Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Down

Liveblog: Down

Update 22:10 uur: U verwacht het niet...

Het is me het beursje wel, hoor. Helaas, geen draai. Ook niet in de blessuretijd.

Tijd voor Plan B, beste tech. Dit oogt serieus, om van talloze individuele aandelen maar te zwijgen. 

Als u alsnog de dip wilt kopen, hebt u een tweede kans. Dit valt mij eerlijk gezegd nog mee.

Morgen zien we wel weer. Nieuwe dag, nieuwe kansen. Tot voorbeurs.

 


Update 17:15 uur: Ahold Delhaize

Gevonden, hier het hele interview van Euronext gisteravond met Ahold CEO Frans Muller.

KBC dochter Bolero heeft er al een hele analyse aan gewijd. Kijkt u zelf even. Sorry, ik moet een slotcall tikken, even geen tijd om de krenten uit de pap te vissen.

 


Update 17:00 uur: Besi

Wie was dat?! Vinger opsteken wie de daling van Besi (gehalveerd dit jaar) niet langer kan aanzien.

 


Update 16:55 uur: Fenomeen Adyen

Inderdaad, een fenomeen toch? Het enige fonds waarbij niemand vraagt waarom als de koers 5% of meer beweegt. Even wat anders. Ik vraag me serieus af af er bij Adyen nog 200% geconcentreerd wordt gewerkt. Nogal wat personeelsleden hebben aandelen en die worden natuurlijk ook gek van die koers. Overdreven?

Ik weet nog dat ik in 2000 bij Monsterboard ging werken. Niemand had daar de eigen site op de schermen. Alleen maar koersen en alle gesprekken gingen daarover. Een paar maanden later niet meer. Niemand.

 


Update 16:40 uur: Pharming II

Voor wie gisteren voetbal zat te kijken. Pharming dus.

 


Update 14:45 uur: Ook goedemiddag

Bar en boos. Even een klein middagoverzichtje, voor wie vandaag voor het eerst kijkt. En misschien schrikt. Veel meer dan dit heb ik er niet aan toe te voegen. Het is druk bij de kliko en de shredder op de beurs.

Gelukkig hebben we Unies nog. En het dividend. Hadden we twee maanden geleden bij die #dividendtax... Ach, laat ook maar. Geldt ook voor Olies.

Genoeg AEX en andere Nederlandse fondsen die tranen met tuiten huilen in eigen grafiek, maar de AEX zelf houdt zich nog aardig staande.

 


Update 14:25 uur: Het Londense goud

Weten we dit geheim ook weer. Inderdaad, het is maar een fractie van wat er dagelijks op de valuta-, aandelen- en vastrentende markten omgaat. Goud is een nichemarkt.

 


Update 12:30 uur: FAANG

Natuurlijk kan ik u even de grafiekjes met de dalingen geven. De afdeling shock and awe, zeg maar. Op zich een kleine moeite, maar ik geef u liever de verwachtingen. Misschien zit er namelijk wat voor uw watchlist tussen, want de grote gemene deler van de gedaalde FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Alphabet/Google) is dat ze allemaal fors goedkoper zijn geworden.

Het kan natuurlijk nog veel erger, barrer en bozer worden. Neem bijivoorbeeld dit bekende aandeeltje, de hardste daler van gisteren.

Niettemin is dit misschien juist een uitgelezen kans om een positie op te bouwen in een of meerdere van die FAANG-aandelen. Zeker als de prijs u tot nu toe tegenhield. Zo goedkoop als nu waren ze jarenlang niet. Wat goedkoop is kan natuurlijk ook nog veel goedkoper worden. De kans dat u precies op de bodem vist is klein, dus reken daar maar niet op.

U kunt ook op de daling plukjes kopen, of dat doen als technisch de neergaande trend weer in een opgaande trend over gaat. Ja, maar dat kan misschien wel drie jaar duren, zegt u. Ja, dat kan. We kunnen met oud en nieuw ook op een nieuwe all time high staan. Niemand die daar op rekent, dus kan het.

Eng? Bang van FAANG? Dotcombubbeltrauma? Het kan, het mag, maar besef wel dat die FAANG'ers gigantische omzetten en winsten boeken. Er is echt waarde. En dat was rond 2000 wel anders. Natuurlijk kan daar een flinke deuk in komen als de consensus daalt, maar blijf gewoon rekenen en sommen maken.

Want let wel, het zijn achteraf altijd de krachs en de bearmarkets die de mooiste koopmomenten opleverden. Zeker voor groeiaandelen. Goed, we doen een rondje FAANG. Ik geef de verwachtingen en meld de procentuele daling vanaf de top. U ziet het goed, die verwachtingen zijn nog niet gedaald, maar de koersen...

Apple: -20,8% van intradagtop naar -bodem deze herfst of dit jaar.


Amazon: -26,7%


Alphabet (Google): -20,8%


Facebook: -40,0%. Hier daalt wel de winstverwachting. En hoe, maar ook hier daalt de koers nog sneller. 


Netflix: -36,4%


U ziet dat alleen Apple dividend betaalt. Er is verder slechts één grote tech die dat ook doet en die staat weer -10,9% onder de top. Microsoft:

 


Update 11:30 uur: Goldman zegt cash

Bij mijn weten bestaat er niet zoiets als Goldman Sachs vindt, denkt, zegt of wat dan ook. Het zijn allemaal verschillende afdelingen en desks met hun eigen mensen, visies, scenario's en strategieën. Dit is de mening van opperstrateeg David Kostin van The Firm en dat is zeker niet de minste van het stel daar.

Simpel, hij adviseert u meer cash aan te houden. Of dit advies niet een beetje laat komt, denkt u misschien als u bijvoorbeeld uw smeulende technologie- en emerging markets aandelen in uw portefeuille luidkeels hoort huilen. Misschien. Het kan ook nog redelijk op tijd zijn, of helemaal verkeerd uitpakken.

Ik bedoel maar, weet u nog iemand die bullish is?  En dan wil de markt nog wel eens...

Copypaste, dit zijn de Goldman Sachs scenario's. Voor elk wat wils dus:

 • The base case, with 50 percent probability, sees the S&P 500 Index closing this year at 2,850, up from Monday’s close of 2,690.73. It then rises 5 percent to 3,000 in 2019.
 • The downside case, with 30 percent odds: the risk of a 2020 recession starts weighing heavily on investors, with the S&P 500 ending 2019 at 2,500.
 • The upside case, at 20 percent probability: economic growth stays strong for a longer period of time, and the benchmark index closes at 3,400 next year.

Inutssen hebben geloof ik veel beleggers al wel voorgesorteerd op dit Goldman Sachs advies, door dat aandeel zelf maar te verkopen.

 


Update 11:05 uur: Pharming

Nog een vreemde beweger vandaag, maar dan de andere kant op. CEO Sijmen de Vries was gisteravond te gast bij RTL-Z, maar als hij daar al iets heeft gezegd (ik heh het niet gezien) had dat op opening al in de koers gezeten. 

 


Update 10:20 uur: BAM

Bouwer BAM heeft het zwaar te verduren vandaag. Ik heb nog geen nieuws of geruchten kunnnen achterhalen. Collega's Heijmans en VolkerWessels dalen ook, maar veel en veel minder. Het is daarom even zoeken naar specifiek bedrijfsnieuws. Want daar lijkt deze beweging wel op te duiden. 

 


 

Update 09:45 uur: Bitcoin

Bitcoin staat nu 4% in de min. Leuk gevonden, Katie. 

Lach niet te hard? We weten allemaal dondersgoed dat veel mensen hier alles aan het verliezen zijn, of al hebben verloren. Weer. Eigen schuld? Zeker. Hoeveel rode vlaggen waren er alleen al een jaar geleden niet, toen het zo hard ging? Maar toch.

Dan deze nog, het zou zo maar kunnen. Wie durft hier om te wedden?

 


Update 09:30 uur: Lucas Bols

Helaas is Lucas Bols nog geen flitsend aandeel geworden.

Per saldo mag het dan vlak zijn, u ziet dat het aandeel zijn hand niet omdraait voor een wild en uitbundig ritje. Dat is misschien wel vreemd, als ik naar de gerealiseerde en verwachte winst- en omzetgroei kijk. Strikt genomen had het fonds veel vlakker moeten bewegen, toch?  

 

U ziet zo wel meteen het probleem. Er is veel te weinig groei. Wie ben ik, maar wellicht heeft het te maken met dat het fonds volgens mij aansprekende, grote merken mist. Noemt u er mij eens, zonder nadenken, drie op. Ik bedoel maar. KBC ook niet, dat verlaagt het koersdoel al van €19 naar €17,50 (hold).

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
 2. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
 3. 14 apr Hoi Den Haag, hoe zit het met ABN Amro? 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 rene66 20 november 2018 11:44
  Ik vraag mij ook af wat het geld gaat doen dat inmiddels uit de markt wereldwijd is onttrokken, er staan inmiddels duizenden miljarden aan de zijlijn. Dat geld gaat niet naar obligaties en geld parkeren levert ook niks op. Een sector rotatie met al dat geld gaat ook niet gebeuren, om die reden zullen ze volgens mij na de dip weer gaan kopen. Maar ik ben benieuwd naar andere denkbeelden hierover ?
 2. Snuggerst 20 november 2018 12:20
  Amerikaanse burgers die hun geld wegzetten in zeer kortlopende treasuries is daar heel normaal en heeft een flinke vlucht gekend het afgelopen jaar ja, maar of dit nu zo gunstig is voor diezelfde Amerikaan?… Heb je wel begrepen wat voor grafiek je geplaatst hebt, en wat Bloomberg ermee wilde zeggen eigenlijk?!..
 3. forum rang 6 Techspec 20 november 2018 12:44
  Arend Jan Kamp heeft niet goed geluisterd naar het interview van Pharming door RTLZ;

  Hij had niet moeten kijken maar beter moeten luisteren dan had hij gehoord dat de inhoud van het Kempen rapport flut is wat ook nog eens bevestigd is door de inhoud van het rapport van ICER.

  Namelijk dat profylaxe te duur zal zijn waardoor het slechts interessant is voor patiënten met heel veel aanvallen (ergens in het rapport van ICER staat ook nog eens dat profylaxe voor ong slechts een derde van de HAE type 1 en 2 patiënten geschikt is). Dus het is al duidelijk dat Lanadelumab niet de HAE markt gaat innemen.

  Er wordt voor $2 miljard jaarlijks uitgegeven aan de HAE markt. Stel, ik zeg nadrukelijk stel dat Lanafelumab in het gunstigste geval 1/3 van die markt inneemt als profylaxe dan zal Ruconest in 20/25% van de doorbraakaanvallen ingezet worden wat betekend hier alleen al een potentieel van $165 miljoen per jaar los van het aandeel wat Ruconest in gaat nemen van de 2/3 acute markt ter hoogte van $1,3 miljard die blijft. Verder zal het aantal HAE patiënten alleen nog maar stijgen in de komende jaren.
 4. forum rang 7 ffff 20 november 2018 13:02
  quote:

  rene66 schreef op 20 november 2018 11:44:


  Ik vraag mij ook af wat het geld gaat doen dat inmiddels uit de markt wereldwijd is onttrokken, er staan inmiddels duizenden miljarden aan de zijlijn. Dat geld gaat niet naar obligaties en geld parkeren levert ook niks op. Een sector rotatie met al dat geld gaat ook niet gebeuren, om die reden zullen ze volgens mij na de dip weer gaan kopen. Maar ik ben benieuwd naar andere denkbeelden hierover ?


  Renee,
  Zomaar een suggestie: Zou niet een groot deel van de recente verkopen gedaan zijn door handelaren die daarvoor leenden? Uiteindelijk was de rentevergoeding zeer laag en dan is het relatief gemakkelijk om in aandelen te beleggen. Maar bij zulke scherpe dalingen zoals Arend Jan die ook toont en je zit met een portefeuille waarop veel geleend is....


  Jij schijft: Miljarden aan de zijlijn. Dat betwijfel ik dus: kan ook zijn dat er miljarden schulden geleend geld hebben moeten terugbetalen… Het is maar een suggestie.


  Peter
 5. forum rang 6 rene66 20 november 2018 13:26
  quote:

  ffff schreef op 20 november 2018 13:02:


  [...]

  Renee,
  Zomaar een suggestie: Zou niet een groot deel van de recente verkopen gedaan zijn door handelaren die daarvoor leenden? Uiteindelijk was de rentevergoeding zeer laag en dan is het relatief gemakkelijk om in aandelen te beleggen. Maar bij zulke scherpe dalingen zoals Arend Jan die ook toont en je zit met een portefeuille waarop veel geleend is....


  Jij schijft: Miljarden aan de zijlijn. Dat betwijfel ik dus: kan ook zijn dat er miljarden schulden geleend geld hebben moeten terugbetalen… Het is maar een suggestie.


  Peter

  @Peter, bedankt voor je opmerking ten aanzien van aandelen en geleend geld. Ik hoorde twee weken geleden bij Yahoo Finance een "goeroe" vertellen dat naar zijn idee rond de 30% gespeeld werd met geleend geld. Als dan aandelen onderuit worden getrokken en men moet verkopen dan gaat de markt heel snel naar beneden, dat zou een goede (deel) verklaring zijn van de "correctie" op dit moment.

  Van die beleggers staan er inderdaad geen miljarden meer aan de zijlijn.
  Maar die miljarden (die dus zijn terugbetaald) zijn er uiteraard nog wel en die staan ergens geparkeerd op dit moment.

  Verder zijn er naar mijn idee ook verkoop algoritmes van hedgefunds ed in werking getreden die werken met gewoon geld (dus niet geleend), ook dat geld staat nu aan de zijlijn. Al met al heb ik het idee dat er toch veel geld staat geparkeerd.

  Geld parkeren kan verstandig zijn, maar vroeg of laat moet geld weer gaan "werken".
 6. forum rang 5 @iPlof 20 november 2018 13:47
  quote:

  rene66 schreef op 20 november 2018 11:44:


  Ik vraag mij ook af wat het geld gaat doen dat inmiddels uit de markt wereldwijd is onttrokken, er staan inmiddels duizenden miljarden aan de zijlijn.

  Maar ik ben benieuwd naar andere denkbeelden hierover ?

  Uiteraard verdampt er vele malen meer dan dat er is onttrokken.

  Net zo goed als dat een oplopende koers ook waarde uit het niets creëert.
 7. [verwijderd] 20 november 2018 16:47
  A.J. Kamp

  Citaat:
  'Update 11:05 uur: Pharming

  Nog een vreemde beweger vandaag, maar dan de andere kant op. CEO Sijmen de Vries was gisteravond te gast bij RTL-Z, maar als hij daar al iets heeft gezegd (ik heh het niet gezien) had dat op opening al in de koers gezeten'.

  Beste Arend-Jan,

  Wat lees ik nu, 'een vreemde beweging' bij Pharming vandaag?
  Deze bewegingen zijn toch aan de orde van de dag nu, al een hele tijd bij dit aandeel, we beginnen er al aan te wennen......

  Maar wat is dan nu je mening over de (uiterst) 'vreemde beweging' die ontstond op 14 september j.l., je weet wel, toen jij een 'gelekt' A4tje met onjuiste en onvolledige informatie uit een analistenrapport dat niet voor publicatie bestemd was, de ether in slingerde zonder enige nuancerende of beschouwende opmerking van jouw kant daarbij?
  En zonder enige check op juistheid, waarheid, volledigheid en betrouwbare bron.

  Vond je de extreme daling op die dag na jouw publicatie, die niet voor publicatie bestemd was, niet nog veel 'vreemder' dan de beweging van vandaag? Ik wel.

  Ben benieuwd naar je reactie. Bedankt alvast.
 8. forum rang 4 Arie40 20 november 2018 18:58
  quote:

  rene66 schreef op 20 november 2018 13:26:


  [...]
  @Peter, bedankt voor je opmerking ten aanzien van aandelen en geleend geld. Ik hoorde twee weken geleden bij Yahoo Finance een "goeroe" vertellen dat naar zijn idee rond de 30% gespeeld werd met geleend geld. Als dan aandelen onderuit worden getrokken en men moet verkopen dan gaat de markt heel snel naar beneden, dat zou een goede (deel) verklaring zijn van de "correctie" op dit moment.

  Van die beleggers staan er inderdaad geen miljarden meer aan de zijlijn.
  Maar die miljarden (die dus zijn terugbetaald) zijn er uiteraard nog wel en die staan ergens geparkeerd op dit moment.

  Verder zijn er naar mijn idee ook verkoop algoritmes van hedgefunds ed in werking getreden die werken met gewoon geld (dus niet geleend), ook dat geld staat nu aan de zijlijn. Al met al heb ik het idee dat er toch veel geld staat geparkeerd.

  Geld parkeren kan verstandig zijn, maar vroeg of laat moet geld weer gaan "werken".


  Mijn complimenten voor de interessante discussie die je hebt aangezwengeld Rene. Wist je dat Warren Buffett ook niet vies is van beleggen met vreemd geld!?

  Ik ben het zelf ook van plan te gaan doen. Ik weet ondertussen dat me dat maar 2% per jaar gaat kosten. Wel nog goed de kleine letters lezen én laten lezen door een onafhankelijke financieel specialist . En starten in een stevige bearmarkt, want ik wil wel lekker blijven slapen. ASML voor 120 a 130 euro, Besi op 14 euro.
 9. forum rang 6 rene66 20 november 2018 23:21
  De daling in de VS en eigenlijk wereldwijd komt door drie dingen, de Fed die halsstarrig blijft vasthouden aan de rente verhogingen. Trump die begonnen is met de handelsoorlog en de grote shorters in de VS die de daling daadwerkelijk hebben veroorzaakt.

  Als de daling verder gaat zie ik wel dat de rente verhogingen beperkt zal worden en wie weet komt er wel een deal tussen de VS en China.

  Het grootste probleem waar wij gewoon mee zitten, zowel in de VS als in Nederland wordt echter niet aangepakt. Dat is het wereldwijd verbieden van shorters, ik denk dat de beste oplossing is om dit soort vreemde correcties te voorkomen.

  Actie Trump

  Trump says he would like to see the Federal Reserve lower interest rates

  www.cnbc.com/2018/11/20/trump-says-he...

  Hieronder staat een voorbeeld van het spel van shorters. Eerst een aandeel flink dumpen en vervolgens vrolijk gaan kopen. Dat is twee keer verdienen.

  Chipproducent Nvidia, vooral bekend van grafische kaarten voor computers, heeft dinsdag een deel van zijn verliezen op de Amerikaanse beurs goedgemaakt. Het aandeel won ruim 3% nadat Citron Research, het bedrijf achter shortseller Andrew Left, bekend had gemaakt aandelen in het bedrijf te kopen.
 10. Snuggerst 21 november 2018 14:42
  quote:

  rene66 schreef op 20 november 2018 23:21:


  De daling in de VS en eigenlijk wereldwijd komt door drie dingen, de Fed die halsstarrig blijft vasthouden aan de rente verhogingen. Trump die begonnen is met de handelsoorlog en de grote shorters in de VS die de daling daadwerkelijk hebben veroorzaakt.

  Als de daling verder gaat zie ik wel dat de rente verhogingen beperkt zal worden en wie weet komt er wel een deal tussen de VS en China.

  Het grootste probleem waar wij gewoon mee zitten, zowel in de VS als in Nederland wordt echter niet aangepakt. Dat is het wereldwijd verbieden van shorters, ik denk dat de beste oplossing is om dit soort vreemde correcties te voorkomen.

  Actie Trump

  Trump says he would like to see the Federal Reserve lower interest rates

  www.cnbc.com/2018/11/20/trump-says-he...

  Hieronder staat een voorbeeld van het spel van shorters. Eerst een aandeel flink dumpen en vervolgens vrolijk gaan kopen. Dat is twee keer verdienen.

  Chipproducent Nvidia, vooral bekend van grafische kaarten voor computers, heeft dinsdag een deel van zijn verliezen op de Amerikaanse beurs goedgemaakt. Het aandeel won ruim 3% nadat Citron Research, het bedrijf achter shortseller Andrew Left, bekend had gemaakt aandelen in het bedrijf te kopen.
  Nasdaq, S&P 500, Dow Jones, drie dingen.., hun grafieken wezen al lange tijd uit dat dalingen eraan zaten te komen ja!.. Gelijk als stijgingen trouwens.. Maargoed, het is net hoe je het bekijkt, en wat je als oorzaak ziet, of voelt.
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 2.004,000 10:38
  +15,000
  +0,75%
 2. Ahold Delhaize Koninklijke 23,205 10:38
  +0,035
  +0,15%
 3. Alphabet 2.241,910 14 apr
  -12,520
  -0,56%
 4. Amazon.com 3.333,000 14 apr
  -67,000
  -1,97%
 5. Apple 132,030 14 apr
  -2,400
  -1,79%
 6. BAM Groep Koninklijke 2,220 10:36
  +0,044
  +2,02%
 7. BE Semiconductor Industries 76,680 10:39
  -0,100
  -0,13%
 8. Facebook 302,820 14 apr
  -6,940
  -2,24%
 9. Lucas Bols 11,920 10:35
  0,000
  0,00%
 10. Microsoft Corp 255,590 14 apr
  -2,900
  -1,12%
 11. Netflix 540,020 14 apr
  -13,710
  -2,48%
 12. Pharming Group 1,083 10:38
  -0,009
  -0,78%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare