Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Fed rally

Liveblog: Fed rally

Update 22:10 uur: Rally!

Suckerrally of...? Morgen zien we wel weer. Lekker beursavondje in ieder geval.

Alsof het niks is, al die tech-juggernauts zijn weer vele miljarden meer waard. Corrigeer bij ASML wel even voor de dollar. 

En aan wie danken we dit allemaal? De rally begon om klokslag 18:00 uur, toen ene Jerome Powell iets zei. Iets met just below en dat ziet u hier just below. Tot morgen, tot voorbeurs.

 


Update 18:00 uur: Fed

Het beweegt op de beurs, wat zegt Fed-voorzitter Jerome Powell? Just below kan het nieuwe Fed buzzword worden. De rentes zijn volgens de voorzitter dus just below neutral, ofwel het punt waarop ze de economie gaan tegenwerken in plaats van stimuleren. Dit is zonder meer een nieuwe, wat duivischer boodschap.

Misschien zijn er volgend jaar minder of minder snel renteverhogingen dan de bedoeling was. De consensus gaat er nu voor 83% vanuit dat in december er zoals beloofd een kwartje bij komt. Meer nieuws is er wellicht bij die renteverhoging, als Powell ook een persconferentie geeft. Hier is de hele speech.

Intussen zie ik her en der getwitter dat Powell buigt voor president Donald Trump, die tegen renteverhogingen is, maar dat geloof ik niet. Volgens ex-Fed-voorzitter Alan Greenspan bemoeien presidenten zich altijd met de rente. Trump doet het alleen openbaar. 

Intussen kachelt EUR/USD zowat een centje bij, ofwel dollar daalt.

Het is nog geen whatever it takes (ECB-president Mario Draghi 2012), maar het is een leuke poging:

Lees hier nog even alles rustig na. Rustig ja, want de Fed doet dus ook wat rustiger aan?

Intussen is er nog een centrale bank die van zich doet spreken:

Daar hoort dit enge en nare plaatje bij. Nou ja, voorspellingen komen niet altijd uit. Of moet ik zeggen: bijna nooit?

 


Update 16:45 uur: Wie is de grootste?

U weet het intussen, gefeliciteerd Microsoft. Seatlle zal het leuk vinden dat ze uitgerekend de oude vijand uit Cupertino voorbij streeft.

Charlie is niet helemaal volledig. Cisco, PetroChina en Volkswagen (die fameuze shortsqueeze) waren het ook al eens. Heel kort, dat wel en Volskwagen is niet eens meer aan deze maandgrafiek af te lezen, zo snel ging het. Nog iets. General Electric was dus ook eens de grootste. Nu is het nog maar een schim van zichzelf.

PetroChina heeft ook betere tijden gekend. En Cisco. En Volkswagen eigenlijk ook wel. Kortom, ook ook bij wie de grootste is, is er slechts garantie tot de voordeur hoe het verder gaat. De grafiek is in dollars. 

 


Update 16:30 uur: Kiadis en Altice

Deze TA-update van Rocye Tostrams is van 12:08 uur vandaag. De koers liep toen al sterk op. Ik neem alleen een iets langere grafiek. 

Kiadis Pharma test de bovenzijde van het dalende trendkanaal

Zeg maar of dit de trigger van de koers-explosievan Kiadis is vandaag. Op het forum gaat deze analyse in ieder geval grif rond. Hoe het ook zij, de afgestrafte en risicovolle aandelen doen het goed vandaag en Kiadis staat double digit te jubelen op meer dan gemiddelde omzet. 

Inderdaad, risicovolle aandelen liggen goed. Wat dacht van Altice? Misschien denkt u dat dit de trigger is, maar hier reageert de koers juist niet op.  Het bericht is van even voor 16:00 uur. Hieronder schrijf ik er al over, uitbodeming?

>

Update 16:00: Mario, maar dan anders

Gewoon te zien op You Tube. Whatever it takes, het is de quote uit juli 2012 waarmee ECB-president Mario Draghi de geschiedenis in gaat.

Het zijn de laatste loodjes voor de ECB-president die in 2018 aftreedt. Bloomberg heeft een prachtig portret (een heuse longread) van hem en baseert zich op onder meer op anekdotes van BundesBank-president Jens Weidmann ex-Fed's Janet Yellen en Stanley Fisher en IMF chef Christine Lagerde.

Het verhaal heeft als uitgangspunt die fameuze Whaever it takes speech van Draghi uit 2012. Die is nu nog aan de grafiek af te lezen. EUR/USD veerde die dag 2,5 cent op zijn woorden op, brak een neergaande trend en startte een opwaartse die duurde tot ook Draghi over ging tot obligatie-aankopen.

Volgens ingewijden deed hij die speech uit de losse pols, maar had hij er wel maanden over nagedacht. EU en euro lagen toen op apegapen, de politiek kwam er niet uit, maar de woorden van Mario verrichtten een klein wonder. Geniaal zeggen alle betrokkenen nu. Bloomberg concludeert:

Draghi’s achievements on the economic front would be the envy of any central banker: The euro area, now encompassing 19 nations, is enjoying solid, broad-based economic growthand more than 9 million jobs have been created since 2013

Rising wages are finally helping people make up for the ground lost during the crisis. What’s more, the euro still exists, Greece is still part of the single currency, and the euro area is generally considered on a more stable footing than before the crisis. 

Denk er het uwe van. Besef wel dat hij niet de eerste centrale bankier zou zijn die tijdens zijn ambtsperiode vrijwel louter wordt beschimpt, maar die achteraf gezien misschien wel precies het goede deed. Fed's Paul Volcker is ook een mooi voorbeeld en Ben Bernnake kan er misschien een worden.

Nog één ding. Formeel is een inflatiedoelstelling van 2% per jaar het enige en officiële mandaat van de ECB. Mission accomplished?  

 


Update 14:00 uur: Op hoeveel staat u II?

Hoeveel rendement maakt u dit jaar? Ik had het er rond het middaguur ook even over in het beursblokje van BNR zaken Doen er zijn inderdaad wat inzenders.

Kijk even naar de draad eronder voor onder andere de optieschrijvers en de Altice, Galapagos, Wessanen avonturiers. Opvallend? Er zitten coiners bij.

 


Update 12:00 Altice?!

Het is toch echt KPN dat een strategie-update heeft en niet Altice. Dat springt er vandaag uit met die stijging, hoewel de aanleiding mij onduidelijk is. Op het forum kom ik wel deze tegen. Uit het leven gegrepen, zou ik zeggen. Wat was het leven mooi als inderdaad iedereen altijd van die verkoopknop afbleef :-)

Boven de 3,54 begint het plaatje in de Ta er pas super uit te zien, als iedereen ff van de verkoop knop af blijft te minste:))))

Moet u het wellicht technisch zoeken? Ik ben geen gediplomeerde TA'er en van mijn moeder mag ik geen lijntjes meer in grafieken trekken na wat zeperds, maar is de koers aan het uitbodemen voor een rjtje naar...? Raadpleeg vooral uw plaatselijke of favoriete TA'er. Het lijkt me hoe dan ook zeer hoog risico.

Dat is Altice sowieso al. Mocht het tot een recessie en bearmarket komen, dan is een cyclische, met schulden behangen telecom niet het eerste waar ik aan denk bij veilige havens, maar wie ben ik. De gemiddelde Altice trade en handelaar heeft denk ik ook een ietwat kortere horizon, om het zacht uit te drukken.

 


Update 11:00: Google goes China. Of niet?

Hoe vrij is China? In ieder geval kan China's most respected newsroom zoals Caixin zichzelf omschrijft, berichten dat de staat eisen stelt:

Amnesty International and an employee group both posted petitions on Tuesday calling on Google to change course, following reports that first appeared in August disclosing the China return plan code-named Dragonfly.

TThe move immediately generated controversy because Beijing requires all internet sites in the country to police themselves and remove any sensitive content.

Gokje, Alphabet heeft nog niks besloten, maar peilt de reacties op een mogelijke terugkeer naar China, waar ze eerder om precies deze redenen vertrok. Als het protest wereldwijd viral gaat en ook adverteerders met een boycot dreigen, kiest Google welicht eieren voor haar geld. Zo niet? Wellicht misschien dan.

Nog maar een paar maanden geleden zei ex-Google CEO Eric Schmidt dat hij denkt dat de wereld naar twee internetten evolueert: een Chinees en een westers. Of probeert Alphabet juist hierom weer voet aan grond in China te krijgen? Hoe dan ook, op korte termijn is dit protest wel een mogelijk risico voor de koers.

 


Update 09:45 uur: Nedap

Dat Berenberg Nedap gaat volgen met een buy en €55,50 koersdoel komt de koers even goed uit. Die lag allesbehalve lekker.


Het winstlijntje ligt onder het dividenlijntje, daarom ziet u die niet. Verwachte winst per aandeel is nu €2,70. Nedap is het zoveelste fonds dat hard is gedaald, maar waarvan de consensus nog oploopt. Pas achteraf weten we of de daling overdreven is, of dat er recessie en winst- en omzetdalingen in aantocht zijn.

 


Update 09:30 uur: Op hoeveel staat u?

Inderdaad, vinger opsteken wie in de plus staat dit jaar. Niet dringen vrees ik, hoewel - ik ken u een beetje - sommigen het zeker niet kunnen laten hieronder in de comments hun double digits te showen. Meld er wel uw risicoprofiel bij. Kan ik ook meteen doen: onverantwoord hoog :-)

Laten we eerlijk zijn. Eigenlijk staan we met z'n allen weer compleet in ons hemd. We lopen elkaar in het financiële en beurswereldje het hele jaar 24/7 gek te maken (en te ruziën) met tips, adviezen, analyses, visies en strategieën en waar we uit en waar we in moeten, hoe het verder moet en hoe het verder gaat.

OK, er is nog een maand te gaan, maar toch. Aan het einde van de rit of het liedje blijkt dan dat een stomme, simpele en saaie belegging in de domste, simpelste en saaiste index het meeste heeft opgeleverd. En als het zo doorgaat staan met de feestdagen de saaie spaarders niog het hardste te brallen.

Gelukkig zijn we wel een nieuw beurswoord wijzer? Ongecorrigeerd voor valuta en hedges dus :-)

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. J.Me 28 november 2018 10:36
    Als ik de informatie op de pagina 'Rendementsontwikkeling' bij BinckBank mag geloven, dan sta ik dit jaar (peildatum: 27-11-2018) in de plus. Een bescheiden plus van 1,47% versus -4,59 voor de AEX. Ik sta er zelf verbaasd van.

    Dit is het mijn risico-profiel:
    - Long only
    - Geen opties of afgeleide producten zoals turbo's.
    - Circa 18% van de portefeuille zit in ETFs.
    - Circa 35% van de portefeuille noteert in USD.

    Het winstje is als volgt te verklaren:
    Ik had Royal Dutch Shell in portefeuille en heb daar halverwege dit jaar op 30+ euro afscheid van genomen. Ook heb ik mijn positie in Ahold getrimd (op 23 euro), omdat die positie relatief te groot was geworden in verhouding tot andere posities. De in dollars genoteerde aandelen betreffen hoofdzakelijk BDC's met een relatief lager risicoprofiel. Te weten: TCPC, GBDC, MAIN, NMFC, PFLT en CGBD. Die leveren een constante instroom van cash. Volgens mij levert het voor mij (40-) geen 'onverantwoord hoog' risico-profiel op. :) Verder heb ik natuurlijk gewoon geluk had met de verkoop van de twee genoemde aandelen. Pech heb ik ook gehad, want ik heb al het hele jaar ING en Kas Bank in portefeuille. En van het dit jaar aangekochte Duitse Bayer (2x) heb ik ook nog niet zoveel plezier (Nu: -24,69%).
  2. forum rang 4 nb 28 november 2018 11:12
    Inderdaad met meer geluk dan wijsheid sta ik nog positief. Beleggen doe ik alleen in aandelen en dan met name Nederlandse. Hoog risicoprofiel. 100%.Stom, klopt. (resultaat - 6%)Soms denk je het licht te zien, eindejaarsrally. Maar op een aparte rekening staat mijn 'grootste gok' belegging met heel weinig erop, met als insteek 'op is op'. Die gaat toevallig erg goed. Proqr heet 't aandeel.
    Maar kan morgen weer over zijn
  3. forum rang 4 Erny 28 november 2018 11:20
    Ik helaas zwaar in de min. Ik dacht geleerd te hebben van de internetbubbel (twee jaarsalarissen verloren. Voor het eerst sinds jaren, ingegeven door de lage spaarrentes en na het overwinnen van mijn beleggersangst,begin dit begonnen flink gespreid te beleggen. Huidig resultaat - 14 %. Grootste miskopen : ING, Vastned, Wereldhave, Kasbank, Besi, Pharming.
  4. ikke,dus 28 november 2018 11:27
    1.2% in de plus.

    dik in de plus AMD gerealiseerd, na te vroeg weer terug instappen nog steeds op +5% voor de hele portefeuille :-)
    dik in de plus Ahold, te vroeg uitgestapt, maar ja, niet klagen maar dragen :-)
    dik in de min: Wereldhave, ING (komt over een jaar wel weer goed met dividenden.
    Voor de rest min of meer gelijkspel
  5. Claude Hommel 28 november 2018 11:29
    Sta op dit moment in de plus, en wel 5,54%. Maar het jaar is nog niet voorbij, heb tussentijds ook in de min gestaan. De portefeuille bestaat voor 90% uit aandelen, 7% gekochte call opties en 3% cash. Heel weinig cash dus op dit moment en daarmee een hoger risico. Rendement komt met name uit dividend en geschreven call opties. Daarnaast wat ritjes gemaakt met TomTom, Besi en Pharming. Van de meer defensieve aandelen heb ik onlangs Ahold verkocht. Opbrengst is herbelegd in Shell.
  6. ValueChaser 28 november 2018 11:50
    Overall ruim 20% in de plus YTD. Flinke klappers gemaakt met Flow Traders en SBM Offshore, daarnaast redelijk kunnen verdienen op ABN AMRO, BESI, Fugro en Boskalis. Alles belegd in aandelen/opties, Wel met hoog risicoprofiel dus. :)

    Het had nog een stuk beter kunnen zijn als ik niet in General Electric zat. Heb op deze positie iets van 30% verlies moeten incasseren, maar achteraf toch verstandig geweest om op $11,70 uit te stappen. Verder staat Unibail Rodamco nog in de min en heb ik wat geld verloren op Meyer Burger. Heb gelukkig nooit aan crypto's gedaan.
  7. h31jkoop 28 november 2018 12:44
    Momenteel -17%% met hele portefeuille. Ultra-offensief. Voor 98% AEX/AMX. Hoekstenen: RD Shell, Boskalis, Ahold, DSM, ING, SBM Offshore. Doe enorm veel met schrijven van putopties. Grootste aantallen in BAM, Arcelor Mittal, KPN, SBM Offshore, ING, Euronav en PostNL. Met telkens doorrollen leuk geld verdiend. Maar nu zit het flink tegen met het gedwongen afbouwen van posities i.v.m. drastisch gestegen marginverplichtingen. Met name Arcelor Mittal, ING en BAM doen me de das om. Sinds dit voorjaar ook met BESI veel verloren.
    Ben bovendien zeer ongelukkig met volgende maand expirerende call-optie contracten BAM en KPN, die waardeloos aflopen en waar ik veel aan verlies. Moet weer lang geduld hebben om geleidelijk zonder grote verliezen van enorme verplichtingen af te komen. Met doorrollen en bij weer oplopende aandelenkoersen kan ik dan de pijn verlichten. Overigens is mijn onderliggende portefeuille best gezond. Deze levert me ieder jaar weer een dermate prachtig dividend op dat ik me weinig zorgen hoef te maken. Jammer dan als die portefeuille zelf even wat minder waard geworden is. Daar merk je niks van als je gewoon blijft zitten.
    Dit voorjaar bij een tweede broker overigens een tweede portefeuille gestart en geleidelijk uitgebreid. Ook hoofdzakelijk AEX/AMX en ook gecombineerd met het schrijven van putopties. In deze portefeuille nog meer spreiding en andere aandelen dan in hoofdportefeuille. Meeste acties geënt op IEX Premium adviezen. Echter ook hier is het niet goed met een min van vorige week zelfs meer dan 25%!
    Zoals zo vaak moet ik hier als belegger weer lang geduld opbrengen. Dat doen we dan maar en intussen kan ik er toch nog altijd een redelijk bestaan
  8. h31jkoop 28 november 2018 12:49
    Momenteel -17%% met hele portefeuille. Ultra-offensief. Voor 98% AEX/AMX. Hoekstenen: RD Shell, Boskalis, Ahold, DSM, ING, SBM Offshore. Doe enorm veel met schrijven van putopties. Grootste aantallen in BAM, Arcelor Mittal, KPN, SBM Offshore, ING, Euronav en PostNL. Met telkens doorrollen leuk geld verdiend. Maar nu zit het flink tegen met het gedwongen afbouwen van posities i.v.m. drastisch gestegen marginverplichtingen. Met name Arcelor Mittal, ING en BAM doen me de das om. Sinds dit voorjaar ook met BESI veel verloren.
    Ben bovendien zeer ongelukkig met volgende maand expirerende call-optie contracten BAM en KPN, die waardeloos aflopen en waar ik veel aan verlies. Moet weer lang geduld hebben om geleidelijk zonder grote verliezen van enorme verplichtingen af te komen. Met doorrollen en bij weer oplopende aandelenkoersen kan ik dan de pijn verlichten. Overigens is mijn onderliggende portefeuille best gezond. Deze levert me ieder jaar weer een dermate prachtig dividend op dat ik me weinig zorgen hoef te maken. Jammer dan als die portefeuille zelf even wat minder waard geworden is. Daar merk je niks van als je gewoon blijft zitten.
    Dit voorjaar bij een tweede broker overigens een tweede portefeuille gestart en geleidelijk uitgebreid. Ook hoofdzakelijk AEX/AMX en ook gecombineerd met het schrijven van putopties. In deze portefeuille nog meer spreiding en andere aandelen dan in hoofdportefeuille. Meeste acties geënt op IEX Premium adviezen. Echter ook hier is het niet goed met een min van vorige week zelfs meer dan 25%!
    Zoals zo vaak moet ik hier als belegger weer lang geduld opbrengen. Dat doen we dan maar en intussen kan ik er gelukkig toch nog altijd een redelijk bestaan aan ontlenen.
  9. forum rang 4 efreddy 28 november 2018 13:38
    Als men het toch op 1 jaar wil bekijken zal ik wachten tot 31 december voor het totale resultaat.

    Voorlopig bij Binck -4 %.
    Bij Lynx -1,8%
    Bij de giro +1,5%
    Argenta + 6,2%
    KBC nog niet nader bekeken,is wel defensiever dan Binck,Lynx ,De giro en argenta en staat waarschijnlijk wel licht in de plus.
    De goudpositie zou nu in € ongeveer -0,75 % doen.
    Deze is het grootst (31,81 % begin 2018) maar is in totaliteit dus wel lager dan Binck,Lynx,De giro ,Argenta en KBC

    De crypto portefeuille die begin dit jaar ongeveer 0,5 % van de portefeuille uitmaakte doet momenteel voor dit jaar -51,5 % ,een heel groot verschil tegenover vorig jaar waar men het percentage winst met 4 cijfers kon noteren.
    Tegenover de prestatie van de cryptomarkt waarvan o.m de grootste positie Bitcoin rond de 80 % daalde en de meeste crypto nog veel hardere klappen kreeg valt dit in feite toch nog best mee.



  10. forum rang 5 bartbas 28 november 2018 14:57
    Ik weet niet precies wat alex als startpunt beschouwd. Maar meerjarig sta ik daar op een winst van 577%. Denk dat ze daar op het dieptepunt van de markt een paar gelden begonnen zijn met het per belegger vastleggen van een langjarige historie. Vooral AAlberts was toen voor mij een moneijmaker. (kocht ze voor nog geen drie euro). Over 2018 is het tot nu toe huilen met de pet. Ik heb wat verdiend met AH, SBM, Philips, TomTom en RDSA. Posities in Bam en Ing zijn echter in mijn porto zwaar oververtegenwoordigd. Ik had en heb daar hoge verwachtingen van, die zijn tot nu toe niet uitgekomen. Verkochte calls liepen waardeloos af, geschreven puts kostten een klein vermogen. Bijkopen op momenten die ik als dieptepunt beschouwde, bleken vooralsnog allemaal miskopen. Op dit moment sta ik over 2018 gerekend op een verlies van bijna 40%. Dat mede door dat meer dan de helft van portefeuille bestaat uit geschreven put-opties. Heb dit jaar enkele keren bij moeten storten. Ik verwacht dat zowel Bam als Ing dit jaar een beetje en volgend jaar flink zullen herstellen en dat ik dan vanaf begin dot jaar weer groene cijfers zie. Overigens heb ik de voorafgaande jaren veel verdiend met zowel Bam als Ing. IK verwacht da ook mijn andere posities waar ik nu rood sta nog wel bij zullen trekken. Randstad zal mijn aankoopprijs voorlopig niet aantikken. wakker liggen van forse verliezen doe ik niet meer. Die tijd ligt ver achter me. Het komt altijd weer goed als je geduld hebt. maar echt blij wordt je er ook niet van.

    bartbas
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links