Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Beurzen krijgen lucht

TA: Beurzen krijgen lucht

De afgelopen dagen wisten de aandelenbeurzen wat te herstellen na de forse koersdruk van de afgelopen week. De rust lijkt enigszins terug te keren nu China heeft aangegeven de importtarieven op auto's te willen gaan verlagen.

Uiteraard blijven beleggers voorzichtig zolang er geen uitkomst is van de Brexit-stemming in het Britse lagerhuis. Het is namelijk vaak de onzekerheid die zorgt voor koersdruk en de uitslag die zorgt voor opluchtig, ongeacht wat de uitkomst is.

Zolang er geen duidelijkheid is, zullen we dus rekening moeten houden met forse koersuitslagen zowel omhoog als omlaag. Dit zien we ook terug in het technische beeld van de Europese beurzen.

AEX index

Na de forse koersdaling vanaf begin december is de AEX index de afgelopen dagen sterk opgeveerd. De Nederlandse beurs is teruggekeerd boven de bodem van eind oktober, waarmee de ergste verkoopdruk wat lijkt te zijn verdwenen.

Per saldo is de richting van de trend nog altijd neerwaarts gericht. Vanaf eind juli beweegt de index in een dalend trendkanaal (rode lijnen) met lagere toppen en bodems. Zolang dit patroon wordt voortgezet, moeten we rekeninghouden met lagere koersen.

De index heeft recent een lagere koersbodem gevormd, waarbij de steun rond 500 puten werd gebroken. Hierdoor is er ruimte vrijgekomen voor een daling richting 476,71, de bodem van eind januari 2017. Toch lijkt de AEX de strijd om de 500 punten nog niet te hebben opgegeven.

Pas wanneer de AEX de dalende trend weet te verlaten, klaart de lucht weer wat op. Weerstand 533,91 geldt momenteel als eerste horizontale barriere die moet worden geslecht om ook het lange termijn technische beeld te draaien. Het koersgat (rode cirkel) zal de komende dagen al voor wat verkoopdruk kunnen zorgen.


DAX index

De Duitse beurs blijft een van de slechts presterende Europese beurzen. De trend is duidelijk neerwaarts gericht en het lukt de DAX index nog niet om boven de laatste koersbodem terug te keren. Dit bevestigt het zwakke technische beeld.

De trend kan worden voortgezet richting de volgende steun rond 10.175 punten. Hier ligt de bodem van eind 2016. Pas wanneer de koers terugkeert boven de bodems van oktober en november wordt het technische beeld wat minder negatief.


CAC index

De Franse beurs laat de laatste dagen een mooi herstel zien, waardoor de koers is opgeveerd tot boven de bodems van oktober en november. Hiermee is de kracht van de dalende trend wat afgenomen.

Per saldo blijft de Franse beurs wel neerwaarts bewegen en is de echte kou nog niet uit de lucht. Volgende steun wacht rond 4.500 punten.

De dalende trend zal pas worden verlaten wanneer de beurs ook boven de horizontale weerstand rond 5.115 punten weet te breken. Dan mag er een meer duurzaam herstel worden verwacht.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 04 aug Chips breken technisch uit, ook ASMI ligt er nog prima bij 78
 2. 03 aug Crypto’s zijn nog niet uit de gevarenzone
 3. 03 aug Het draagvlak onder de Nederlandse beurs blijft redelijk 111

Gerelateerd

Reacties

188 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 'd Aandelen 13 december 2018 09:26
  Goedemorgen,

  grote dagelijkse uitslagen in het koers verloop met randomize bewegingen die elkaar snel opvolgen maken het het niet makkelijk voor daghandelaren, zeker met instrumenten als cfd's, futures en dag opties.

  Winst of verlies maken met bovengenoemde producten slaat te vaak door naar verlies voor onervaren beleggers die vaak met te weinig kennis en te grote risico's hiermee aan de gang gaan.
 2. forum rang 4 Ger1948 13 december 2018 09:29
  Heel mooi Royce. De beurzen dalen en stijgen weer. Perfecte conclusie, maar dat hadden we natuurlijk zelf ook allemaal wel gezien. Handelsspanning en Brexit, twee onzekere factoren waar beleggers niet van houden en de koersuitslagen heel erg beïnvloeden, dat hadden beleggers zelf ook al gezien. Hoe nu verder? Campingralley, 534-560-574-475??? Niemand die hier ook maar een zinnig antwoord op kan geven, laat staan tot op de 2 cijfers achter de komma. Volgende week donderdag weten we met zijn allen hoe de woensdag is verlopen. Van alle beurzen op de wereld. Vandaag Draghi-dag. Er gebeurt niet veel.....en morgenvroeg??? Dan nemen we de dag van vandaag even door.Beste Royce: geef eens een andere kijk op de wereld en haar beurzen en vergeet die 2 cijfers achter de komma, alsof iemand in paniek zal reageren op een tiende procentpunt en op de verkoopknop drukt.
188 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 766,24 04 aug
  +6,16
  +0,81%
 2. CAC 40 6.746,23 04 aug
  +22,42
  +0,33%
 3. DAX 15.692,13 04 aug
  +137,05
  +0,88%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links