Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Experts zien zon achter de wolken schijnen

Experts zien zon achter de wolken schijnen

Het grootste deel van 2018 waren de experts erg somber gestemd. De AEX kwakkelde voort, maar in oktober ging de AEX zelfs met 5,6% naar beneden, na flinke dalingen in augustus en in september.

"Dat hadden de experts uitstekend gezien", stelt Corné van Zeijl van Actiam naar aanleiding van zijn maandelijkse enquête onder beursexperts, waar deze maand 68 experts aan deelnamen. "Maar", zegt hij, "dan is natuurlijk de grote vraag, wat denken die experts nu?"

Het antwoord is duidelijk: de experts zijn volledig gedraaid. Maar liefst twee derde van de experts denkt dat de AEX in november zal stijgen. Een kleine 15% verwacht een neutrale beurs. Ten slotte denkt 21% dat we nog niet alle ellende gehad hebben, besluit hij.

Optimisme-revival

In de grafiek is duidelijk de revival van het optimisme te zien. Ook de cijfers zijn duidelijk. Waar vorige maand slechts 27,6% optimistisch was, is dat nu gestegen naar 64,7%. We moeten terug tot januari 2016 om een dergelijk niveau van optimisme te vinden.

De meest gehoorde reden achter het optimisme is dat de koersen wel genoeg gedaald zijn en de problemen wel zijn ingeprijsd. Daarnaast noemde men nog de waardering van aandelen, zeker in relatie tot een spaarrekening. En we staan op de drempel van de traditionele eindejaarsrally, vinden de experts.

Voorspelling november  
optimistisch 64,7%
neutraal 14,7%
pessimistisch 20,6%
per saldo 44,1%


Lange termijn nog voorzichtig

"Voor de langere termijn is men er nog niet zo zeker van. Daar zijn de pessimisten nog licht aan de overhand. Een van de redenen die hier genoemd zijn is dan men een recessie verwacht", schrijft Van Zeijl. 

Hij vervolgt: "En dat Italië de potentie heeft om de euro om te trekken. Er is een grote lijst met zorgen. Ieder op zich heeft de potentie een majeure impact op de wereldeconomie te hebben."

 

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 27,9%
neutraal 41,2%
pessimistisch 30,9%
per saldo -2,9%


Bonusvraag: Brexit

Als bonusvraag was er deze maand een vraag over de Brexit. Hoe denkt u dat Brexit zal aflopen?

 • Een harde Brexit
 • Een softe Brexit
 • Eeuwig uitstel na 29 maart 2019
 • Er komt een nieuw referendum

De antwoorden waren net zo verdeeld als de meningen in het VK zelf. Er waren diverse experts die van nieuwe verkiezingen uitgaan wat impliciet een nieuw referendum betekent.

Bij de keuze voor een harde Brexit werd onder andere genoemd dat er simpelweg geen andere mogelijkheid en dus vervalt men automatisch op de hard Brexit optie. Weer een andere experts denkt dat zoals altijd alles onder druk vloeibaar wordt en dus ook de standpunten van beide kampen.

Weer een andere voorziet eigenlijk weinig problemen, wat voor Brexit er ook komt. "Een idee wat ik bij diverse ondernemers hier in het Westland ook wel eens hoor. Er zijn genoeg landen waarmee gehandeld wordt zonder overeenkomsten. Het is wat moeilijk en duurder, maar het kan wel. Enfin het eindoordeel ligt in de handen van de politici", aldus Van Zeijl.


Aandelenkeuzes weer prima

De keuzes voor de individuele aandelen waren heel mooi, volgens Van Zeijl. De meeste toppers deden het beter dan de AEX. Alleen ING bleef ietsje achter.

En bij de floppers had men een paar mooie namen te pakken:

 • ArcelorMittal -18%
 • Altice -9%
 • AkzoNobel -8%

Per saldo zou een fictief long en short fonds een positief resultaat van 3,2% hebben laten zien.

Toppers oktober Stemmen Rendement Floppers oktober Stemmen Rendement
Royal Dutch Shell +6 -4,8% Altice -5 -9,3%
ING +4 -6,3% AkzoNobel -4 -7,8%
Signify +3 -2,2% ArcelorMittal -3 -17,8%
ASR +3  -2,2%  Reed Elsevier -2 -3,5%
      Aegon -2 -2,9%
      Heineken -2 -1,4%
Gemiddeld   -3,9% Gemiddeld   -7,1%
AEX   -5,6%      

 

ASML en ING toppers, Altice en Unilever floppers

Voor de komende maand zet men vol in op ASML en ING. Deze twee aandelen steken er met kop en schouders bovenuit. Beide aandelen vindt men te hard gedaald. Altice voert zoals gebruikelijk de lijst met floppers aan.

Unilever is een opmerkelijke tweede. Volgens Van Zeijl zullen in een opgaande beurs veilige aandelen zoals Unilever achterblijven. "Dat verklaart ook de keuze voor Gemalto, want daar ligt nog steeds een bod op."

Toppers november Stemmen Floppers november Stemmen
ASML

+10

Altice -14
ING +9 Unilever -8
DSM +4 Gemalto -3
ArcelorMittal +3 Signify, Vopak, ABN Amro, Heineken -2

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1 Post
| Omlaag ↓
 1. Snuggerst 3 november 2018 18:52
  Ach menig expert zal de aangesloten client aan de broek hebben hangen, de neerwaartse correctie, of correcties, werden vooraf niet aan hen doorgegeven!..
  Eigenlijk een beetje onbegrijpelijk om nu de zon te zien, de AEX is gedraaid van bull naar bear.. En van die enkele correcties omhoog moet je het echt niet hebben!..
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De r...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 04 jun Tesla-rijders nemen leiding in T...
 2. 02 jun Beursexperts blijven somber in juni 1
 3. 02 jun Beleggers zien de zon weer schijnen 4
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare