Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tom2, SBMO en Boskalis

Liveblog: Tom2, SBMO en Boskalis

Update 17:05: Boskalis

Geen smoking gun te bekennen, iemand?

 


Update 16:45: Het stille Microsoft

Het staat er echt: $320 miljoen vrije cash flow. Per dag! 

Apple, Amazon, Facebook and Google-parent Alphabet Inc. now generate about c per day in combined free cash flow, serving the billions of people using their products and services.

WSJ heef een aardig portret van Microsoft en wat het concern goed doet. De conclusie is big tech is here to stay

Op de een of andere manier hebben we als consument Micosoft nooit sexy gevonden. In de jaren negentig hoorden vloeken, tieren en flippen op Windows, Office (nog peperduur ook) en vastlopende machines tot de dagelijkse huiselijke en kantoorgeluiden. Apple gold ook toen al als beter en chiquer.

Intussen verdiende het bedrijf wel bakken met geld en was het een superaandeel. Het was ook een gezelgde op de beurs: wie wordt de nieuwe Microsoft? Dat werden Alphabet, Amazon, Facebook, Netflix en later ook oude rivaal Apple. De onderneming wist ook twee keer een enorme tunraround te maken.

In 1995 geloofde toenmalige CEO en oprichter Bill Gates niet in internet. Hij draaide echter in zo'n beetje één nacht bij en wist ook bij zijn toen al enorme bedrijf en producten in no time helemaal web-fähig te maken. In de afgelopen jaren wist huidige CEO Satya Nadella ook weer een turnaround te realiseren.

Onder Steve Ballmer wist Microsoft niet meer wie ze was - hij schepte ook nul aandelhouderswaarde - maar Nadella maakt er vooral een business to business (solutions) bedrijf van met Windows, Office en cloud als basis. En met succes, de onderneming is weer een ouderwetse geldmachine geworden. 

Heb ik hier nog de geïndexeerde door de analisten verwachte vrije cashflow voor het komende jaar. Facebook heeft problemen, dat is ook niet onopgemerkt aan de koers voorbij gegaan, maar verder ziet het er allemaal nog prima uit. En hoe lang houdt Amazon haar duizelingwekkende groei nog vast?

 


Update 15:30 uur: SBMO en Binck

Geen nieuws, geen geruchten en ook de forums is niet te vinden. Twee bekende fondsen springen er wel uit vandaag met opvallende stijgingen. SBM Offshore laat alle andere oliefondsen de hielen zien. De omzet stelt echter niet zo veel voor.

Binck daarentegen laat wel een mooi volume zien op die fraaie opgang.

 

 


Update 15:15 uur: Emerging markets

Van het bedrag mag u schhrikken, maar de gedachte is niet raar. Een minder dure dollar - als inderdaad de Fed de rente volgend jaar maar twee keer verhoogt in plaats vier keer - kan een zegen zijn voor veel emerging markets en bedrijven. U weet wel, die met schulden en kosten in dollars en omzet in eigen valuta.

Intussen ziet de MSCI Emerging Markets Index, waar veel van zulke trackers en fondsen op zijn gebaseerd, er interessant uit. De neergaande trend of bearmarket is nog intact, maar als er nou een nieuw topje verschijnt, kan de index misschien draaien. Misschien is dit een leuke watchlist-kandidaat, of al een koop als u durft.

 


Update 15:00 uur: Zijn er nog stieren in de zaal?

Nou, niet zo heel veel meer.

Ik hoor u al hardop denken: stieren zijn op = iedereen is bearish = verkopers zijn op = koersen gaan hoger. Ja, zo luidt de theorie op papier. Er is alleen één probleem, zo werkt het alleen deze hele bullmarket sinds maart 2009 niet. Het kwam al die jaren zelden voor dat er meer stieren dan beren waren.

De opgang heeft niet voor niets the most hated rally ever. Zie bijvoorbeeld dit jaar. In januari was iedereen ineens wel bullish en kreeg meteen een dip in de nek, die voor veel beurzen en individuele items intussen in een bearmarket is overgegaan.

Verder gaat mijn historie van dit AAII sentiment niet terug. Merk op hoe tijdens het vorige roerige decennium met twee dikke recessies en bearmarkrts er veel meer stieren waren dan tijdens de bullmarket dit decennium. Tijdens de dotcomhype 1995-2000 waren ze ook in de minderheid.

 


Update 12:35 uur: In de olie

Aan beweging geen gebrek dit najaar. Kijk eens even wat olie er in precies veertig dagen van maakte. Bijna een procent per dag, het lijkt wel een vrije val.

Ben ik er weer ingetuind? Mr. Market loopt mij flink te dollen :-)

 


Update 11:45 uur: TomTom

Er wordt een bedrag genoemd tussen €1 à €1,5 miljard, maar zowel TomTom zelf als mogelijke Telematics kopers Michelin, Bridgestone en Pamplona Capital Management reageren niet. Hoe toepasselijk, de stieren rennen ook nog niet door de straten bij TomTom. Koers doet nu +0,9% op lauw volume.

Waarom geen euforie? Zo veel voegt dit gerucht (want niet bevestigd) ook niet toe, denk ik. Dat Telematics te koop stond en dat er belangstelling voor is, is niet nieuw. De bedragen verrassen ook niet. Bovendien is het voor de TomTom aandeelhouders belangrijker dat het wordt verkocht dan aan wie, toch?

En dat is het enige nieuws vandaag, we zijn weer mogelijke namen wijzer. Onder analisten zoemt ook de naam Verizon rond, kan ik u nog meegeven. Let wel, de geruchten op die twee late vrijdagmiddagen dit najaar van het ietwat onduidelijke (?) TMT Finance ging er over dat er een bod in de maak is op héél TomTom.

Paul van onze IEX Beleggersdesk kijkt niet raar op van de naam Michelin, citaatje:

De Fransen namen in 2014 een Braziliaanse Telematics-serviceprovider over voor 11x de Ebitda. Tegen een soortgelijke waardering zou de divisie van TomTom gewaardeerd worden op circa €750 miljoen. Wellicht dat het klantenbestand en de technologie van TomTom meer potentie hebben en dat Michelin daarom dit keer dieper in de buidel wil tasten. 

Minstens zo interessant is wat er met de rest van TomTom gebeurt, mocht Telematics worden verkocht. Maakt dat een kans temidden van grootmachten in een vechtmarkt? Zijn de oprichters en grootaandeelhouders bereid te verkopen? Vragen alom, het forum heeft het er 24/7 over en dit maakt het aandeel zo leuk.  

Natuurlijk is het afhankelijk van wanneer u voor hoeveel in stapte, maar dobbelen loont op papier nog altijd. De overnamefantasie sloop pas echt goed in het aandeel op 16 oktober 2012, toen Martijn den Drijver van het toenmalige SNS Securities (nu een afdeling van NIBC) Apple als gedoodverfde overnamekandidaat noemde.

Het is niet veel, maar het aandeel laat sindsdien een outperformance zien ten opzichte van de herbelegde AEX (TomTom betaalt geen dividend). Of die plus ten opzichte van de benchmark voldoende compensatie is voor uw gelopen risico, uw 16.321 forumpostings en uw eventuele slapeloze nachten is aan u.

 


Update 10:30 uur: Deutsche Bank

Bij ons pek en veren voor Olies en Unies en bij onze oosterburen is het ook weer raak. Eén keer raden wie...

Doe wat u niet laten kan, maar steeds als u denkt dat het niet erger kan worden met DB, klapt er weer ergens een lijk uit de kast. Meestal zelfs meerdere. Koers doet nu -3,4% en voor 8,30 hele euro's is het van u. Wat precies weet niemand. Zelfs DB zelf niet. 

Het is zelfs nog erger dan ik dacht.

 


Update 10:15 uur: Unilever

Vertel het ons zelf maar, Paul.

Nog niet één compliment of schouderklopje ben ik tegengekomen. Paul Polman neemt in dit land onder een regen aan modderkluiten afscheid als CEO van Unilever. Laat ik me maar opofferen: bedankt Paul dat je je niet hebt laten verleiden tot een veel te dure, veel te grote en waardevernietigende overname.

Verder laat ik de cijfers oordelen. 

Versus de Zwitserse gigant en grootste voedingsbedrijf ter wereld Nestlé (ook al onder vuur door ontevreden aandeelhouders, waaronder Daniel Loeb) en Unies' auld enemy Procter & Gamble:

Onderliggend ziet het plaatje er zo uit. Zie die afvlakkende omzet en vandaar ook de druk op Polman een grote overname te doen. Ik kan geen ebtida-marge in Datastream vinden. 

Tot slot schoolmeester Corné:

 


Update 09:45 uur: Shell

Als u uw belastingen naar nul kan krijgen, doet u dat toch ook? De rapen zijn weer gaar in de polder. Betaalt Royal Dutch Shell hier geen belasting? Dat zou wat mij betreft niet mogen, maar het bedrijf heeft dat dan slim gedaan. Hoe ethisch verantwoord dat is, bepaalt u en intussen doet gans het land dat al. 

Ik blijf het wel vreemd vinden dat bedrijven hier vooral de schuld van krijgen en in minder mate (wereldwijde) overheden die deze race naar de bodem mogelijk maken en faciliteren.

Hier de reactie van Olies:

 


Update 09:30 uur: Advies

Goedemorgen, dit is alles tot dusverre vandaag:

  • AkzoNobel: starten met outperform - Macquarie
  • DSM: starten met outperform - Macquarie
  • Royal Dutch Shell: naar 2800p van 3250p - JP Morgan

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Snuggerst 29 november 2018 11:20
    Een financial moest je dan ook niet hebben.. En al helemaal niet éen die zo overduidelijk in 5 bewegingen tot 2007 omhoog is gegaan zoals Deutsche Bank, dan is Leiden in last voor het aandeel. Het lijk uit de kast is puur technisch van aard, beweging die alles te maken heeft met al het voorgaande..Noch het management noch de analist is zich daarvan bewust, er wordt immers nooit op die manier naar het aandeel gekeken!..Maarja aandelen gaan wel zo te werk..
  2. Bonost 29 november 2018 12:02
    quote:

    Wistikhetmaar schreef op 29 november 2018 11:22:

    Beste Arend Jan alleen uit ethische gronden zou de DBank geen koop moeten zijn. Of bestaat er in de wereld van het geld totaal geen ethiek meer. De Duitse Bank hield zich bezig met criminelen activiteiten toch?
    Als er geld mee te verdienen valt zullen dat velen een worst zijn.
  3. forum rang 7 ffff 29 november 2018 14:47
    Nog niet één compliment of schouderklopje ben ik tegengekomen. Paul Polman neemt in dit land onder een regen aan modderkluiten afscheid als CEO van Unilever. Laat ik me maar opofferen: bedankt Paul dat je je niet hebt laten verleiden tot een veel te dure, veel te grote en waardevernietigende overname.
    Verder laat ik de cijfers oordelen. …..

    Arend Jan,

    Je slaat zoals zo vaak de spijker op zijn kop. Zie het werk dat Polman in zijn 10 jaar durende CEO-schap heeft verricht. Nu kun je met de mond belijden dat je achter een bedrijf staat of het allemaal maar niks vindt. Maar toon dat dan in je beleggingsgedrag: Ben je huiverig van Unilever dan koop je ze niet of schaf je put-opties aan. Maar ben je, zoals ik, al jaren een belegger die in een multinational als Unilever gelooft, dan koop je ieder jaar weer bij.

    Dit jaar opvallend veel omdat ik met de switch van Belgische aandelen naar Nederlandse aandelen bezig ben geweest. Ik maakte zojuist een aankoopstaatje van Unilever: Alleen dit jaar 35000 ( vijfendertig duizend) aandelen BIJgekocht. Een groter bewijs van het vertrouwen in een multinational kun je toch moeilijk geven.

    En dan weer de bekende ellendelingen op IEX. die weer beginnen, met: Dat geloof ik niet… Kom dan eens af met een weddenschap.

    Arend Jan, ben heel blij dat JIJ wel Polman naar grote waarde hebt weten te schatten.

    Peter
  4. forum rang 6 marique 29 november 2018 22:20
    "Alleen dit jaar 35000 ( vijfendertig duizend) aandelen BIJgekocht."

    Peter,

    Heb Unilever vergeleken met L'Oreal en Henkel. Die twee samen doen wat productaanbod betreft zo'n beetje hetzelfde als Unilever in zijn eentje.
    Alle drie op enkele kwaliteitscritreria degelijk en goed. Unilever geeft wat meer dividend, dat wel. Maar ... dat gaat ten koste van het eigen vermogen. Dat is de laatste jaren behoorlijk achteruit gegaan. Lijkt niet erg, want wordt aangevuld met vreemd vermogen. Vandaar de hogere rentekosten. Die zijn bij L'Oreal en Henkel juist heel laag.

    Ik vertrouw Unilever niet zo. Wil nu een flinke overname doen. Vraag me af hoe dat gefinancierd gaat worden. Ik denk met nog meer banklening. Daar is wel ruimte voor. Maar betekent ook nog weer meer rentekosten.

    De relatief lage solvabiliteit van Unilever (en daarmee ook hoge schulden) heeft ook wel een voordeel. Het houdt namelijk wat makkelijker roofridders weg van de poort :-)

    Als ik als belegger moet kiezen dan ga ik voor Henkel. Oerdegelijk.

  5. forum rang 7 ffff 30 november 2018 14:21
    Marique,

    Dank voor je posting! Altijd het lezen waard en houd je opmerkingen in mijn achterhoofd.
    Fijn dat je L ' Oréal en Henkel er ook bij betrekt, als vergelijking. Zoals je weet zit ik ook al jaren in L' Oréal en Sanofi, die dan weer wederzijds aandelenpakketten van elkaar hebben en waarbij je zo jaarlijks of tweejaarlijks een media-heisa krijgt waarbij er gefantaseerd wordt op een overname van de een op de ander, maar ook omgekeerd. Sinds het overlijden van Mevr Betancourt hoor je d'r nu toch minder over. Net na haar overlijden werd er druk gespeculeerd.

    HENKEL..... Tja, Marique: Je drukt mij weer met mijn neus op een moeilijke keuze die ik vorig jaar gemaakt heb. Zoals je weet heb ik de allergrootste problemen met Clearstream, met KASBANK die nu plots de schuld krijgen om mijn Duitse deividenden gedeeltelijk terug te krijgen. Geen mens beseft hoeveel werk dat zoiets is, hoe frustrerend en hoevel jaren je moet wachten op de teruggave van je centen. Gevolg: Besluit genomen geen Duitse aandelen meer erbij vanwege het werk, dat dus eigenlijk helemaal voorbij gaat of een aandeel koopwaardig is.....
    L ' Oréal precies omgekeerde: Macron heeft ervoor gezorgd dat ik geen wekenlang werk meer hebt en L ; Oréal kun je zelfs in register laten opnemen voor EXTRA dividend...…

    Maar DIT jaar was ik dus druk met Unilever...…

    Nogmaals dank voor je relevante opmerkingen.

    Peter
  6. forum rang 6 marique 3 december 2018 14:31
    quote:

    marique schreef op 29 november 2018 22:20:

    (...)
    Unilever wil nu een flinke overname doen. Vraag me af hoe dat gefinancierd gaat worden. Ik denk met nog meer banklening. Daar is wel ruimte voor. Maar betekent ook nog weer meer rentekosten.
    (...)
    Persbericht vermeldt dat de overname wordt betaald met cash en met aandelen.
    Hoeveel aandelen wordt niet vermeld. Kan onderhands maximaal 10% van huidig aantal aandelen zijn. Betekent i.i.g. enige verwatering.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links