Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Arcelor en Wessanen

Liveblog: Arcelor en Wessanen

Update 16:30 uur: ArcelorMittal

Er zijn meer cyclische aandelen die vandaag slecht liggen op het Damrak, maar ArcelorMittal spant weer de kroon. Typisch een lesje wat goedkoop is kan nog goedkoper worden, want dit is verreweg het goedkoopste aandeel uit de AEX. Voor nog geen vijf keer de verwachte winst is het van u.

U blieft de stukken alleen niet. Waarom, want zowel de cijfers als de outlook waren niet slecht begin november - lees Nico er nog even op na - en ook mijn Datastream grafiek is zich nog van geen kwaad bewust, als het om de nabije toekomst van de staalgigant gaat.

Waarom wordt het fonds zo afgestraft, als de cijfers dat (nog) niet rechtvaardigen, zoals bij meer aandelen? Ik kan maar één ding verzinnen en dat is angst voor een economische recessie die het supercyclische staat altijd midscheeps raakt. Voeg daarbij de handels- en valuta-oorlog en zo is er een giftige cocktail.   

Zoals bij alle fondsen en sectoren die spartelen in eigen grafiek maar nog niet door hun eigen fundamentals zakken - de grote Amerikaans technologiefondsen bijvoorbeeld - kan dit een kans zijn die maar eens in de zoveel jaar voorbijkomt. Aan de koers en uw verkooplust te zien, denkt u dat het nog goedkoper kan.  

Zeker als u, ook vandaag weer, bang wordt gemaakt. Morgan Stanley is niet de minste, maar preekt als de eerste de beste driehoogachterpermabeerbeursgoeroe:

Nog één ding. Misschien speelt dit namelijk in ons collectieve geheugen. ArcelorMittal mag dit jaar dan ruim eenderde van haar waarde verliezen, vergeleken met de bewegingen die het fonds maakt in vorige recessies en crises is het peanuts. Misschien dat dit mede de angst voor het aandeel verklaart.

Want als het écht gaat, dan gaat het ook hard. Heel hard. En snel. Oh ja, dat geldt in mindere mate ook voor omhoog. 

 


Update 16:00 uur: Tesla en Amazon

Dat is om precies te zijn een daling van 70%. Het geeft maar weer eens aan hoe klein Tesla eigenlijk is.

Hoe groot Amazon wel niet is, bewijst dit getalletje: 180 miljoen items verkocht. Apart hé? We vinden Amazon allemaal te groot en te gulzig, maar we kopen er wel. Massaal. U krijgt er ook nog een outlook bij. Bizarre getallen en nog onder consensus ook:

Amazon said it expected revenue for the holiday season to range from $66.5 billion to $72.5 billion, below the consensus estimate of $73.79 billion.

 


Update 13:55 uur: Bitcoin

Ongelooflijk, sinds 1933 (oprichting toezichthouder SEC in VS) zijn landen en autoriteiten al bezig de ergste marktexcessen uit te bannen... en de hele goegemeente duikt op de meest ordeloze markt sinds de straathandel VOC ruim vierhonderd jaar geleden. En dan krijg je dus dit, hoe verbazingwekkend. Not.

Doet me denken aan de dotcom frenzy twintig jaar geleden, toen gebeurde ook van alles waar we nu ons hoofd over schudden. Analisten woonden toen zelfs board meetings bij van bedrijven die ze volgden... en zetten vervolgens het koersdoel nog wat hoger. Overigens komt betaalde research nog altijd voor.

 


Update 11:30 uur: Wessanen en Besi

Er is geen nieuws, de omzet valt ook wel mee, maar er staan wel procenten winst op het bord. Deze update van Royce is ook pas van een uur geleden. Wessanen dus. Drie keer is scheepsrecht? Het gehannes - dan weer dikke daling, dan weer vette stijging - van de koers rond de huidige niveaus kan op uitbodeming duiden.

Royce zet dat er niet bij, maar hoor ik het hem hardop denken? Dat geldt wellicht ook voor dit aandeel.

 


Update 11:05 uur: Signify

Overnamefantasie:

 


Update 10:45 uur: Apple vs Microsoft

Geen primeur, als het als zo ver komt. Microsoft was in 2002 ook al even de grootste. Typisch weer. Het saaiste, minst besproken en misschien wel minst sexy fonds onder de grote Amerikaanse techs... #juist

U ziet in één oogopslag dat de koers van Microsoft niet goed presteert, maar ze doet wel minder slecht dan de concurrentie. De precieze daling vanaf de top is:

  • Apple: -27,1%
  • Amazon: -26,7%
  • Microsoft: -9,8%

Fundementeel gezien ontwaren de analisten (nog) geen vuiltje aan de lucht en de verwachtingen lopen gestaag op. Uniek? Microsoft is nog in de aanbieding ook en dat is nog niet vaak voorgekomen bij bedrijven die de grootste werden. General Electric, Cisco, Petro China, Volkswagen, hou op.

Bij Apple gaan de verwachtingen wel omlaag, hoewel er bij lange na niet 27% van de omzet- en winstconsensus af is:

Even een paar citaatjes uit dat Bloomberg verhaal, de kracht van het concern ligt volgens de network dat ze vooral bedrijven als klanten heeft en minder afhankelijk is van (grillige) consumenten.

Microsoft’s recent rise up the stock market rankings has a lot to do with what the company is not. It’s not Facebook and Google — two giants caught up in vortexes about their advertising and data-harvesting business models and dealing with regulatory pressures around the world.

It’s not Amazon, a company valued largely on growth that hasn’t been so hot lately. And it doesn’t generate most of its sales from a flat-lining market, as Apple does in smartphones. Nor is Microsoft tied up much in the U.S.-China trade tussle.

As tech shares have been battered in the recent U.S. stock market downturn, other companies that mostly sell products to businesses rather than consumers, pay fairly large dividends and generate rich profits, such as Cisco and Oracle, also haven’t been hurt as much as Amazon and Google.

Dat klopt, Apple en Microsoft zijn de blue chips onder de grote technologie-aandelen. Als aandeelhouder wordt u in de watten gelegd met mooie dividenden en buybacks. Beide aandelen doen 1,7% dividendrendement. Klinkt niet veel, maar die dividenden groeien wel ieder jaar met double digits en dat loopt snel op.

Als u niet kan kiezen, waarom neemt u ze niet allebei? Of combineer een van deze twee met een ander FAANG-aandeel voor meer (koers)avontuur, risico en adrenaline, als u daar behoefte aan hebt.

 


Update 09:45 uur: Vopak, "funding secured"

Haha, scherp Michel. Kijk aan, Vopak is hipper dan u dacht. Weet u nog? Elon Musk twitterde funding secured toen hij losjes over beurs-exit Tesla zat te twitteren. Tijdens handelsuren, hoe kon ie zo dom zijn? Dit ziet er gelukkig iets degelijker uit.

 


Update 09:30 uur: BAM en VolkerWessels

Nee, er zijn geen significante koersreacties BAM en VolkerWessels. Nul voor de komma. De laatste stijgt zelfs vandaag. En dan doel ik natuurlijk hier op:

Het is precies een jaar geleden dat de twee bouwers voor het eerst met een afschrijving op die geldwegsluis kwamen. Vooral bij BAM hakte dat er in. Het is nog duidelijk zichtbaar. 

VolkerWessels bloedde minder, maar ik kan me niet voorstellen dat u staat te juichen bij wat het fonds er sindsdien van bakte. Die sluis hangt als een schaduw over beide aandelen.

Het project in IJmuiden is drie jaar verlengd tot 2022. Dat betekent dat er nog drie jaar van alles fout kan gaan. Of niet en dan zijn BAM en VolkerWessels misschien nu wel aantrekkelijk gewaardeerd. Moet er geen recessies komen natuurlijk. Tja en zo is er altijd wel wat met die bouw? Ik heb helaas nog nooit anders meegemaakt.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 27 november 2018 13:15
    Wessanen blijft een speelbal van shortende hedgefunds. De ervaring leert dat dit soort partijen jarenlang een aandeel kunnen manipuleren/gijzelen.

    Hier hebben veel meer met name kleinere beursgenoteerde noteringen last van. De reden hiervoor is dat de shortende hedgefunds zich gezamenlijk werpen op de kleinere bedrijven, zonder veel risico's kan er relatief veel geld worden verdient. De koers van een aandeel kan heel makkelijk worden gemanipuleerd.

    Dit alles wordt toegestaan door de AFM, die helaas geen voorstel richting minister wil maken zodat dit soort praktijken verboden gaat worden. Moraal lijkt wel te zijn dat de kleine beleggers niet meer moeten willen beleggen in de kleinere beursfondsen.
  2. Bonost 27 november 2018 16:52
    De aankoop van het Indiase Essar Steel lijkt niet goed gevallen. Sinds de aankondiging hiervan is ArcelorMittal in een downtrend gekomen. En nu hoeft er maar iets te gebeuren (zoals nu Trump met zijn heffingen) en de dalingen zijn niet te overzien.
    Het zou goed zijn als ArcelorMittal het eens een tijdje rustig aan doet en de koers zich kan settelen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links