Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: ASML en PostNL

Liveblog: ASML en PostNL

15:45 uur: PostNL nieuwe low

Het is dit jaar kommer en kwel bij de grootste post- en pakketbezorger van ons land. Vandaag staat het aandeel 3,7% lager op een koers van €1,93. Deze koers zagen we voor het laatst op 27 mei 2013. 

Vijf jaar geleden speelden de problemen met het pensioenfonds van PostNL. Het bedrijf had een bijstortverplichting waardoor er angst in de markt was dat het pensioenfonds de onderneming onderuit kon trekken. Dit leidde tot een forse daling van de koers.

PostNL
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Die periode was het vertrouwen van beleggers in PostNL uitermate laag, wat leidde tot een verwachte koerswinstverhouding van rond de 4. Aan het einde van 2013 werd er echter een akkoord met de vakbonden gesloten. Toen was dit probleem weg en zagen we de koers flink oplopen. 

Sindsdien waren beleggers bereid zo'n 7,5 tot 10 keer de getaxeerde winst voor de post- en pakketbezorger te betalen. Tot dit jaar dus, want year to date staat er een min van meer dan 50% op het bord en een K/W van 6 voor 2019. Dividendbeleggers komen in ieder geval aan hun trekken met een dividendrendement van 11%, mits deze gehandhaafd blijft natuurlijk.

Niels Koerts

 


Update 14:30 uur: Waar zijn de stieren?!

Het beleggerssentiment is werkelijk barsclecht. Helaas meldt de enquête niet of de beren intussen alles al hebben verkocht wat ze maar hebben.

 


Update 12:00 uur: Bitcoin?!

Onnavolgbaar dit spul. Ik weet niet of bitcoin ineens een veilige haven voor bange aandelenbeleggers is geworden. Bij eerdere gelegenheden liet de crypto het wat dat betreft lelijk afweten en daalde zelfs nog harder dan stock. 

 


Update 11:45 uur: ASML op radio

ASML CEO Peter Wennink is zo op BNR, luisteren dus. De stille periode is denk ik al in gegaan - over een maandje heeft het concern jaarcijfers - dus hij zal niet al te uitgesproken zijn, maar hij gaat toch vast wel i.e.t.s. over de chipmarkt 2019 zeggen? Besi en ASMI fans dus ook opgelet. 

Kort samenvattend, Wennnink sprak vooral over de lange (chip)trends en uiteraard is hij daar daar positief over. Over de huidige situatie en volgend jaar liet hij zich niet uit. Uitsmijter was dat hij weil met Mapper wil praten, dat in surceánce zit.    

Dit hoef ik er niet meer in te wrijven:

Maar deze is er ook nog. Is ASML een koopje nu, of hangt er een donkere schaduw over het aandeel?

 


Update 09:30 uur: (...)

AEX 486,35 is de nieuwe laagste stand dit jaar. In augustus stonden we nog bijna honderd punten hoger. Wat valt er te duiden over de daling vandaag?

Zoek niet naar een reden waarom uw specifieke aandelen dik dalen vandaag. Die is er niet. De berensloopkogel let niet op namen en rugnumers.

We tellen af:

 


Update 08:45 uur: Royal Dutch Shell

Laat Shell maar schuiven? Het concern maakt zich minder druk over eigen koers en olieprijs dan wij, gok ik. En onderneemt.

 


Update 08:30 uur: Ahold Delhaize

De eerste van vandaag, een verhoging nog wel. Ahold Delhaize is stijger van het jaar binnen de AEX met +22%. Knap, want niet alle retail ligt even lekker dit jaar.

 • Ahold Delhaize: naar €25,20 van €24,50 - Bernstein

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Ahold Delhaize Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
0
Ik weet nog dat een zeker iemand bij een koers van 18 over Ahold schreef dat het er niet in zat dat dat ooit nog hoger zou worden; ik heb er toen meteen een hoop gekocht.... :-)
theo1
3
AJ, nog een gratis tip van mij in de categorie leef met vlag en wimpel maar houd het simpel. Als je een plaatje wil linken, prima, maar link dan gewoon het plaatje. Dan kan je erop klikken en dan krijg je het plaatje zelf en kan je het vergroten zodat het leesbaar wordt. Maar als je een link plaatst naar je tweet waarin je het plaatje twittert, en je klikt erop, dan krijg je dus die tweet en is het plaatje nog steeds onleesbaar. Dat je dat plaatje hebt getwitterd, dat geloof ik zo ook wel, dat hoef je niet te bewijzen door naar de tweet te linken. En twitter is zooo 2017, daar maak je echt de blits niet meer mee.
theo1
1
De bottom line is eigenlijk: geen normaal mens gebruikt twitter echt, alleen journalisten, politici en wat aanpalende beroepsgroepen. Bespaar ons dat alsjeblieft. Alleen twitter-links als dat echt iets toevoegt en anders prefereer ik gewoon de data. Gewoon lekker no-nonsense houden. Dat is bijna altijd beter. Als je redactie nog altijd denkt dat alles cool wordt als het maar via "sociale" media gaat, help ze dan alsjeblieft uit de droom.
Henkiepenkie63
0
Afgelopen kerst ging alle crypto s ook sky high toen de beurzen dicht waren rond kerst en oud en nieuw.
ffff
0
quote:

theo1 schreef op 20 december 2018 11:59:


AJ, nog een gratis tip van mij in de categorie leef met vlag en wimpel maar houd het simpel. Als je een plaatje wil linken, prima, maar link dan gewoon het plaatje. Dan kan je erop klikken en dan krijg je het plaatje zelf en kan je het vergroten zodat het leesbaar wordt. Maar als je een link plaatst naar je tweet waarin je het plaatje twittert, en je klikt erop, dan krijg je dus die tweet en is het plaatje nog steeds onleesbaar. Dat je dat plaatje hebt getwitterd, dat geloof ik zo ook wel, dat hoef je niet te bewijzen door naar de tweet te linken. En twitter is zooo 2017, daar maak je echt de blits niet meer mee.Theo,

Ik kan mij vergissen, maar volgens mij heb je deze suggestie al vaker gepost.
En wordt ze niet uitgevoerd, waarvoor dan wel weer een reden zal bestaan.

Zoals ik bij een vorige gelegenheid al schreef, ben ik het helemaal met je eens, maar d'r zijn zo van die zaken…. die maar niet willen veranderen.


Groet, Peter
Snuggerst
0
Verwachtingen komen zelden uit, staat gelijk aan hopen… En hopen heeft op haar beurt weer alles te maken met de fifty-fifty kans dat deze uitkomt, noem het geluk hebben... Kan in een grafiek geplaatst worden, en zo wordt een hoop.. duidelijk hoe de psyche tegen aan aandeel aankijkt!.. ASML is sterk voorbeeld daarvan ja.
theo1
1
quote:

ffff schreef op 20 december 2018 13:03:


[...]


Theo,

Ik kan mij vergissen, maar volgens mij heb je deze suggestie al vaker gepost.
En wordt ze niet uitgevoerd, waarvoor dan wel weer een reden zal bestaan.

Zoals ik bij een vorige gelegenheid al schreef, ben ik het helemaal met je eens, maar d'r zijn zo van die zaken…. die maar niet willen veranderen.


Groet, Peter


Ja, ik word er een beetje moe van. Post hij een interessant plaatje, denk je: die wil ik wel eens wat groter zien zodat je het ook echt kan lezen. Klik je erop, kom je op een twitterpagina waar het nog steeds onleesbaar is. En klik je daar op het plaatje, gebeurt er niks. Heel irritant. Hij moet de bron toch hebben om het te kunnen twitteren? Waarom niet gewoon op de site gezet? Lijkt me nog minder werk ook. Maar zal wel bedrijfsbeleid zijn om de coolheidsfactor op te peppen door te laten zien dat ze toch echt wel heel erg actief zijn op die "sociale" media. Tussen "" want er is echt niks sociaal aan facebook en twitter. Ik zal wel te oud zijn voor die shit.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 16:35 Trump: "Oil-deal Rusland-SA is n... 3
 2. 16:00 Negen adviezen 1
 3. 15:40 Zo, tent op slot en dan 11,5% af...

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 478,28 18:05
  +6,98
  +1,48%
 2. Ahold Delhaize Koninklijke 21,610 17:35
  -0,010
  -0,05%
 3. ASML Holding 229,550 17:38
  -4,950
  -2,11%
 4. PostNL Koninklijke 1,177 17:35
  +0,023
  +1,99%
 5. Royal Dutch Shell A 17,832 17:38
  +1,472
  +9,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare