Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Tegenvallende macro's

Fondsenrondje: Tegenvallende macro's

In een markt als deze mogen de macrocijfers niet tegenvallen. Dat doen ze wel en dan staat de AEX zomaar 1,4% lager. Het is niet anders.

We beginnen in China. De industriële productie groeide in november 5,4% ten opzichte van een jaar geleden, terwijl economen uitgingen van een plus van 5,9%. Hetzelfde geldt voor de detailhandelsverkopen. Van een plus van 8,1% kunnen wij in Europa alleen maar dromen. Desondanks is de teleurstelling groot, gezien de verwachting van 9,0% en de negatieve koersreactie in Azië.

In ons eigen continent zijn de cijfers nog bedroevender. Frankrijk heeft last van de gele hesjes, zo kwam de service PMI uit op 49,6 (betekent lichte krimp in de dienstensector) daar waar door analisten op een getal van 54,8 werd gerekend.

De oosterburen doen het niet veel beter met 51,5 voor de industrie en 52,5 voor de dienstensector. Allemaal ruim beneden de marktverwachtingen. Dit leidt tot een slechte stemming op de financiële markten en minnen tot 1,5% voor de DAX en CAC.

Chippers aan puin

Tegenvallende economische cijfers zijn vaak een reden om chipaandelen in de uitverkoop te zetten. Vandaag zien we ook dat ASML (-3,0%), Besi (-4,3%) en ASMI (-3,7%) behoorlijk worden gedumpt. Deze dag staat eigenlijk symbool voor het gehele beursjaar.

ASML
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Alleen chipgigant ASML dat veel marktmacht heeft, weet het hoofd nog boven water te houden. ASMI (-38,0%) en Besi (-50,0%) worden keihard afgestraft. Of het leed nu eindelijk geleden is, blijft de vraag.

Dat hangt ervan af of de dalende trend qua macro's doorzet. Zo ja dan gaan we verder door het putje, maar is het antwoord nee dan kunnen we zo weer keihard omhoog gaan. Die glazen bol heb ik maar even achterwege gelaten dus aan een voorspelling ga ik mij maar niet wagen. 

Marktoverzicht

 • De AEX daalt 1,4% en presteert net zo slecht als de DAX (-1,5%) en CAC (-1,5%). In heel Europa kleuren de koersen rood.
 • Olie: WTI (+0,1%) en Brent (-0,2%) blijven wel aardig liggen.
 • De euro daalt 0,6% en noteert 1,129 ten opzichte van de dollar. 
 • Rentes: de Nederlandse (0,41%) en Duitse tienjaarsrente (0,26%) dalen drie basispunten. Niet verrassend allemaal.
 • Goud (-0,2%) heeft wat last van de sterke dollar. In euro's staat er wel een keurig plusje op de borden.
 • Bitcoin (+0,6%) moet u nu even hebben.

Damrak

 • Alle Nederlandse hoofdfondsen staan in het rood. Cyclische aandelen zoals Aalberts (-2,5%), ArcelorMittal (-2,8%) en ING (-2,7%) staan onderaan het rijtje. 
 • Galapagos (-2,9%) gaat ook mee met het slechte sentiment. Gisteren was het biotechbedrijf na een koopadvies van Credit Suisse nog de koploper binnen de AEX.
 • Defensieve havens zoals Ahold (-0,4%), KPN (-0,1%) en Royal Dutch Shell (-0,1%) blijven wat beter liggen.
 • Flow Traders (+0,1%) is op dit soort dagen vaak in trek.
 • De opvallende stijger is SBM Offshore met een plus van 0,6%.
 • Binnen de ASCX blijven de verliezen beperkt. Grootste daler is SIF met een min van 3,9%. De winst van gisteren is alweer ingeleverd.

Adviezen

 • De analisten hebben een lang weekend genomen. 

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

technologie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rene66
1
ASMI (-38,0%) en Besi (-50,0%) worden keihard afgestraft.

Dat beide bedrijven zo zijn afgestraft heeft ook te maken met shortende hedgefunds die vrij spel in Nederland hebben. Beide bedrijven zijn kant en klare behapbare brokjes voor shorters. Door met 5 tot 15 hedgefunds erop te springen zijn de risico's minimaal en de verdiensten leuk. Het gaat tijd worden dat shorten door hedgefunds verboden wordt in Nederland, dat is beter voor de bedrijven en dus voor stabiliteit van de Nederlandse economie.

Veel meer midkap bedrijven worden gemanipuleerd door shorters. Helaas blijft de AFM de andere kant op kijken. Ik had hier gisteravond nog een gesprek over in de wandelgangen met een beurs jongen. Die vertelde dat de AFM gewoon niet beschikt over voldoende deskundigheid en het ontbreekt ze gewoon aan capaciteit en middelen. De computersystemen (en programmatuur) die de AFM gebruikt om transacties te controleren was volgens hem niet opgewassen tegen de slimme algoritmes van de hedgefunds. Hij had het idee dat ze bij de AFM minimaal 10 jaar achter te lopen. Als ik kijk wat voor een puinhoop het is bij de belastingdienst met de automatisering sta ik hier nog niet eens van te kijken.

Om die reden zou het toch niet anders als fatsoenlijk zijn indien de AFM eens gaat nadenken of het geen tijd wordt om een advies te maken richting politiek met als strekking het verbieden van shortende hedgefunds in Nederland. Als de activiteiten niet meer op adequate wijze gecontroleerd kunnen worden dan is het dus flink mis.

Er zou eigenlijk vreemd genoeg nog een onafhankelijk nieuwe toezichthouder moeten komen, die toezicht zou moeten gaan houden op het functioneren van de AFM. Uiteraard is dat waanzin want de AFM hoort gewoon haar werk te doen. Bij de politiek en het ministerie ontbreekt deze kennis en of prioriteit helaas ook.
Brievenbus
0
De AEX-index op Beursplein 5 stond aan het einde van de ochtend 1 procent in de min op 503,04 punten. De MidKap zakte 1,6 procent tot 654,89 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,3 procent in.
Erny
0
quote:

rene66 schreef op 14 dec 2018 om 11:38:


ASMI (-38,0%) en Besi (-50,0%) worden keihard afgestraft.

Dat beide bedrijven zo zijn afgestraft heeft ook te maken met shortende hedgefunds die vrij spel in Nederland hebben.

Waarom beleg je je geld dan niet in een hedgefund ? Deelname kan al vanaf
€ 25.000,- Fondsen met een gemengde strategie zijn minder risicovol en je had veel kunnen verdienen aan deze koersdalingen.
Helvan'18
0
Ach wat een geklaag, en heel gek enkel hier in Nederland.. Stap je ook naar de AFM bij stijging met hetzelfde percentage? Waar shorters zijn zijn dan immers toch ook longers…. Leest het nauwelijks tot niet, geklaag bij stijging, maar vanuit jullie redenatie gezien zouden er ook longers moeten zijn…
Kortom jullie zeuren maar wat. Gebrek aan inzicht over hoe een aandeel, of aandelen index, verloopt is het hele eiereten!.. En zo stap je de beurs op?.. Triest.
Brievenbus
0
Ach, ik weet niet, al die pubers op IEX die ergens dit jaar lid geworden zijn, een paar honderd euro short zitten en vervolgens hier beweren (en denken) te snappen hoe het werkt, da's pas triest... :-)
Snelle Jaapie
0
Helvan'18
0
quote:

Brievenbus schreef op 14 dec 2018 om 13:07:


Ach, ik weet niet, al die pubers op IEX die ergens dit jaar lid geworden zijn, een paar honderd euro short zitten en vervolgens hier beweren (en denken) te snappen hoe het werkt, da's pas triest... :-)
Nou lek uit, hoe zit het dan, denk je.. In ieder geval krijgt niemand de AFM mee, zijn daar dus achterlijk?..
Helvan'18
0
quote:

Brievenbus schreef op 14 dec 2018 om 17:51:


Uitlekken laat ik aan anderen over! :-)
Wat er zich thuis afspeelt bij je kan niemand bekoren! Een analist met een fetish, als je het technisch bekijkt een onmogelijke opgave, welk keer op keer ook blijkt...
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technologie

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 22 mrt Slot: AEX -1,5%
 2. 22 mrt Fondsenrondje: Waardeloze macro's 5
 3. 21 mrt Slot: S&P500 nadert All Time High 6

Gesponsorde links