Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Brexitsteun

Liveblog: Brexitsteun

Update 20:30 uur: Brexit

Theresa May krijgt steun van haar kabinet voor het uitvoeren van het Brexit plan.  

Voorlopig reageren de koersen nog lauw. De Britse pond fluctueerde rond 1.29-1.30 (tegenover de dollar) en staat momenteel op 1,297. 

 Op Wall Street blijven de indices in de min. 


Update 15:50 uur: Fugro

Bij Fugro heb ik altijd deze nog steeds oplopende waslijst in mijn achterhoofd. Wat veel, 33,33% netto short. Noem een hedge fund en het zit short Fugro, lijkt het wel. Ik tel er liefst 42.

Los van de principiële discussie over shorts - die ik altijd graag voer, maar nu maar even niet - is het duidelijk dat er heel veel, zeg maar slim geld onverkort uit gaat van een aandelenemissie en/of voortdurende bedrijfsmatige malaise door de slechte markten waarop Fugro actief is. En dat zegt toch wel iets.

Wie groot short zit is dubbel kwetsbaar, omdat het duidelijk zichbaar voor iedereen is en eens moeten toch die aandelen worden teruggekocht. U kan zelfs redeneren dat short gaan daarom eigenlijk niet bestaat. Een uitgestelde long is misschien een beter benaming voor short. Dwaal ik toch nog af.

In ieder geval is het klip en klaar dat de doorwrochte analyese en reken-excels van de hedge funds - ga daar zeker van uit bij partijen die met zoveel geld zo veel risico nemen - nog altijd uitkomen op een aandelenemissie en/of nog lang voortmoddderen van de Fugro business. Of ze gelijk krijgen is iets anders.

Ik kan mij wel vinden in de analyse van Nico van vanochtend nog voorbeurs over de strategie-update van Fugro:

De doelen lijken ambitieus, maar daarvoor zijn het doelen. De volgende vraag is nu wat er gaat gebeuren met de grote uitstaande shortposities. Durven shorters blijven zitten of nemen ze langzaam maar zeker afscheid van de posities?

Dat laatste valt niet meteen te verwachten. De strategie update is gebaseerd op nogal wat losse aannames die buiten de invloedssfeer van Fugro zelf liggen. Een verslechterende economie en daarmee een zwakkere olieprijs kunnen de komende jaren best roet in het eten gooien.

Die losse aannames dus: vandaar ook dat de shorters vandaag geen haast hebben hun posities te sluiten, ondanks die mooie update? Hoeze mooi eigenlijk? Die update is eigenlijk boterzacht. Het bedrijf spreekt uit wat het verwacht en hoopt te verdienen in de komende jaren. Weten is er niet bij.     

Wel is het zo dat Fugro zo mean & lean als wat is. Als het nou allemaal eens een een beetje meevalt - en dat mag best weer na jaren teleurstellingen en tegenvallers - zijn deze doelstellingen zo te halen. Het zijn eigenlijk cijfers zoals u die van Fugro in normale tijden mag verwachten. Niks bijzonders.

Blijven opdrachten toch uit en gaat de economie aan de sukkel, dan kan een emissie toch nog nodig zijn. En dat is gok ik niet voor die ruim €10 van vandaag. Iets wat die shorters wellicht ook denken, maar vooral hun geld op hebben gezet. Dit Fugro verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd. 

 


Update 15:20 uur: Apple en Snap

Nog even vlak voor opening van Wall Street: Apple is even niet zo populair onder analisten en de koers heeft ook een aardige beuk gehad. Als u er ook klaar mee bent: ene Warren Buffett (de grootste koper) neemt ze graag van u over, zeker op de huidige prijs.

Ai, dit is nooit goed en de koers staat nu -5% pre-markt. Snap is gesnapt, als ik het goed snap.

 


Update 11:50 uur: Adyen II

Eindelijk gevonden, dit zal het zijn.

 


Update 10:15 uur: Adyen en B&S

Misschien is Adyen wel het symbool van de dit jaar terugekeerde volatiliteit op het Damrak. Het fonds vliegt zowel op dagbasis als per saldo werkelijk alle kanten uit sinds de beursgang deze zomer. Nu ziet u ook weer een dikke, dikke daling staan, terwijl er gewoon geen nieuws is. Niks. En het was nog erger ook vandaag. 

Als het nou een hysterische one trick pony biotech was, vielen de gigantische koerszwiepers nog wel te doen. Hoort er bij. We hebben het hier echter over een überhippe fintech die degelijk omzet en winst boekt. Nog geen dividend, want het is een groeiandeel, maar zwarte cijfers onderaan de streep is al heel wat.

Verder is het de vraag en afwachten maar wanneer dit aandeel nou eens eindelijk tot rust komt, dat wil zeggen niet meer met een double digit bèta handelt. OK, de start was vals met een volledig verkeerd geprijsde beursgang, waardoor de koers als een raket vertrok. Dat het nu nog zo wild toe gaat, is heel vreemd?

De free float is intussen al 45%, dat kan het ook niet meer echt zijn? Zeg het maar. Het aandeel is in ieder geval tegen 200 keer de huidige en 158 de verwachte winst verkrijgbaar bij de kassa op Beursplein 5. Is heel duur, kan heel goedkoop of juist heel duur blijken te zijn.

Een verdieping lager staat nieuwkomer B&S ook te zieltogen: -6%. Even na opening ging eenzesde van de dagelijkse dagomzet in de verkoop en dat verklaart al veel. Ook hier geen nieuws of verklaring, behalve dan dat de volatiliteit terug is.

Nakomend beriocht: intussen weet ik iets meer, maar het verklaart de daling niet. Morgan Stanley houdt vandaag een TMT conferentie in Barcelona, waar Adyen CFO Ingo Uytdehaage te gast is. Volgens MS zelf had die een confident message over de groei op middelange termijn en daar sluit de zakenbank zich graag bij aan.

Het advies is onveranderd equalweight en €570. 

 


Update 09:30: BBP +0,2%

Daar is dan, +0,2% op kwartaal- en +2,4% op jaarbasis: ons BBP Q3 is door.

Het is een bevestiging van wat we eigenlijk al wisten, de economie is over haar hoogepunt heen. Op papier moet u dan uit vroeg- en in laat-cyclisch, maar dat is altijd hachelijk.

Dit is de theorie. Google anders even, in vele smaken verkrijgbaar. Als u vergelijkt met de praktijk ziet u dat die weerbarstig is. Kan ook niet anders, anders was er gratis geld te verdienen?

Nog even het lange plaatje. Wat is dit eigenlijk een ingedut landje, of mag ik dat niet zeggen? 

 


Update uur 09:00: Wat is wijsheid?

Een filosofische start van de dag. Ik weet een leuke: niemand, maar dan ook niemand die de huidige bullmarket (wat dat is het nog altijd) heeft voorspeld. Wel werden er 171.515,857 krachs en bearmarkets afgekondigd. Waarvan akte.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 15:30 Nu u: is dit wel/niet goed advies?
 2. 15:15 Goldman zegt: Booking! (en 25 andere picks)
 3. 14:30 Over dollar, goud, zilver en bitcoin

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 rene66 14 november 2018 11:10
  Het staat en valt met een mogelijke deal tussen de VS en China. Als die er komt krijgen wij nog wel een upswing wereldwijd. Als er geen deal komt verwacht men nog steeds geen recessie in de VS in 2019 en zal de aandelen markt gaan kabbelen verwacht ik. Wij zullen wel af en toe een speelbal zijn van de shorters, want die ruiken hun kansen bij kabbelende beurzen.
 2. hansfl 14 november 2018 13:10
  Onvoorstelbaar dom commentaar weer over shorters. Alsof die zonder risico beetje de markt omlaag doen, wat geld verdienen, weer naar een ander aandeel gaan.. Of blijkbaar zelfs de hele beurs naar beneden kunnen brengen. Hoe dan in hemelsnaam? En hoe doen ze dat met aandelen die winst maken en dividend uitkeren.. Als je dat allemaal uitlegt dan weten we dat je iets zinnigs zegt.
 3. Snuggerst 14 november 2018 13:43
  quote:

  hansfl schreef op 14 november 2018 13:10:


  Onvoorstelbaar dom commentaar weer over shorters. Alsof die zonder risico beetje de markt omlaag doen, wat geld verdienen, weer naar een ander aandeel gaan.. Of blijkbaar zelfs de hele beurs naar beneden kunnen brengen. Hoe dan in hemelsnaam? En hoe doen ze dat met aandelen die winst maken en dividend uitkeren.. Als je dat allemaal uitlegt dan weten we dat je iets zinnigs zegt.
  Da's een goeie! En geinig dat het zo'n beetje uit dezelfde hoek komt als waar het waanidee zelf vandaan komt, de hoek ziet het zelf ook niet zitten dus.

  Dat short spook zit enkel tussen de oren, je zult dus een heel fantasierijke uitleg krijgen.., als die er al komt..
 4. forum rang 6 rene66 14 november 2018 14:49
  Olie door het putje

  Zelden heb ik zo'n crash in de olieprijs gezien. Gisteren ging het 'zwarte goud' 7% onderuit na het bericht dat de organisatie van olieproducerende en –exporterende landen, de OPEC, de vraag naar olie volgend jaar minder hoog inschat dan eerder gedacht. Dit was olie op het vuur voor shortende speculanten die gokken op een lagere olieprijs. Deze is nu voor de twaalfde dag op rij gedaald, een nieuw record. Een vat ruwe olie van Brent-kwaliteit kostte begin oktober nog bijna $86, nu nog maar iets meer dan $65. De crash van gisteren lijkt me overigens wat overdreven, en werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door over elkaar heen vallende shorters.
 5. FFValentijn 14 november 2018 19:45
  De aandelen die ik zelf momenteel interessant vind zijn: Nio, General Electrics, Nvidia, Weir, Amazon, Tripadvisor, Booking, Fitbit, Square, Netflix, Tesla, Infineon, Wirecard, ASML, Ripple, Bitcoin, 21st Century Fox en Fiat chrysler. Allemaal op stijgen.
  Vind iemand dat ik er nog wat mis of zijn jullie het daar wel mee eens?
 6. Snuggerst 14 november 2018 20:07
  quote:

  rene66 schreef op 14 november 2018 14:49:


  Olie door het putje

  Zelden heb ik zo'n crash in de olieprijs gezien. Gisteren ging het 'zwarte goud' 7% onderuit na het bericht dat de organisatie van olieproducerende en –exporterende landen, de OPEC, de vraag naar olie volgend jaar minder hoog inschat dan eerder gedacht. Dit was olie op het vuur voor shortende speculanten die gokken op een lagere olieprijs. Deze is nu voor de twaalfde dag op rij gedaald, een nieuw record. Een vat ruwe olie van Brent-kwaliteit kostte begin oktober nog bijna $86, nu nog maar iets meer dan $65. De crash van gisteren lijkt me overigens wat overdreven, en werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door over elkaar heen vallende shorters.
  Hoe mooi zou het zijn als je dit vóoraf al zou weten! Pak de grafiek, simpel. Maargoed iedereen laat de grafiek links liggen, en da's een keus...
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 1.551,500 15:23
  -47,500
  -2,97%
 2. Apple 113,850 23 nov
  -3,490
  -2,97%
 3. B&S Group SA 8,100 15:18
  +0,380
  +4,92%
 4. Fugro 4,970 15:22
  +0,388
  +8,47%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare