Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: AEX -1,6%

Slot: AEX -1,6%

Misschien mogen we het de week noemen dat bitcoin in elkaar klapte. Een aantal maanden bewoog de grootste digitale munt ter wereld zijwaarts, maar deze week ging er zomaar even 22,7% van de koers af.

Op dit moment (de bitcoinhandel gaat 24 uur per dag door) staat er een koers van $4300 op de borden. Dit is ruim 75% lager dan $20000 die we eind december intraday aantikte. Alsof het niets is.

Het was een gekke periode waarin ik in de trein jochies van 16 jaar over de digitale valuta hoorde discussiëren en regelmatig appjes kreeg van vrienden (die weinig tot geen affiniteit hebben met de financiële markten) die van mij wilde horen dat het nou toch eens een keer tijd was om in te stappen. 

Het grappige was dat een groot deel van die mensen aandelen eigenlijk te ingewikkeld en risicovol vonden. Tja dan is het natuurlijk een uitstekend plan om in te stappen in zo'n beetje de meest volatiele valuta van de wereld.

De enige garantie die beleggers, of noem het gokkers, kregen was dat hun zogenaamde belegging nooit ook maar één euro aan dividend zou uitkeren. Vreemd genoeg zijn de gesprekken over de bitcoin een beetje doodgebloed. Geen idee waar dat nu door komt...

Donkerrood

Vrijwel alle indices vertoonden deze week wat krasjes. Vooral Amerika, aangevoerd door technologie-index Nasdaq 100 ging door het putje. De AEX presteerde redelijk in lijn met de overige Europese indices. Let ook even op olie die gemiddeld hard naar beneden ging. 

Wessanen

De lijstjes

  • AEX deze week -1,6%
  • AEX deze maand +0,6%
  • AEX dit jaar -5,6%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar -2,4%

Rentes

Rentes

AEX

De absolute bleeder onder de Nederlandse hoofdfondsen is Altice dat met ronduit teleurstellende cijfers op de proppen kwam. Lagere omzet, lagere ebitda, maar een hoge schuld. Topman Patrick Drahi is wel positief over de toekomst. Beleggers lijken daar vooralsnog weinig van te geloven.

Cyclische aandelen zoals ArcelorMittal en DSM moest u ook niet hebben. Verzekeraars Aegon en ASR idem dito, maar de schade bij NN Group bleef beperkt. Royal Dutch Shell had last van de fors gedaalde olieprijs.

Wessanen

AMX

Meer volatiliteit dus meer geld in het laatje bij Flow Traders . De analisten van UBS zetten het aandeel deze week overigens op de kooplijst. Oh ja, het bedrijf gaat ook handelen in crypto's. Als dat maar goed gaat.

Daar waar SBM Offshore aan puin gaat, profiteert Air France-KLM juist van de ingestorte olieprijs. Lagere kerosineprijzen betekent voor de vliegtuigmaatschappij hogere marges. Ook Besi heeft het hoofd goed boven water weten te houden.

Wat is er toch aan de hand met Adyen? Het aandeel implodeerde deze week. Echt bijzonder veel nieuws konden we deze week niet vinden over de betalingsverwerker. 

Wessanen

ASCX

Wessanen kreeg een advies- en koersdoelverlaging van Berenberg en betaalt daarvoor de prijs. Ook Alfen werd op de korrel genomen. Dit keer is Kepler Cheuvreux de schuldige. Lucas Bols kwam deze week met teleurstellende resultaten langs.  

Nu nog even dit

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Witpen
1
Adyen is zuiver technisch: een vrijwel volmaakt schouder hoofd schouder patroon. Toen 507 brak was het patroon compleet en kon het direct naar de 430. En zo geschiedde
Helvan'18
0
quote:

Witpen schreef op 23 nov 2018 om 18:44:


Adyen is zuiver technisch: een vrijwel volmaakt schouder hoofd schouder patroon. Toen 507 brak was het patroon compleet en kon het direct naar de 430. En zo geschiedde
Die is geinig, schreef dat al in aug. op het Adyen forum hier, 425..
En nog wordt het verguisd, verguist voor een enkele taalpurist, TA!..
crux
0
quote:

life=live schreef op 23 nov 2018 om 18:01:


AEX is maand overzicht ipv week overzicht.
AMX klopt wel

AEX is ook weekoverzicht.
Helvan'18
0
Achterom kijken?, er wordt immers de AEX-future gebruikt om het weekspel aan te duiden!… Pak het gewoon bij de bron, Euronext, als eigen weekgrafiek geen soelaas kan bieden. Want zwaaien met de future is ook niet alles, als het gewoon om de cash index gaat die je aan wilt duiden..
Maargoed, de week was niet best ja, maar wat wil je, de AEX zit dan ook niet in z'n beste periode, en volle maan sloeg ook nog toe, kon niet anders dan dit eigenlijk.
life=live
0
quote:

crux schreef op 24 nov 2018 om 07:04:


[...]
AEX is ook weekoverzicht.


Ja nadat hij het heeft aangepast
HogerOfLager
0
In de koers van Adyen zit natuurlijk heel veel lucht. De verwachtingen zijn zeer hoog gespannen, maar zelfs dan is een koers van 90 eerder gerechtvaardigd dan 400.
Helvan'18
0
quote:

HogerOfLager schreef op 25 nov 2018 om 14:19:


In de koers van Adyen zit natuurlijk heel veel lucht. De verwachtingen zijn zeer hoog gespannen, maar zelfs dan is een koers van 90 eerder gerechtvaardigd dan 400.

Waarom moet een koers altijd gerechtvaardigd zijn, en wat is de criteria daarvoor?… Het is geen éen op éen reflectie van het bedrijf, een aandeel, kunt dan ook niet spreken over rechtvaardigheid. Is waarschijnlijk een gevoelskwestie?, welk je vaak genoeg in de steek laat!..
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 11:05 Fondsenrondje: Dramatische cijfe...
  2. 21 aug Slot: Pharming on fire 5
  3. 21 aug Fondsenrondje: Vriendelijke stem... 6

Gesponsorde links