Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Leve Amerika!

Fondsenrondje: Leve Amerika!

De strijd om de kiezer is gestreden en het zijn de Democraten die de macht grijpen in het Huis van Afgevaardigden. Beleggers zijn er in ieder geval blij mee en zetten de AEX 1,4% hoger.

Het zou kunnen dat het enthousiasme komt omdat Trump een groot deel van zijn macht heeft verloren en dat de kans op een verdere escalatie van de handelsoorlog afneemt. Ik denk beleggers gewoon blij zijn dat er nu duidelijkheid is, zodat we over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Het optimisme viert vandaag hoogtij op de Europese beurzen, want alle indices staan dik in de plus. De Duitsers (+1,2%) en Fransen (+1,4%) doen het net zo goed als wij in Amsterdam. De absolute uitschieters zijn de Spaanse en Italiaanse beurzen die winsten noteren van rond de 1,8%.

Ahold

Ahold (+7,1%) heeft de perfecte dag uitgekozen om met cijfers langs te komen. Deze waren niet verkeerd zo steeg de omzet met 3,6%. Met name de groeicijfers in Nederland zijn goed.

De supermarktketen weet het voor elkaar te krijgen om in ons kleine kikkerlandje een 5,9% hoger omzet in de boeken te zetten. Daarnaast steeg de verwachte vrije kasstroom van €1,9 miljard naar €2,0 miljard.

Dit biedt weer kansen op een nieuw aandeleninkoopprogramma. Of het er ook van komt is natuurlijk een tweede, maar beleggers zijn in ieder geval positief gestemd.

ABN Amro

Ook ABN Amro (+0,8%) publiceerde beter dan verwachte derdekwartaalcijfers. De totale baten stegen met 9% tot €2,3 miljard in vergelijking met Q3 2017 (€2,1 miljard). Daarentegen stegen de operationele kosten met slechts 2%.

U hoeft geen Albert Einstein te zijn om te begrijpen dat er onderaan de streep dan meer geld overblijft. De nettowinst steeg in Q3 2018 naar €725 miljoen daar waar analisten uitgingen van positief resultaat van €600 miljoen.

Prima cijfers dus. Daar komt nog bij dat de cost/income ratio, die de efficiëntie van een bank weergeeft, daalde naar het lage niveau van 52,9. In Q3 2017 bedroeg deze ratio nog 56,9. Alles gezegd hebbende valt de koersstijging een beetje tegen.

Marktoverzicht

  • De AEX stijgt 1,4% en presteert daarmee in lijn met de DAX en CAC. De positieve uitschieters zijn de Zuid-Europese beurzen
  • De Amerikaanse futures noteren plussen tot 1,3%.
  • Goud stijgt 0,6%. 
  • Olie: WTI (-0,1%) en Brent (-2,0%) zijn wederom uit de gratie
  • De euro stijgt 0,6% en noteert 1,149 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: de Nederlandse (0,55%) en Duitse tienjaarsrente (0,43%) doen gek genoeg niet zoveel.

Damrak

  • Risicovolle aandelen zoals Altice (+5,4%), ArcelorMittal (+2,6%) en Galapagos (+2,2%) doen het op dit soort dagen uitstekend.
  • De verzekeraars blijven achter vandaag, maar staan wel allemaal in de plus.
  • Het komt niet vaak voor dat alle aandelen in de plus staan binnen de AEX.
  • IMCD (+2,5%) publiceerde uitstekende derdekwartaalcijfers en wordt hier door beleggers voor beloond. De omzet exclusief valuta-effecten steeg met bijna 30% in de eerste negen maanden van dit jaar.
  • Daarentegen gaf Kendrion (-6,5%) een omzet- en winstwaarschuwing voor 2018. ING houdt vertrouwen en handhaaft haar koopadvies met koersdoel van €40.
  • PostNL (-0,9%) krijgt een koersdoelverlaging van HSBC om de oren. Het aandeel gaat naar €2,80 van €3,20.
  • Alfen (+2,7%) zit weer in de winning mood.   

Adviezen

  • PostNL: naar €2,80 van €3,20 en houden - HSBC

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 7 november 2018 12:28
    GRONINGEN (AFN) - Het pensioenfonds van PostNL is er in het derde kwartaal van dit jaar wat beter voor komen te staan. De zogeheten actuele dekkingsgraad steeg van 116,1 procent per eind juni naar 118 procent per eind september.

    Hiermee is er weer ruimte voor een gedeeltelijke indexatie van de pensioenen, aldus het fonds. Bij een waarde hoger dan 110 procent kan zo'n gedeeltelijke toeslag worden verleend, bij een dekkingsgraad van circa 123 procent kan een volledige toeslag worden verleend.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links