Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: No power

Slot: No power

De dag begon nog zo mooi met een winst van meer dan 0,6%, maar deze stijging hebben we in Amsterdam helaas niet weten vast te houden. De AEX sluit de dag met een miniem verliesje van 0,02%.

Eerlijk gezegd zijn er weinig uitschieters onder de Nederlandse hoofdfondsen. Alleen het gekke ABN Amro (+3,9%) geeft de handelsdag kleur. Het nieuws dat de Duitse autoriteiten onderzoek doen naar verdachte aandelentransacties van de Nederlandse grootbank heeft geen impact op de koers gehad.

Toch opende ABN Amro nog een procentje lager, maar binnen een half uur stond het aandeel alweer in het groen. Beleggers lijken zich bedacht te hebben. Niet onlogisch want de cijfers van gisteren waren gewoon goed.

Kijken we naar de overige Europese beurzen, zien we dat het beeld volledig is gekanteld. Vanochtend stonden alle indices nog in de plus, maar op het slot kleurt alles rood. Aan de andere kant moeten we het niet dramatiseren, want verder dan een min van 0,5% voor de DAX komen we niet.

BAM

BAM (-6,1%) werd door beleggers weer eens in de grond getimmerd. De bouwer kwam met weinig inspirerende derdekwartaalcijfers op de proppen. Opvallend is dat de bouwer maar liefst €23 miljoen moest afschrijven op haar grondposities.

Ook de verwachte winstmarge van 1,9% voor 2018 is teleurstellend. Om positief te eindigen, mogen we melden dat het orderboek met 10% is gestegen en dat de zeesluis in IJmuiden niet weer voor problemen heeft gezorgd.

SIF

De bleeder van de dag is SIF dat 6,3% lager is gesloten, nadat de funderingsspecialist van onder andere windmolens teleurstellende cijfers in de boeken moest zetten. Met name de negatieve ebitda van €1,1 miljoen is niet iets waar beleggers blij mee zijn.

Die rode cijfers werden veroorzaakt door een fors lagere productie van palen voor windmolens. In Q3 2017 produceerde SIF nog 59 kiloton, maar in het afgelopen kwartaal kwam het bedrijf niet verder dan 19 kiloton. Year to date behoort het aandeel tot de underperformers binnen de ASCX met een verlies van zo'n 20%.

Rentes

De rentes lopen in een brede lijn op, al stellen de uitslagen niet zo gek veel voor. De Nederlandse tienjaarsrente stijgt één basispunt naar 0,58%. Nog altijd geen niveau waar onze Minister Hoekstra zich druk om zal maken.

Boskalis

Brede markt

 • De AEX gaat 0,02% omlaag en doet het daarmee iets beter dan de overige Europese indices. De DAX (-0,5%) en CAC (-0,2%) gaan iets sneller naar beneden.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 3,0% omlaag en noteert 14,2 punten. 
 • De Amerikaanse beurzen laten een verdeeld beeld zien. De Dow Jones stijgt 0,2%, terwijl de S&P500 (-0,1%) en Nasdaq (-0,3%) een pas op de plaats maken
 • De euro blijft vlak liggen en noteert 1,142 ten opzichte van de dollar. 
 • De Nederlandse (0,58%) en Duitse rente (0,45%) stijgen één basispunt.
 • Olie: WTI (-0,7%) en Brent (-0,2%) zijn het helemaal kwijt. 
 • Goud (-0,0%) komt niet of nauwelijks in beweging.

Het Damrak

 • De verzekeraars Aegon (+1,7%), ASR (+0,9%) en NN Group (+1,9%) zijn al sinds de beursopening de outperformers van de dag.
 • Ahold (+1,4%) krijgt koersdoelverhogingen van onder andere HSBC en CFRA. Het doet de koers in ieder geval goed.
 • Ondanks dat ASML de outlook voor 2020 verhoogt, zetten beleggers het aandeel 0,7% lager. Kijken we naar Besi (-2,0%) en ASMI (-3,4%) dan valt deze daling nog wel mee.
 • Eurocommercial Propperties gaat weliswaar €2,15 ex-dividend, maar daalt hiervoor gecorrigeerd alsnog met 2%.
 • Vastgoedfondsen zoals Wereldhave (-3,1%) en Vastned Retail (-1,4%) blijven ook ver achter. Alleen Unibail Rodamco (-0,2%) presteert nog redelijk.
 • PostNL (-4,8%) staat op de laatste koers sinds 2013.
 • Zonder duidelijke oorzaak is Takeaway.com de topper binnen de AMX met een winst van 3,2%.
 • TomTom (+1,6%) heeft de stijgende lijn eindelijk te pakken. Nu nog vasthouden.
 • Kiadis (+1,0%) heeft de winst van vanochtend grotendeels ingeleverd. Het biotechbedrijf heeft drie nieuwe managers aangesteld. Het gaat om Dirk de Naeyer, Jonathan Sweeting en Marcel Zwaal.
 • Kendrion (-3,4%) krijgt wederom een flinke tik. Dit keer is ING schuldige, dat het advies verlaagde naar houden van kopen. Het koersdoel gaat naar €26,50 van €40.
 • Lokaal wordt Beter Bed (+6,2%) in het zonnetje gezet door de analisten van KBC. Het aandeel wordt op kopen gezet, al gaat het koersdoel wel omlaag van €7 naar €6,50.
 • Door het gelijkspel tegen Benfica sluit Ajax op €13,85. Dit betekent een nieuwe all time high. Op 11 mei 1998 ging het aandeel naar de beurs en sloot toen omgerekend op 13,75. We zijn hier ruim 20 jaar later voor het eerst boven gegaan.

Adviezen      

 • Ahold Delhaize: naar €25 van €23 (buy) - HSBC
 • Ahold Delhaize: naar €19,10 van €18,50 - Raymond James
 • Ahold Delhaize: naar €23 van €21 - CFRA
 • Beter Bed: naar kopen van houden en naar €6,50 van €7 - KBC
 • DSM: naar €96 van €95 - Barclays
 • Unilever: naar €54 van €53,50 - Barclays
 • Kendrion: naar hold van buy en naar €26,50 van €40 - ING                                             

Onderstaand vindt u op IEXONE de koersen van uw favoriete aandelen. 

 

De dag van morgen

9 nov Event Consensus
02:30   China inflatie PPI okt 3,4%
02:30   China inflatie CPI okt 0,2% MoM
06:30   Nederland industriële productie sep  
08:00   Allianz Q3-cijfers  
08:00   Eurocommercial Properties Q3-cijfers  
08:00   Air France-KLM Q3-cijfers  
08:00   Boskalis Q3-cijfers  
10:30   VK BBP Q3 0,6% QoQ
10:30   VK industriële productie sep 0,1% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan nov 98,0
16:00   VS groothandelsvoorraden sep 0,3% MoM
Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
0
Er bestaat ook een AMX in A'dam, minus 1,21% vandaag, ach ja....
Vooral niet dramatiseren, gewoon NIET over hebben...

Yanks staan tenslotte vlak bij de all time high....
Krissors
0
Jammer dat je het altijd zo negatief brengt Brievenbus. Hiermee doe je geen recht aan je boodschap en roep je bij mij alleen maar irritatie op.
Helvan'18
0
Ach vast te weinig volume op de AMX, en dan gaat ie ja…Da's heel gewoon, hoort nu eenmaal bij elkaar. Maargoed als je dat niet weet maak je drama…
Brievenbus
0
quote:

Helvan'18 schreef op 8 nov 2018 om 18:31:


Ach vast te weinig volume op de AMX, en dan gaat ie ja…Da's heel gewoon, hoort nu eenmaal bij elkaar. Maargoed als je dat niet weet maak je drama…


Ik denk dat ik iets meer over de beurs weet dan jij.... :-)
NewKidInTown
0
"TomTom (+1,6%) heeft de stijgende lijn eindelijk te pakken. Nu nog vasthouden". (dat laatste geldt zeker ook voor de aandelen)
Toekomstbeeld
0
Als je nou ook eens met heel veel positiviteit de recente Koopadviezen voor PostNL hd gepubliceerd beste Niels, en niet alleen de Houden adviezen .....zou er heel misschien een objectiever beeld ontstaan.


Goldman Sachs 4 euro Kopen (was 4,10 sinds 8 mei)
ING 5 euro Kopen (onveranderd bevestigd)
KBC 4,50 Kopen (onveranderd bevestigd)

www.trivano.com/aandeel/postnl.16549....
Helvan'18
0
quote:

Brievenbus schreef op 8 nov 2018 om 19:09:


[...]

Ik denk dat ik iets meer over de beurs weet dan jij.... :-)
Ach, een betweter, daar heb je enkel jezelf maar mee... Maargoed, het geklaag van je verteld eigenlijk al genoeg!
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 18 apr Slot: AEX +1,4% 5
 2. 18 apr Buitenland Kort: Apple en Qualcomm
 3. 18 apr Fondsenrondje: Duitse krimp 4

Gesponsorde links