Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Bitcoin, olie en Wessanen

Liveblog: Bitcoin, olie en Wessanen

Update 13:55 uur: In de olie

Bloomberg maakt er dit van:

A barrel of West Texas Intermediate for January delivery plunged more than 5 percent to trade below $52 a barrel by 5:40 a.m. after Saudi Arabia indicated that its output may have reached a record.

This added to concerns over a global supply glut amid growing U.S. crude stockpiles. For chart watchers, the selloff has seen oil prices fall below technical support levels which implies further losses may be imminent.


De trend in de dollar is opgaand, dat compenseert de daling nog een beetje. Als er alleen tot -5% op het bord staat met alleen wat routinematig nieuws, is er meer aan de hand. Dat laten die grafieken ook wel zien. Wat prijst olie in? Groeivertraging, handelsoorlog, structurele overproductie, of...?  

De kerstbomen zijn vroeg dit jaar, zeg maar:

 


Update 11:30 uur: Advies

Wessanen weet u intussen, maar er is ook alweer een dikke verlaging voor Unibail. Koers reageert niet. Met Fagron is er tenminste nog één iemand blij met ABN Amro deze week. KBC ook al niet. 

  • ABN Amro: naar €28,50 van €29  (buy) - KBC
  • KPN: naar €3 van €3,05 - UBS
  • Unibail: 20% verlaagd naar €196 (overweight) - JPMorgan Cazenove
  • Fagron: start volgen met buy en €18 - ABN Amro
  • Wessanen: naar hold van buy - Berenberg

 


Update 11:20 uur: Bitcoin

Heerlijk grafieken en vergelijkingen maken zo natuurlijk, zoals Bloomberg doet. Zelf had ik voor de Dow Jones in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw gekozen in plaats van de Nasdaq rond 2000, maar vooruit.


En toch. Goed opletten, misschien kan ik bitcoin op $1000 ofzo opportunistisch opvissen voor een herstelritje, of een suckerrally. Ik dacht het echt bij mezelf begin dit jaar, toen de crypto's begonnen in te storten. Het zijn intussen verschrikkelijke dalingen en van sommige is zelfs al bijna niks meer over.

De sloopkogel staat ook onverminderd op bitcoin in te beuken, maar het spul is niet meteen richting nul gekletterd zoals de tulpenbollen en de South Sea Compnay ooit deden. Wie begin vorig jaar kocht, onder een steen ging leven en vandaag weer kijkt, wordt heel blij van de winst.


Bitcoin heeft trouwens vaker om de oren gehad en het heilige geloof in de pseudomunt is nooit verdwenen. Ook nu niet, heb ik de indruk.

Misschien is -94% een stand om eens een dobbel bitcoin aan te gaan. Wie weet dat ik het zelf ook voor de gein en de spanning doe als dat percentage op het bord verschijnt. Zeg rond $1200 dollar en dan even technisch kijken. Dat is nog ver en wie ook zin heeft in een dobbel kan vanaf nu al plukjes gaan kopen...? Gebruik TA.

Nog iets, er is een shake-out van crypto's gaande, maar ik zie bitcoin pas als laatste verdwijnen. Enfin, dit heeft niks met beleggen te maken, maar is gokken. Want naar mijn idee is de intrinsieke waarde van bitcoin nul. Probeer mij nu niet met woorden te overtuigen. Ik buig alleen voor waardesommen.

 


Update 10:30 uur: Wessanen

Het effect blijft niet uit, -6,5% nu. De trigger? Om 07:15 uur popte deze op de networks op.

KONINKLIJKE WESSANEN NV BSWSc.AS: BERENBERG CUTS TO HOLD FROM BUY - Reuters News

Voor het voedingsbedrijf is dit echt het verkeerde advies op het verkeerde moment. De koers trok net wat bij in een dalende markt nog wel. Of het bodemen is, weet vooralsnog niemand. Het volume valt echter nog mee vandaag.

In totaal volgen zeven analisten Wessanen. Eentje had het aandeel al op strong buy staan (lekker dan) toen de ellende begon, maar met de daling hebben nog twee het daarop gezet. Wellicht dat ook daarom de downgarde van Berenberg er vandaag zo in hakt. 

Wessaenen gold voor deze zomer steeds als overnamekandiaat en mede daarom was het aandeel zo duur. Duurder dan ASML zelfs. Intussen betaalt u grofweg geen dertig keer meer, maar twintig keer de verwaxhte winst. De kopers staan alleen nog niet voor de deur te dringen. Ook Unilever niet, dat vaak werd genoemd.

Hebben ze eigenlijk ooit belangstelling gehad, vraag ik me nu af. Het is goed aan deze grafiek te zien hoe de hele businesscase en daarmee de beleggingspropositie van Wessanen is veranderd. Het was een mooi mix tussen groei- en waarde-aandeel in hippe, booming en lucratieve business. Helaas is de groei er uit.

De gezonde voeding van Wessanen is natuurlijk geen raketwetenschap en concerns als Unilever hebben misschien wel steeds gedacht: dat spelletje kunnen en gaan wij ook zelf doen, ofwel er is geen enkele noodzaak om een dure en niet al te grote overname te doen. Vergelijk het misschien met de autobouwers en Tesla.

Hoe het ook zij, Wessanen moet weer moeite doen en concurreren om haar gezonde en biodynamische (sorry, weet ik veel hoe dat allemaal heet, ik ben meer van de kroketten) producten aan de man te brengen, die eerst nog vanzelf verkochten, om heel kort door de bocht te gaan. En dat mag u zelf inschatten.

Niet iedereen is er van overtuigd dat Wessanen de komende tijd de problemen tackelt en weer een mooi groei-waarde-aandeel wordt. Laat ik het zo maar zeggen. Dit is nog de enige oplopende grafiek van het bedrijf. 

 


Update 10:00 uur: Inderdaad, Black Friday

De cijfers bevestigen de trend die al sinds januari gaande is: de Europese economie loopt steeds verder terug. Vooral de Duitse inkoopmanagersindices stellen teleur vandaag. Auto-industrie en alles wat er mee samen hangt? Verbaast mij niet als de BBP-verwachtingen voor het land naar beneden gaan. 

De euro schrikt er zelfs van.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Marco1337 23 november 2018 16:02
    Leuk om te volgen trouwens: Xiaomi grote telefoonmaker in China en maakt tevens van die elektrische scooters,fitnessarmbanden met als streven maximaal 5% marge per product. Zijn inmiddels de op 3 na grootste telefoonmaker van de wereld.
    Hadden een ''mislukte ipo'' maar klimmen inmiddels weer op naar aanleiding van goede q3 cijfers. Heb een kleine positie genomen.
  2. forum rang 4 efreddy 23 november 2018 19:56
    Dat is nog ver en wie ook zin heeft in een dobbel kan vanaf nu al plukjes gaan kopen...? Gebruik TA.

    Nergens voor nodig om voor plukjes TA te gebruiken,gewoon aan een hogere prijs verkopen dan je hebt gekocht, veel simpeler kan niet.
    Gebruik bedragen die je zelf aankan (zorg dus dat het plukjes zijn) zodat je gerust mag gaan pissen zou een betere raad zijn ,in eerdere versies gaf deze auteur Arend Jan Kamp nog aan dat gaan pissen zonder de Bitcoinkoers in de gaten te houden zeer gevaarlijk was.
    Zelf vond ik dit zeer zwaar overdreven.

    1 praktijk voorbeeld van zowel een koop als verkoop met zeer geringe bedragen zie je hier.


    Order Type buy/limit
    Currency Pair XBT/EUR
    Volume 0.00422000
    Limit Price €3,661.0
    Leverage none

    Fee Currency EUR

    Closed 11-23-18 02:40:30


    Order Type sell/limit
    Currency Pair XBT/EUR
    Volume 0.00420000
    Limit Price €3,749.0
    Leverage none

    Fee Currency EUR

    Closed 11-23-18 04:06:43

    (De 0,00002 BTC die nog aan de negatieve prijs van 0,24 € na kosten overblijft kan desnoods tot in het oneindige worden bijgehouden,als Bitcoin volgens 1 van je eerdere versies waarbij je niet mocht gaan pissen wanneer je in Bitcoin handelt naar 1000000 gaat heeft dit dan een waarde van 20 €,in het slechtste geval bij een koers van 0€ blijft er maar 0,24 € winst meer over,ik kan dus gerust gaan pissen).
  3. Snuggerst 23 november 2018 21:24
    quote:

    Marco1337 schreef op 23 november 2018 15:56:

    Technische analyse en bitcoin combineren is het bouwen van een luchtkasteel aan de hand van de stand van de zon.
    Sorry maar met een liniaal de koerswaarde van een bedrijf bepalen is net zo dom als investeren in Bitcoin naar mijn mening. Laat staan het combineren ervan.
    Geen liniaal, maar een geodriehoek… Maargoed, die is dan ook weer als liniaal te gebruiken natuurlijk!..
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links