Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Opluchtingsrally na G20-top

TA: Opluchtingsrally na G20-top

Het grootste struikelblok op de G20-top in Argentinië, was het sluimerende handelsconflict. Echter nu de G20-top de route van nieuwe onderhandelingen is opgegaan, krijgen de partijen ademruimte. Nu hierdoor de kou uit de lucht is, krijgen financiële markten ruimte om te herstellen.

Overigens geven Peking en Washington elk hun eigen draai aan de afspraken. Dit is niet ongebruikelijk, maar het geeft wel aan dat er nog knelpunten op tafel zullen komen. Dus is er nog een lange weg te gaan.

Voor de financiële markten is een belangrijke de-escalatie bereikt. De VS en China zullen tijdelijk afzien van nieuwe invoerheffingen, waardoor de beurzen weer opgelucht kunnen ademhalen. Aandelenbeurzen kunnen de komende tijd zelfs hun weerstandsniveaus kunnen opzoeken,  mogelijk dat er zelfs opwaartse uitbraken kunnen plaatsvinden.

Persverklaring

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben op de G20-top in Argentinië besloten om de voor 1 januari geplande verhoging van de invoerheffingen niet in te voeren. Dat hebben beide partijen in een persverklaring naar buiten gebracht.

Voor de financiële markten is dit goed nieuws, want uit vrees voor een escalatie van de handelsoorlog waren de meeste aandelenbeurzen de afgelopen maanden zo’n 10 tot 15% gedaald.

Sinds de start van het handelsconflict verloor de Dow 9%, de S&P500 6,5%, terwijl de Nasdaq 100 9,5% verloor. De Duitse beurs daalde gedurende deze periode 15%, terwijl de AEX in de aflopen maanden 14% prijsgaf.

Onevenwichtige handelsstromen

China en de VS liggen al een tijdje met elkaar in de clinch over de onevenwichtige handelsstromen en kondigden enkele maanden geleden aan invoertarieven op elkaars goederen te heffen. Maar nu hebben beide partijen in Argentinië bevestigd de nieuwe verhoging van de invoerheffingen (naar 25 procent) voorlopig uit te stellen.

Verder kwamen de presidenten overeen om onmiddellijk onderhandelingen starten. Beide partijen spraken af om te trachten dit binnen negentig dagen af te ronden. Alleen indien er aan het einde van deze periode geen akkoord is bereikt, zal de heffing alsnog opgetrokken worden tot 25 procent.

Voor een technisch analist zijn deze uitkomsten uiteraard niet richtinggevend, veel belangrijker is hoe de markten er op zullen reageren. De beurzen zullen de laatste ontwikkelingen inprijzen, hieronder geef ik de mogelijke reacties aan.

Richting kiezen

Ten eerste is het van belang, zoals ik in mijn blog van vrijdag al had aangegeven, dat aandelen richting kiezen. Vooralsnog bewogen de meeste aandelenbeurzen in de afgelopen maanden neutraal, opvallend was dat niet één van de grotere markten vooruitlopend op de G20 Top richting heeft durven kiezen.

Onzekerheid uit de lucht

Ik heb als TA-er uiteraard geen kijk op de economische implicaties van de afspraken tussen Xi Jinping en Donald Trump. Wat ik wel zie is dat er nu iets meer duidelijkheid is, met andere woorden, de onzekerheid is uit de lucht. Hoewel de afloop van het handelsconflict nog geen gelopen race is, kunnen we wel vaststellen dat beleggers tijdelijk opgelucht kunnen ademhalen.

Mijn inschatting is dat de markten, hoewel aarzelend, de ruimte hebben om te herstellen en de komende tijd een aanval kunnen doen op hun weerstandsniveaus.

Toppenlijn

Op de zeer korte termijn lijkt de AEX te bodemen en begint een herstel naar de weerstand 533,91 kansrijk te worden. De AEX-index was recent goed opgevangen door de steun 506,05. De eerste mogelijke hogere bodem van medio november oogt wel hoopgevend.

Behoudende beleggers wachten met koopacties liever op een uitbraak boven de dalende toppenlijn, pas daarna zal er voor de langere termijn weer opwaarts potentieel vrijkomen richting 576,90 (gevormd op 27 juli).


Eindsprintje

Mogelijk komt het dit jaar dan toch nog goed en zit een eindsprintje in het vat. Vandaag kijk ik waar enkele beurzen heen kunnen, maar voor de AEX zit er (na een uitbraak) toch nog een rally naar 576,90 (top van 27 juli) aan te komen.

Zeker nu de RSI (onderste helft van de grafiek) weer hogere bodems vormt, is een opluchtingsrally mogelijk.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-rsi.gif


DAX wil hogerop

De Duitse beurs moet nog diverse hordes overwinnen. Thans lonkt de weerstand 11.689,96 (top van 2 november). Breekt de DAX hierboven dan kan de beurs naar 12.458,30 (gevormd op 21 september).


Wall Street van het infuus af

De Dow Jones index komt langzaam tot leven. Wall Street herstelt richting de horde rond 26.277,82 (top van 8 november). Vlak daarboven ligt  de echte barrière op 26.951,81 (gevormd op 3 oktober). 

Pas daarna kan Wall Street de rally hervatten. Het momentum (onderste helft van de grafiek) geeft bijna een positieve crossing, wat een koopsignaal zou opleveren.

https://www.tostrams.nl/grafieken/dowjones-roc.gif


Nasdaq 100 laat correctie varen

Nu de Nasdaq 100 index de correctieve fase verlaat, breekt de lucht wat open. Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt.

Enkel boven weerstandszone 7.200-7.311,85 (top van 17 oktober) klaart het beeld op. Daarna kan de Nasdaq naar haar all time high rond 7.700,56 (top van 5 oktober). Ook hier zien we fraaie divergentie op de RSI, die bodemvorming aangeeft.

https://www.tostrams.nl/grafieken/nas100-rsi.gif


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-Nasdaq 100

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
144 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
fred optie
0
quote:

ONN schreef op 4 dec 2018 om 07:55:


[...]
Alweer fred ? Het kan ff duren maar ik voorspel weer dat dat je niet gaat lukken :)

En laat Joost maar lullen. Je sec short calls lopen toch wel waardeloos af :))))


Hahaha. We zien wel.

Mbt Joost. Geen idee waaraan ik dat gedrag verdien. Misschien en dat geldt voor bijna iedereen hier....en al daar mij aangekaart. (Met t toch) als het puur om het geld gaat kunnen de meeste hier beter stoppen. Da's beter dan frustraties op een Niet verliezend forum lid bot te vieren

Maar alla de boeken gaan. Dicht. En ja move naar 522 heeft beetje gekost. Voor een ieder die zich daar beter toe voelt.. succes.

Hoop wel dat ik het voor elkaar krijg dat verlies vandaag te laten verdampen. Slecht triple digits en sat in de zeer lage regionen.
pautje
0
Ad Nooten zegt dat bij AEX 521.1 gap geheel gedicht is.
In die visie gaan we nog klein tikkie naar beneden en dan richting 527(SMA).
Dit zou goed kunnen omdat merendeel spelers short zit(aanname).
Veel geluk
fred optie
0
quote:

monniepennie008 schreef op 4 dec 2018 om 08:38:


Gaat die cursus dan toch door :::)))


Hahahaha. Ik had het graag gedaan hoor maar woon wat ver weg.

Ik geef hier al jaaaren circus Onno ook...naar Een luisteren slecht en maken steevast dezelfde fouten.

Zo klaar met bad. Voor mij zit er al weer een halve dag op. Erg koud maar inbad gaan zitten. Nu wat opties van delen. Succes.
144 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 08:30 TA: AEX aarzelend over de brug 71
  2. 13 dec TA: Drieslag met eindsprint 343
  3. 12 dec TA: AEX en Galapagos 309

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 608,38 +0,92%
  2. DAX 13.282,72 +0,46%
  3. Ga naar: Hefboomproducten
  4. NY-Nasdaq 100 8.487,71 +0,25%
    Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links