Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Opties schrijven met een ETF

Tracker Tips: Opties schrijven met een ETF

In de zoektocht naar rendement hebben creatieve geesten een ongebruikelijke manier gevonden om geld te verdienen middels een tracker.

Canadese assetmanager Purpose Investments heeft een beleggingsfonds in haar palet, die bestaat uit met cash gedekte short putopties en aandelen met geschreven callopties.

Gestructureerd als een ETF-aandelenklasse van een bestaand fonds, streeft het Purpose Premium Yield Fund naar een langetermijnrendement vergelijkbaar met de aandelenmarkten, maar met een lager risico.

Idee en doel

Het idee is om risico te diversificeren en inkomsten te genereren middels een dynamische strategie voor het schrijven van opties. Het doel is een beter gespreide beleggingsportefeuille met een strategie die een lage correlatie heeft met traditionele aandelen en obligaties.

Het fonds (PYF) bestaat voornamelijk uit gedekt geschreven putopties, die ongeveer 10 tot 15% in-the-money zijn. Als de koper van de putopties van zijn of haar recht gebruikt maakt en het fonds aangewezen wordt, moeten de aandelen worden gekocht op de uitoefenprijs van de betreffende optie.

Portefeuillemanagers van het fonds zullen vervolgens callopties short gaan op de geleverde stukken vanuit de assignment.


Risico en rendement

Volgens Purpose heeft PYF aanzienlijk minder aandelenrisico dan een long only aandelenportefeuille. Dit vanwege het feit dat opties een lagere bèta hebben dan een dusdanige aandelenmix.

Het fonds heeft wel een zekere mate van volatiliteit nodig om te presteren. Het is immers moeilijk om een aantrekkelijke optiepremie te genereren wanneer de beweeglijkheid in aandelenmarkten laag is.

Volgens de website van de Canadese assetmanager is sinds oprichting van het fonds op 18 januari 2016 een rendement behaald van 12%, welke op onderstaande grafiek te zien is.


Bron: Purpose Investments.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ETF

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Opties

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
marique
0
Dichter bij huis heb je het NN Premium Dividendfonds met een soortgelijke optiestrategie.
Ooit gestart op € 25 koerst het fonds al jaren tussen € 13 en € 17.
Wél per kwartaal plm 1,75% cash dividend.

Ondanks de dempende werking van de optieconstructie zijn er jaarlijks forse koersschommelingen. Wie bijvoorbeeld eind december '17 instapte hikt nu tegen -18% koersverlies aan. Daar kan geen dividend tegenop.
Helvan'18
0
Zal het wel wat vinden om turbo's, of speeders, te kunnen schrijven, er blijft veel over aan éen kant als het de andere kant is opgegaan...
holenbeer
1
Dit kan je als particulier ook prima zelf doen. Aandelen kopen en verkopen niet door orders in te leggen maar opties te schrijven op de gewenste koop- en verkoopkoers.
Nuchtertransparant
0
Ken het NN Premium Dividend Fonds. Had het in bezit en ben er volledig uitgestapt. Performance ligt flink onder trackers met dividend focus zoals SPDR dividend aristrocrats, iShares dividend select. Maar ook met vergelijkbare fondsen van Kempen. Liquiditeit van NN fonds is ook lastig. Soms duurt het 3 tot 4 dagen in doorlooptijd om te verkopen. Bij de trackers is dat binnen minuten geregeld.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF, Opties, trackers

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 12 feb Tracker Tips: Beleggen in de cloud 2
  2. 07 feb Tracker Tips: ETF’s hebben de to...
  3. 04 feb Tracker Tips: 3 ETF-weetjes die ... 11
Gesponsorde links