Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geduld AEX, geduld

De tijd is volgens ons rijp voor een AEX-correctie. Wij verlagen onze korte termijn opinie naar short. Na de test van ons koersdoel (zone 409-413) rekenden wij in eerste instantie op een rebound tot de horizontale weerstand 445.

De doorbraak die hierna volgde luidde een nieuwe versnellingsfase in richting 460 (topje van februari 2008). Toch lijkt er meer kracht in de Amsterdamse hoofdgraadmeter te zitten met de test gisteren van de vorige top op 466.

Intradag werd zelfs een fractioneel hoger niveau boven de vorige top op de borden gezet. Toch verwachten wij op korte termijn een negatieve draai richting maximaal 425.

Veel indices zijn momenteel aanbeland bij zeer zware weerstandszones. De S&P 500 bijvoorbeeld bivakkeert nu bij de dalende toppenlijn van de dalende wigformatie op de weekgrafiek.

Buy-the-dip scenario
Wij gaan ervan uit dat deze weerstand in eerste instantie te zwaar is. Vergeet ook niet dat een trendomkeer ofwel uitbodeming gepaard gaat met zowel stijgende bodems als toppen. Wij gaan al enige tijd uit van uitbodeming van de AEX, waarbij de index in de loop van het tweede kwartaal haar bearmarket beëindigt.

Om een einde te maken aan deze neergaande trend is het noodzakelijk dat de AEX zowel haar voormalige uitbraakzone 470-480 en de dalende toppenlijn op weekbasis (473) structureel weet te doorbreken. Wij blijven uitgaan van een buy-the-dip scenario. Gebruik de volgende correctie om nieuwe long-posities in te nemen.

Wij verwachten al langer geen daling meer onder de dieptepunten van dit jaar. Een volgende neergang kan maximaal de onderkant van de nog openstaande grote koersgat (426–433) testen. De huidige kracht van de AEX (en de technische indicatoren) geven wel aan dat het nog onduidelijk is of de AEX zo ver corrigeert.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Mager volume
Volgens de technische regels bedraagt een korte correctie ongeveer 10%. Vanaf het huidige niveau betekent dit een test van de AEX van de genoemde zone 426-433. Een belangrijk gegeven van de huidige stijging is verder dat het volume erg laag is. Dit betekent dat de stijging niet breed wordt gedragen.

Een eventuele doorbraak boven de 466 moet dan ook gepaard te gaan met een forse toename van het volume om te kunnen spreken van een volgende, valide uitbraak. Zoals wij al aangaven achten wij de kans groot op een negatieve draai in de komende dagen. Ons maximale koersdoel hierbij is 426, wat opnieuw een hogere bodem is.

Toch is het de vraag, gelet op de indicatoren en indices, of de AEX zo ver terugvalt. Belangrijk tussenliggend ijkpunt is de nieuwe, korte termijn stijgende bodemlijn rond momenteel 450. Wij gaan er echter wel vanuit dat de steilheid van deze stijgende bodemlijn niet houdbaar is en maar tijdelijk steun biedt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Uitbodeming
Volgend belangrijk ijkpunt is de derde dalende toppenlijn. In de afgelopen weken sprake wij al over drie versnellingen door middel van een steeds steiler wordende dalende toppenlijn. De derde dalende toppenlijn is vorige week doorbroken (groene toppenlijn in de daggrafiek) en is momenteel te vinden rond 433.

De kans op een terugtest van deze dalende toppenlijn achten wij zeer reëel, waarmee tevens de validiteit van de huidige uitbodeming en trendomkeer wordt bevestigd. Kortom, wij verwachten vanaf de huidige niveaus:

  • Eerst een correctieve beweging richting maximaal de zone 426–433,
  • Waarna de AEX de voormalige uitbraakzone 470–480 opnieuw kan testen en mogelijk zelfs doorbreken,
  • Nog steeds gaan wij uit van koersen boven de 500–520 in de loop van 2008.


    Klik op de grafiek voor een grote versie

    Overbought
    Zoals gezegd bevestigt het volume niet dat de AEX nog veel stijgingspotentieel heeft in de komende dagen. Verder is de VIX (volatiliteit) aanbeland bij haar stijgende bodemlijn, wat wijst op een nieuwe, mogelijk krachtige stijging van deze volatiliteitsindex. Dit gaat over het algemeen gepaard met een daling van de AEX.

    Wij gaan vooralsnog uit van een beperkte stijging van de VIX en de vorming van een lagere top in deze grafiek. Na een krachtige doorbraak boven het middenniveau heeft de RSI tevens haar vorige top uitgenomen. Er is nog beperkte ruimte naar boven alvorens, deze relatieve sterkte indicator overbought raakt.

    Hier geldt ook dat een daling van de RSI en de AEX een nieuwe bevestiging is van de plaatsing van een hogere bodem. Zoals wij al enige weken aangeven komt de kracht met name vanuit de MACD. Na maanden van lagere toppen, heeft deze indicator in de afgelopen weken een trendomkeer laten zien.

    Trendomkeer
    Aan de grafiek is duidelijk te zien dat de middellange termijn dalende toppenlijn enige weken geleden werd gebroken en een nieuwe stijgende bodemlijn is gevormd. Belangrijk gegeven hierin is dat zowel de vorige top als het middenniveau positief werden doorbroken. De MACD geeft nog steeds stijgingspotentieel voor de AEX aan.

    Er is ook nog geen sprake van enige afvlakking. Het is u trouwens een sterk signaal als de MACD bij de door ons verwachte daling opnieuw een hogere bodem realiseert rond het middenniveau. Kortom, de indicatoren duiden langzaam maar zeker op overbought. Voor de middellange termijn is er sprake van een krachtige trendomkeer.


    Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




  • Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

    Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

    Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

    Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

    1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
    2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
    3. okt '08 TA: Iets beter 23

    Gerelateerd

    Reacties

    8 Posts
    | Omlaag ↓
    8 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links