Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Nummer 1!

Fondsenrondje: Nummer 1!

Ondanks dat we vandaag 0,3% in de min staan, doet de AEX het stukken beter dan de overige Europese indices. De schade in Duitsland (-0,6%) en Frankrijk (-0,7%) is beduidend groter.

Het zijn de cyclische aandelen zoals ArcelorMittal (-2,5%), Signify (-2,3%) en ING (-1,6%) die de grootste klappen krijgen. Defensieve havens zoals Unilever (+1,1%), Relx (+1,3%) en Ahold (+1,2%) blijven goed liggen.

Onder de middelgrote fondsen zijn de uitslagen nog veel groter. Aperam (-6,5%), AMG (-3,7%) en BAM (-2,6%) worden bij het grof vuil gezet. Het lijkt wel alsof niemand het risicovol spul meer wil hebben. Kwestie van sentiment.

Overigens komt er vanmiddag om 16:00 uur nog een belangrijk cijfer uit over het consumentenvertrouwen in de staat Michigan over de maand november. Economen verwachten een stand van 98,0. We gaan meemaken of het de markt in beweging kan brengen.

Air France-KLM

In een dalende markt worden de vervoerscijfers van Air France-KLM (-0,2%) best aardig ontvangen. De vliegtuigmaatschappij wist in oktober 9,2 miljoen mensen te verleiden om een vlucht te maken. Dit is 3,3% meer t.o.v diezelfde periode vorig jaar.

Met name prijsvechter Transavia deed het goed met een plus van 10% tot 1,6 miljoen passagiers. Tweede pluspunt was de bezettingsgraad van 87,5% voor de groep.

Boskalis

Boskalis (-3,3%) weet niet te overtuigen ondanks dat de cijfers in lijn met de taxaties van analisten waren. De baggeraar en maritiem dienstverlener handhaafde haar winstverwachting voor 2018.

Dit betekent dat de winst in het tweede halfjaar fors hoger uitkomt dan over H1 2018. De orderportefeuille bleef stabiel op €3,8 miljard en misschien dat beleggers hier wel teleurgesteld over zijn.

Boskalis
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sinds het einde van de crisis heeft Boskalis het toch wel een stukje minder gedaan dan de AEX. Daar komt bij dat het aandeel een stuk volatieler is dan de Nederlandse hoofdfondsenindex.

Marktoverzicht

 • De AEX daalt 0,3% en is de outperformer op het Damrak. 
 • De Amerikaanse futures noteren minnen tot 0,6%.
 • Goud daalt 0,3%. 
 • Olie: WTI (-0,7%) en Brent (-1,5%) blijven maar dalen. Ik heb niet bijgehouden voor de hoeveelste keer op rij dit is.
 • De euro daalt 0,2% en noteert 1,134 ten opzichte van de dollar. 
 • Rentes: de Nederlandse (0,55%) en Duitse tienjaarsrente (0,43%) dalen drie basispunten en dit zijn toch wel grote bewegingen in renteland.

Damrak

 • Het risicovolle spul gaat aan puin onder de Nederlandse hoofdfondsen. Galapagos (+0,6%) is de enige uitzondering.
 • ASML (-1,3%) heeft last van een koersdoelverlaging van Kepler Cheuvreux, al doen Besi (-1,3%) en ASMI (-1,6%) het niet veel beter.
 • Adyen (-3,1%) moet u op een dag als vandaag ook niet hebben. 
 • De cijfers van Eurocommercial Properties (+0,2%) waren niet bepaald spectaculair. Positief is dat het dividend wordt gehandhaafd. Dit is waarschijnlijk de reden dat het aandeel licht in de plus staat.
 • Flow Traders (+0,9%) profiteert van de hogere volatiliteit op de financiële markten.
 • Wessanen (+2,3%) heeft de smaak helemaal te pakken en staat alweer ruim boven het tientje.
 • Alfen (+1,7%) is niet kapot te krijgen. We noteren (wederom) rond een all time high. Het hoogste slot tot nu toe is €15,76. Daar staan we nu iets boven. Het volume is wel laag.
 • Kendrion (-1,6%) lijkt niet meer te kunnen stijgen.
 • Lokaal spuit Esperite 16% omhoog. Beleggers zijn razend enthousiast over het feit dat het bedrijf met het jaarverslag over 2017 (ja u hoort het goed) komt.      

Adviezen

 • ASML: naar €200 van €210 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Unilever: naar €54,50 van €53 en kopen - Barclays
 • Unilever: naar €53,35 van €53 en kopen - Berenberg
 • Unilever: naar €46,85 van €47 en houden - Credit Suisse


Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

technologie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Helvan'18
0
Van elke markt die in een bearmarkt zit is de AEX de meest rustige bedoel je?… Dat kan, het tegenovergestelde was wellicht ook aan de hand in 2009, markten racen nu eenmaal niet met dezelfde snelheid!.
Brievenbus
0
Nummer 1?
Hmmm, de slechtste is.....

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 525,56 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 735,71 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

Helvan'18
0
quote:

Brievenbus schreef op 9 november 2018 11:44:


Nummer 1?
Hmmm, de slechtste is.....

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 525,56 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 735,71 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.


Probeer je geklaag zo te formuleren dat de AFM er iets mee kan, voeg desgewenst bijlagen toe, en wie weet krijg je een onderzoekje van je huisindex voor elkaar. Zo'n waakhond kijkt immers mee, en wellicht hier.. ook! Want als je klaagt doe het dan in éen keer goed.. Maargoed, weinig kans op succes, maar niet geschoten is altijd mis!..
macthamac
0
[Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, een aantal berichten is bij dezen verwijderd.]
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technologie

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 17:50 Slot: Snel vergeten 4
 2. 07:00 Aedifica: Winst pakken! 1
 3. 20 feb Slotcall: Klein spul in de lift 4

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 617,33 18:05
  -4,79
  -0,77%