Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Rente op trendlijn

TA: Rente op trendlijn

Aandelenbeurzen wereldwijd blijven voorzichtig in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve van vandaag (woensdag). Beleggers maken zich ook zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. De vastrentende markten zijn al deels vooruitgelopen.

De koers van de Amerikaanse 30-jarige obligatie is de afgelopen weken gestegen, met in het spiegelbeeld een daling voor de Amerikaanse 30-jaars rente. Beleggers gokken op kleine rentestap van de Federal Reserve, maar verwachten wel dat het rentebeleid volgend jaar een stuk terughoudender zal zijn. 

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente is eveneens  gedaald van 0,62% naar het steunniveau van 0,38%. De vaderlandse 10-jarige staatslening heeft juist de correctieve fase naar boven afgerond, wat op kopers in de markt duidt.

Kortom, obligatiebeleggers zijn gematigd positief gestemd. 

AEX zoekt naar richting

De AEX-index blijft zwak. Dinsdag tikte de Nederlandse beurs het laagste punt van 2018 aan. Technisch zijn er nog geen duidelijke signalen van bodemvorming, laat staan van een trenddraai.

Het patroon van lagere toppen blijft intact en wijst op aanhoudende verkoopdruk. Zolang de AEX-index binnen de dalende trend fluctueert, blijven we voorzichtig.

Het momentum van de AEX (de onderste helft van de grafiek) geeft eveneens nog geen positieve signalen. De momentumlijn daalt en beweegt onder de 0-lijn.

https://grafieken.tostrams.nl/10-macd.gif

Amerikaanse rente consolideert

De Amerikaanse 30-jaars rente moet blijkbaar nieuwe krachten opdoen. Binnen de zwak stijgende trend is de rente teruggevallen. Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers.

De hogere bodems wijzen nog wel steeds op een aanhoudende vraag. Onder de steun van 2,93% (de bodem van 13 juli) verandert het beeld. Dan treedt juist een nieuwe fase van dalende rentes in.

We moeten wachten op nadere technische signalen. De weerstand ligt op 3,50% (gevormd op 4 juli 2014).

Amerikaanse obligaties dempen verkoopdruk

De US T Bond zoekt een cruciale trendlijn op. Nu de 30-jarige obligatie bovendien weer boven de laatste koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd.

De Amerikaanse 30-jarige obligatie (US T Bond 30yr) signaleert dat de verkoopdruk boven de markt afneemt. Boven de weerstand van 147,09 (gevormd op 6 april) klaart het beeld verder op.

Na een uitbraak boven de weerstand van 147,09 wordt 159,22 het volgende opwaartse koersdoel. Fed-voorzitter Jerome Powell gaat hulp bieden.

Nederlandse rente onduidelijk

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente beweegt al twee jaar binnen een grillig zijwaarts koerspatroon tussen 0,38% (gevormd op 29 april 2016) en 0,80% (gevormd op 16 februari).

Zolang de Nederlandse rente binnen dit onduidelijke koerspatroon gevangen zit, blijft de trend vlak. De uitbraak zal de nieuwe richting gaan bepalen.

Let op de recente lagere top rond 0,65%. Die geeft aan dat de uitbraak mogelijk in neerwaartse richting zal plaatsvinden.

Nederlandse obligaties consolideren

De Nederlandse elfjarige staatslening (NL 5,5% 2028) komt er technisch bezien iets minder negatief bij te liggen. De bodems komen dit jaar op gelijke hoogte te liggen. Bovendien brak de staatslening ook uit de dalende fase.

Een doorbraak en slotstand boven de weerstand van 148,76 (gevormd op 20 juli) maakt de weg vrij voor een verdere stijging.

De steun ligt op 144,30 (de bodem van 16 februari). Daaronder verzwakt het beeld.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 28
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Reacties

374 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
374 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links