Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Vol verwachtingen

Vooruitblik: Vol verwachtingen

Wapenstilstand. Is dit bullish, of hadden de markten meer verwacht? Wij polderbewoners hebben echter wat anders aan ons hoofd deze week, Woensdag sinterklaas, wat moet u nou voor cadeautjes geven? Wat dacht u van een tracker op de AEX? Het is namelijk lang geleden dat die zo aantrekkelijk geprijsd voorbij kwam.

Hier leest u Bloomberg.

Nog meer nieuws van de G20, deze twee landen hopen denk ik de vrije olieval te stoppen.

Want een vrije val is het zeker en die is zelfs goed zichtbaar in deze hele lange grafiek. Verhip, die hoef ik niet eens logaritmisch te zetten. Ziet u meteen dat u met olie en grondstoffen nooit vermogen opbouwt, het is alleen leuk voor prijsactie. Het spul betaalt dan ook niet jaarlijks dividend of rente.

Wij polderbewoners hebben echter wat anders aan ons hoofd deze week, Woensdag sinterklaas, wat moet u nou voor cadeautjes geven? Wat dacht u van een tracker op de AEX? Het is namelijk lang geleden dat die zo aantrekkelijk geprijsd voorbij kwam. Vergelijk alleen al het dividendrendement met onze rente.

Kassa, de AEX doet een whopping 3,7% dividendrendement momenteel. Verder ziet u de winst-, omzet- en dividendverwachtingen van de index wel afvlakken of toppen, terwijl de koers - zeker weten - mee gaat in de zak van sinterklaas naar Spanje. De koerswinstverhouding heb ik ook wel eens gekker gezien. 

Dat onze rente hand in hand met de AEX daalt, kan er wel op wijzen dat het slimme geld verdere winst- en koersdaling van aandelen verwacht, maar dat is speculeren. En nog geen zekerheidje. 

De VS laat hetzefde beeld zien. Na een record winstkwartaal lopen de verwachtingen terug. Bovendien hebben de dividendaandelen (2,43% dividendrendement) concurrentie van de veilige rente op de Treasury's (3,02%):

Er is één dikke maar bij dit alles: hoe bestendig zijn die (winst)verwachtingen? De economie loopt terug en eerlijk zeggen: wie gaat er niet uit van een recessie in 2019 of 2020 en een bearmarket? Om maar te zwijgen van de doemscenario's met weer een financiële crisis die natúúrlijk heul veul ergerder wordt dan de vorige.

Eerst de economie. Morgen en woensdag doen we het rondje inkoopmanagersindices over november, dat is het meest actuele kijkje onder de motorkap van de economie die de beurs kent. Dat ziet er niet goed uit. Die dingen dalen gestaag sinds januari en naderen vooral in China en EU het kritieke 50 (omslag)niveau.

Zie hier de eerste schattingen van een week geleden, de inkoopmanagersindices van de industrie. De VS draaien nog prima, maar de rest staat op een zoveeljaars laagtepunt.

  • VS: 55,4
  • EU: 51,5
  • China: 50,0
  • Japan: 51,8
  • Duitsland: 51,6
  • Frankrijk: 50,7

Zowel de Fed (kwartje verhoging) als de ECB (stopt met obligatie-aankopen) nemen deze maand een rentebesluit en komen met nieuwe economische ramingen. Het moet raar lopen, willen die naar boven worden bijgesteld. Laat ik het zo maar zeggen. IMF en OECD zijn ook al niet zo vrolijk.

OK, als er economische stagnatie en misschien wel een recessie komt, ligt het voor de hand dat de omzet- en winstschattingen ook omlaag gaan. Maar hoeveel, dat is de grote vraag. En daar krijgen we pas in de loop van volgend jaar antwoord op. Dit is alles wat ik nu kan vinden:

Nu overdrijven we graag op de beurs en het is mijn eigen stille hoop dat als het zo ver komt, de koersen veel verder zakken dan de winsten en omzetten zeg maar rechtvaardigen. Dan zijn er na een dikke, dure bullmarket van negen jaar misschien weer koopjes te halen. Er is echter nog veel meer mogelijk.

Want tot dusverre bespreek ik zeg maar het basisscenario van recessie, dalende winsten en een bearmarket. Ik flap er gewoon nog een paar uit:

  • Eerst maar het ergste scenario, de krach der krachs en crisis der crises. Behalve goud en bitcoin dan, maar dat begrijpt u :-)
  • De koersen doen voor de show nog even -20% om er een officiéle bearmarket van te maken (die dan al sinds januari van dit jaar van kracht is!) en trekken dan weer aan in aanloop naar een nieuwe, opgaande economische cyclus
  • Ja, er komt een recessie en een bearmarket, maar de koersen dalen te hard in relatie tot de winsten, waardoor het lekker voordelig shoppen is
  • Ja, er komt een recessie en een bearmaket, maar de koersen dalen niet hard genoeg in relatie tot misschien tuimelende winsten, waardoor de beurs ook nog eens duurder wordt

Verder? Het bedrijfsleven is mean & lean en ik zie zelf de winsten niet meteen imploderen. De Fed zet de renterem er al weer op en de ECB zie ik ook niet meteen van 0% naar 3% of 4% optrekken. China kan zich denk ik geen verscherping van de handelsoorlog permitteren met haar stagnerende economie.  

Kies uw scenario, of misschien hebt u nog een betere. Gewoon omdat het kan en niet zoveel werk is, geef ik u alles Reuters schattingen voor onze AEX-, AMX- en AScX-aandelen nog mee. U ziet van links naar rechts de volgende geschatte stijgingen of dalingen in de komende twaalf maanden van:

  • Winst
  • Omzet
  • Kasstroom
  • Ebitda-marge
  • Dividend

De AEX daling dit jaar (-4,5% in prijs en -1,4% herbelegd) en de dip sinds oktober (maximaal -13,3%) hebben zo hun sporen nagelaten. Vooral financials en vastgoed yielden lekker!

De AMX lijkt op het eerste oog louter uit dure en goedkope aandelen te bestaan: 

De AScX lijkt ook al zo'n chaotische vergaarbak. 

Pik er nog tien opvallende, aansprekende, of populaire aandelen uit. Strakke lijntjes, ASML is het schoolvoorbeeld van een aandeel dat goedkoper wordt. De analisten zien nog steeds geen wind tegen of storm op komst. 

Bij ArcelorMittal laten de verwachtingen voorzichtig hun kopje hangen, terwijl de kettingzaag rustig verder de koers afhandelt. 

Na een half jaar beursnotering begint er iets van een grafiek Adyen te ontstaan. Hoeveel keer de winst wilt u de double digit groei betalen, dat is hier de beleggingspropositie. 

BAM lijkt de boel eindelijk een beetje op orde te hebben en dan gaat de conjunctuur weer tegen zitten? Het aandeel is op papier niet duur, dat wel. 

Besi laat denk ik zien waar iedereen een beetje bang voor is op de beurs? Want als die winsten gaan dalen... Let wel, bij deze chipper gaat dat wel met een enorme hefboom. Ook omhoog. 

Fugro kent nog altijd 33,5% (?!) netto short. Ik zou hier eigenlijk een welles/nietes aandelenemissielijntje aan toe moeten voegen, maar die heeft Datastream niet. De verwachtingen lopen wel op, maar u moet u natuurlijk inhouden om ze niet een schop onder hun kont te geven. 

Waarom niet? Neem ik TomTom ook mee. Je maintiendrai?

Na hela hola vola Flow Traders is Fagron het beste indexaandeel dit jaar. Die omzet gaat lekker, maar daar mag best wat meer winst uitrollen? 

Pharming dan. De grafiek oogt heel wat rustiger dan het forum. 

Tot slot Wessanen, dat misschien het schrikbeeld is van het hele Damrak en misschien wel die relatief goedkope AEX verklaart. Want áls de winst en omzet inzakken... #poeh

Resteert mij u nog de agenda voor komende week te geven. Het is het laatste rondje belangrijke macrodata dit jaar, hierna houden we alleen nog inflatiecijfers over. En die rentebesluiten. Belangrijkste deze week zijn inkoopmanagersindices en vrijdag het Payroll Report, maar reken niet op koersreacties.

3 dec
09:00 Nederland manufacturing PMI nov
09:45 Italië manufacturing PMI nov
09:50 Frankrijk manufacturing PMI nov
09:55 Duitsland manufacturing PMI nov 51,6
10:00 EU manufacturing PMI nov 51,5
10:30 VK manufacturing PMI nov 52,0
16:00 VS bouwuitgaven okt 0,4% MoM
16:00 VS ISM manufacturing PMI nov 58,0

4 dec
11:00 EU producentenprijzen okt 0,4% MoM

5 dec
02:45 Caixin Services PMI nov
09:15 Spanje services PMI nov
09:45 Italië services PMI nov
09:50 Frankrijk services PMI nov
09:55 Duitsland services PMI nov 53,3
10:00 EU manufacturing PMI nov 52,4
14:30 VS loongroei Q3 1,1% QoQ
14:30 VS productiviteit Q3 2,3% QoQ
16:00 VS ISM non-Manufacturing PMI nov 59,9

6 dec
06:30 Nederland inflatie CPI nov
08:00 Opec vergadering
08:00 Duitse fabrieksorders okt -0,1% MoM
14:00 Kroger Q3-cijfers
14:30 VS handelsbalans okt -54,0B
14:30 VS wekelijkse jobless claims
16:00 VS fabrieksorders okt -2,0% MoM
22:00 Broadcom Q3-cijfers

7 dec
08:00 Duitsland industriële productie okt 0,3% MoM
11:00 EU BBP Q3 herziend 0,2% QoQ
14:30 VS Non-Farm Payrolls nov 205K
14:30 VS werkloosheidspercentage nov 3,7%
14:30 VS loongroei nov 0,3% MoM
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan dec 97,0
16:00 VS groothandelsvoorraden nov 0,3% MoM

Heb ik nog een bescheiden nieuwtje voor u. Verder is er geen bedrijfsnieuws dit weekend.

Sluit ik weer af met deze vooruitblik van Corné. Tot morgen, tot voorbeurs en succes deze week.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 december 2018 16:30
    Veel grootbanken voorspellen een recessie volgend jaar. Doe daar de harde Brexit erbij op, stijgende rente en de huizen bubbels die gaan knappen en je hebt een ramp jaar erger dan 2008.

    Zoals ik al eerder zei de show van Trump en XI maken een mooie show zonder deal maar met een uitstel. Harde Brexit is er geen uitstel.
  2. [verwijderd] 2 december 2018 16:33
    Iedere mens die logisch nadenkt begrijpt dat je een keer je winst moet nemen en voor de zekerheid cash moet gaan. Er zullen zeker instap momenten komen volgend jaar maar noet komende weken.

    Om je belegd vermogen om te zetten in cash is ook een vorm van beleggen in onzekere tijden. Je zorgt ervoor dat je kapitaal niet in de min schiet. Dat is een logische strategie nu.

    Natuurlijk kun je net als in 2008 niets doen en je eieren gaan tellen.

    Cash is nu een betere strategie voor echte beleggers.
  3. forum rang 4 Erny 2 december 2018 18:02
    quote:

    Realist2018 schreef op 2 december 2018 17:21:

    Leuke kerst cadeautjes kopen?
    Nee gewoon op een spaar rekening tot de Aex ruim 20% gedaald is dan gefaseerd weer instappen.
    Maar dat moment zal nooit meer komen want het is de meest dodelijke crisis ooit, zo begrijp ik uit de vooruitblik van AJK.
  4. [verwijderd] 2 december 2018 18:13
    Klopt maar die zal zich pas binnen nu en twee een feit zijn. Als Draghi weg is.volgend jaar gaat de grote val beginnen.

    Nu praten we over een correctie van 10% tot 20% tot oud en nieuw.

    De moeder aller beurskrachs kont er zeker omdat de schulden wereldwijd vele malen hoger zijn dan in 2008.

    Met de nieuwe wet geving van 2016 zijn enkel en alleen beleggers aansprakelijk voor de verliezen als een bank omvalt en gaan belasting betalers niet meer bijspringen. Dat betekend geen enkele bank is too big to fall meer. Systeem banken kunnen dus gewoon omvallen met alle gevolgen van dien. Een einde van het financieel systeem wat we in 2008/2009 vreesden zal dan realiteit zijn.

    Dus goud en onroerend goederen.
  5. forum rang 7 ff_relativeren 2 december 2018 18:46
    De shortposities bij Fugro -boven en onder de meldingsgrens- zijn niet 33,50%,
    maar 1,87% lager. Dus 31,63%.

    Het verschil tussen Shortsell en de echte score ?
    Dat is de niet-meer-bestaande-shortpositie van Old Mutual Global Investors.

    Op Shortsell.nl staan beide shortposities nog in het overzicht.
    Old Mutual Global Investors met een shortpositie van 1,87%,
    en Merian Global Investors met een shortpositie van 1,49% :

    shortsell.nl/short/Fugro/90/archived .

    Echter, de werkelijkheid is anders. We pakken er een artikel bij van oktober dit jaar:
    www.internationalinvestment.net/inter... .

    Old Mutual Global Investors heet voortaan Merian Global Investors.
    En dat betekent dat we alleen nog kijken naar de shortpositie van Merian Global Investors.

    De oude shortpositie van Old Mutual Global Investors had al (lang) uit het overzicht gehaald moeten worden op de website van Shortsell.nl

    -overigens is deze vergissing van Shortsell niet beperkt tot het aandeel Fugro-
  6. forum rang 5 DNFTT 2 december 2018 21:01
    quote:

    Realist2018 schreef op 2 december 2018 18:13:

    Klopt maar die zal zich pas binnen nu en twee een feit zijn. Als Draghi weg is.volgend jaar gaat de grote val beginnen.

    Nu praten we over een correctie van 10% tot 20% tot oud en nieuw.

    De moeder aller beurskrachs kont er zeker omdat de schulden wereldwijd vele malen hoger zijn dan in 2008.

    Met de nieuwe wet geving van 2016 zijn enkel en alleen beleggers aansprakelijk voor de verliezen als een bank omvalt en gaan belasting betalers niet meer bijspringen. Dat betekend geen enkele bank is too big to fall meer. Systeem banken kunnen dus gewoon omvallen met alle gevolgen van dien. Een einde van het financieel systeem wat we in 2008/2009 vreesden zal dan realiteit zijn.

    Dus goud en onroerend goederen.
    Omdat de schulden veel hoger zijn is geen reden, het financiële systeem zal pas een gatenkaas worden als het vertrouwen wordt aangetast.
    De eerstvolgende crisis is gerelateerd aan energie, internet (met als een kettingreactie van uitvallende datasystemen als gevolg) of door een onvoorspelbare oorzaak zoals een ziekte.
  7. snipper 2 december 2018 21:14
    quote:

    holenbeer schreef op 2 december 2018 18:49:

    'De economie loopt terug' lees ik? Waar dan? Zitten we al in een recessie?
    ..recessie, crisis, zit tussen de oren, als het maar vaak genoeg genoemd word dan raken mensen cq. nw instroom van beleggers meteen van vd leg en gaan in blinde paniek verkopen..
  8. Trader_USA 3 december 2018 05:59
    quote:

    Hollandia schreef op 2 december 2018 19:52:

    Ik heb toch de indruk dat we in december nog hard omhoog kunnen gaan en dat de decemberrally morgen kan beginnen.
    Ik ben het met jou eens. In verschillende sectoren zijn aandelen en fondsen over verkocht. Verschillende landen fondsen staan op mijn watchlist. Misschien is een rally van korte duur maar met goed risk management zijn er nu wellicht kansen. Grootste positie in mijn portfolio is cash en dat zal nog wel even zo blijven.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links