Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik 2019: Wat eet u deze Kerst?

Vooruitblik 2019: Wat eet u deze Kerst?

Verlaag het dividend maar, Shell, schreef ik ruim twee jaar geleden. Dat stuk kreeg veel bijval, maar Shell luisterde niet. Gelijk had het.

En anders kreeg het dat wel. Het is zo’n moment die me is bijgebleven: de beurs leerde me een lesje. Laat het rekenwerk maar over aan Olies over, dummy.

Kerstdiner met droog brood?

Voor de meesten van ons wordt het droog brood eten met Kerst. Met de brede indices valt het nog mee, gelet op het breekwerk onder mid- en smallcaps. Ik spreek u graag aan als actieve belegger die juist van die grote markt weg wil en graag spannende, kleinere aandelen zoekt. Au, u weet weer wat risico is…

Juist deze maand waarin iedereen bearish lijkt en uitgaat van een recessie en bearmarkt in 2019, vielen mij opvallende kopers op: Saxo Bank, HAL, Pon en inderdaad, Royal Dutch Shell. Saxo Bank vist, zoals het er nu uitziet en volgens mijn rekenwerk, voor een appel en een ei Binck van de beurs.

Blijkbaar kan het Deense Saxo, voor 52% eigendom van het Chinese Geely, prima uit de voeten met €6,35 voor Binck, 35% meer dan op het bord stond. Dat geldt ook voor HAL, dat voor $840 miljoen Formica inlijft, Pon dat zich voor 20% bij Accell inkocht en Shell dat voor $8 miljard Endeavor wil overnemen.

Na een daling komt een stijging

Helaas staan Formica en Endeavor niet genoteerd, maar waarschijnlijk waren ze met de markt mee gedaald. Blijkbaar denken HAL en Olies dat ze voor de huidige prijs een mooie aankoop doen die geld voor hen gaat verdienen. Dat de koersen verder kunnen dalen, het zij zo.

Die kunnen ook weer stijgen. Zie Shell, dat een paar jaar geleden voor tientallen miljarden gasbedrijf BG kocht. Iedereen hield zijn hart vast: het was zo duur en de olieprijs kelderde. Maar misschien blijkt het wel een meesterzet nu de hele wereld – op ons na – op schoon gas over wil.

Dat is wat ze bij Saxo Bank, HAL, Shell en Pon weten en waar wij als waan van de dag-beleggers van kunnen leren. Na een recessie en bearmarkt volgen vanzelf ... #juist. Daar doet een Brexit noch Trump iets aan af, beseffen zij.

Op naar 2019

Een bearmarkt duurt normaal negen maanden à anderhalf jaar; 1929-1932 en 2000-2003 zijn beruchte uitzonderingen. Nu zitten bijvoorbeeld de Chinese en Duitse beurs al sinds januari in zo’n markt.

Ergo, misschien draaien ze volgend jaar alweer goed, terwijl de kranten nog bol staan van de recessieverhalen. En tegen de tijd dat u beseft dat u een bullmarkt aan het missen bent, is het al te laat.

Zo ging het ook in 2009. En dat weten Saxo Bank, HAL, Shell en Pon. Maar zij hebben de felbegeerde buit al binnen tegen de gewenste prijs. En u gaat vrijwel zeker de bodembel weer missen.

Denk daar even aan als u met kerst op uw karige maal kauwt en 2019 niet ziet zitten. Ik wens dat uw risico naar u toekomt in 2019.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Vooruitblik 2019

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
19 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Geschorst en weet niet waarom 25 december 2018 10:39
  De shorters zijn de laatste weken de grote winnaars. Zij zien nu rendementen tegemoet van meer dan 100%, daar tegenover zullen veel beleggers 20-50% van hun waarde zien verliezen. Bijvoorbeeld Facebook is gedaald va 220 dollar naar 120 dollar in een heel korte tijd. De grote hedgefunds en grootbanken in VS zitten ditmaal goed. Aandelen zijn veelal verkocht en er zijn zoveel mogelijk aandelen geleend als mogelijk was. Er wordt wel een hele kleine vergoeding betaald voor het lenen van de aandelen, maar de rendementen zijn lachwekkend groot. Soms wel tot het vijfdubbele aan toe.

  Fijne feestdagen allemaal en bedankt voor de bijdrage van AJK.
  Wij gaan met de familie gourmetten. Gewoon gezellig en geen overmatige luxe!
 2. hansfl 25 december 2018 10:44
  Onvoorstelbaar, uitzonderlijk daalt het iets en in de daling is het al 'mis de bullmarkt niet!!' Dat is toch wel onzinnig.

  Het daalt terwijl de winsten zeer goed zijn. Dan kun je er donder op zeggen dat de winsten binnenkort flink gaan dalen. Waar moet dan een stijging vandaan komen? Als de daling ergens stopt is saai zijwaarts bewegen veel realistischer.
 3. Ruud63 25 december 2018 10:46
  Wij houden het op 1 Diner met de kerst:

  Alvorens we naar het restaurant gaan doen we een champagne borrel bij ons thuis met familie en vrienden, daarna met zijn allen naar het restaurant!

  Amuse & welcome cocktail

  Terrine of duck breast, duck liver, red onion compote, balsamic vinegar, pine kernels
  or
  Confit of salmon, herbs, crunchy potato, prawn vinaigrette

  —–
  Cream of celery root, truffle, spring onion

  —–
  Stew of gambas, chick peas, marinated fennel, green pepper
  or
  Stew of quail, chick peas, marinated fennel, green pepper

  —–
  Loin of venison, venison stew, chicory, Brussel sprouts
  or
  Filet of turbot, chanterelles, spinach, potato mousseline, clam sauce

  —–
  Carrot cake, confit of carrot, star anis ice cream


  +
  Coffee or tea


  Genieten zo lang het kan !!
 4. Beursrally 2019 25 december 2018 11:34
  quote:

  hansfl schreef op 25 december 2018 10:44:


  Onvoorstelbaar, uitzonderlijk daalt het iets en in de daling is het al 'mis de bullmarkt niet!!' Dat is toch wel onzinnig.

  Het daalt terwijl de winsten zeer goed zijn. Dan kun je er donder op zeggen dat de winsten binnenkort flink gaan dalen. Waar moet dan een stijging vandaan komen? Als de daling ergens stopt is saai zijwaarts bewegen veel realistischer.


  Daling is al in gezet sinds september, als ik even de nasd100 neem dan is er sindsdien 23% af. Onzinnig is vrees ik jouw bijdrage.

  Dalen gaat een stuk sneller dan stijgen, de laatste dagen is het helaas versneld. Hopen dat de boel spoedig iets normaliseert en dan zie ik wel een correctie terug omhoog.
 5. Beursrally 2019 25 december 2018 11:59
  Deze daling is vooral te danken geweest aan Trump en zijn trade war, als daar echter progressie wordt geboekt in januari en die shut down van tafel is dan kan het sentiment zo weer draaien. Echter één maar, we zijn afhankelijk van een grote idioot. Een man met zoveel macht en zo weinig verstand, eerlijk gezegd vind ik het eng.

  Hoop dat trump wat aan bezinning doet deze dagen en zich wat constructiever op gaat stellen. Het moet bij hem toch onderhand ook gaan dagen dat de huidige weg niet de juiste is en Amerika de vernieling inhelpen geen eeuwige roem in positief opzicht oplevert. Hij loopt het risico een zwarte pagina in de Amerikaanse hustorie te worden, daar zal hij toch gevoelig voor zijn.
 6. forum rang 6 rene66 25 december 2018 12:52
  De daling is gestart door de beslissing van de FED om de rente te verhogen in december en aan te geven dat er waarschijnlijk twee verhogingen komen in 2019. De olie op het vuur daarna waren de tweets van Trump en plots was het feest voor de shortsellers en hun algoritmes.

  Ik blijf het heel vreemd vinden dat de SEC en ook de FED en Trump geen actie ondernemen tegen de shortsellers en hun algoritmes. Als shortselling verboden wordt en de algoritme handel aan banden wordt gelegd dan krijg je een stuk stabiele beurs in de VS en in de rest van de wereld.

  In 2018 hebben wij al twee keer eerder gezien hoe algoritmes werken tegenwoordig. Zo lang short selling niet verboden wordt door hedgefunds blijft de wereld afhankelijk van de grillen van dit soort partijen. Als er geen shorters waren geweest was de beurs in de VS wellicht door gezond markmechanisme 5 tot 10% gedaald maar hadden wij niet dit soort opmerkelijke dalingen gezien.

  Zoals @Beursrally 2019 aangeeft kan het sentiment zo weer draaien als Trump tot bezinning komt en de FED stopt met renteverhogingen. Ik heb echter soms ook het idee dat Powell de VS in een recessie wil "trappen". Die speelt ook een vreemde rol in het geheel, hij kijkt te weinig naar de feiten zoals lage inflatie ed.

  Ik bewonderde Trump in het begin, maar naarmate hij langer bezig was begon hij steeds meer te lijken op een ongeleid projectiel. De vraag is inderdaad hoe hij in de geschiedenisboekjes wil komen en of hij herkozen wil worden.

  Mnuchin durft wel de reden aan te geven van de enorme koersdaling, hij komt uit op de high-speed trading en de banken de aandeelhandel niet meer mogen beïnvloeden..

  Mnuchin Blames Volcker Rule, High-Speed Trading for Volatility
  Treasury Secretary Steven Mnuchin blamed volatility in equity markets partly on high-speed trading and the effect of the Volcker Rule

  "The Volcker Rule is a federal regulation that generally prohibits banks from conducting certain investment activities with their own accounts and limits their dealings with hedge funds and private equity funds, also called covered funds"

  Het probleem is dat hedgefunds nauwe banden hebben met de politiek en dus is de vraag of de SEC striktere regels durf op te leggen.

  In Nederland zien wij dat de AFM ook geen actie durft te ondernemen, waarbij ik mij zelf de vraag stel of de AFM wel doorheeft wat er aan de hand is. In andere EU landen zijn er wel strengere regels, bij de AFM kijken ze liever de andere kant uit.
 7. forum rang 6 Erny 25 december 2018 13:12
  Dank AJK voor het niet meehuilen met de massa. Een welkom lichtpuntje tussen alle onheilstijdingen in deze donkere periode. Als een bearmarkt gemiddeld negen maanden à anderhalf jaar duurt, en de DAX zich al bijna 1 jaar hierin bevindt, dan kunnen we in 2019 vanuit het nabije oosten misschien al een mooi voorjaar tegemoet zien.
  Dank voor al je columns en nuchtere kijk en humor en een fijne kerst en succesvol 2019 toegewenst.
 8. Snuggerst 25 december 2018 13:58
  Begin, halverwege, kwart, een bearmarkt staat ergens en zal altijd doorgaan tot 100%. Dat komt er dus nog overheen, en krijg je voor de kiezen simpel gezegd. Zelfde procedure als bij bullmarkt dus!
  Tijd speelt geen rol, het staat immers ergens en zal z'n weg vervolgen, ongeacht welk nieuws dan ook..

  Hou het maar op nog niet eens een kwart…
  Oja, leuke dagen!
 9. forum rang 9 objectief 25 december 2018 14:00
  quote:

  Erny schreef op 25 december 2018 13:12:


  Dank AJK voor het niet meehuilen met de massa. Een welkom lichtpuntje tussen alle onheilstijdingen in deze donkere periode. Als een bearmarkt gemiddeld negen maanden à anderhalf jaar duurt, en de DAX zich al bijna 1 jaar hierin bevindt, dan kunnen we in 2019 vanuit het nabije oosten misschien al een mooi voorjaar tegemoet zien.  De toevoeging dat de DAX zich al bijna 1 jaar in een bearmarkt bevindt is wel je eigen mening...de DAX zit er nog maar net in; dus nog meer dan 1 jaar wachten zou zo maar kunnen. (natuurlijk weet niemand dat; kan ook 5 jaar worden temslotte had ook niemand een rente van 0 verwacht en de enorme olieprijsstijging, die alweer voorbij is)
 10. hansfl 25 december 2018 14:24
  quote:

  Beursrally 2019 schreef op 25 december 2018 11:34:


  [...]

  Daling is al in gezet sinds september, als ik even de nasd100 neem dan is er sindsdien 23% af. Onzinnig is vrees ik jouw bijdrage.

  Dalen gaat een stuk sneller dan stijgen, de laatste dagen is het helaas versneld. Hopen dat de boel spoedig iets normaliseert en dan zie ik wel een correctie terug omhoog.


  Jouw post is totaal nutteloos omdat je de beurs niet snapt. Jij denkt dat je aandelen kan kopen en dan stijgen ze en dan verkoop je ze duurder en ondertussen krijg je ook nog wat rendement, leuk voor erbij. Waarom zouden aandelen stijgen? De mensen die de aandelen verkopen zijn allemaal gek en jij bent zo slim omdat je koopt? Laat me toch niet lachen.

  Wat werd er nou gepost laatst op deze site ergens.. iets van een onderzoek wat de kans is op het kopen van een goed aandeel dat meerdere keren over de kop gaat en je flink geld oplevert.. Was iets van 3 op 1000 geloof ik.

  Ga eerst maar eens over deze twee zaken nadenken en kom dan nog eens terug. Neem aan dat je dan niet meer post met 'zometeen begint de rally weer.'

 11. Manofaction 25 december 2018 15:08
  Ja Arend Jan, de Nederlanders willenl helemaal niet van het gas af, maar mogen gewoon geen gas kopen van Rusland, omdat de USA dat niet wil. Aangezien lachende Rutte alles uitvoert, wat hem door Trump ( misschien een rare man , maar doet wel wat hij zijn kiezers heeft beloofd) en Merkel wordt ingefluisterd, mogen de Nederlanders gaan opdraaien voor de winsten van de gasboeren uit de US. Nu moet het 'milieuvriendelijk' met tankers voor 3 tot 4 maal zo duur als Russisch gas, van de US naar Europa getransporteerd worden en moeten de Nederlanders maar verplicht de windmolenparken terugverdienen en groene stroom van de Duitsers gaan afnemen.

  In Duitsland hebben ondertussen dit weekend een aantal steden nu ook een milieubelasting op bekers en dozen van karton ingevoerd. Dus een arme pizza besteller mag daar nu de klima-wende gaan betalen. Eerst hadden we de twintowers en war on terror als bankmakerij om iedereen in het gareel te krijgen en nu wordt de climate-chance angst ingezet. Ze hebben het van de kerken geleerd, bange schapen drijf je makkelijk in een hok en kun je dan melken en scheren.
  De temperatuur stijgt, maar gaat ook weer dalen. De fluctuaties waren er al miljoenen jaren. Ver voordat de eerste mens op twee benen liep. Die auto's, koeiestapels en vooral 10 miljard mensen doen wel een graadje mee,, maar vallen in het niet bij een zonnewende. Een paar dagen zonder zonlicht en we zitten op een tollende ijsklomp. Onvergelijkbaar meer ( en soms minder ) power, die mooie gele bal iedere morgen

  En de beurs gaat vallen ? Ja, zou heel goed kunnen na een te ver opgepompte bull-markt, maar hij gaat ook weer eens omhoog. Heeft hij altijd gedaan. Kan volgende week zijn, maar ook over 10 jaar. Warren B. is aan het bijkopen. En een goed advies aan Nederlanders: begin een politieke partij of koop een geel hesje :)) Eerste is het beste en meest democratisch. Een goeie kerst allemaal en een angstvrij en voorspoedig j2019 gewenst.
 12. Snuggerst 25 december 2018 16:36
  quote:

  rekeozsejtlerap ed schreef op 25 december 2018 15:32:


  Kan er niet wakker van liggen.... fijne kerst allen.
  Nee natuurlijk niet, de centen van de klandizie is al binnen. Maar bij diezelfde klandizie loopt het al dun door de broek, laat staan dat sommigen wél slapen kunnen…
  Egoïsme.., lever je technisch analist predikaat in man!
 13. forum rang 5 rekeozsejtlerap ed 26 december 2018 07:46
  quote:

  Helvan'18 schreef op 25 december 2018 16:36:


  [...] Nee natuurlijk niet, de centen van de klandizie is al binnen. Maar bij diezelfde klandizie loopt het al dun door de broek, laat staan dat sommigen wél slapen kunnen…
  Egoïsme.., lever je technisch analist predikaat in man!
  ???
 14. forum rang 10 rationeel 26 december 2018 08:32
  quote:

  Manofaction schreef op 25 december 2018 15:08:


  Ja Arend Jan, de Nederlanders willenl helemaal niet van het gas af, maar mogen gewoon geen gas kopen van Rusland, omdat de USA dat niet wil. Aangezien lachende Rutte alles uitvoert, wat hem door Trump ( misschien een rare man , maar doet wel wat hij zijn kiezers heeft beloofd) en Merkel wordt ingefluisterd, mogen de Nederlanders gaan opdraaien voor de winsten van de gasboeren uit de US. Nu moet het 'milieuvriendelijk' met tankers voor 3 tot 4 maal zo duur als Russisch gas, van de US naar Europa getransporteerd worden en moeten de Nederlanders maar verplicht de windmolenparken terugverdienen en groene stroom van de Duitsers gaan afnemen.

  In Duitsland hebben ondertussen dit weekend een aantal steden nu ook een milieubelasting op bekers en dozen van karton ingevoerd. Dus een arme pizza besteller mag daar nu de klima-wende gaan betalen. Eerst hadden we de twintowers en war on terror als bankmakerij om iedereen in het gareel te krijgen en nu wordt de climate-chance angst ingezet. Ze hebben het van de kerken geleerd, bange schapen drijf je makkelijk in een hok en kun je dan melken en scheren.
  De temperatuur stijgt, maar gaat ook weer dalen. De fluctuaties waren er al miljoenen jaren. Ver voordat de eerste mens op twee benen liep. Die auto's, koeiestapels en vooral 10 miljard mensen doen wel een graadje mee,, maar vallen in het niet bij een zonnewende. Een paar dagen zonder zonlicht en we zitten op een tollende ijsklomp. Onvergelijkbaar meer ( en soms minder ) power, die mooie gele bal iedere morgen

  En de beurs gaat vallen ? Ja, zou heel goed kunnen na een te ver opgepompte bull-markt, maar hij gaat ook weer eens omhoog. Heeft hij altijd gedaan. Kan volgende week zijn, maar ook over 10 jaar. Warren B. is aan het bijkopen. En een goed advies aan Nederlanders: begin een politieke partij of koop een geel hesje :)) Eerste is het beste en meest democratisch. Een goeie kerst allemaal en een angstvrij en voorspoedig j2019 gewenst.


  Altijd maar op de verkeerde partijen stemmen.

  Baudet:) legt het toch duidelijk genoeg uit.
19 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Vooruitblik 2019

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 17:30 Er wapperen rode vlaggen op beurs
 2. 16:30 Nog maar keer KLM en nog eens €3...
 3. 15:35 Kent u deze uitdrukking? 'Tesla ...
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare