Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Houd vol

Vooruitblik: Houd vol

Stel, u ging met deze vijftien aandelen 2018 in. Als centraal duo achterin nam u Royal Dutch Shell en Unilever. Verder koos u defensief, dividend, financials, cyclisch en nog wat hoogrisico als Arcadis en Pharming.

Dank Hedgeye weer voor de mooie prent hierboven! Ok, ik geef toe dat ik een paar namen heb gekozen voor het dramatische effect, maar zo'n hele rare porto was dit niet geweest, toch? Het is niet moeilijk een veel wildere samen te stellen met op papier meer risico, of met extra exposure naar een bepaalde sector of thema toe. Gemakshalve ga ik uit van gelijke wegingen.

  • Royal Dutch Shell
  • Unilever

  • Wessanen
  • Unibail
  • PostNL

  • ING
  • Aegon
  • Kas Bank

  • ArcelorMittal
  • Randstad
  • Besi
  • Pharming

  • Aalberts
  • Arcadis
  • VolkerWessels


Dan nu de jaarscores. Ik durf het gemiddelde niet eens uit rekenen, niet normaal: -30% ofzo? Als iemand van u zo ongelukkig is om met zo'n portfolio dit jaar uit te zitten, dan hebt u het idee en gevoel dat u middenin een beurskrach zit.

  • Royal Dutch Shell: -8,4%
  • Unilever: +2,6%

  • Wessanen: -48,9%
  • Unibail: -32,0%
  • PostNL: -45,3%

  • ING: -34,2%
  • Aegon: -15,2%
  • Kas Bank: -39,1%

  • ArcelorMittal: -30,1%
  • Randstad: -23,5%
  • Besi: -48,5%
  • Pharming: -33,2%

  • Aalberts: -30,9%
  • Arcadis: -43,7%
  • VolkerWessels: -41,8%


De jaarscores van onze indices laten zien dat ongetwijfeld velen van ons met een eigen portefeuille met een voorkeur voor mid- en smallcaps een bar- en barslecht beursjaar doormaken. Schrale troost is dat de dividendrendementen prachtig zijn:

  • AEX: -7,5%
  • AMX: -20,2%
  • AScX: -17,5%

De AEX valt nog mee, inderdaad. De AMX en de AScX zitten officieel in een bearmarket en onderliggend komt u vele drama's tegemoet. Van de 75 indexfondsen dalen er maarliefst twintig 30 à 50%. Wessanen was tot juni het duurste aandeel op het Damrak en Besi was een jaar geleden zo'n beetje de goedkoopste.

Ja, de beurs is een raar ding. In ieder geval is er geen eindejaars-, maar een heuse kerstwonderrally nodig om dit alles nog voor de oliebollen, het vuurwerk en de champagne recht te breien. Helaas, na negen vette jaren lijkt de koek even op. Daar is niks raars aan, maar als u op -30% of erger staat is het wel wrang. 


Huiswerkopdracht: verzin een vergelijkbare portfolio die wel pluste. Da's nog een heel gepuzzel, als het al lukt. Het is gewoon niet eerlijk. Want wie zijn geld eind vorig jaar in een domme wereldindextracker gooide, staat herbelegd in euro's nog op +0,9%. Daar gaan nog wel kosten, lekkage en tracking error vanaf.


Beursjaar 2019

Het mooie aan de beurs is dat die nooit af is. Ondanks de dreigende en in veel gevallen al actuele bearmarkets (de Duitse DAX is de laatste in de rij), de (op de VS na) druipende economische data, de handelsoorlog en de geopolitieke doom and gloom... zijn de winstverwachtingen nog altijd goed. 

Dit blijkt ook uit mijn data. De omzet- en winstverwachtingen voor de S&P 500 zien er wel een beetje toppisch uit.

Dat geldt ook voor de AEX.

De verwachtingen voor bijvoorbeeld de DAX tuimelen wel. Iets met autobouwers en aanhang zeg maar. Bij ons weten Aalberts en TKH daar alles van. Voor een eerlijke vergelijking met S&P 500 en AEX heb ik de DAX Kurs genomen, de prijsindex van herbeleggingsindex DAX.

Zeg het verder maar. Laat ik eens wat ideetjes opperen. Misschien wordt 2019 wel weer een mooi jaar, al is het maar omdat bijna niemand dat verwacht. Hoewel, niemand? Het kan ook leuk en leerzaam zijn om u zelf uit te dagen. Bent u bearish? Ga dan long. Bent u bullish? Ga dan short of cash.

Rally? Of het wordt juist drama, omdat die ene economie die nog wel hard groeit...

Wat ook nog wel eens lucratief wil zijn, is gewoon dom de hardst afgestrafte assets of landen te kopen. Op het Damrak hebt u al zat keuze, maar deze is ook gewaagd. Long Turkije en de lira niet hedgen: wie durft? Zo zijn er meer. Brazilië, Zuid-Afrika, China et cetera.

Of moet u hier weer zijn voor een rebound? Bijna al die coins staan dit jaar minimaal -90%:

Long AAA-staatsobligaties, die ben ik ook nog niet tegenkomen voor 2019. Als u denkt dat we in een diepe wereldwijde recessie terecht komen, is dat misschien een idee. Als u Treasury's neemt kan u misschien ook nog van de dollar profiteren, want die is vaak ook sterk bij onzekerheid.

Persoonlijk houd ik voor de komende jaren ook rekening met peak social media en datagraaiers. Zoals een collega van mij bijvoorbeeld zei: mijn oma heeft niet eens een computer, maar ik zag bij het data-overzicht van mijn Facebook dat het bedrijf wel haar NAW en telefoonnummer heeft. Dit gaat zich eens tegen hen keren?

Eerlijk gezegd, vind ik dit nog het meest spannend, want die handelsoorlog gaat over veel meer dan alleen tarieven en een handelsbalans. Misschien moeten we wel van technologie-oorlog VS-China spreken. De arrestatie van de Huwaei CFO in Canada is een heftig nieuwsfeit die nog lang kan doorklinken.

Fed en ECB

Het beursjaar duurt nog twee weken, want de week van kerst en oudejaarsdag kunt u normaal gesproken vergeten. Op 21 december gaan de boeken dicht in dit wereldje. Rond kerst staat ook de halve vloer op de lange latten, of ligt gestrekt onder de kerstboom. Wat hebben we nog en hoe staat de boel er bij?

Om ook de techneuten onder u nog een beetje bezig te houden op zondag: de S&P 500 zette vrijdag net geen nieuwe lagere bodem neer sinds eind oktober. De AEX deed dat al wel met die krak onder 500 deze week. U kon het geluid van alle stoplosses die oen klapten tot ver buiten Amsterdam horen?

In ieder geval zijn de grafiekers opgewonden, want er zit een dodemanskruis in de grafiek. Dat is als het vijftig- onder het tweehonderddaags gemiddeld duikt, terwijl beide dalende zijn. Kwam vroeger zelden voor en had een goed trackrecord, maar tegenwoordig gebeurt het vaker en is dit minder accuraat.

Bedrijfscijfers zijn er niet meer deze week, maar er is wel veel macro-data en de ECB doet een rentebesluit. Voordat dat allemaal zo ver is, moet er eerst worden gestemd bij onze linksrijdende buren aan de overkant van de Noordzee. Als het doorgaat tenminste, want de stemming schijnt vrij kansloos te zijn...?

Voor scherpe analyses moet u verder niet bij mij zijn, ik heb al lang geen idee meer waar het allemaal over gaat. Voor de markten maakt het, behalve voor het pond en soms uitslagen op dagbasis, allemaal weinig uit. Hoe Brexit ook uitpakt, over zoveel jaar vindt u het niet in de grakieken terug.

Verder zijn er deze week alweer de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over december (!) uit VS, Duitsland, Japan en Geelhesjië. Verder zijn er inflatiecijfers en Amerikaanse detailhandelsverkopen. Daarmee hebben we alle echt interessante data voor 2018 zo'n beetje ook weer gehad. 

Dan houden we nog twee puntjes over, want het laatste woord dit jaar is volgende week woensdag aan de Fed. Dat verhoogt volgens consensus de rente, maar die meerderheid bladdert af. Hopelijk verrtelt voorzitter Jerome Powell klip en klaar in hoe de Fed denkt en hoeveel kwartjes er in principe in 2019 bijkomen.

Deze week is het eerst de beurt aan de ECB om te rentebesluiten. En dat is heel saillant en pikant.

  • Het jarenlange obligatie-opkoopprogramma loopt deze maand af, net nu de economie duidelijk over haar hoogtepunt is, verzwakt en wellicht afstevent op een recessie:
  • De ECB komt met nieuwe economische ramingen en liet eerder doorschemeren dat rond volgend jaar zomer er heel wellicht misschien de eerste renteverhoging is. De markt telt daar intussen al een halfjaartje bij op:
  • President Mario Draghi zwaait volgend jaar af, wie volgt hem op? Anders gezegd, wie heeft zin om hier zijn of haar tanden in te zetten? Want het presidentschap van de Italiaan is niet onopgemerkt gebleven. Zeg maar petje af voor de rente... 

... en petje op voor de balans. U zou zich er bijna een hoedje van schrikken. Zelf maak ik me maar wijs dat het geen bal uitmaakt of die hele handel nou bij de ECB, of onze banken, vezekeraars, pensioenfondsen of voor mijn part het Pharming forum op de balans staan, maar ik ben niet zeker :-)

Gelet op de politieke en maatschappelijke onrust in de EU, de verslechterende economische omstandigheden en de nog altijd labiele financieel-economische omstandigheden in Zuid-Europa denk ik eerder aan duivische dan een havikse ECB en president. Hoe dan ook, Uur U deze week is donderdag 13:45 uur.

Hier hebt u de hele agenda voor deze week.

10 dec
00:30 Japan BBP Q3 herziend -0,5% QoQ
06:30 Nederland industriële productie okt
16:00 VS JOLTS okt 7,22M

11 dec
11:00 Duitsland ZEW Index -25,0 dec
14:30 VS inflatie PPI nov 0,0% MoM

12 dec
14:30 VS inflatie CPI nov 0,1% MoM
16:30 VS wekelijkse olievoorraden

13 dec
06:30 Nederland handelsbalans okt
08:00 Duitsland Inflatie CPI nov
08:45 Frankrijk inflatie CPI nov
13:45 ECB rentebesluit 0,0%
14:30 personferentie ECB-president Mario Draghi
14:30 VS wekelijkse jobless claims

14 dec
01:30 Japan: Nikkei flash PMI dec
03:00 China industriële productie nov 5,9%
03:00 China detailhandelsverkopen nov 9,0%
06:30 Nederland detailhandelsverkopen dec
09:00 EU flash manufacturing PMI dec 51,8
09:00 EU flash services PMI dec 53,5
09:15 Frankrijk flash manufacturing PMI dec 50.7
09:15 Frankrijk flash services PMI dec 54,7
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI dec 51,9
09:30 Duitsland flash services PMI dec 53,4
11:00 Italië inflatie CPI nov
14:30 VS detailhandelsverkopen nov 0,2% MoM
15:15 VS industriële productie nov 0,3% Mo
15:45 VS Flash Markit manufacturing PMI dec 55,2
15:45 VS Flash Markit services PMI dec 55,0
16:00 VS handelsvoorraden okt 0,3% MoM

Don't panic

Succes deze week. Als u mij vraagt stevenen we af op recessie en zitten we al in een bearmarket, maar om heel eerlijk te zijn kan me dat niet zoveel schelen. De markt kan niet altijd stijgen, kan zeker niet ieder jaar +20% doen en goede en slechte tijden hebben elkaar nodig en kunnen niet zonder elkaar.

En het is vaak juist in slechte tijden dat u de basis legt voor een mooie belegging of rit. Dat gebeurt zelden op een top. Verder heb ik nog deze draad voor u. Dat u in u uw mogelijke nervositeit niet waarde met prijs verwart, want dat kan duur uitpakken. Klikken voor goede en ook kritische reacties.

Voor mij zijn de winsten het belangrijkste, de rest is ruis.

In de jaren tachtig steeg de Nikkei 225 jaarlijks 20% en in de jaren negentig deed de AEX dat. Beide indices zijn hier nog altijd niet geheel van bijgekomen.

Wat zijn uw hobby's?

Full disclosure, zo beleg ik zelf ook:

Ik ken er genoeg die hier ook niet aan verdienen, maar dat voor lief nemen omdat het zo leuk en verlavend is. Vertel mij wat. Ik mag het niet meer van mezelf, houd me er ook aan en... mis het erg #adrenaline

Zp lang u uzelf maar de schuld geeft als het fout gaat, want ook als het niet uw eigen schuld is, is het toch uw eigen schuld. Mr. Market in onfeilbaar en anders wel onaantastbaar.

Gun ik het laatste woord weer aan Corné:

En sluit ik af met de uitsmijter der uitsmijters. Het is niet het jaar van Duitsland. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 9 december 2018 15:38
    En het is vaak juist in slechte tijden dat u de basis legt voor een mooie belegging of rit. Dat gebeurt zelden op een top...…

    Deze zin valt hierboven te lezen...…

    Arend-Jan,

    Ik weet dat jullie bij IEX nauwelijks de KK lezen, maar daar hebben wij het als beleggers onder elkaar al over dit soort opmerkingen gehad:

    DIT keer heb je verdomd weinig aan dit soort opmerkingen als je al eenmaal het afgelopen jaar aan het beleggen bent geweest. Dan is het gewoon kiezen of delen: Dus je verlies nemen en de aandelen verkopen dan wel gewoon stil blijven zitten zolang je geschoren wordt.

    Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die nog liquide zijn, maar juist die mensen durven vrijwel nooit hun geld in aandelen te steken.

    Tenslotte|: Ook hier bar stil. Blijkbaar is iedereen de kerstboom aan het optuigen. Gistereen was ik op een Christkind'l Weihnachtsmarkt in Saarbrücken. Je kon er over de koppen lopen en iedereen liep met Weinachtsgeschenke. Ik postte al in de KK van IEX hoe ontzettend hoog de kerstgratificaties in Duitsland zijn: Van 800 tot...… 5000 Euro ( Vijfduizend !! ) per werknemer . Extra erbij voor de kerst.
    Nou gisteren heb ik ervaren dat er onder de Duitsers genoeg te spenderen valt.

    Peter
  2. forum rang 7 wiegveld 9 december 2018 15:51
    Dit lijkt inderdaad een moment om even op je handen te blijven zitten. Risico is dat je kansje mist, bonus is dat je nu niet bezig bent een vallend mes te vangen.

    Alle koersen dalen, Trump begint zelfs te twijfelen over zijn handelsoorlog, May zit in de ellende, Macron moet miljarden in de Fransozen kieperen om te overleven, Canada en China rommelen en de olie nog.
    O ja en Rutte krijgt komende vrijdag Macron ook nog over zich heen om meer geld in de EU te steken.
    Kortom: veel gedoe.
    Geloof in alle analisten is zinloos en dom. Ze lullen maar wat en elke glazen bol werkt anders!

  3. forum rang 7 wiegveld 9 december 2018 15:54
    Interessant trouwens dat de gele hesjes beweging in ons land nog niet opkomt.

    1) Wij staan met onze belastingdruk op plaats 4 vlak achter Frankrijk. Maar het komt niet in de krant. Gek.
    2)Overheid zet klimaatplannen in om de lagere- en middenklasse met meer belastingen verder uit te kleden voor leuke elektrische auto subsidie voor de rijken,
    3) Overheid doet werkelijk niets aan inkrimpen alle ministeries nu het makkelijk kan. Banen zat nu voor 1000 den anbetenaren die weinig produceren en alleen zaken uit de publiciteit houden.
  4. forum rang 6 rene66 9 december 2018 16:26
    Het belangrijkste punt is wat (de regering) Trump nu wil met China, als de VS daadwerkelijk een goede handelsdeal wil hebben, dan zal dat geen probleem zijn. Wat wel een probleem zal worden is om volledig gelijk te krijgen mbt de andere punten.

    Trump is wel president, maar hij wordt zelf ook aangestuurd. De vraag is dan ook welke adviseurs (stroming) gaan winnen, zijn dat de redelijke of zullen de "harde" hardliners het voor het zeggen krijgen.

    Ik ben inmiddels bang dat de hardliners het voor het zeggen hebben/krijgen, dat blijkt ook wel uit de recente arrestatie van Meng Wanzhou van Huawei. Ik las dat deze dame al jaren een paar keer in Canada op bezoek komt. De VS had dus al jaren aan Canada kunnen vragen om de dame te arresteren en uit te leveren.

    Dat dit dus een paar dagen na het overleg tussen de VS en China gedaan is toont aan dat de hardliners het voor het zeggen hebben. Als de VS er niet snel er voor zorgt dat de dame vrij komt en gewoon naar China kan gaan dan zal de boel flink gaan escaleren. Arend Jan geeft dus terecht aan dat dit een heel belangrijk punt is.

    De economie in de VS is gelukkig sterk, bedrijven blijven winst maken. Als de FED goed het werk doet dan zullen ze slim omgaan met de verhoging van de rente. Ik zie dus nog steeds geen recessie in de VS de komende anderhalf jaar of de handelsoorlog moet echt gaan escaleren. Er schijnt verder nog steeds heel veel geld aan de zijlijn te staan in de VS en dat kan niet allemaal benut worden in geldfondsen en obligaties. Een belangrijk deel zal dus terugvloeien naar de aandelenmarkt.

    Als de SEC, onder druk van de regering Trump, rust op de beurs wil krijgen moeten ze er toch voor zorgen dat de algoritme handel aan veel meer eisen gaat voldoen, het zijn met name shortende hedgefunds die zorgen voor de enorme fluctuaties op de beurs in 2018.

    Ik maak mij ook flinke zorgen over de EU, de economie loopt minder. Het begint toch langzamerhand erop te lijken dat de EU en de Euro minder goede experimenten zijn geweest en dan druk ik het netjes uit. De ECB is een geld pomp machine die eigenlijk wel wil stoppen maar niet kan stoppen. De rente op het spaargeld is nihil, de pensioenpotten zijn door de lage rente ook aangetast. Alles wordt duurder, hogere belastingen etc. De EU is een samenwerking waarbij ze toch vergeten lijken te zijn dat de meerderheid van de mensen er niet op zit te wachten. Terug gaan naar een EEG vorm zou een goede optie zijn en belastingbetalers minder geld kosten. De politieke onrust neemt inderdaad steeds meer toe zoals Arend Jan ook aangeeft. Vandaar zullen buitenlandse beleggers in toenemende mate zich terug trekken uit de EU. Het lijkt inmiddels langzamerhand een 'verloren continent' te worden.

    Ook Nederlandse beleggers die verstandig zijn, zouden, voor zover ze dat al niet gedaan hebben, deels in de VS moeten beleggen volgens mij. In de VS liggen nog steeds de beste kansen de komende anderhalf jaar en wie weet nog langer. Verder heeft het verleden aangetoond dat de beurs in de VS veel sneller terugkomt na een enorme koersval. Al met al zijn de rustige tijden over, maar dat laatste is inmiddels wel bij elke belegger bekend.

  5. forum rang 6 rene66 9 december 2018 16:50
    quote:

    wiegveld schreef op 9 december 2018 15:54:

    Interessant trouwens dat de gele hesjes beweging in ons land nog niet opkomt.

    1) Wij staan met onze belastingdruk op plaats 4 vlak achter Frankrijk. Maar het komt niet in de krant. Gek.
    2)Overheid zet klimaatplannen in om de lagere- en middenklasse met meer belastingen verder uit te kleden voor leuke elektrische auto subsidie voor de rijken,
    3) Overheid doet werkelijk niets aan inkrimpen alle ministeries nu het makkelijk kan. Banen zat nu voor 1000 den anbetenaren die weinig produceren en alleen zaken uit de publiciteit houden.
    Het zit niet in de Nederlandse volksaard. Als je ook kijk hoe de Nederlandse beleggers bij een flink aantal beursfondsen wordt gepiepeld door shortende hedgefunds uit met name de VS dan zou je vroeg of laat ook verwachten dat de AFM/politiek actie zou ondernemen om de beleggers en de geshorte bedrijven te beschermen tegen de koersmanipulaties. Een eenvoudig advies van de AFM is voldoende om de politiek wakker te maken. Ook de politiek kan zelf actie ondernemem. De AFM krijgt voldoende signalen maar doet helemaal niets. Ze zijn druk met zichzelf bezig en niet met de buitenwereld en kunnen zich eenvoudig niet verplaatsen in beleggers en de beursgenoteerde ondernemingen. Ook die laatste zitten niet op shorters te wachten.

    Helaas lijkt de AFM net zoals de Nederlandse Bank onderdeel uit te maken van een netwerk dat er niet is om op te komen voor de belangen van de beleggers. Ik las zaterdag nog het artikel in het FD over de Nederlandse Bank en hoe ze zijn om gegaan met de topman van de ING en dan weet je voldoende.
  6. Snuggerst 9 december 2018 17:16
    quote:

    rene66 schreef op 9 december 2018 16:50:

    [...]Het zit niet in de Nederlandse volksaard. Als je ook kijk hoe de Nederlandse beleggers bij een flink aantal beursfondsen wordt gepiepeld door shortende hedgefunds uit met name de VS dan zou je vroeg of laat ook verwachten dat de AFM/politiek actie zou ondernemen om de beleggers en de geshorte bedrijven te beschermen tegen de koersmanipulaties. Een eenvoudig advies van de AFM is voldoende om de politiek wakker te maken. Ook de politiek kan zelf actie ondernemem. De AFM krijgt voldoende signalen maar doet helemaal niets. Ze zijn druk met zichzelf bezig en niet met de buitenwereld en kunnen zich eenvoudig niet verplaatsen in beleggers en de beursgenoteerde ondernemingen. Ook die laatste zitten niet op shorters te wachten.

    Helaas lijkt de AFM net zoals de Nederlandse Bank onderdeel uit te maken van een netwerk dat er niet is om op te komen voor de belangen van de beleggers. Ik las zaterdag nog het artikel in het FD over de Nederlandse Bank en hoe ze zijn om gegaan met de topman van de ING en dan weet je voldoende.
    Ach schei toch uit, manipulatie is nergens aan de orde, of aan de orde geweest. Dat zit tussen de oren, de psyche maakt dat er van, moet immers zo makkelijk als mogelijk je brein in, en er weer uit..
  7. forum rang 6 jonas 9 december 2018 20:03

    Nee, Arend Jan zeker zou ik me dat met die een bal en die gigantische ECB-balans niet laten wijsmaken. Staat dat bij Pharming geen probleem, want dan Pharming failliet en jammer voor de Pharmingbeleggers.

    Bij overheidsobligaties, opgekochte zaken van banken en verzekeraars en pensioenfondsen etc voorzie ik echter wel problemen waar de politiek in geval van nood niet gaat uitkomen.

    Nu duidelijkheid over de EU als samenwerking tussen landen zonder schulddeling of EU als Superunie met bevolkingen die dat niet willen, kan maar beter snel gebeuren, want anders wordt het nog grotere chaos.

    Je stelt vaak: ach politiek doet er LT niet zo toe voor de belegger. Dat neemt echter niet weg dat bij grote zaken zoals oorlogen, uit een spatting van unies het op middellange termijn zeg 10 jaar er wel toe doet en de gemiddelde belegger zeg op zijn 40ste begint en op zijn 80ste er wel geweest is.

    "Je zou zich er bijna een hoedje van schrikken. Zelf maak ik me maar wijs dat het geen bal uitmaakt of die hele handel nou bij de ECB, of onze banken, verzekeraars, pensioenfondsen of voor mijn part het Pharming forum op de balans staan, maar ik ben niet zeker"

    Groet, Jonas
  8. [verwijderd] 10 december 2018 00:53
    JA, er komt een hele grote crisis aan, NEE Euro's zijn niet veilig, veel onveiliger als aandelen, wat moet je met die door en door verrotte Euro ?!?.

    Belangrijkste punten om in de gaten te houden:
    1. Gaat het met de gele hesjes nog verder uit de hand lopen?
    2. Gaat de Europese rente straks omhoog wat paniek veroorzaakt op de Nederlandse huizenmarkt?
    3. Gaat de steeds hardere roep naar elektrische auto's de oliefondsen zeer zwaar afstraffen?
    4. Houd Rutte als zijn leugens nog vol, zal hij overleven?
    5. Europese verkiezingen, het anti-EU kamp is overal winnaar of zelfs de grootste.
    6. Gaat Deutsche Bank omvallen? = Einde Euro !

    De gifbeker is nog lang niet leeg, alle seinen staan op rood

    Houd fysiek zilver en goud in de gaten, alle verliezen op de beurs stromen die kant op.

    Bitcoin en andere nepgeldmunten zullen waarschijnlijk verder richting de 0 gaan als cash weer king is, de crypto gekkies zijn lamgebeukt, de hype is over, onder de millenials (zaten voor 90% achter de Bitcoin) zit geen geld meer.

    Het beste voor 2019 jongens, het belangrijkste om nu te verkopen is waarschijnlijk je huis als er een grote hypotheek op zit, de huizenmarkt gekte zal in 2019 aan harde landing maken naar alle waarschijnlijkheid.
  9. Senior 1936 10 december 2018 13:54
    de grote vraag: hoe komt de belastingdienst aan het idiote idee dat er aan beleggen in de AEX-fondsen en onroerend goed nauwelijks risico's zijn verbonden. Mijns inziens een slechte raadgever voor mensen die nog moeten beginnen met beleggen of er kort geleden nog zijn ingestapt (ingetrapt !).
    Wie tikt die belastingdienst op de vingers ?
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links