Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Bodemvorming AEX

TA: Bodemvorming AEX

De beurzen reageren opgetogen op de Amerikaanse verkiezingsuitslagen. Zowel de Europese aandelenbeurzen als Wall Street kregen een flinke boost. Het felle herstel van de AEX, aangewakkerd door koopjesjagers, zet door.

Technisch zien we steeds duidelijkere bodemvorming. Maar de strijd is nog niet gestreden, want nu ligt de eerste barrière rond 533,43 in de vuurlinie. Bovendien is het patroon met lagere toppen nog niet omgebogen.

Er zijn op dit moment twee conflicterende scenario's:

 1. Bodemvorming met kenmerken van een V-patroon wijst opwaarts.
 2. Veel weerstand boven de markt, o.a. het patroon met lagere toppen, wijst op een correctie.

Ik denk dat beide scenario's mogelijk zijn, maar uiteraard niet gelijktijdig. Indien de Nederlandse beurs de juiste chronologie volgt, zakt de markt binnenkort eerst nog eens door de knieën (scenario 1), om daarna alsnog de weg naar boven te hervatten (scenario 2).

Vergeet niet dat de beste beleggingsmaanden vóór ons liggen

V-patroon

Het huidige patroon van de AEX heeft alle kenmerken van een V-bodem. Dat is een abrupte draai in de markt, in de vorm van een V.

In de TA-literatuur wordt dit patroon uitgebreid beschreven. De V-bodem komt volgens onderzoeken doorgaan voor op belangrijke draaipunten in de markt. De onderkant van dit patroon hebben we afgebakend met de blauwe stippellijn.

Wees er op alert dat de AEX inmiddels de top van medio oktober rond 533,43 punten is genaderd, hier ligt ook de bodem van september. Het recente herstel is voorlopig een pullback. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder beweegt, blijft het onderliggende beeld negatief.

Hogere AEX-bodem ontbreekt

Ook het feit dat het patroon met lagere toppen (rode stippellijn) nog niet is omgebogen, wijst op latente verkoopdruk. Een eventuele terugval zal veel steun ondervinden in de laatste gap in de rode cirkel. De bovenkant van die gap ligt rond 516.

Het zou ideaal zijn indien een eventuele terugval wordt opgevangen rond of boven 516. In dat geval is er bewijs voor een hogere bodem, die kopers in de markt suggereert. Binnen dit scenario transformeert het V-patroon in een W-patroon (dubbele bodem formatie).


Nog onvoldoende momentum in de AEX

Het momentum van de AEX (onderste helft van de grafiek) stijgt, wat aangeeft dat de correctieve fase van de beurs achter ons ligt. Maar het feit dat het momentum nog onder de 0-lijn beweegt, suggereert dat dat de AEX kracht ontbeert.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-macd.gif


Er stroomt vers geld in de markt

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs krult opwaarts. Dit geeft aan dat de instroom van kapitaal toeneemt. Er komt dus weer nieuw geld de markt in. Belangrijk is wel dat de moneyflow indicator de toppen van de afgelopen maanden overtuigend moet zien te breken.

Dit is een zware horde, die overigens al nipt is gebroken. De moneyflow van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:45 TA: Oliesector op laag pitje 141
 2. 01 dec TA: Beurs eerst wat terug 236
 3. 30 nov TA: Eindejaarsrally in de steigers 242

Gerelateerd

Reacties

238 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Ger1948 8 november 2018 09:00
  Klopt helemaal Royce. Er zijn nog duidelijke weerstanden. Al stijgen we ook door naar 1000 punten, weerstanden komen we steeds tegen.En ongetwijfeld klopt het ook dat we omhoog maar ook omlaag kunnen gaan.En een plafond??? Zolang de mensheid blijft bestaan zal er nimmer een plafond zijn.Elke belegger bepaald namelijk zijn eigen plafond. En dat plafond heeft allerlei hoogtes. Zo simpel is het.
 2. forum rang 4 Mrx77 8 november 2018 09:08
  Wat doet aex zo slecht..gisteren stonden we al op 528 en toen stond dow jones op 25900....nu staat dow jones op 26200!onze futures staan nagenoeg onveranderd....besedfen we dat dow jones paar procent is verwijderd van ALLTIME HIGH en wij kunnen niet eens doorstoten boven 530...alsnog staan we bijna 10 procent lager dan onze highs van dit jaar....terwijl onze bedrijven allemaal topcijfers hebben laten zien en in usa hoor ik ene teleurstelling (amazon, apple, etc) na de andere teleurstelling
 3. forum rang 4 MDJ_0 8 november 2018 09:17
  quote:

  Mrx77 schreef op 8 november 2018 09:08:


  Wat doet aex zo slecht..gisteren stonden we al op 528 en toen stond dow jones op 25900....nu staat dow jones op 26200!onze futures staan nagenoeg onveranderd....besedfen we dat dow jones paar procent is verwijderd van ALLTIME HIGH en wij kunnen niet eens doorstoten boven 530...alsnog staan we bijna 10 procent lager dan onze highs van dit jaar....terwijl onze bedrijven allemaal topcijfers hebben laten zien en in usa hoor ik ene teleurstelling (amazon, apple, etc) na de andere teleurstelling


  tja... ga dan lekker in de vs beleggen... iedereen ziet en weet het... maar je moet je niet blind staren op die standen in de VS! Het zijn maar een paar fondsen die de kar trekken, daarnaast kopen bedrijven daar eigen aandelen in... dus ook dat zorgt voor deze standen en de handhaving.

  AEX is een beursje wat goed kan overdrijven omhoog en omlaag!

  en daarnaast heeft men in de VS zoiets als beeldende en uitvoerende fantasie
 4. forum rang 4 Ger1948 8 november 2018 09:29
  We staan al bijna op 533,43
  OPPASSEN. ,43 erg belangrijk. Hangt als een zwaard boven de markt en is een duidelijk plafond. Kom op zeg. En Nederland is Amerika niet. Ga nu niet steeds vergelijken met deze beurs. Volstrekt anders van opbouw. Gewoon kijken hoe Europa het doet. AEX-je stelt wereldwijd helemaal niets voor.
238 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 610,56 17:10
  -0,85
  -0,14%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare