Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Héhé

Liveblog: Héhé

Update 17:15 uur: Picnic

Toevallig zijn het de buren van IEX in 020 en die karretjes rijden af en aan. Zou leuk zijn als Picnic zelf naar de beurs komt - en dan ieder kwartaal plus of min 10% op meer of minder dan verwachte aantal nieuwe klanten - maar dit begint ook iets te worden waar Ahold Delhaize en andere supers rekening mee moeten houden?

Helaas staaat er niets over omzet en winst (dat laatste mag u nog vergeten, denk ik) van Picnic in het stukje. Met Amazon en wie weet ooit ook Uber of een ander is beleggen in retail een hele uirdaging aan het worden. Verder leest u maar twee blogjes hieronder over Twitter en Tesla. Ook iets met omzet én winst. 

Bij Picnic heb ik zelf maar een vraag: wat kost die fameuze last mile? 

 


Update 16:30 uur: Héhé

Beetje lucht vanmiddag. Garantie tot de eerstvolgende koerstik, dat wel. Dat heeft deze dagen wel geleerd. Brand een kaarsje voor de Belgen, want de Bel 20 deed vandaag maximaal 19,8% vanaf de top, ofwel scheert langs een bearmarket. Met dank aan ABInBev. 

 

Even onderliggend, de fondsen die slecht presteerden deze week voeren de stijging nu aan onder aanvoering van - wie anders - Besi. En oh ja, Unilever stijgt de hele week al. Hoe bevrijdend het handhaven van die #dividendtax werkt :-)

 


Update 16:30 uur: Verhip, Twitter

Een min bij Twitter. De koers doet echter +17,5%!

Wat Joe zegt:

Inderdaad:

Dit doe mij sterk aan de dotcombubbel rond 2000 denken. Die liep leeg toen iedereen door kreeg dat al die bedrijven met een hoop bombarie, maar zonder echte omzet en winst, ook echt geen serieuze omzet en winst gingen halen. Gebakken lucht. Daaarom hoort u mij ook altijd over omzet en winst.

Politiek, centrale banken en ander gedoe vind ik veel minder belangrijk. Zeker op lange termijn. Fantasie is leuk en heerlijk, zeker op de beurs, maar uiteindelijk moet er boter bij de vis and nubers don't lie. Zie dus Twitter vandaag en misschien ook wel Tesla. Bewijs, de S&P 500 versus de verwachte winsten.

Zei ik daar dotcombubbel 2000?

 


Update 14:25 uur: ECB persco

Hier ziet u live de ECB persco met president Mario Draghi van 14:30 tot maxinmaal 15:30 uur:

Eerlijk gezegd geloof ik het wel, maar als er echt nieuws is of er gaan koersen wapperen, dan meld ik me. Let op Italiaanse en Duitse rente en euro, zou ik zeggen.

 


Update 13:55 uur: Q3's Wall Street

CNBC heeft een handig en beknopt overzicht van alle grotere fondsen met cijfers voorbeurs Wall Street. Microsoft, Merck, Tesla, Ford, Twitter, Visa en nog meer: alles valt mee. Op één ding na: de outlook van AMD, dat gisteren nabeurs hier -22,3% op deed.

 


Update 13:45 uur: ECB UNCH

Het rentebesluit waarvan u wist dat... Geheel voorspelbaar, geen koersreactie. Om 14:30 uur is de gebruikelijke persconferentie van de president.

 


Update 13:40 uur: Quants

Interessant voor de meelezende quants, want die zitten ook op IEX. Virtu is vooral een high frequency trader en concurrent van de helaas (zeg ik altjd) niet genoteerde Nederlandse handelswonderen Optiver en IMC.

Uiteraard moet Virtu het net als haar concurrenten en andere handelshuizen van volatiliteit hebben. Zie de vergelijking met Flow Traders, ik heb Virtu ook in euro's gezet.

 


Update 13:20 uur: Dividend

Is dit een nuttige V&A? Verlies u niet te veel in de dagkoersen als u lange termijn belegt. Zoals het nu lijkt gaan we de huidige beursonrust amper in de lange termijngrafieken terug vinden. Daar is meer voor nodig. 

Kijk en zoek maar:

Logaritmisch:

 


Update 13:00 uur: Randstad vs Uber?

Uber uitzendbu-ro-hóóó!

Nee, dan klinkt Randstad toch beter. Of? Wat dacht u anders? De CEO gaat natuurlijk niet zeggen dat hij al preventief zijn verhuisdoos al aan het inpakken is. Vertel het maar, Jacques. Want dit is een meer dan serieus onderwerp en wellicht staat deze markt weer disrupting te wachten. Heilige huisjes zijn er niet.

Zo werkte ik bijvoorbeeld zelf in 2000-2001 voor Monsterboard van Monster.com, dat als eerste de HR-markt online maakte. In die tijd was dit een van de bekendste en hipste dotcoms. En toen kwam LinkedIn en intussen hoort Monster bij het meubilair van Randstad. En draagt niet bij aan de winst, zeg ik er bij. 

 


Update 12:35 uur: Amazon en Alphabet

Netflix was vorige week dik orde en gisteren was Microsoft dat ook. Recordcijfers zelfs. Vanavond zijn Apple en Amazon aan de beurt om Q3-cijfers te rapporteren en volgende week volgen Apple en Facebook. Eens zien hoe Amazon en Alphabet er momenteel bij staan. Dweilen is misschien een beter woord, hier Amazon.

Klagen verboden, want merk op dat de daling komt na een verdubbeling van de koers in minder dan een jaar. Let wel, het gaat hier over het op een na grootste beursfonds ter wereld en niet een of andere vage brievenbusbiotech op een hardcore achteraf industrieterrein.

Bij Alphabet is het niet anders. Dat wil zeggen, de daling nu. Met wat grillen omhoog en omlaag s dit fonds per saldo al een jaartje aan het zijwaartsen. 

Hier heb ik de verwachte cijfers van Amazon voor vanavond (helemaal rechts) en de zevendaagse koersreacties op de vorige kwartaalrapportages. U ziet het, alles kan en is mogelijk. Helaas voor de liefhebbers om even met een optie of turbo de cijfers te dobbelen: Reuters geeft geen eendaagse koersreactie.

Zelfde plaatje van Alphabet:

Het verhaal begint eentonig te worden. Hoewel Amazon en Alphabet koerstechnisch op het randje van een bearmarket staan, zijn de omzet- en winstverwachtingen (nog) niet verlaagd. Dat levert op papier goedkopere aandelen op. En hoe. Amazon werd zelfs goedkoper toen de koers nog opliep als een dolle.

Het aandeel is nu in jaren niet zo goedkoop geweest. Pak hem beet 65 keer de verwachte winst voor komend jaar is op papier peperduur, maar met zulke groeicjfers is het peanuts. Vraag is wel hoe lang Amazon dit schier onmogelijke groeitempo kan volhouden. De daling duidt er op dat daar even wat twijfel over is?

Als het inderdaad minder wordt, kan die 65 keer de winst dan weer heel duur blijken te zijn. Wellicht ten overvloede, maar aan dividend doet Jeff niet, net als Larry en Sergey bij Alphabet. Die twee financieren van zeg maar wat uw dividend zou moeten zijn hun eigen hobby's, maar dat is mijn nare privé-opvatting.

Alphabet is ook alleen maar goedkoper geworden. U hoeft alleen geen raketgeleerde te zijn om te beseffen dat als de economie terugloopt, de adverentie-inkomsten ook minder worden en dus ook Alphabet mindere tijden tegemoet gaat. Daar wordt in ieder geval op vooruit gelopen door de beurs, lijkt het.

Hier nog even lang, ook bij Alphabet gaan winst en omzet ook parabolisch. Eéééns keert de wal het schip, maar wie te vroeg voorsorteert of te laat reageert laat veel geld liggen. Om het simpel te houden: de aandelen zijn in de aanbieding als Amazon, Alphabet en de economie blijven groeien, zelfs als het wat langzamer is.

Er volgen wellicht nog veel mooiere aanbiedingen, als de groei wegvalt en er misschien zelfs een (financiële) crisis uitbreekt. Die wordt alleen al zo vaak en zo veel voorspeld - er gaat geen uur voorbij zonder - dat die er misschien niet eens meer van kán komen #doordenkertje

 


Update 11:25 uur: ECB

Als u het niet erg vindt, volgen we vanmiddag met een half oog het ECB-rentebesluit om 13:45 uur. Misschien dat driekwartier later in zijn persco president Mario Darghi nog iets over de Italiaanse begrotingsruzie zegt, of de huidige marktturbulentie. Zal niet veel zijn, want hij wil vast geen olie op vuren gooien.

Bij de weg, Bloomberg vindt onze Klaas Knot havikser dan Jens Weidmann, de monetaire Panzer van de Bundesbank.

 


Update 09:45 uur: Besi

Zal wel toeval zijn, maar met de daling vandaag staat Besi met haar nieuwe bodem dit jaar zo'n beetje op de top van de vorige cyclus. Verrekend voor de splitsing dan. Want cyclisch is Besi. Oprichter en topman Richard Blickmann zei eens tegen ons dat zijn bedrijf in éém kwartaal gemakkelijk kan krimpen of groeien.

Dat blijkt vandaag. Letterlijk. Zie die outlook-verlaging van inderdaad 20% à 25%. De Q3-cijfers zijn eigenlijk heel goed, Besi is een sterk bedrijf en aandeel, maar dat is het verleden en dat telt niet bij de koersvorming. Zeker vandaag niet in zo'n markt. Hoewel? ASML en ASMI stijgen. En dat na AMD (-22,3%) gisteren.

Volgt u het allemaal nog? Pfff. Correctie nu na 10:00 uur: intussen staat Besi +4%. Volgt u het allemaal nog deel II. 

Het is nu 10:15 uur en ik moet even updaten, geloof ik. Misschien moeten we Jack van Gelder invliegen om hier live radiocommentaar bij te geven. 

 


Update 09:30 uur: ABInbev

Dividendverlaging, als dit maar geen trend wordt. Nu is ABInbev behangen met schulden - daar zijn al die overmames mee gedaan - en is het wellicht niet onverstandig schulden (eind juni was dat nog een wild schuimende $108,8 miljard) af te bouwen nu de lange neergaande trends in de rentes zijn gebroken.

Dat kan zeker roet in het jarenlange buyback en dividenfeest gooien. Enfin, u ziet de Bel20 relatief hard dalen, het komt hard aan in Brussel. Het bedrijf is toch een beetje het Belgische weduwen- en wezenfonds. 

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 25 oktober 2018 15:04
    Er waren vandaag ook de cijfers van mediagigant Comcast. Het werd niet meegenomen in de IEX-vooruitblik (weekagenda), en na een berichtje in de comments werd het ook vanochtend niet meegenomen in de agenda.

    De cijfers waren fraai -en kijk alleen al naar de kwartaal-omzet .. dan ga je je toch afvragen waarom een bedrijf met een dergelijke omvang niet op het netvlies staat bij IEX.

    Een tweetal linkjes :

    www.cnbc.com/2018/10/25/comcast-earni... ,

    en

    www.cmcsa.com/news-releases/news-rele... .

  2. lege_beurs 25 oktober 2018 16:51
    Als godbetere de Volkskrant een artikel plaatst over dalende koersen op de beurs dan is de dikste ellende wel voorbij.

    "Beurzen kelderen opnieuw, slechtste beursdag voor Nasdaq sinds 2011
    Na de forse koersval op Wall Street woensdagavond en die in Azië donderdag zijn ook de beurzen in Europa gedaald. De AEX-index, de graadmeter van de grootste fondsen van de beurs van Amsterdam, opende donderdagochtend bijna 1 procent lager op 504,34 punten."

    504 Bodembel!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links