Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een nieuw evenwicht voor de olieprijs?

Een nieuw evenwicht voor de olieprijs?

Eind september raakte de olieprijs (Brent) nog even de 85 dollar per vat aan. Sinds dat moment is de prijs met ruim 15% teruggevallen, tot dicht bij de 70 dollar per vat.

Een aantal factoren speelde hierbij een rol:

  • De afgelopen maanden zijn de verwachtingen voor de groei van de vraag naar olie in 2019 licht naar beneden bijgesteld (met name voor derde wereld landen).
  • De VS maakte het een aantal landen mogelijk om hun olie-import uit Iran, voor een gedeelte en slechts voor een beperkte tijd, nog even in stand te houden. Daarmee daalt de olie-export uit Iran nu wat minder snel. 
  • Het werd steeds duidelijker dat, sinds de OPEC meeting in juni, Saoedi-Arabië en Rusland inderdaad hun productie flink hebben opgeschroefd.
  • Tenslotte hebben de vele hedge funds, die eerder dit jaar hun long posities in olie tot recordhoogte opbouwden, de afgelopen maanden een deel van deze posities afgebouwd.

President Trump speelde bij dit alles een grote rol. Niet alleen door de afzwakking van de Iran sancties aan te kondigen maar ook door Saoedi-Arabië aan te sporen om de productie te vergroten. Blijkbaar wilde hij niet dat de prijzen voor de verkiezingen van 6 november al te zeer op zouden lopen.

olie

olie


Wie bepaalt nu de olieprijs?

In 2016 en 2017 had VS schalieolie een relatief grote invloed op de olieprijs. De snelle afname van de productie van een schalieolieput (50-70% van de totale productie vindt plaats in het eerste jaar) en de korte tijd die ligt tussen de beslissing om een nieuwe put te boren en de aanvang van de productie zorgden ervoor dat de olieprijs tussen de 40 en 60 dollar per vat bleef. Viel de prijs onder de 40 dollar per vat dan leidde dat tot een relatief snelle afname van de productie wat die lage prijs weer corrigeerde. Ging de prijs boven de 60 dollar dan gebeurde het omgekeerde.

Vanaf zomer 2017 kan VS schalieolie de complete toename van de vraag en de afname van het aanbod van conventionele olie niet meer in zijn eentje opvangen. De productie groeit daar nu zo snel als mogelijk. Dat is weliswaar goed voor de productievolumes maar vermindert de invloed van VS schalieolie op de olieprijs. Zij zitten, op dit moment althans, niet meer aan de knoppen.

Wie er wel aan de knoppen kunnen draaien zijn Saoedi-Arabië en Rusland. Zij hebben een keus: zij kunnen de ooit in december 2016 begonnen productieverlagingen handhaven of die (sneller of langzamer) afbouwen. Daarmee is hun invloed op de olieprijs vergroot. De rest van OPEC heeft slechts een beperkte invloed op de besluitvorming.

Een nieuw evenwicht voor de olieprijs

Ook Saoedi-Arabië en Rusland hebben geen belang bij prijzen boven de 80 dollar per vat. Boven de 80 dollar gaat de vraag teveel inzakken; een dergelijk niveau valt (nu nog) niet te handhaven.

Toen de prijzen in mei boven de 80 dollar per vat gingen zei de markt eigenlijk tegen Saoedi-Arabië en Rusland: laat maar eens zien of jullie echt de productie op willen schroeven. Welnu, dat hebben ze gedaan. En nu gebeurt het omgekeerde. Bij de nu dalende prijzen zegt de markt eigenlijk: laat maar eens zien dat jullie echt een gedeelte van die vermeerdering van de productie weer ongedaan willen maken.

Naar mijn verwachting zullen Saoedi-Arabië en Rusland dat ook gaan doen. Het lijkt in hun belang om de prijs van Brent niet onder de 60-70 dollar te laten vallen. Hun budgetten hebben het nodig; die zijn nog maar net een beetje hersteld van de 2014-2017 lage olieprijs periode. Het kan ook, nu olievraag en -aanbod aardig met elkaar in evenwicht zijn. Er is op dit moment geen structureel groot overaanbod waartegen het vechten tegen de bierkaai zou zijn.

Kortom: het neerwaarts potentieel voor de olieprijs lijkt mij nu beperkt. De komende OPEC meeting van 6 december zal uitsluitsel moeten geven. De echte beslissingen worden echter daarvoor genomen in een onderonsje van Saoedi-Arabië en Rusland. De eerste signalen zijn dat zij inderdaad hun productie wat zullen verlagen. Ook nu zal de grootste last van deze verlaging weer op de schouders van Saoedi-Arabië komen; de Russen spelen het spel harder.

olie


Goed nieuws voor de majors

Op de korte termijn verwacht ik dus een zijwaartse beweging van de olieprijs, rond de 65-80 dollar per vat (Brent). Om daar ooit blijvend aan de bovenkant te kunnen uitbreken dienen Saoedi-Arabië en Rusland eerst hun productiemaatregelen uit december 2006 volledig te hebben afgebouwd.

Voor de grote oliemaatschappijen hoeft een dergelijke zijwaartse beweging van de olieprijs geen slecht nieuws te zijn. Hun kosten zijn nog steeds relatief laag. De terughoudendheid met de investeringen lijkt blijvend.

Toch valt het op bij Shell: een hoge cashflow, inkopen van aandelen en de koers daalt na de publicatie van de kwartaalcijfers met 1%. Wat is er voor nodig om de markt wat enthousiaster te maken? Ik kan niet anders bedenken dan dit kunstje te blijven herhalen. Kwartaal in, kwartaal uit. Jaar in, jaar uit. Want op dit moment maken de majors winst alsof de prijs ver boven de 100 dollar per vat ligt.

olie


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 13 november 2018 12:24
    Wat een nonsens-conclusie: Jij en ik bepalen de olieprijs.....

    Jij en ik hebben 0,000000000000000000000000000001 procent invloed op de olieprijs. Morgen komt TOTAL mijn olietank voor de verwarming vullen: 1800 liter. Denk je nu werkelijk dat ik ook maar één Euro te zeggen heb op de leveringsprijs die Total mij aanrekent?
    Oh ja: Ik kan ook naar Gulf stappen.... Maar die rekenen hetzelfde aan....

    En die futures worden nu juist gebruikt door de oliemaatschappijen, dus denk nu maar echt niet dat jij of ik daar invloed op hebben.

    Peter
  2. Snuggerst 13 november 2018 14:55
    quote:

    ffff schreef op 13 november 2018 12:24:

    Wat een nonsens-conclusie: Jij en ik bepalen de olieprijs.....

    Jij en ik hebben 0,000000000000000000000000000001 procent invloed op de olieprijs. Morgen komt TOTAL mijn olietank voor de verwarming vullen: 1800 liter. Denk je nu werkelijk dat ik ook maar één Euro te zeggen heb op de leveringsprijs die Total mij aanrekent?
    Oh ja: Ik kan ook naar Gulf stappen.... Maar die rekenen hetzelfde aan....

    En die futures worden nu juist gebruikt door de oliemaatschappijen, dus denk nu maar echt niet dat jij of ik daar invloed op hebben.

    Peter
    Oke, jij niet dan want je handelt dus niet in futures, valt er al éen af van de duizenden die het wel doen. Was dus te voorbarig om jou er bij te betrekken!, sorry voor dat.
    Neem alles toch niet zo letterlijk,TOTAL.., rationaliteit doen prijzen, of niveau's, niet aan!...
  3. TTT7 13 november 2018 19:34
    Groeivertraging China en dollar sterkte helpen de olie vraag niet. Voor olie importerende EM's wordt olie veel duurder gemeten in lokale valuta. De groeivertraging in China zal morgen ook niet voorbij zijn.

    De vraag is hoeveel destructie van de groei vd vraag naar olie bovenstaande ten gevolge heeft. Er zit een vertraging in de reactietijd van deze effecten. Ik kan me sowieso voorstellen dat we na wellicht een bounce eerst nog naar 62 dollar of zelfs iets lager gaan. Zeker als er nog wat lengte uit de markt moet komen.
  4. [verwijderd] 14 november 2018 08:09
    Quote: "De snelle afname van de productie van een schalieolieput (50-70% van de totale productie vindt plaats in het eerste jaar) en de korte tijd die ligt tussen de beslissing om een nieuwe put te boren"

    Deze snelle afname is voorlopig niet te zien, aangezien de US steeds meer olie produceert. Ze zijn nu de 11 Miljoen vaten/dag gepasseerd. Dus als Rusland of SA zijn productie weer verminderen zal de US in dat gat springen. Daarnaast zijn er al ruim 8000 olie putten geboort, maar nog niet in productie.
    Dus jilles, de US zit echt nog wel aan de knoppen...
  5. Dikke Durk 14 november 2018 11:21
    Al die schalieboeren zijn de afgelopen maanden dikke leningen aangegaan en/of ze hebben aandelenemissies uitgevoerd. Bedrijven als WildHorse (WRD), Halcon (HK) en Marathon (MRO) maken echter nog steeds geen dikke winsten, sommigen zelf nog verlies. Nu met deze dalende prijzen en een tegelijkertijd stijgende rente helemaal.
  6. Dr. Watson 14 november 2018 14:56
    Jilles,
    Zoals altijd een goed onderbouwd artikel.
    Een paar aanvullingen:
    - olie consumptie is seizoen gebonden door het" American driving season", wat overigens niet alleen in de VS is maar ook voor Europa e.d geldt. Het verschil tussen zomer en winter is zo'n 1.5 mln vaten per dag
    - OPEC na de aankonging van Trump ging er vanuit dat er 2 mln vaten per dag van Iraanse olie van der markt zou verdwijnen. Ze hebben de olie kraan opengedraaid en contracten daarvoor afgesloten. Dit is niet zo 1-2-3 terug te draaien. De aankonging van Trump dat 8 landen toch olie mogen afnemen van Iran betekend dat de Iraanse olie echter niet verdwijnt.
    - Wereld productie capaciteit zakt geleidelijk per jaar met zo'n 2 mln vaten per dag omdat de investeringen in de periode 2014-2018 maar op 50% van het niveau van 2014 hebben gelegen en nieuwe olie dus niet in staat is om de natuurlijke afname van oude produktie te compenseren. Kijk naar de kwartaal cijfers van Exxon, Chevron en dergelijke om dit geconformeerd te zien.
    - bovenstaande betekend dat er tot maart 2019 1.5 mln vaten per dag minder vraag is en 2 mln vaten meer aanbod. De wereld balans draait daardoor van een tekort van 1 mln vaten per dag tekort naar een overschot van 2.5 mln vaten met de prijsdrukkend van vandaag tot gevolg.
    - Geniet maar van de lage olie prijzen want in de zomer van 2019 is de vraag terug, heeft OPEC de produktie weer teruggeschroefd en is de wereld produktie capaciteit zover afgenomen dat de vraag het aanbod ruim gaat overtreffen met hogere olieprijzen als gevolg.
  7. forum rang 6 Ronald Engels 14 november 2018 19:35
    Jill en Dr. Watson, goede informatie.

    Heb persoonlijk aanzienlijk meer belegt in Encana USA/Canada sinds vandaag, in principe hoofdzakelijk Gas en Condensaat producent, die recentelijk heeft aangekondigd New Field Energy via puur aandelen uitgifte over te nemen.

    Longterm denk ik zeer aantrekkelijk.

    M.v.g. Ronald Engels.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links