Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Overtuiging ontbreekt nog

TA: Overtuiging ontbreekt nog

De aandelenbeurzen lijken wereldwijd even op adem te komen van de forse koersdalingen van de afgelopen weken. Hoewel van een serieus herstel nog geen sprake is, zie ik wel dat verkopers de strijd momenteel niet meer winnen.

AEX index

Voor de Nederlandse beurs betekent dit dat de steunzone rond 506 punten op basis van het weekslot nog altijd niet gesneuveld is. Vanaf dit niveau kan de index de komende tijd wat gaan herstellen, of op zijn minst stabiliseren.

De kracht van het herstel zal uitwijzen of dit een lange termijn bodem kan worden of dat we slechts te maken hebben met een tijdelijke opleving.

De bovenkant van de steile dalende fase van de afgelopen weken staat rond 515 punten vandaag onder druk. In een eventueel herstel heeft de AEX nog te maken met de recente gap (binnen de rode cirkel). Het herstel van de AEX van medio vorige week liep vast op de onderkant van de gap.

Dit koersgat (ook wel koershiaat genoemd) in de rode cirkel, ligt tussen 514,44 (de high van vorige week dinsdag) en 518,70 punten (de low van vorige week maandag). Houd die 518,70 dus goed in de gaten.

Mocht de index overtuigend boven die 518,70 breken, dan ligt in eerste instantie een herstel richting de top van medio oktober rond 533,43 punten binnen de mogelijkheden.


Deze week barst het cijferseizoen in volle hevigheid los en staat er een aantal interessante bedrijven op de agenda. Zo is vanochtend Air France met cijfers gekomen en zullen morgen de zwaargewichten Arcelor Mittal, ING en Royal Dutch Shell hun boeken openen.

Ik bekijk vast even kort de technische plaatjes van de betreffende aandelen.

Air France-KLM

Air France-KLM laat sinds eind augustus een gematigd dalende trend zien. Toppen en bodems lopen voor een groot deel in elkaar over, wat aangeeft dat verkoopdruk erg beperkt is.

Aan de vlakke moneyflow-indicator valt af te lezen dat er ondanks de dalende trend per saldo geen geld aan het aandeel wordt onttrokken.

Het lijkt daarom slechts een kwestie van tijd voordat de dalende fase opwaarts wordt verlaten en een nieuwe opgaande beweging wordt ingezet.

De top van augustus is dan rond €9,37 het eerste koersdoel, maar hogere niveaus sluit ik zeker niet uit.

ArcelorMittal

Het technische beeld van staalgigant ArcelorMittal is onlangs flink verzwakt. De doorbraak onder de koersbodems van de afgelopen maanden heeft ruimte vrijgemaakt voor een grotere koersdaling.

De tussenliggende steun rond €20,98 is nu bereikt en het aandeel lijkt ook even op adem te komen. Deze consolidatie lijkt echter slechts een tijdelijke onderbreking van een daling richting de lange termijn steun rond €17,72, de bodem van medio 2017.

De oude koersbodems vormen rond €24,00 nu de eerste weerstand. Zolang de koers hieronder beweegt, blijft het technische plaatje zwak.


ING

ING weet al langere tijd niet te overtuigen. Het aandeel beweegt overduidelijk in een dalende trend en heeft al verschillende steunniveaus zien sneuvelen.

Op korte termijn is wel wat stabilisatie zichtbaar, maar van een herstel is nog geen sprake. De dalende trend heeft ruimte richting €9,35, de bodem van augustus 2016.

Alleen als ING de dalende trend weet te verlaten en boven de voorliggende koersbodem weet terug te keren, zal het technische beeld wat opklaren.

De moneyflow-indicator geeft aan dat er nog steeds sprake is van uitstroom van kapitaal.


Royal Dutch Shell

Oliemaatschappij Royal Dutch Shell beweegt al sinds mei binnen een ruime neutrale bandbreedte. De onderkant van deze bandbreedte is recent weer getest. Vanaf de steun van €27,00 weet het aandeel nu wat op te veren.

Ik verwacht dat het aandeel een herstel in kan zetten richting de bovenkant van de bandbreedte rond de weerstand van €31,60. Hier ligt tevens de oude top van april 2002.

Enkel een doorbraak en slotstand onder de steun van €27,00 zal de recente verbeteringen neutraliseren en ruimte vrijmaken voor een diepere correctie.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Elektrische auto's hebben nog steeds panne 21
  2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
  3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ger 02490 31 oktober 2018 09:06
    Volgens Tostrams is er sprake van herstel, en mogelijk hogere koers als een aandeel de dalende trend weet te verlaten, een weerstand heeft " gebroken " en hierboven weet te sluiten. Ogenblikkelijk gekoppeld een koersdoel. Jippieeeee.Snel naar de bovenkant van de bandbreedte en de aanval openen op de eerste weerstand. Heerlijk, wat gaat dat snel Royce. Eindejaarsrally al begonnen??
  2. [verwijderd] 31 oktober 2018 09:09
    quote:

    Call me Put schreef op 31 oktober 2018 09:06:

    [...]
    De beurs is afgelopen 10 jaar slechts 1 keer per saldo gedaald in deze maanden.
    Dus is de kans levensgroot dat hij dat juist wel gaat doen, toch?

    Zegt de geboren contrarian.

    Tevens vraag ik me tegelijkertijd af of mijn carriere wél voorspoedig zou zijn verlopen als ik een geboren meeloper was. Of een kind van opa.
  3. forum rang 4 Call me Put 31 oktober 2018 09:16
    quote:

    ren-je-dement schreef op 31 oktober 2018 09:09:

    [...]

    Dus is de kans levensgroot dat hij dat juist wel gaat doen, toch?

    Zegt de geboren contrarian.

    Tevens vraag ik me tegelijkertijd af of mijn carriere wél voorspoedig zou zijn verlopen als ik een geboren meeloper was. Of een kind van opa.
    Alles is mogelijk, maar soms moet je even met de stroming mee zwemmen.
    Zolang er maar beweging in zit.
211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links