen volgend jaar matig zullen presteren, met veel volatiliteit en forse sprongen zowel omhoog als omlaag. Defensieve beleggers moeten hun kruit droog houden en alleen op de grotere correcties instappen en/of bijkopen.

Ik denk dat een Buy the dips-strategie verantwoord blijft, met dien verstande dat alleen de grotere correcties interessant zijn. Al met al wordt het geen makkelijk beursjaar.

Staatsobligaties

Ik verwacht ook een lastig jaar voor staatsobligaties. De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente laat absoluut nog geen interessante trend zien. De Nederlandse 10-jarige staatslening (NL 5,5% 2028) beweegt op korte termijn binnen een zijwaartse trend.

Ik blijf voorlopig voorzichtig met deze lening, tenzij weerstand 148,76 (top van 20 juli) wordt gebroken. Dit alles duidt er op dat cash aan het begin van 2019 voorlopig een verantwoorde positie is.

Golfbeweging

Hieronder leg ik de golfbeweging uit, de levenscyclus van elke beurs of aandeel. Elk item volgt dezelfde golfbeweging of cyclus die altijd in 4 verschillende herkenbare fases plaatsvindt.

Voorafgaand aan elke beleggingsbeslissing zou een belegger zich altijd eerst moeten afvragen in welke fase van deze cyclus de beurs (of aandeel) zich bevindt.

https://grafieken.tostrams.nl/cyclusIII.gif


Nieuwe fase aandelenmarkten

Laat ik eerst ingaan op de nieuwe fase die de aandelenmarkten nu ingaan. In de grafiek hierboven is de koerscyclus van een beurs weergegeven in vier verschillende fases.

Als belegger is het altijd belangrijk om na te gaan in welke fase het aandeel zich bevindt. Vanuit die positie kun je dan bepalen of hoe je moet handelen. Wij herkennen 4 verschillende fases. Waarschijnlijk gaan de aandelenbeurzen over van fase III naar het laatste deel: fase IV.

  • Fase I: De bodem. Dit is de fase waarin een beurs zijwaarts beweegt. Hier heeft een belegger nog niets te zoeken, maar echt negatief oogt het beeld niet. Advies: aan de zijlijn volgen we de beurs met interesse.
  • Fase II: De stijgende trend. Dit is de fase waar elke belegger van droomt. De koersen stijgen steeds hoger, hetgeen op de grafiek tot uitdrukking komt in een patroon met hogere toppen en bodems. Advies: instappen en vasthouden. De Nederlandse beurs bewoog in 2016 en 2017 in de opgaande fase.
  •  Fase III: De top, de consolidatie die volgt op een stijging. In deze fase is de stijgende trend voorbij, maar hoeft men nog niet onmiddellijk uit te stappen. De grafiek geeft horizontale toppen en bodems. Advies: vasthouden, maar met de vinger aan de pols. De Nederlandse beurs bewoog afgelopen jaar in de consoliderende fase, die volgt op elke stijging.
  •  Fase IV: De dalende trend. De nachtmerrie voor elke belegger. De koersen dalen steeds verder en er lijkt geen einde aan te komen. De grafiek laat steeds lagere toppen en bodems zien. Advies: uitstappen en afblijven. Sinds kort is de Nederlandse beurs overgegaan in de neerwaartse fase.


Mijn advies

Zoek altijd eerst uit in welke fase van de koerscyclus de beurs zich bevindt en onderneem dan pas actie. NB: doe dit ook als u niet gelooft in TA.

Nederlandse beurs

Ook de Nederlandse beurs doorloopt steeds dezelfde golfbeweging. Overigens bevindt elke beurs zich in één van de 4 genoemde fases of stadia. Ook aandelen doorlopen deze cyclus.

Bij het ene aandeel duurt die gehele cyclus soms meerdere jaren, dat is vaak het geval bij conjunctuurongevoelige aandelen. Bij andere aandelen, vaak zijn die meer cyclisch van aard, vindt zo’n golfbeweging binnen een tot twee jaar plaats.

Nu de Nederlandse beurs onder de 500 punten is gezakt,  is fase IV (dalende trend) ingezet. Dit zou betekenen dat er naar onderen ruimte vrijkomt voor een grotere koersdaling. Het technische beeld brokkelt hierdoor verder af.


Rente

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente beweegt binnen een grillig zijwaarts gericht koerspatroon tussen 0,38% (gevormd op 29 april 2016) en op 0,80 procent (gevormd op 16 februari).

Zolang de Nederlandse rente binnen dit onduidelijke koerspatroon gevangen zit, blijft de trend vlak. De uitbraak zal de nieuwe richting gaan bepalen. De Nederlandse kapitaalmarktrente beweegt in fase III.


Grondstoffen

De Dow Jones-UBS Commodity Index, de wereldwijde grondstoffenindex, laat bewegingen zien tussen steun 21,61 (bodem van 23 juni 2017) en weerstand 25,55 (gevormd op 9 oktober 2015). Verkoopdruk in grondstoffen blijft aanwezig, zolang er lagere toppen worden gevormd.

We adviseren de steun goed in de gaten te houden. Breekt het vangnet 21,61, dan dient rekening te worden gehouden met lagere koersen. De wereldwijde grondstoffenindex beweegt in fase III.


Vastgoed

De MSCI World Real Estate Index laat een zwakken trend zien onder 210,66 (gevormd op 31 augustus). Zolang nog steeds lagere pieken worden gevormd, is de verkoopdruk in Vastgoed aanwezig.

We adviseren de steun 190,21 (bodem van 3 februari 2017) goed in de gaten te houden.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 59
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

339 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 Calimero 21 december 2018 09:16
    quote:

    CubaSalsa schreef op 21 december 2018 09:10:

    Schokkend nieuws hier, na een half jaar
    dalen stelt de heer Tostrams vast dat
    we aan het dalen zijn.
    waarschijnlijk had hij tot diep in
    oktober nog allerlei stijgings verhalen,
    ik heb die TA kuch allemaal niet gevolgd,
    maar daar praat hij nu niet meer over.

    Misschien bestaat er ook in de TA verschil in graduaties net zoals schoolopleidingen ??
339 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links